March 12, 2006

Western Balkans - Balkans Western...

Στο θέμα του θανάτου τού Μιλόσεβιτς και τις αντιδράσεις του ελληνικού πολιτικού κόσμου αναφέρονται ήδη μερικά πόστ σε ελληνικά ιστολόγια (πρόφτασα να δω το σχετικό κομμάτι της Μιραντολίνας του Σπασίκλα και στο reality tape).
Σταχυολογώ τίτλους σημερινών άρθρων στο διεθνή Τύπο για το θέμα. Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για τις αδεξιότητες της μετάφρασης.
Ελβετία
Neue Zürcher Zeitung: "Το τελευταίο χτύπημα τού Μιλόσεβιτς". Η ντελ Πόντε θεωρεί ενδεχόμενη την αυτοκτονία. Εικοτολογίες για τα αίτια του θανάτου του.
Γερμανία
Tagesspiegel: (Μιλόσεβιτς) Θρύψαλλα της εξουσίας.
Die Zeit: Ανθρωπος του παρελθόντος.
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η νεκροψία θα διαλευκάνει τις αμφιβολίες για την αιτία θανάτου.
Süddeutsche Zeitung: Η σορός του Μ. θα νεκροτομηθεί σήμερα.

Γαλλία
Le Figaro: Πολεμική γύρω από το θάνατο του Μιλόσεβιτς
Le Monde: Το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατακρίνεται μετά το θάνατο του Μιλόσεβιτς. (Οταν ανοίγει το άρθρο, άλλος τίτλος: Το ΔΠΔ σε δύσκολη θέση μετά το θάνατο του Μ.)
Libération: Το Δ. σε δύσκολη θέση μετά το θάνατο του Μιλόσεβιτς.

Βρεττανία
Independent: Χλεύαζε το δικαστήριο κι έκανε τον κόσμο να ξεχάσει αυτούς που υπέφεραν (κι άλλα δύο άρθρα "ισότιμα")

The Guardian: ο Σ.Μ. πεθαίνει στη φυλακή (Οταν ανοίγει το άρθρο, άλλος τίτλος: ο Μ. πεθαίνει μόνος ενώ η Ιστορία ζητά δικαιοσύνη)
Ρωσία
Странa.Ru (δικτυακός τόπος): «Ο Μιλόσεβιτς δολοφονήθηκε!». Ανταπόκριση από το Βελιγράδι. Ο πρώην πρόεδρος Μ. (...) απεβίωσε από καρδιακή προσβολή. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται οτι δολοφονήθηκε είτε εξωθήθηκε στο θάνατο (...)
Τα περισσότερα από τα παραπάνω σάιτς συνοδεύουν τα άρθρα από μίνι ντοσσιέ με διάφορα υλικά για το Μιλόσεβιτς. Χτες για παράδειγμα η Μοντ είχε μια εμετική βιογραφία από έναν σέρβο συγγραφέα, τον Βίντοσαβ Στεφάνοβιτς την οποία έβγαλε σήμερα.
Φυσικά η σταχυολόγηση αυτή είναι ελλιπής και υποκειμενικά προσδιορισμένη - αυτά ξέρω, αυτά έψαξα. Αφησα επίσης τα περισσότερο ηλεκτρονικά ΜΜΕ (BBC, Deutsche Welle...) απέξω γιατί η προτεραιότητα στην ενημέρωση (αντί της ανάλυσης) κάνουν τα περιεχόμενά τους υπερβολικά "ρευστά".
Ωστόσο, δεν είναι εντυπωσιακή η ευθυγράμμιση του γαλλικού Τύπου στην προβολή της κριτικής στη Χάγη; Δεν είναι εξίσου εντυπωσιακός ο συντονισμός των βρεττανικών φύλλων στην προβολή της τερατώδους προσωπικότητας του μακαρίτη;
Δεν είναι εξώφθαλμη η κόντρα του ρώσικού μέσου στην κυβέρνηση της Σερβίας-Μοντενέγκρο;
Το ποιός υπήρξε ο ρόλος του Μιλόσεβιτς συζητείται ήδη ευρέως, και στην ελληνική μπλογκόσφαιρα και παντού στο "δημόσιο χώρο". Η Ιστορία θα δώσει την οριστική απάντηση - να σημειώσω μόνο οτι
1. (για μεθοδολογικούς σκοπούς) ο Μιλόσεβιτς δεν κυβέρνησε μόνος του, οτι πλέον όλοι οι οι ντόπιοι "πρωταγωνιστές" της γιουγκοσλαβικής τραγωδίας είναι νεκροί (με την εξαίρεση του Γλιγκόροφ) αλλά αρκετοί δευτεραγωνιστές (Σέσελι, Ντράσκοβιτς...) παίζουν ακόμη ενεργό ρόλο.
2. ο μακαρίτης υπήρξε (δυστυχώς) χαρισματικός. Οσοι δεν πείθονται, ας διαβάσουν το παρακάτω απόσπασμα από το λόγο του το 1989 στο Κόσσοβο, που θεωρείται ορόσημο στην κλιμάκωση της βίας που οδήγησε στον πόλεμο και τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς:
"Ποτέ η Σερβία δεν κατοικήθηκε μόνον από Σέρβους. Σήμερα ζούν σε αυτή, ακόμα περισσότερο από παλιότερα, πολλοί πολίτες άλλων εθνών κι εθνοτήτων. Αυτό δεν συνιστά μειονέκτημα για τη χώρα. Ατίθετα, είμαι ειλικρινά πεισμένος οτι αυτό είναι πλεονέκτημα (...) Η Γιουγκοσλαβία είναι μια πολυεθνική κοινότητα και δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνον μέσα από την πλήρη ισότητα όλων των εθνών που τη συγκατοικούν. Οι εχθροί αυτών των κοινοτήτων, εσωτερικοί ή εξωτερικοί, το γνωρίζουν καλά αυτό, και γενικά επικεντρώνουν όλη την ανατρεπτική τους δραστηριότητα στην εμβάθυνση των εθνοτικών συγκρούσεων."
3. Οι παραπάνω εξώφθαλμοι συντονισμοί, οι "γραμμές" των ευρωπαϊκών "εφημερίδων κύρους" με αφορμή το θάνατο του Μιλόσεβιτς, ένα πράγμα δείχνουν: οτι παραμένουν ενεργότατες οι πολιτικές επιδιώξεις των μεγάλων Δυνάμεων στο σημερινό πτώμα της Γιουγκοσλαβίας (που έχει μετονομασθεί πλέον σε Δυτικά Βαλκάνια)... Ακόμα ένας λόγος να μην κοιτάξει κανείς με αθώο μάτι τις επερχόμενες εξελίξεις της ανεξαρτητοποίησης τού - υπό τον (κατά Χάγη!) εγκληματία πολέμου, Τσέκου - Κόσσοβου. Υπό την υψηλή επίβλεψη της ανθρωπιστικής βάσης Bondsteel...

1 comment:

Κωστής Γκορτζής said...

Ενημερωτικότατος, όπως πάντα.