March 30, 2006

Blocages, barrages filtrants, escargots...

... και άλλα γαλλικά που δεν είναι ποτέ αργά για να υιοθετηθούν από την ελληνική γλώσσα.

Στο μενού σήμερα:

-αποκλεισμός ολικός (blocage) ή μερικός (barrages filtrants) ή παρεμπόδιση διέλευσης με κυκλοφορία αργών οχημάτων (opérations escargot) σε οδικούς άξονες γύρω από το Παρίσι, τη Lille, Nantes, Marseille, Aix, Avignon και αλλού, από μαθητές και φοιτητές.

-η οδηγία του υπουργού Παιδείας για άνοιγμα από σήμερα όλων των σχολείων με τη βοήθεια της αστυνομίας αν χρειαστεί, δε φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, καθώς δεν εφαρμόζεται από πολλές επιθεωρήσεις εκπαίδευσης (rectorats) και διευθυντές σχολείων.

-αναμένεται η έκδοση απόφασης του Συνταγματικού Συμβούλιου περί της συνταγματικότητας του νόμου κατά τις 20.30 ώρα Ελλάδας. Θεωρείται το πιό πιθανό να εκφραστούν επιφυλάξεις.-μετά την έκδοση της απόφασης, έχει αναγγελθεί παρέμβαση του Σιράκ.

-η προετοιμασία της απεργίας την Τρίτη, προχωρά κανονικά με επίδοση προαναγγελιών κινητοποιήσεων σύφωνα με την ισχύουσα πρακτική.

UPDATE: Μιά περίεργη διαρροή από κοινοβουλευτικούς κύκλους, κάνει λόγο για το εξής σενάριο: το Συνταγματικό Συμβούλιο θεωρεί το νόμο σύμφωνο με το Σύνταγμα. Ο Σιράκ επικυρώνει το νόμο από αύριο Παρασκευή. Η κυβέρνηση λοιπόν κάνει την επιλογή "quitte ou double" . Στην περίπτωση αυτή, το μπαλάκι περνάει στα συνδικάτα και την αντιπολίτευση που θα πραγματοποιήσει αύριο κοινή συνάντηση. Είναι σαφές οτι στην περίπτωση αυτή κάθε απαίτηση για κατάργηση του νόμου θα οδηγεί κατευθείαν στο αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης. Η αίσθησή μου είναι οτι οι Γάλλοι θα τιμωρήσουν πολιτικά την κυβέρνηση σε τέτοια περίπτωση, αλλά η δυνατότητα του κινήματος να ρίξει την κυβέρνηση τώρα, βρίσκεται εκτός της πολιτικής εμβέλειάς του...
Επίσης στο ενδεχόμενο αυτό, ο Σαρκοζύ βρίσκεται να είναι ο μεγάλος ηττημένος στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. Bon, είναι ανώφελο να σπεκουλάρει κανείς - Κυριακή κοντή γιορτή!

9 comments:

Krotkaya said...

Α, με πρόλαβες! Μπορώ να σε αποκαλώ BBC από δω καισ το εξής; Έγκυρη και έγκαιρη (ε, συνήθως) ενημέρωση!

άντε, σε ασπάζομαι και στο επαναγράφειν!

Μιχάλης Μητσός said...

Οχι BBC το Μαύρο Πρόβατο, το θεωρεί βρισιά. Μόνο Κόκκινο Πρόβατο μπορούμε να το λέμε, επειδή κοκκινίζει εύκολα από αμηχανία.

Μαύρο πρόβατο said...

(Να δικαιολογήσω το ρόλο που μου αναθέσατε :-))

Διαδήλωση μαθητών και φοιτητών εν εξελίξει στο κέντρο του Παρισιού (Châtelet). Νομίζω πάνε προς Invalides.

Να δω πότε θα δουλέψω σήμερα...

Πάνος said...

Οποιος θέλει να βοηθήσει, ας βάλει στα λινκς του το παρακάτω:
Θεσσαλονίκη


*

Διότι εκτός από τα ένδοξα Παρίσια, υπάρχει και ο ταπεινός Θερμαϊκός...

Krotkaya said...

Καθόλου ταπεινός ο Θερμαϊκός. Εγώ θα το βάλω...
έλα πρόβατο, μη δουλέψεις, κάνε κοπάνα!

Μαύρο πρόβατο said...

...οι μαθητές πήγαν τελικά στο Gare de Lyon, όπου έχουν μπλοκάρει το σταθμό (είναι στις γραμμές), και μοιράζουν προκηρύξεις. Τα CRS παρακολουθούν την κατάσταση. Παρόμοια ενέργεια έγινε και στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας.
(Και μ'όλα αυτά, ακόμα να τελειώσω τις διορθώσεις σε 10 σελίδες κείμενο!)

Krotkaya said...

παράξενο σενάριο, τουτο το τελευταίο... για μενα ειναι καθαρη πολιτική αυτοκτονία. εκτος κι αν ο Σιρακ το επιλέξει αυτό για να τελειώνει με τους 2 δελφίνους του. Ο ένας έτσι κι αλλιώς καμμενος από μονος του κι τον αλλο ο Σιρακ πολύ θα ήθελε να τον δει να φλεγεται στην Κολαση! (κι εγς επισης!)

Μιχάλης Μητσός said...

Ούτε επιφυλάξεις ούτε τίποτα. Και τώρα τι γίνεται, σύντροφε;

Μαύρο πρόβατο said...

Είναι νωρίς να πει κανείς...
Μια πρώτη προσωπική εκτίμηση, με κάθε επιφύλαξη: αυτό το κίνημα στη σημερινή του κατάσταση είναι ικανό να παρενοχλήσει την κυβέρνηση (αυτό έχει ήδη γίνει), αλλά είναι πολύ μακριά από το να τη ρίξει.

Πολύ περισσότερο, οι εν δυνάμει πολιτικές απώλειές της δεν θα καταγραφούν σε βάθος χρόνου παρά μόνον αν αυτό αφήσει πολιτικά ίχνη στην υπαρκτή αντιπολίτευση. Με βάση το πολιτικό σκηνικό, κι αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο.

Τα κόμματα της αριστεράς συρθήκανε από την αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου. Τώρα, είναι ακριβώς αυτή η οπισθοφυλακή που ορίζει τα πλαίσια της κόντρας: αν όλη η αντιπολίτευση σύσσωμη ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης, μπορεί ν'ακολουθήσουν και τα συνδικάτα.
Το αντίστροφο δεν μπορεί να ισχύει πλέον στην καινούργια φάση.

Εφόσον λοιπόν δεν μπορούν να χοντρύνουν το παιχνίδι τα συνδικάτα, πιστεύω οτι θ'αναζητήσουν έναν τρόπο "συντεταγμένης υποχώρησης". Και βέβαια, όλοι γίνονται σοφότεροι για την επόμενη επίθεση στο εργασιακό καθεστώς: το μάθημα είναι οτι σε μια συνολική και διεθνή πολιτική η αντίδραση πρέπει να είναι τουλάχιστο το ίδιο συνολική και τουλάχιστο το ίδιο διεθνής.