March 23, 2006

Αλλα γι άλλα

Εκρυθμο παραμένει το σκηνικό στη Λευκορωσία. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση του Α. Λουκασένκο αρνείται οποιοδήποτε είδους διαλόγου με το λαϊκό κίνημα που βρίσκεται στα πρόθυρα εξέγερσης.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις», δήλωσε από την πλευρά των διαδηλωτών ο Α. Μιλένκεβιτς, στέλεχος του κινήματος των ντόπιων. Ετσι, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αναμένεται να κορυφωθούν εκ νέου αύριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα αρχίσει σήμερα ο τελικός και απολύτως μυστικός γύρος διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση Λουκασένκο έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περιθώρια διαλόγου... αντ' αυτού καταστέλλει, κηρύσσει ολόκληρες επαρχίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - την περιοχή του Μπαραβίτσι. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέπει την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την επιβολή απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Δυνάμεις του στρατού εστάλησαν να ανοίξουν τους δρόμους στις κύριες οδούς που οδηγούν στην πρωτεύουσα Μινσκ. Παράλληλα, η κυβέρνηση ήδη έστειλε τον απεσταλμένο της στη Μόσχα για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το σκηνικό δηλώνοντας ότι «υπάρχει ξένη επέμβαση με στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας», ουσιαστικά καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για «επέμβαση».
Στο μεταξύ, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους απέρριψε την κατηγορία σε βάρος του από έναν πολιτικό στη Λευκορωσία, ότι «χρηματοδοτεί» τις κινητοποιήσεις στη χώρα. Πίσω από τις διαδηλώσεις, είπε ο Μπους, «δεν είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι είναι η συνείδηση των ανθρώπων που αποφάσισαν να ζήσουν ελεύθεροι».
Κάτι ανάλογο είναι σίγουρο οτι όλοι διαβάσατε στον Τύπο τις τελευταίες μέρες. Βάλτε τώρα στη θέση της Λευκορωσίας τον Ισημερινό, στη θέση του Λουκασένκο τον Παλάθιο, στη θέση του Μιλένκεβιτς τον Ταλαχούα, στη θέση των 50 λευκορώσων χιλιάδες αυτόχθονες ινδιάνους, στη θέση της Ρωσίας τις ΗΠΑ, στη θέση του Μπαραβίτσι τις Ανδεις, στη θέση του Μινσκ το Κίτο, στη θέση της Μόσχας την Ουάσιγκτον, στη θέση των ΗΠΑ τη Βενεζουέλα, στη θέση του Μπους τον Τσάβες, και θα έχετε μια άλλη είδηση, που είναι λίγο πιο δύσκολο να έχετε δει στον καθεστωτικό Τύπο:
οτι ο Ισημερινός τελεί υπό εξέγερση με αφορμή τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Συμβαίνουν ελπιδοφόρα πράγματα στη Λατινική Αμερική!
Αναμένοντας τον απολογισμό από τις σημερινές κινητοποιήσεις στο Παρίσι (ήδη βλέπω τα πρώτα Λύκεια από τα προάστεια να καταφθάνουν στο Gare de l'Est...)
Η είδηση από το σημερινό Ριζοσπάστη

3 comments:

Кроткая said...

Εξαιρετικός ο παραλληλισμός... Και πολύ αληθινός... Μπράβο!

Κωστής Γκορτζής said...

Ε, αυτό μόνο εσύ μπορούσες να το περιγράψεις! Σωστός!

άσκεπος said...

Απίστευτο!