May 24, 2010

Επιτόκια και επιδρομές

Από το Bloomberg, σύνοψη της "εκδοτικής δραστηριότητας" της προηγούμενης εβδομάδας. Τα στοιχεία είναι ατελή, αλλά ενδεικτικά

-Πορτογαλία
Ζητούσε: 1,8 δις € σε δεκαετές, με επιτόκιο 4,52%.
Έλαβε:   1    δις €

-Ισπανία
Ζητούσε: 8      δις € σε δεκαοκτάμηνο  και 7,16 δις € σε δεκαετές, με 4,05%
Έλαβε:   6,44 δις €  σε δεκαοκτάμηνο  και 3,52 δις € σε δεκαετές


-Ιρλανδία
Ζητούσε: 2,3   δις € σε δεκαετές
Έλαβε:   0,75 δις € σε τετραετές, με επιτόκιο 3,11% και
             0,75 δις € σε δεκαετές,  με επιτόκιο 4,72%

-Γερμανία
Ζητούσε: 6     δις € σε δεκαετές,  με επιτόκιο 2,75%
Έλαβε:   4,57δις €

-Γαλλία
Ζητούσε: 19,51 δις €.
Έλαβε:     7,96 δις € σε διετές και δεκαπενταετές, και
               2,73 δις € δε δωδεκαετές με μεταβλητό επιτόκιο

EDIT 28/5
Αν υποθέσουμε οτι επιχειρήθηκαν εκδόσεις μεγαλύτερου ύψους από το προβλεπόμενο του αρχικού προγραμματισμού, αυτό σημαίνει οτι οι κεντρικοί τραπεζίτες διαβλέπουν άνοδο των επιτοκίων.
Αν αποκλείσουμε την υπόθεση αυτή, συμπεραίνουμε οτι είναι η αγορά που προσδοκά αύξηση των επιτοκίων, ή άλλη αλλαγή. Η ΕΚΤ έχει βέβαια αναθεωρήσει τόν αρχικό της σχεδιασμό για έξοδο από τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν από το 2008, ταυτόχρονα με τα "πακέτα". Και διαβουλεύεται τους τρόπους με τους οποίους θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όργανα παρέμβασης, στο πλαίσιο αφενός πιέσεων για μια βολονταριστική συνολική πολιτική, αφετέρου της ανάγκης συγκερασμού των αντιφατικών συμφερόντων του κεφάλαιου στην Ευρωζώνη, που εμποδίζουν την κατάστρωση αλλά και τον έλεγχο μιας τέτοιας πολιτικής.

Διευκρινίζει στα σχόλια ο φίλος καπετάνιος  ορθότατα οτι υπερκάλυψη στις προσφορές υπήρξε παντού - ωστόσο ήταν μειωμένη σε σχέση με την τυπική εικόνα, και είναι οι εκδότες που επέλεξαν να αντλήσουν μικρότερα ποσά, πράγμα που, πέρα από την προσδοκία αλλαγών από μέρους των αγορών,  μπορεί να ερμηνευτεί αφενός ως τακτική συγκράτησης των επιτοκίων (και ταυτόχρονα, ως δυναμικό ανοδικής πορείας τους), αφετέρου ως συσχέτιση της πολιτικής περικοπών με τη διαχείριση της κρατικής χρέωσης. Επιμένουμε λοιπόν οτι

Σε κάθε περίπτωση όμως, το διαγραφόμενο τοπίο στην κυκλοφορία του χρέους των (κάθε κατηγοριας) χωρών της ΕΕ, προδικάζει την επιτάχυνση και εκτράχυνση των προγραμμάτων επιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, είτε ως μηχανικό αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων, είτε ως τίμημα ώστε αυτά να διατηρηθούν χαμηλά.

Εξελίχθηκε σε working paper το μπιλιέτο :-) 

4 comments:

kapetanios said...

μαυροπροβατή

οι περισσότερες εκδόσεις υπερκαλύφτηκαν 2 και 3 φορές (της Γερμανίας που παρακολούθησα προχθές οι προσφορές έφτασαν στο 1,4 ) Το "γιατί" λοιπόν πρέπει να αναζητηθεί στην πλευρά των δανειζόμενων που αποφάσισαν να αντλήσουν λιγότερα κεφάλαια (ίσως περιμένουν κάτι διαφορετικό από την ΕΚΤ)
Πάντως όπως και να έχει το παραπάνω δεν αλλάζει το νόημα του ποστ με το οποίο συμφωνώ

καλημερα

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα κάπταιν,
μεταφέρω στοιχεία (και ορισμένες εκτιμήσεις) από αυτό το δημοσίευμα όπου αναφέρεται οτι η Γερμανία έλαβε λιγότερα από όσα ζητούσε: πρόκειται για λάθος του δημοσιογράφου, ή εννοεί διαφορετική έκδοση; Αν άλλωστε ισχύει το δεύτερο, τότε πρέπει να λάβει κανείς υπόψη μια τακτική των αγοραστών, που ενδεχομένως προσδοκούν κάτι (η μόνη πρόσφατη εξέλιξη είναι η συζήτηση των περικοπών - ρεπορτάζ εδώ, και δεν ξέρω καταπόσον η τελική μορφή τους έχει χαρακτήρα ενδιαφέρουσας πληροφορίας).
Στο ίδιο αναφέρεται η λογικοφανής εκτίμηση για σύγκλιση επιτοκίων: τα ευρωπαϊκά σπρεντ είναι σε πορεία μείωσης, με ταυτόχρονη άνοδο του επιτοκίου βάσης...

kapetanios said...

καλημέρα μαυροπροβατή

το θέμα είναι λίγο πιο σύνθετο.
Η αρχική πχ έκδοση ως προς τα ποσά που "ζητά"(ουσιαστικά δεν ζητά, απλώς κοινοποιεί την πρόθεση της να αντλήσει εάν την συμφέρει από τους ενδιαφερόμενους το συγκεκριμένο ποσό)η Γερμανία, παίζει τον ρόλο της στο προμόσιον της έκδοσης και στην προσέλκυση των επενδυτών. Από εκεί και πέρα είναι αρκετά σπάνιο η Γερμανία να πάρει όσα της προσφέρονται( η συγκεκριμένη χώρα κάνει αυστηρή επιλογή και στους πελάτες της αλλά και στα πριμιουμ που της ζητούν).
Η έκδοση πχ του δεκαετούς στις 19 του μηνός σύμφωνα πάντα με την δική μου ενημέρωση καλύφθηκε στο 1,4 αλλά η Γερμανία άντλησε τελικά μόνο 4,574 δισ. ευρώ.

Το ίδιο έκαναν προχθές και οι Πορτογάλοι στο έντοκο 9μηνης διάρκειας. Σκέψου ότι και οι δικές μας εκδόσεις υπερκαλύπτονταν-αλλά τι ζητούσαν (και τι ζητούν οι "φιλοι"μας της ΕΕ σήμερα) οι αχρείοι είναι το θέμα

Και δυο τρία σχετικά λινκ
1
2
3

Μαύρο πρόβατο said...

Ευχαριστώ τα μάλα! Οι παρατηρήσεις σου με βοήθησαν να κατανοήσω λίγο καλύτερα (νομίζω :-) ) το ζήτημα.