September 29, 2008

Big Apple is in the worm

Photo: Spiegel. Τελικό αποτέλεσμα: υπέρ 205, κατά 228

Απορρίφθηκε από το αμερικανικό κογκρέσσο (κάτω Βουλή) το σχέδιο Πώλσον, κυρίως λόγω της ψήφου ρεπουμπλικάνων βουλευτών.

Ταυτόχρονα, ακούγεται όλο και περισσότερο οτι η παρέμβαση που προέβλεπε το σχέδιο είναι ήδη ανεπαρκής.


Μετά τη Wachovia στις ΗΠΑ, τη Bradford & Bingley στη Βρετανία, τη Fortis του Μπενελούξ, τη Hypo Real Estate στη Γερμανία, και (σχεδόν) τη γαλλο-βελγική Dexia, όλοι αναρωτιούνται ποιές θα είναι οι επόμενες χρεωκοπίες, και ποιά η πραγματική τάξη μεγέθους της κρίσης: μήπως αυτή του αμερικανικού χρέους;


(Ερώτηση του συντάκτη: και πότε θα γράψω αυτό το μπιλιέτο για την Οσσετία;...)


UPDATE 2/10, 06:05 GMT+1: Ψηφίστηκε από τη Γερουσία, 74-25, το σχέδιο με μερικές επουσιώδεις αλλαγές (κρατική εγγύηση για αποταμιεύσεις 250 χιλ. $ το κεφάλι, αντί για 100 στο αρχικό σχέδιο, φορολογικές βοήθειες σε μικροεπιχειρήσεις και - γενικότερα - θύματα τυφώνων, κάποια φιλολαϊκά φτιασιδώματα δηλαδή). Περνάει πάλι από την "κάτω Βουλή" Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, νέα ονόματα προστίθενται καθημερινά στη λίστα των "προβληματικών" ή στη λίστα των φημολογούμενων ως τέτοιων. Γράψτε εκεί τη γερμανική Dresner Bank, την άνευ συστάσεων General Motors...

8 comments:

Anonymous said...

Χαμός!

Unknown said...

Η κτηματαγορά καταρρέει.
Η χρηματαγορά καταρρέει.
Το δολάριο πέφτει.
Το ευρώ πέφτει.
Άσ' το το μπιλιέτο για την Οσσετία. Καμμιά άκρη στον Πούτιν έχεις; Λέω να «χτυπήσω» εκείνο το χτηματάκι στις όχθες του Γιενισέι όσο είναι καιρός. Στα γεράματά μου το κλίμα εκεί θα είναι μεσογειακό. Να 'ρχονται τα φιλαράκια να γουστάρουμε, να λέμε ιστορίες στα παιδιά πώς έπεσε ο καπιταλισμός το '08...
:-DDD

Anonymous said...

Χμμ,από οτι φαίνεται ο Ομπάμα θα περάσει τα 2 πρώτα του χρόνια νοικοκυρεύοντας τον καπιταλισμό στις ΗΠΑ.
Στα αρνητικά πως θα νοικοκυρέψει τον καπιταλισμό.Στα θετικά πως θα έχει τετοια οικονομικά προβλήματα που δεν παίζει να κάνει άλλες επεμβάσεις και μπορεί να αφήσει την Λατινική Αμερική στην ησυχία της επιτέλους.

Μαύρο πρόβατο said...

@exiled: δε λες τίποτα!
@vrennus: προχωράει η υπόθεσή μας... Ετοίμασε τα σύνεργα για το ψάρεμα :-))
@velazquez: pas si simple, je crois...

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

velazquez, ο Ομπαμα θα νοικοκυρευει EAN βγει , γιατι απο οτι φαινεται ειναι δυσκολη η μαχη εναντια στον οχετο Μακαιν. Κοιτα που παρακαλαμε να βγει ο Ομπαμα μπας και σωθουμε, ενω ηταν φανερο απο την αρχη της χρονιας οτι η χιλαρι και ειδικα ο Εντουαρντς ηταν πολυ καλυτεροι και με πιο αποτελεσματικες ιδεες.

Παντως απο οτι φαινεται, το λαθος του Πολσον να αφησει τη Lehmans να καταρρευσει, ισως εστειλε τον ομπαμα στο λευκο οικο γιατι απο εκει και μετα τα πραγματα πηγαν κατα διαολου εξαιτιας του πανικου που δημιουργηθηκε. Βεβαια, η αναποτελεσματικοτητα και η ελλειψη σχεδιασμου για το μελλον ειναι τα κυρια χαρακτηριστηκα της κυβερνησης Μπους, αρα δεν πρεπει να μας εκπλησει οτι ανεστρεψαν πορεια και εσωσαν την ΑΙG δυο μερες αργοτερα.

Το πακετο που περασε μαλλον δεν θα ειναι το τελευταιο γιατι δεν λυνει το προβλημα των αμερικανικων τραπεζων που ειναι ο υπερδανεισμος. Τα τελευται 5-6 χρονια οι τραπεζες των ΗΠΑ ειχαν χαρακτηριστικα και αποδοσεις Hedge Funds, αρα και μεγαλο ρισκο (αλα LTCM). Aυτος ο υπερδανεισμος των τραπεζων μειωνετα με αυξανομενο ρυθμο τον τελευταιο μηνα και μαλιστα εχουμε φτασει στο σημειο οπου δεν υπαρχουν ανεξαρτητες επενδυτικες τραπεζες πλεον, μετα απο τη μετατροπη σε τραπεζες με καταθεσεις της Goldman και Morgan Stanley(Ετσι μου 'ρχεται να τραγουδισω "Οι IBanks δεν υπαρχουν πια, τους πατησε το Subprime"). Το σχεδιο που εχει ψηφιστει αντιμετωπιζει το προβλημα ως ελλειψη ρευστοτητας, ενω γινεται ολο και φανερο οτι υπαρχει βασικο προβλημα χρεωκοπιας. Αρα αυτο σημαινει πως για να σωθουν οι τραπεζες ή θα πρεπει τα δομημενα ομολογα κτλ να αγοραστουν σε υψηλες τιμες, αρα να υπαρξει επιδοτηση απο τους φορολογουμενους στις τραπεζες, ή μοιραια θα υπαρξει και δευτερο σχεδιο που θα περιλαμβανει την αποκτηση απο το κρατος μετοχων και εγγυησεων σε τραπεζες μεχρι να βελτιωθει η κατασταση (π.χ. οπως εκανε και ο Βuffett με τη Goldman, και οπως εκαναν οι ΗΠΑ με την ΑΙG). Αυτο σε γενικες γραμμες ειναι το σχεδιο που προτεινει ως λυση το "Stockholm concensus" (πρεπει να πατενταρω τον ορο), το συνολο των οικονομολογων δηλαδη που προτεινει λυση παρομοια με αυτη που εφαρμοσε η Σουηδια το '92 οταν αντιμετωπισε παρομοια κριση.

Τα πραγματα δεν ειναι καλα, ειδικα για οσους απο εμας εργαζομαστε στο Canary Wharf, και το θεαμα του αδειου κτιριου με το ονομα Bear Stearns που δεν προλαβαν να ολοκληρωσουν την κατασκευη, και η θεα του κτηριου της Lehman ειναι μαλλον η συνειδητοποιηση οτι τα τελευταια χρονια τα χρηματοοικονομικο συστημα ανεπτυσσοταν μονο εξαιτιας καποιων λανθασμενων μοντελων που εφτιαξαν τα quant desks στις τραπεζες, και το πακεταρισμα και η προωθηση CDO,RMBS κτλ στον υπολοιπο κοσμο. Πριν απο 2-3 εβδομαδες τη δευτερα ειχαμε παει για να δουμε τι γινεται εξω απο τη Lehmans (το κτηριο ειναι 2 λεπτα μακρια απο αυτο της Bear Stearns), που μολις ειχε καταρρευσει οικονομικα. Δεκαδες δημοσιογραφοι, καμερες, κοσμος που απλως ειχε παει να δει τι γινοταν κοιταζαν το κτηριο. Κυριολεκτικα πισω τους, περα απο τη γεφυρα στα μπαρ που βρισκονται στην απεναντι οχθη του Ταμεση επιναν τις τελευταιες μπυρες με τους 'πρωην' συναδελφους τους πολλοι νεοαπολυθεντες εργαζομενοι της Lehman. Εκει ερχεται η συνειδητοποιηση οτι μπορει να ερθει και η σειρα μας συντομα...

Υπαρχει ενα πολυ καλο βιβλιο για οσους ενδιαφερονται να μαθουν πως κατασκευαζονται και πως σκανε οι φουσκες που στηριζονται στη χρηματοοικονομικη εφευρητικοτητα, ειναι το "A demon of our own design" του Richard Βookstaber.

Παντως ειναι νωρις για να μιλαμε για το τελος του καπιταλισμου. Μαλλον θα πρεπει να μιλαμε για επιστροφη σε πιο κεντρωες πολιτικες, επιστροφη σε πολιτικες του FDR τη δεκαετια του '30, περισσοτεροι και καλυτεροι κανονισμοι επιβλεψης του τραπεζικου τομεα κτλ. Για εμας στην ευρωπη βεβαια ειναι αναγκαιο να σταματησει η Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα τη βλακωδη και καταστροφικη σταση της να μιλα για αυξησεις επιτοκιων και για πληθωρισμο οταν οι τιμες του πετρελαιου και αλλων αγαθων πεφτουν εδω και 3 μηνες. Ενταξει με την αντιπληθωρηστικη φημη αλλα το εχουν παρακανει. Επρεπε να ειχαν κοψει επιτοκια κατα την προηγουμενη συνεδριαση τους, αν και απο οτι φαινεται μαλλον θα αρχισουν να μειωνουν απο την ερχομενη εβδομαδα. Και μετα βλεπουμε...

Greek Rider said...

Το μόνο που δεν πρόκειται να πέσει ποτέ είναι ο καπιταλισμός, τουλάχιστον όχι χωρίς κοινωνικούς αγώνες από αυτούς που πλήττονται, δηλαδή το 90%.

Anonymous said...

Εμ, το θέμα είναι ότι δεν πλήττεται το 90% (αλλιώς θα είχαμε τουλάχιστον κεϋνσιανισμό) αλλά αρκετά λιγότερο - τουλάχιστον στη Δύση και τουλάχιστον μέχρι σήμερα.