April 11, 2008

Είναι ένας κερδοσκόπος, ένας πολιτικός, κι ένα ΜΜΕ...

Σόρος δε χρειάζεται πολλές συστάσεις: κερδοσκόπος, χρηματιστηριακό κεφάλαιο.
Ο Σόρος πιστεύει (τον τελευταίο καιρό) οτι ο καπιταλισμός βαδίζει σε λάθος δρόμο, από την εποχή που οι ρηγκανοθατσερικοί φονταμενταλιστές της αγοράς εφάρμοσαν πολιτικές καθολικής απορρύθμισης της οικονομίας. Πιστεύει επίσης (τώρα τελευταία) οτι οι αγορές δεν είναι τέλειες, δεν μπορούν να αυτορυθμιστούν - ούτε όμως οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί είναι τέλειοι, καθώς κινδυνεύουν να μετατραπούν σε γραφειοκρατική επιβολή στην οικονομική ζωή.
Ο Σόρος υποστηρίζει οτι ο καπιταλισμός πρέπει ν'αλλάξει υπόδειγμα (paradigm) και εντάσσει την επιχειρηματολογία του σε μια ευρύτερη συνεκτική θεωρία με ποπεριανή σως - θεωρία που, κουρασμένος μετά από χρόνια στο κουρμπέτι, δεν είναι σε θέση ο ίδιος να εκφράσει με τη φινέτσα των παλιών ευρωπαίων δασκάλων, οπότε τη σερβίρει κάπως αμερικανοειδώς και χύμα.
Ο Σόρος βλέπει τη μεγάλη κρίση να έρχεται: μπορεί βέβαια η αξιοπιστία του λόγου του να πλήττεται από το οτι έχει "έχει χτυπήσει συναγερμό" κάμποσες φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, χωρίς να επαληθευτεί, ωστόσο τώρα το ίδιο λένε σχεδόν όλα τα "μεγάλα κεφάλια" του παγκόσμιου καπιταλισμού (είτε εκπροσωπούν κράτος, είτε κεφάλαιο).
Ενδιαφέρουσα φρέσκια (11/4) μικρή συνέντευξη εδώ.

-Για όλα τούτα και άλλα παρόμοια λοιπόν (όπως την υποστήριξη στον Ομπάμα), βρίσκονται αρκετά ψυχοπαθείς πλην mainstream κονδυλοφόροι, που χαρακτηρίζουν τακτικά τον άνθρωπο αυτό με την αυθεντική του αγωνία για το μέλλον του καπιταλισμού ως far left zealot και του επιτίθενται ανηλεώς.

-Την ίδια ώρα, σ'ένα παράλληλο σύμπαν, στην Ελλάδα, παίζεται ένα τελείως διαφορετικό έργο, με ίδιους συντελεστές - πολιτικό, κερδοσκόπο, ΜΜΕ - με άλλες σχέσεις μεταξύ τους, άλλη πλοκή, αλλά ίδια παράνοια και παρεξήγηση...

10 comments:

Κωστής Γκορτζής said...

Διεισδυτικός, όπως πάντα.
Μια που είπες 'αρκετά ψυχοπαθείς', ρίξε μια ματιά εδώ με τα τέσσερα ντοκυμαντέρ του BBC στους συνδέσμους του επάνω δεξιά στη σελίδα...

Μαύρο πρόβατο said...

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και για το λινκ στην πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα. Είδα σήμερα τα δύο πρώτα της σειράς των ντοκυμαντέρ - είναι εκπληκτικά!

Unknown said...

Ο Σόρος τα λέει αυτά από την περασμένη δεκαετίας (The Crisis of Global Capitalism, κυκλοφόρησε από τον Λιβάνη στα ελληνικά). Ως ακραιφνής ποππεριανός αρνείται να αντιληφθεί ότι η κρίση είναι εγγενής στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα (θα ερχόταν σε αντίφαση με τα εντελώς προσωπικά του συμφέροντα άλλωστε) και επιχειρεί μια «ηθικοπλαστικής» τάξης προσέγγιση για να «ουδετοροποιήσει» ως παράγοντα γέννεσης των κρίσεων το καπιταλιστικό σύστημα. Δικαίως οι συντηρητικοί κονδυλοφόροι τον χαρακτηρίζουν «ακροαριστερό» (εδώ έλεγαν ...κομμουνιστή τον Κέννεντυ): ιδωμένος μέσω ενός διαλεκτικού - μαρξιστικού πρίσματος ο προβληματισμός του Σόρος για τη λειτουργία του παγκόσμιου καπιταλισμο Θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος.

Μαύρο πρόβατο said...

Φιλτατε vrennus, συμφωνώ απόλυτα. Βέβαια παραμένει ένα ζήτημα για το τι μυαλά φοράν αυτοί που χαρακτηρίζουν "επικίνδυνο αριστεριστή" έναν από τους σημαντικότερους και ασκούντες τη μεγαλύτερη επιρροή υποστηρικτές της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Το βιβλίο υποθέτω οτι είναι αυτό που έχω κατεβάσει πρόσφατα στην κάβα :-)
Με την έκφραση "τον τελευταίο καιρό" ήθελα να υπονοήσω οτι ο Σ. εκφράστηκε έτσι μετά τις μεγάλες 'μπάζες που' τον έκαναν παγκοσμίως διάσημο...

σχολιαστής said...

Οταν είδα το κερδοσκόπος τσεκαρισμένο, προς στιγμήν νόμισα ότι θα αναφερόσουν στο Βγενόπουλο.

Unknown said...

Αγαπητέ Μαυροπόβατε, με τα φτωχά Γαλλικά μου συμπεραίνω πως πρόκειται για το βιβλίο που υποδεικνύεις. Σημειωτέον ότι εκδόθηκε μετά τη χρηματοποιστωτική κρίση της Ρωσίας όπου λέγεται ότι το fund του Σόρος έχασε κάμποσα, πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο από κάποιον που γνώρισε το σύστημα κι από την καλή κι από την ανάποδη - αν και μακάρι η ανάποδη να είχε για όλους μας συνέπειες ανάλογες που είχε και για τον Σόρος.

Εν πάση περιπτώσει, ενώ ο Σόρος φαίνεται να πιστεύει στην ρυθμιστική λειτουργία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων - αλλιώς τι ένθερμος υποστηρικτής της καπιταλιστικής αγοράς θα ήταν - αντιλαμβάνεται ότι χωρίς κανόνες οι κερδοσκοπικές ροές κεφαλαίων τείνουν να οδηγούν σε ανισορροπία το παγκόσμιο σύστημα. Για τους φονταμενταλιστές της αγοράς οποιαδήποτε αναφορά σε «κανόνες» αρκεί για να σε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο αριστεριστή»!

nik-athenian said...

Μαυροπρόβατε μου δημιούργησες την περιέργεια να διαβάσω όλη την παλιά διάλεξη του Σόρος για την reflexivity. Είναι στ’ αλήθεια πολύ φλου και επαναλαμβάνει όλο τα ίδια. Ο τύπος νομίζει ότι ανακάλυψε κάτι. Στην πραγματικότητα μιλάει για την ανάδραση στις αγορές. Χωρίς να το λέει ρητά, αναφέρεται στον διπλό ρόλο που μπορεί να παίξει η ανάδραση. Μπορεί να οδηγήσει ένα σύστημα στην ισορροπία αλλά μπορεί επίσης και να το απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την ισορροπία.
Άκουσα και την πρόσφατη συνέντευξή του που δίνεις σαν λινκ. Νομίζω ότι με την ισχυρή του διαίσθηση καταλαβαίνει ότι το τρέχον μείζον πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα, αλλά η εξυπηρέτηση του χρέους από το ατομικό ως το εθνικό επίπεδο.
Όσο για τον χαρακτηρισμό του ως ακραίο αριστερό, νομίζω ότι αν δεν ήταν οι επικείμενες εκλογές δεν θα εκτοξεύόταν αυτός ο χαρακτηρισμός.
Αλλά βλέπεις, υπέρ πάντων είναι ο αγώνας να κόψει το Φοξ ψήφους από τον Ομπάμα για να ενισχυθεί ο Μακ Κέιν.

Anonymous said...

re su provato, to tragoudi pou exeis sto profile to mouton noir, ti einai?
epsa3a k den to vriskw, kai marese...

Μαύρο πρόβατο said...

@Σχολιαστή: καλά (πρωτο-)κατάλαβες!
Δες τα λινκ της τελευταίας παράγραφου.

@Vrennus: Exactement!
@nik-athenian: συμφωνώ, εκτός από αυτό που λες για το πρόσκαιρο των χαρακτηρισμών που αποδίδουν οι σχετικοί κύκλοι στο Σόρος. Έχω την εντύπωση οτι "τρώγονται" εδώ και καιρό, και ο ψευτο-καυγάς εκφράζει διιστάμενες γραμμές διαφορετικών ομάδων της ολιγαρχίας, σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες και τη διαχείριση (της κρίσης) του συστήματος. Η πολιτική που ακολουθείται στην πραγματικότητα, προκύπτει ως συνισταμένη/σύνθεση των όσων υποστηρίζουν οιεπιμέρους. Είναι ωστόσο ένα από τα σημεία της κρίσης, η "παραγωγική" για την καπιταλιστική κυριαρχία πολυφωνία, να μετατρέπεται σε κακοφωνία...

@Arsène: καλώς τον! Το άσμα είναι από το Théâtre de la rue - Jolie Môme. Τελευταίο λινκ στη ρουμπρίκα Varia στα δεξιά της μπλογκοσελίδας του μαγαζιού μου. Το τραγουδάκι γράφτηκε στα πλαίσια της καμπάνιας κατά του άθλιου Ευρωσυντάγματος - αυτού που έφτυσε ο γαλλικός λαός το 2005 και μας το φορέσανε με το έτσι θέλω ως συνθήκη της Λισσαβώνας το 2007 (είπαμε δημοκρατία, όχι και να κάνουμε ο,τι θέλει η πλειοψηφία!).

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ said...

Παρασκευή, 6 Ιούνιος 2008
Siemens-Μητσοτακης
Τι να πει καποιος για την οικογενεια αυτου που, ο θειος του Σοφοκλης Βενιζελος , προειδοποιησε οτι αν εκλεγει στο ανωτατο πολιτικο αξιωμα ισως προσπαθησει να ξεπουλησει και τον παρθενωνα.Που παρα τριχα ο αειμνηστος Παπανδρεου Ανδρεας (οντας και ο ιδιος πρακτορας) να τον εχωνε φυλακη για αρχαιοκαπηλια και μαϊμου εταιριες ξεπλυματος αγνωστου προελευσεως κεφαλαιων.Σωθηκε μαλλον επειδη κι αλλοι ειχαν την φωλια τους λερωμενη....
Και τωρα ο υιος ισχυριζετε οτι αγορασε μερικα ηλεκτρονικα παιχνιδια απο την Siemens, ....το αλλο με τον Τοτο το ξερετε?Φυσικα η 3η εξουσια και τα ΜΜΕ απλα μεταφερουν ειδηση εν προκειμενω ασχολιαστη.....