April 17, 2008

Το φοβερό Βήμα

Δεν μπορεί ν'αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ανάμεσα στο αγοραστικό κοινό του Βήματος, να υπάρχουν κάποιοι "αγαθοί" αναγνώστες που δε χρησιμοποιούν τη φυλλάδα για να τυλίγουν ψάρια, ούτε για ν'αποκοιμηθούν, ούτε για να ξέρουν πώς προσπαθεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη ο Λαμπράκης, αλλά για να ενημερωθούν.

Επιπλέον, υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα αν δεν τηρούνται στο περιεχόμενο κάθε έκδοσης του ημερήσιου Τύπου ορισμένα θεμελιώδη πρόσχηματα που απορρέουν από την παραδοχή ύπαρξης μιας τέτοιας ομάδας αναγνωστών.

Το "Βήμα" είναι σίγουρα μια από τις χειρότερες ελληνικές εφημερίδες - κυρίως από την άποψη της σχέσης προφίλ/ποιότητας. Για του λόγου το αληθές, να τι είχαν δικαίωμα να διαβάσουν οι αγοραστές του χτεσινού τεύχους:

-Τίτλος άρθρου που ξεκινά στην πρώτη σελίδα:

Η Κίνα βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη Γη. Προφανώς η κουλτούρα του διαμορφωτή του τίτλου ορίζεται από το σύμπαν του... Ποπάυ: ήθελε να γράψει οι Μιγκ βλάπτουν, αλλά φοβήθηκε μη δεν το εκτιμήσει ο Βγενόπουλος!

-Διεθνή, άρθρο:

Το Ιράν απειλεί να διαγράψει από τον χάρτη το Ισραήλ αν δεχθεί επίθεση

Δεύτερη παράγραφος:
«Οι ισραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις και οι ασκήσεις αυτοάμυνας δεν μας αφορούν,αλλά,αν το Ισραήλ διεξαγάγει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, θα το εξαλείψουμε από τον παγκόσμιο χάρτη» δήλωσε ο στρατηγός Αστιάνι σε συνέντευξη Τύπου παραμονή της σημερινής εθνικής ημέρας του στρατού που γιορτάζεται στις 17 Απριλίου.

Εντάξει; Έρχεται και η τελευταία παράγραφος:
Γεγονός είναι ότι ο κορυφαίος ιρανός στρατιωτικός δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να επαναλάβει τη γνωστή φράση του Αγιατολάχ Χομεϊνί, θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης του 1979, περί της «αναγκαιότητας» να εξαλειφθεί από τον χάρτη το κράτος του Ισραήλ, ώστε να επιστρέψουν υπό μουσουλμανική κατοχή τα ιερά εδάφη του ισλάμ στην περιοχή της Παλαιστίνης.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή σύγχιση, διευκρινίζω ρητά οτι δεν αναπτύσσω εδώ καμμία διαφωνία επί του περιεχομένου, ούτε ασκώ πολεμική κατά των στρεβλώσεων της πραγματικότητας στις οποίες μπορεί να πιστεύω οτι επιδίδεται το Β. Θα είχε νόημα να μιλήσει κανείς γι αυτά αν δεν υπήρχε το πρόβλημα στο οποίο αναφέρομαι εδώ, πρόβλημα που είναι πλέον αρμοδιότητας της Αγορανομίας...

3 comments:

σχολιαστής said...

Oσοι το θέλουν για να τυλίγουν τα ψάρια, διαμαρτύρονται που το χαρτί είναι ...τυπωμένο.

Πάντως πέρα απο την πλάκα, το βήμα έχει μια μεγάλη ομάδα συνεργατών και είναι αρκετά πλούσια σε ύλη εφημερίδα, ανεξάρτητα απο την κεντρική γραμμή.

Γνωμοδότης said...

Πάντως πέρα απο την πλάκα, το βήμα έχει μια μεγάλη ομάδα συνεργατών και είναι αρκετά πλούσια σε ύλη εφημερίδα, ανεξάρτητα απο την κεντρική γραμμή.

Μακράν καλυτέρα της Εσπρέσσο.

Anonymous said...

Νομίζω ότι είσαι άδικος.

Αφού η Κίνα βλάπτει σοβαρά τον πλανήτη... Αμερική, τι ήθελες να γράψει το Βήμα;

Κι αυτός ο Αστιάνι πως την είδε;
Οτι άμα τους την πέσει το Ισραήλ, μπορούν να κανουν ο,τι είπε ο Χομεϊνί το ΄79;

Δίκιο έχει το Βήμα κι εσύ είσαι σκοταδιστής, αμάν πια !!!