February 22, 2007

Crisi

Κλικ για την είδηση στο BBC






...πάντα υπερβολικοί οι ιταλοί σύντροφοι: γύρω στις 80000 ήταν στη Βιτσέντσα πριν από 5 μέρες, διαδηλώνοντας κατά της επέκτασης της εκεί αμερικανικής αεροπορικής βάσης.

Γύρω στις 900000 είχαν διαδήλωσει την αγανάκτησή τους για την πολιτική της κυβέρνησης Πρόντι στη Ρώμη τον περασμένο Δεκέμβριο.



Η αριστερά, που στήριξε τον Πρόντι στις προηγούμενες εκλογές, θεώρησε - ευτυχώς! - οτι παραπάει το πράγμα να ψηφίσει όλη μαζί του και την παραμονή της ιταλικής πολεμικής δύναμης 1940 στρατιωτικών στο Αφγανιστάν και την επέκταση της βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντσα (ώστε να μπορεί να δεχτεί 4550 στρατιώτες από 2750 σήμερα).
Να σημειωθεί εδώ τόσο η λαϊκή κατακραυγή γι αυτά τα σχέδια (500 εκατομμύρια δολλάρια κοστολογείται η επέκταση της βάσης), όσο και οι έντονες διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ για τη μη απεμπλοκή της Ιταλίας από το Αφγανιστάν και την αποδοχή της επέκτασης (με πιό φανταιζίστικη πλευρά, τη δημοσίευση στον ιταλικό Τύπο ανοικτού γράμματος υπογεγραμμένου από πέντε πρέσβεις των "προθύμων" - για την ιστορία: Βρεταννία, Αυστραλία, Καναδάς, Ολλανδία, Ρουμανία, ενώ Γάλλοι Γερμανοί και Ισπανοί αρνήθηκαν να υπογράψουν - στη Ρώμη και πιό γελοία, τη δημοσίευση σύστασης της πρεσβείας στους αμερικανούς πολίτες να μην συχνάζουν στο κέντρο της Βιτσέντσα καθόλη τη βδομάδα πριν τη διαδήλωση της 17 Φεβρουαρίου). Όλα αυτά την εποχή όπου παράλληλα ξανανοίγει τόσο το θέμα των φονικών πυροβολισμών, από κατοχική περίπολο, του Καλίπαρι όσο και αυτά των απαγωγών που διέπραξε σε ιταλικό έδαφος η CIA καθώς και το αίσχος των "περαστικών" πτήσεων, με το οποίο παρεμπιπτόντως μόνο η αριστερά ασχολείται στην Ελλάδα (μην ξαναλέμε τώρα τι είναι αριστερά ;-))


Έτσι, το κυβερνητικό ψήφισμα για τους προσανατολισμούς της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής δεν πέρασε - για δύο αρνητικές ψήφους, των γερουσιαστών Ρόσσι και Τουριλιάτο.


Ο πρωθυπουργός έδωσε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ήταν υποχρεωμένος, δεδομένου οτι δε ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης - μάλιστα οι περισσότεροι "εξπέρ" προέβλεπαν απλώς την αποπομπή του ανεκδιήγητου Ντ'Αλέμα. Η πλάκα είναι οτι αν ζητούσε απλώς την έγκριση για τις δύο αυτές ενέργειες, θα την είχε - από τη δεξιά. Και ίσως έτσι γίνουν τα πράγματα...


Αντ'αυτού, μας τελείωσε προς το παρόν ο Πρόντι, ο οποίος μάλλον σωστά διείδε το επερχόμενο αδιέξοδο και αποφάσισε να παίξει το χαρτί της παραίτησης...

Μα θ'αφήσει αλήθεια την αλλαγή στη μέση;; :-))))


Αριβεντέρτσι, Ρομάνο!!

(Φοβάμαι οτι την άλλη φορά θα χρειαστεί να είμαστε περισσότεροι...)

UDATE: Μποντζιόρνο, προφεσόρε! Όπως αναμενόταν, ακολουθήθηκε η... πεπατημένη: μη αποδοχή της παραίτησης Πρόντι, εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον ίδιο. Εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του σχήματος με μικρά κεντρώα σχήματα, ενταγμένα μέχρι τώρα στον ευρύτερο δεξιό συνασπισμό (προς το παρόν όμως, ζητούν υπερβολικά πολλά). Ο Πρόντι αναμένεται να ζητήσει να "σφίξουν τα λουριά" και να δεσμευτούν όλοι οτι δεν θα προκύψουν στο μέλλον τέτοιες παραφωνίες σαν αυτή των δύο γερουσιαστών - επισείοντας το σκιάχτρο των εκλογών και της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης της επαναφοράς του Μπερλουσκόνι στα πράγματα. Ήδη, οι δυνάμεις της αριστεράς (Ριφοντατσιόνε, Πράσινοι, Κομμουνίστι Ιταλιάνι) δήλωσαν οτι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Να υποθέσουμε οτι ως συμβολική παραχώρηση, θ'αποπεμφθεί ο Ντ'Αλέμα; Οψόμεθα...

Ύστερα απ'όλ'αυτά, στον πολύ ενδιαφέροντα πολιτικό διάλογο που αναπτύσσεται στα σχόλια, ας ληφθεί λοιπόν υπόψη οτι το κύριο επιχείρημα για την παράταση της στρατιωτικής αποστολής της Ιταλίας στο Αφγανιστάν, όπως και για την επέκταση της βάσης των ΗΠΑ, όπως εκφράζεται στην πολιτική ζωή της υπέροχης γείτονος, δεν είναι τα φληναφήματα περί στήριξης της δημοκρατίας στα περίχωρα της Καμπούλ, αλλά το κόστος διατάραξης των σχέσεων με τους αμερικανούς. "Τι θ'απογίνουμε, αν ενοχλήσουμε την Αυτοκρατορία "; Έτσι ωμά τίθεται το ζήτημα από όλους - και βέβαια, οι απαντήσεις διαφέρουν. Οι δύο αριστεροί γερουσιαστές είχαν το θάρρος να στηρίξουν οτι η καλύτερη υπηρεσία για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο, στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα τους, είναι να αποτραβηχτεί η Ιταλία από τα ιμπεριαλιστικά άνομα παιχνίδια.

Αν οι διάφοροι πολιτικάντηδες που φλυαρούν περί "ανεξάρτητης Ευρώπης" ήλεγχαν το βαθμό υποκρισίας τους, έπρεπε να ετοιμάζουν παράσημα για το Ρόσσι και τον Τουριλιάτο.

Όσο για μας τους υπόλοιπους, Ιταλούς και άλλους, το εμπεδώσαμε: την άλλη φορά, περισσότεροι ;-)

61 comments:

Anonymous said...

Συγγνώμη, αλλά νομίζετε ότι πρέπει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν και να εγκαταλείψουν τη χώρα στο έλεος των Ταλιμπάν; Θεωρείτε προτιμότερη τη σαριά από μία κουτσουρεμένη αστική δημοκρατία;

Αλήθεια, πόσο θα διέφερε η στάση αυτή από την ουδετερότητα των δημοκρατικών κρατών κατά τον ισπανικό εμφύλιο; Δε σημαίνει τίποτα για εσάς η διεθνιστική αλληλεγγύη;

Anonymous said...

Στο προηγούμενο σχόλιο, όπου σαριά διαβάστε σαρία.

Κωστής Γκορτζής said...

Μαύρε μου, για να μη φαινόμαστε μόνο εμείς 'στραβοί'...
Οι φίλοι μας Ιταλοί έχουν 'παραδοθεί' στους Αμερικάνους εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι ανησυχητική η 'σκοπιμότητα' που απαιτεί επέκταση της βάσης στη Βιτσέντζα. Προετοιμασία και άλλης 'διεθνίστικης αλληλεγγύης';
Αυτό δεν το λέω ειρωνικά προς τον ασμοδαίο αλλά ο όρος επιδέχεται πολλές ερμηνείες από ποικίλης ιδεολογίας ...μανιακοκαταθλιπτικούς ως ο Ράμσφελντ π.χ. και οι όμοιοί του που θεωρούν υποχρέωσή τους -στα πλαίσια της δικής τους 'αλληλεγγύης'- να επεμβαίνουν στον Παναμά, στο Αφγανιστάν, στη Γρανάδα, στη Σομαλία, στη Βενεζουέλα, στην Κολομβία, στο Ιράκ, αυριο στο Ιράν, μεθαύριο στην Κορέα, πάντα στο όνομα της σωτηρίας των λαών από τους κακούς ηγέτες τους.
Και, ασμοδαίε μου, αυτό το 'κουτσουρεμένη αστική δημοκρατία' ποιός το ορίζει; (ποιά είναι τα όριά της;)
Αν η παγκόσμια Τράπεζα του κυρίου Γούλφοβιτς διέθετε το ένα χιλιοστό των χρημάτων -που διατίθενται για τον εξοπλισμό και διατήρηση των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν- για την υποδομή Παιδείας του Αφγανικού Λαού, 'Ταλιμπάν' δεν θα υπήρχαν. Κάθε λογής. Αυτή, βεβαίως, είναι η δική μου ερμηνεία της 'διεθνιστικής αλληλεγγύης'.

Anonymous said...

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αν φτιάξουμε σχολεία στο Αφγανιστάν οι Ταλμπάν θ' αφήσουν κάτω τα καλάσνικοφ και θα αρχίσουν να διαβάζουν τη Declaration!

Φυσικά και πρέπει να υπάρξει οικονομική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, αλλά...

Επαναλαμβάνω ότι, κατά τη γνώμη μου, βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν σε μία κατάσταση παρόμοια με την Ισπανία του εμφυλίου. Δεν πρότεινα να να ξεκινήσει πόλεμος εναντίον όλων των απολυταρχικών καθεστώτων του πλανήτη, αλλά hello!, γίνεται πόλεμος εκεί πέρα! Και, αναπόφευκτα, μία από τις δύο πλευρές θα νικήσει: οι ομοϊδεάτες του Οσάμα, Ταλιμπάν, ή οι υποστηρικτές μίας κουτσουρεμένης (κουτσουρεμένη γιατί δε λειτουργεί όπως μία δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά χρειάζεται και άλλα βήματα) δημοκρατίας. Μου φαίνεται πολύ περίεργο να το γράφω, αλλά 'οι μή όντες μετά των δημοκρατών (εντός ή εκτός εισαγωγικών) κατ' αυτών εισί'.

Κωστής Γκορτζής said...

Τίποτα δεν είναι περίεργο.
Αφού ακριβώς το ίδιο υποστηρίζει με θρησκευτική ευλάβεια και ο Τζωρτζ Μπους. Ο εργοδότης δηλαδή των Ταλιμπάν και του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Γιατί πρέπει δηλαδή να επιλέξουμε ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη;

Και τι κοινό υπόβαθρο έχει ο εμφύλιος των Ισπανών με αυτό που γίνεται στο Αφγανιστάν; Ιδεολογικό; Πολιτισμικό;

Και γιατί μόνο στο Αφγανιστάν;
Δεν γίνεται εμφύλιος πόλεμος στη Σομαλία; Δεν γίνεται εμφύλιος πόλεμος στο Μαρόκο; Δεν γίνεται εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν; Δεν γίνεται εμφύλιος πόλεμος στη Τσετσενία; Δεν γίνεται εμφύλιος πόλεμος στη Γεωργία; Δεν γίνεται εμφύλιος πόλεμος στις μπανανίες τής Ν.Αμερικής;
Διεθνίστικη αλληλεγγύη μόνο εναντίον του Μπιν Λάντεν και οποιουδήποτε εμπόρου ναρκωτικών (Παναμάς) κακοποιού πρώην πράκτορα της ΣΙΑ;
Έλεος! Αυτό που βάζεις, ασμοδαίε, δεν είναι δίλημμα. Είναι ρώσσικη ρουλέτα.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη με την στρατιωτική κατοχή δεν ευδοκίμησε οπουδήποτε κι αν εφαρμόστηκε. Ή κάνω λάθος;

Anonymous said...

'Γιατί πρέπει δηλαδή να επιλέξουμε ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη;'

Γιατί γίνεται πόλεμος στη χώρα και αναγκαστικά θα πρέπει να πάρουμε μία στάση. Είτε θα αδρανήσουμε (=παραδίδοντας τους Αφγανούς στο έλεος των Ταλιμπάν), είτε θα αντιμετωπίσουμε τους ισλαμιστές με κάθε μέσο, είτε θα πολεμήσουμε μαζί τους για να επιβάλουμε το Κοράνι. Διαλέγετε και παίρνετε, κ. ημίαιμε. Δεν μπορείτε παρά να επιλέξετε ένα από τα τρία ή να κλείσετε τα μάτια, τα αφτιά και γενικά τα αισθητήρια όργανά σας και να προσποιηθείτε ότι δε γίνεται τίποτα στη μκρινή αυτή χώρα.

Και στην Ισπανία και στο Αφγανιστάν έχουμε μία δημοκρατικά εκλεγμένη και ένα ολοκληρωτικής νοοτροπίας κίνημα που με ένοπλα μέσα προσπαθεί να τη νικήσει και να εππιβάλει τις απόψεις του αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας. Εκεί έγκειται η ομοιότητα.

Αναφορικά με τη Σομαλία νομίζω ότι η στάση μας πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις (πλήν της Γεωργίας, όπου -απ' όσο ξέρω- δε γίνεται εμφύλιος πόλεμος) δυστυχώς δεν έχω γνώση και δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Σε ποια στρατιωτική κατοχή αναφέρεστε; Για να υπάρξει κατοχή πρέπει να υπάρχουν και κατοχικές αρχές. Αντιθέτως, στο Αφγανιστάν έχουν γίνει εκλογές μέσω των οποίων αναδείχθηκε η παρούσα αρχή.

Διεθνιστική αλληλεγγύη υπέρ του λαού του Αφγανιστάν!

(Το πρώτο πρόσωπο αναφέρεται στη Δύση.)

Mirandolina said...

To λαό του Αφγανιστάν τον ρωτάμε σε αυτό το δήθεν διεθνιστικό παιγνίδι των "πάρε τα τρία μας" επιλογών, ή τον έχουμε τιμωρία στη γωνία γιατί δε μας άρεσε η προηγούμενη συμπεριφορά του; Και η παρουσία "μας" εκεί είναι επιταγή της δημοκρατίας ή η συνέχιση του Μεγάλου Παιγνίου;

Κωστής Γκορτζής said...

Ασμοδαίε, ειλικρινά δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω.
Οι συγκεκριμμένοι λαοί έχουν γνώμη;
Ή περιμένουν τον άγγελο της κόλασης να τους σώσει "αυτεπαγγέλτως"; Εξακολουθώ και επιμένω ότι είναι θέμα παιδείας. Για όλους μας.
Δεν θέλω να σε πείσω για οτιδήποτε,
όμως, ούτε μπορώ άλλωστε.
Για να μη πελαγοδρομούμε, λοιπόν, σε διαρκώς αναπάντητους προβληματισμούς, να σε ενημερώσω -επί του θέματος του Μαυροπρόβατου- ότι, στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης (;), αν υπηρετεί κανείς στο ΝΑΤΟ σε Ιταλικό έδαφος και τρακάρει με έναν Ιταλό πολίτη, αρμοδιότητα να επιληφθεί του θέματος έχει η Αμερικανική Στρατιωτική Αστυνομία -με 'σακκάκι' ΝΑΤΟ- που έρχεται με δικό της περιπολικό επί τόπου! Το ίδιο συμβαίνει και στην ηρωική Κρήτη μας με ελαφρές παραλλαγές.
Αυτό, για μένα, είναι στρατιωτική κατοχή.

Υ.Γ. Ασμοδαίε, απορώ γιατί χρησιμοποιείς τον πρώτο πληθυντικό στις θέσεις σου. "Είτε θα αδρανήσουμε", "είτε θα αντιμετωπίσουμε τους ισλαμιστές με κάθε μέσο", "είτε θα πολεμήσουμε μαζί τους για να επιβάλουμε". Αν είσαι τόσο ξεκάθαρος για το τι πρέπει να κάνουμε, δήλωσε εθελοντής και κατατάξου στον Αφγανικό Στρατό όπως έκαναν αρκετοί Έλληνες στη Σερβία!

Αν είσαι Αφγανός που αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του θα είχε κάποια λογική εξήγηση η εμμονή σου.
Αλλά όχι και τόσο πειστική για να με υποχρεώσεις να πάρω θέση είτε υπερ του Μπους, είτε υπέρ των τρομοκρατών υπαλλήλων του.

Άσε με λοιπόν να είμαι μόνο υπερ του Αφγανικού Λαού για τον οποίον μπορώ να δώσω και το σώβρακό μου για να φτιάξει την πολιτισμική υποδομή του.

Και άσε με να νομίζω ότι ο Ισπανικός εμφύλιος έχει τόση σχέση με τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν όσο η Γαλλική Επανάσταση με τους κουκουλοφόρους του σημερινού Πολυτεχνείου (το ακούσαμε κι αυτό, ξέρεις)...

Anonymous said...

Και ποιος σας είπε πως στο Αφγανιστάν τώρα υπαρχει δημοκρατια;Απλά στη θέση των ταλιμπάν στις μεγάλες πόλεις είναι οι πολέμαρχοι ενώ οι ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλο μέρος της υπαίθρου.
Οι Αμερικανοί ποτέ δε σκόπευαν να φτιάξουν το Αφγανιστάν.Απλά θέλανε να να το βομαρδίσουνε για να δείξουν την "απάντηση στην τρομοκρατία" και να πουλήσουν βόμβες...

Anonymous said...

Ο λαός του Αφγανιστάν έχει γνώμη. Και η γνώμη του εκφράζεται μέσα από την κυβέρνηση την οποία ο ίδιος ανέδειξε, τις εντολές της οποίας εκτελεί ο εθνικός στρατός του Αφγανιστάν μαχόμενος εναντίον του στρατού των Ταλιμπάν.

Η στάση που θα πάρει ο καθένας απορρέει από την παιδεία του. Όμως, η εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτρέψει την επιβολή με βίαια μέσα ενός στυγνού αυταρχικού καθεστώτος στη χώρα αυτή. Δυστυχώς πρέπει να γίνει χρήση βίας για να αντιμετωπισθεί η απειλή αυτή (αν κατά τη γνώμη σας δεν είναι απειλή ένα θεοκρατικό καθεστώς, τότε ΟΚ!) Άσε που αν επικρατήσουν οι Ταλιμπάν μόνο μεντρεσέδες θα λειτουργούν πλέον.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των αμερικανών στρατιωτών από τις βάσεις: εάν αυτή γίνεται σύμφωνα με τους όρους κάποιας υπογραφείσας συνθήκης, γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αλλάξουν. Εάν, από την άλλη, η πρακτική αυτή είναι ασύμφωνη με τις υπογραφείσες συμφωνίες, τότε πρέπει οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Όσο για το ποια στάση πρέπει να τηρήσουμε συλλογικά ως Έλληνες (αλλά κυρίως ως Ευρωπαίοι), νομίζετε ότι υπάρχει κάποια άλλη στάση την οποία μπορούμε να υιοθετήσουμε; Ποια είναι αυτή;;; Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνουμε; Με άλλα λόγια, τί πρέπει να αποφασίσει γα το ζήτημα η πολιτική κοινότητα;

Για την ομοιότητα για την οποία κάνω λόγο σε προηγούμενο σχόλιο δεν έχετε κάτι να πείτε;

ΥΓ: Λόγοι αντικειμενικά μη υπερβατοί δε μου το επιτρέπουν. Πάντως, νομίζω ότι σε καμία περίπτωση η συμμετοχή σε μία γενοκτονία μπορεί να εξισωθεί ή να παρομοιαστεί με τον αγώνα ενάντια σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Εκτός εάν θεωρείτε ότι οι άμαχοι της Σρεμπρένιτσα είναι το ίδιο με τους Ταλιμπάν. Δικαίωμά σας και αυτό.

Κωστής Γκορτζής said...

Μου φαίνεται ότι καταλαβαίνεις αυτά που θέλεις να καταλάβεις, ό,τι κι αν γράφω.
Πρόταση έχω. Αλλά την ειρωνεύτηκες προσπερνώντας την βιαστικά.
Το ένα χιλιοστό των χρημάτων που έχουν δοθεί για την παραμονή των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν να είχαν δοθεί για την υποδομή Παιδείας και μόρφωσης του Αφγανικού Λαού αλλά και υποδομής οικονομικής ανάπτυξης, θα ήταν αρκετά για να μην μπορέσουν οι κάθε λογής Ταλιμπάν να ξαναγίνουν εξουσία. Και ήδη 'χάθηκαν' πολλά χρόνια 'παίζοντας' πόλεμο.

Και αυτοί που πήγαν στη Σερβία, 'Ταλιμπαν' έβλεπαν μπροστά τους. Τυφλωμένοι από τον φανατισμό και την ιδεολογία του πολέμου.

Αλλά δεν απορείς γιατί μετά από τόσα χρόνια ανηλεούς βομβαρδισμού, οικολογικού 'ξεπατώματος' (σπηλιές αιώνων και βουνά ολόκληρα κατεδαφίστηκαν), δοκιμής κάθε νέου οπλικού συστήματος, οι Ταλιμπάν ζουν και βασιλεύουν και αποτελούν 'διαρκή απειλή;" Μήπως για να συνεχίζεται η 'διαρκής παρουσία' των στρατευμάτων ΜΑΣ (της Δύσης) που θα εξασφαλίσει τους δρόμους του πετρελαίου, γεγονός που καμιά σχέση δεν έχει 'διεθνιστική αλληλεγγύη' προς τον ταλαίπωρο Αφγανικό Λαό;
ΑΥΤΟ γίνεται σήμερα στο Αφγανιστάν. Να το πω σε πρώτο πρόσωπο κι εγώ για να μη με παρερμηνεύσεις:
"Συντηρούμε με όπλα και εφόδια και παραχώρηση χώρου δράσης τους Ταλιμπάν για να δικαιολογούμε την παρουσία μας εκεί με ισχυρή στρατιωτική δύναμη που θα μας εξασφαλίσει τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα."
Αυτό έχει τόση σχέση με τον Ισπανικό εμφύλιο όσο έχω εγώ με το κλασσικό μπαλέτο,
κύριε ασμοδαίε!

Mirandolina said...

Θεωρείτε προτιμότερη τη σαριά από μία κουτσουρεμένη αστική δημοκρατία;

λοιπόν, έχω κολλήσει στο εξής: ποιές οι διαφορές της κουτσουρεμένης αστικής δημοκρατίας από την δικτατορία;

θυμήθηκα εκείνο το χουντοβασιλικό "πεφωτισμένη μοναρχία" με αυτές τις λεκτικές απλοϊκότητες...

Anonymous said...

Συμφωνώ ότι έπρεπε να έχουν δοθεί χρήματα για την ανάπτυξη της παιδείας στις υπανάπτυκτες χώρες. Έπρεπε. Άλλα, δεν μπυ απαντάτε: ΤΩΡΑ τι πρέπει να κάνουμε; Εάν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επανέλθουν οι Ταλιμπάν. Και τότε, τα λεφτά που πιθανώς να τους δοθούν για το εκπαιδευτικό σύστημα θα χρησιμοποιηθούν για να γίνουν μεντρεσέδες!

Η περιγραφή από μέρους σας των τεκταινομένων στο Αφγανιστάν είναι παρά-λογη και συνομωσιολογική. Είναι δυνατό να χρηματοδοτούνται οι Ταλιμπάν από το δυτικό κόσμο; Σε λίγο θα μας πείτε ότι την επίθεση στο WTC την έκανε το Εβραιοαμερικανικό σιωνιστικό λόμπι του Λιακόπουλου! Έχετε κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν τη στήριξη των ισλαμιστών από δυτικά κράτη; Και, άλλωστε, αν ο μόνος σκοπός ήταν η εξασφάλιση των γεωστρατηγικών συμφεερόντων δε νομίζετε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί με κάποια συνδιαλλαγή με το τότε καθεστώς; Τόσο ηλίθιοι είναι οι κυβερνώντες ώστε να σπαταλούν τόσο χρήμα;

Ποιο 'φανατισμό' και ποια 'ιδεολογία του πολέμου'; Πού τα είδατε αυτά στη θέση που σας παρουσιάζω; Υποστηρίζω τη χρήση βίας όχι προς εξολόθρευση ενός λαού, αλλά προς βοήθειά του.

@μιραντολίνα: Μία διαδικασία που ονομάζεται 'εκλογές' και ένα κειμενάκι που το λέμε 'σύνταγμα' και εξασφαλίζει κάποιες έστω αρνητικές ελευθερίες δε σας λέει απολύτως τίποτα; Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ της παρούσας κατάστασης και των Ταλιμπάν;

Κωστής Γκορτζής said...

Αποστομωμένος, δεν αντέχω άλλο. Πάω να καταταγώ στους Ταλιμπάν!

Anonymous said...

Ώστε... θα μιλήσουν τα όπλα. :-)

Anonymous said...

Και προς τεκμηρίωση όσον γράφω μπορείτε να κοιτάξετε τον ακόλουθο σύνδεσμο: (http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6388647.stm)

Anonymous said...

Μερικά Ερωτήματα

Ιταλία
1)Τι είδους "δημοκρατικές" εκλογές είχαμε στην Ιταλία; Με ποιο τρόπο ο Μπερλουσκόνι πήγε να τις κερδίσει; Γιατί ο Πρόντι ένώ έπυβαρύνθηκε απ την νοθεία έκανε κοινώς την "πάπια";

2)Γιατί τα ΜΜΕ στην συντρηπτική πλειοψηφία τους δεν ανέφεραν καν τον λόγο για τον οποίο υπέβαλε την παραίτηση του ο Πρόντι;(για να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση πιθανότατα με τους χριστιανοδημοκράτες)

3)Γιατι ο τηλεοπτικός SKY συμφερόντων Αλλαφούζου μιλούσε για "προδοσία;" των κομμουνιστών(sic!) στον Πρόντι και την παρομοιάζει με την προδοσία του Βρούτου στον Καίσαρα(sic!;);


Αφγανιστάν
1) Ποιοι χρηματοδοτουσαν τους Ταλιμπάν;Mε ποιο τρόπο τους χρηματοδοτούσαν;Γιατί τους χρηματοδοτούσαν;

2) Ποια θέση κατείχε ο αξιότιμος πρόεδρος του Αφγανιστάν πριν του ανατεθεί(απο ποιoυς;) η "προεδρία".Όπως οι προμήθειες ανατίθονται σε εθνικούς προμηθευτές με τον ίδιο τρόπο και οι αναθέσεις

3)Ποιοι Έλληνες πολιτικοί / αναλυτές πριν καμιά 25 χρόνια(με την επέμβαση της τότε Σοβιετικής Ένωσης) μιλούσαν για την διαφύλαξη των "πολιτιστικών" αξιών του Αφγανιστάν; Οι "πολιτιστικές αξίες" Μπούργκα "παπαρούνες" και ξύλο 2 με 3 φορές την ημέρα στις γυναίκες.Είχα δει φωτογραφία της τότε εποχής γυναίκας του Αφγανιστάν με μίνι φούστα στα να καπνίζει! Τετοια ή καταπίεση των Σοβιετικών!

Ιδου η Ρόδος(Αφγανιστάν) ιδού και το πήδημα ιδού και το Ιράν.

Κάποιες απ τις απαντήσεις βρίσκονται στα links

Άσπρος Λύκος
---------------------------------
Υ.Γ.1
LINKS
The War in Afghanistan: Drugs, Money Laundering and the Banking System
By Mahdi Darius Nazemroaya

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=NAZ20061017&articleId=3516

Στη Δικαιοσύνη η νοθεία των εκλογών
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/11/2006
Ρώμη, Kώστας Παπαϊωάννου
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4669&subid=2&pubid=267881

Στη Δικαιοσύνη η νοθεία των εκλογών
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/11/2006
Ρώμη, Kώστας Παπαϊωάννου
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4669&subid=2&pubid=267881


Υ.Γ.2

Διαβάζω το βιβλίο
"Το Ισραηλινό Λόμπυ και η πολιτική των Η.Π.Α." των John Mearsheimer και Stephen Walt.

Περιγράφει πως το Λόμπυ
της AIPAC(American Israel Public Affair Commitee) έχοντας συμμάχους τους ΝεοΣυντηρητικούς και τους Χριστιανούς Βαπτιστές σέρνει μέσω ενδο-πολιτικών πιέσεων τις Η.Π.Α.
στην Μέση Ανατολή όπως την εννοεί ΚΑΙ το Ισραέλ


To βιβλίο δεν έχει σχέση με γελειότητες(Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, Συνομοσιωλογίες). Παραβάλει τη ροή, αλλαγή στάσης των Η.Π.Α (πολύ σημαντικό) συγκεκριμένων υποθέσεων μετά από πιέσεις της AIPAC.Περιγράφει και έμμεσες συγκρούσεις του Λόμπυ με το State Department.
Όποιος για παράδειγμα στις Η.Π.Α. υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ύπαρξη των Παλαιστηνίων, μιλά για τα "κατορθώματα" του παρανοικού ΙDA στην 2η Ιντιφάντα κατηγορείται για "Αντι-Σημιτισμό" ..


Το βιβλίο έχει πάρει θετικές κριτικές από Νoam Chomski , Independent. Ενδιαφέρον!

Anonymous said...

Και αυτό το link
Nοθεία α λα αμερικανικά στις ιταλικές εκλογές
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/11/2006

Ρώμη // Κώστας Παπαϊωάννου
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4669&subid=2&pubid=267756

Άσπρος Λύκος

Κωστής Γκορτζής said...

Τα ...όπλα ασμοδαίε.
Πώς αλλιώς να αντιμετωπίσει κανείς τον πρίγκηπα της Κόλασης που οδηγεί 72 λεγεώνες δαιμόνων και είναι ο δαίμονας της λαγνείας στην κατάταξη των δαιμόνων! :))

Ασπρόλυκε, πολύ χρήσιμες οι παραπομπές για το Αφγανιστάν. Και το βιβλίο για το Ισραήλ αν και πλέον είναι τόσο προφανή σε πραγματικό χρόνο αυτά που περιγράφει που δεν θα χαρακτήριζα συνταρακτικές τις αποκαλύψεις του.
Ελπίζω πάντως να μη σε κατατάξει κι εσένα στους "αντισιωνιστές Λιακοπουλοσυνωμοσιολόγους" ο/η ασμοδαίος... :)))

Anonymous said...

Κανένα πρόβλημα φίλε Ημίαιαμε μιας και άλλο Εβραισμός, και αλλο Σιωνισμόςκαι γι αυτό έχουμε και Χριστιανούς Σιωνιστές στις τάξεις των Βαπτιστών.
Πράγμα που οι "δημοκράτες" φίλοι μας επίτηδες ταυτίζουν
για να πετύχουν τα Σχέδια της Νέας Μέσης Ανατολής της τότε καθηγητριας(κοσμήτορας)του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Harvard, Κοντολίζας Ράις.

Να θυμήσω στους "δημοκράτες" φίλους μας τις διαδηλώσεις Ισραηλινών Πολιτών(αριστερών-αναρχικών), Ραβίνων ιερέων (Νετουράι Καρτά) κατά του Ισραέλ
στον πρόσφατο πόλεμο με τον Λίβανο. Διαδηλώσεις εντος και εκτός συνόρων και στην Αμερική.


Δυστυχώς για τους οπαδούς των "νοθεία άλλα αμερικάνα στην Ιταλία",το κειμενάκι που λέγεται (Αστικό)Σύνταγμα, το έχουν κοινώς να μην πω όταν αντιπαραβάλλεται στα
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ τους.
Είναι οι ιδεολογικοί απόγονοι εκείνων που πανηγύριζαν όταν ο Μουσολλίνι Εισέβαλε
στο Καθυστερημένο Χριστιανο-Θεοκρατικο κράτος της Αιθοπεία το 1936.
Με τα ίδια επειχηρήματα("Εκπολιτισμού")και "κουτσουρεμένων" αστικών διακιωμάτων
Τότε ο Μουσολίνι δεν είχε ταχθεί αθανδόν με το πλευρό του Χίτλερ
τον οποίο και θεωρούσε "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"(sic!)
Η δε Κοινωνία των Εθνών(ο τότε ΟΗΕ), δηλαδή οι Αγγλογάλλοι
έκλεινε τα μάτια μπροστά στην "Εκπολιτιστική" Εισβολή στην Αιθιοπεία μιας και με αυτό τον τρόπο
πίστευαν οτι τρόπο τινά πρωωθούν τον Μουσολίνι στην αγκαλιά του ΔυτικοΕυρωπαικού Καπιταλισμού

Άσπρος Λύκος

Λίτσα Ανδρούτσου said...

Διεθνιστική αλληλεγγύη με το νάτο παρέα.
Εκλογές υπό καθεστώς κατοχής.
Τι άλλο θα ακούσουμε !
Προφανώς η αριστερά έπρεπε να πολεμήσει με τον Χίτλερ κατά του σταλινισμού. Διεθνιστική αλληλεγγύη.

Ταλιμπάν λέτε εσείς, αφγανική αντίσταση λέω εγώ.

σχολιαστής said...

Η καλιέργεια παπαρούνας, αποφέρει στους Αφγανούς 500 εκατ. δολάρια το χρόνο. Τα ναρκωτικά, ερχόμενα στον πλούσιο δυτικό κόσμο, παίρνουν πολλαπλάσια "προστιθέμενη αξία".

Οι αμερικάνοι, ενω ξοδεύουν απίστευτα ποσά για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, δεν δίνουν αυτά τα 500 εκατ. δολάρια, ώστε να σταματήσουν να παράγονται τα ναρκωτικά.

Ηθικό δίδαγμα. Στο Ιρακ ελέγχουν τα πετρέλαια, στο Αφγανιστάν, μαζί με τους αγωγούς αερίου και πετρελαίου, επιχειρούν να ελέγξουν και τη διακίνηση ναρκωτικών στην πηγή.

Πρόκειται για μεγάλα καθίκια.

Anonymous said...

@Άσπρος Λύκος:
Μερικές απαντήσεις
(γιατί η πολιτική του 'θέτω ερωτήματα, ξέρετε εσείς τις σωστές απαντήσεις' δεν μου πολυαρέσει.)

Ιταλία:
1)Πιθανώς νοθευμένες υπέρ της αντιπολίτευσης. Άρα, δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της συνταγματικότητας της κυβέρνησης, αφού κατά τα φαινόμενα, μάλλον μεγαλύτερο ποσοστό των εκλογέων πρέπει να απέσπασε.
Επειδή 'ο Πρόντι και οι συνεργάτες του προτίμησαν να αποδεχθούν τη νίκη με μια μικρή διαφορά αντί να προχωρήσουν σε μια καταγγελία η οποία θα τίναζε στον αέρα τις εκλογές, θα έθετε σε αμφισβήτηση τη δημοκρατική νομιμότητα και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την πολιτική ζωή της χώρας.'

2)Για τον ίδιο λόγο που μας ενημερώνουν έτσι όπως μας ενημερώνουν σε όλα τα υπόλοιπα διεθνή θέματα οπου δεν αφορούν τα Όσκαρ.

3)Πιστέυω ότι ο Αλαφουζος έχει στοιχηματίσει υπέρ της πιθανότητας να εξαντλήσει ο Πρόντι τη θητεία του και γι' αυτό εξοργίστηκε που θα το έχανε.
Αλλά, το σημαντικότερο ερώτημα είναι 'γιατί ο Ασμοδαιικών συμφερόντων Ασμοδαίος γράφει υπέρ της παραμονής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν;;; Ε;;; Δεν είναι ηλίου φαεινότερον ότι είναι πληρωμένος σχολιαστής σε blogs;' (από τη CIA, βέβαια!)
Δηλαδή, αποδεικνύετε κάτι με την ερώτηση που κάνετε; Όχι. Ρίχνουμε ένα ερώτημα και καταλαβαίνει ο καθένας αυτό που θέλει να καταλάβει.

Αφγανιστάν:
1) Οι ΗΠΑ, αποσκοπώντας στην ήττα των σοβιετικών. Άρα;;;

2) Δεν ξέρω τι ήτανε, αλλά ό,τι και να ήτανε οι ισχυρισμοί περί ανάθεσης είναι αστείοι, όταν γίνονται εκλογές με το 55,4% των συμμετεχόντων σε αυτές να ψηφίζει υπέρ του.

3)Δεν ξέρω και δε με νοιάζει. Μα... επιχειρήματα ad homines;

Α! Θα συμφωνήσω (ναι, ναι είναι αλήθεια) στην κρίση σας για τους οπαδούς των "νοθεία άλλα αμερικάνα στην Ιταλία". Μόνο που αυτοί είναι η Forza Italia και η Λέγκα του Βορρά, και όχι οι Δημοκράτες της Αριστεράς.

Τώρα, τι σχέση έχουν αυτά με τον ισχυρισμό μου ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον αφγανικό λαό στον αγώνα του εναντίον σε ένα αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς;

@Ημίαιαμος: Έναν εξορκισμό, ένα ευχέλαιο, έναν αγιασμό. Δε συνηθίζω να μαθαίνω μεθόδους αυτοκαταστροφής γι' αυτό καλύτερα φωνάξτε και τον Chris να σας βοηθήσει. ;-)\

Δεν ισχυρίστηκα ότι είστε ΕΛιακοπολικός, αλλά ότι η άποψή σας ότι το ΝΑΤΟ ταυτόχρονα πολεμά και στηρίζει υλικά τους Ταλιμπάν είναι εξίσου αστήρικτη και παρά-λογη με τις λιακοπούλειες θεωρίες συνομωσίας.

@Λίτσα Ανδρούτσου: Και ελευθεριακούς να τους πείτε, αυτοί Ταλιμπάν και υπηρέτες του Αλλάχ θα λέγονται! :-)

Κωστής Γκορτζής said...

Αγαπητέ/η ασμοδαίε,
σε ό,τι με αφορά:
Χρηματοδότησαν, εξόπλισαν, στήριξαν πολιτικά οι "Δυτικοί" τον Μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν εναντίον των Σοβιετικών; Ναί ή όχι;
(δεν ήμουν παρών στις 'συναλλαγές' αλλά και stinger είχαν και αντιαρματικά τελευταίας γενιάς Αμερικανικά είχαν και λεφτά πολλά για να τα αγοράζουν είχαν από τα εργοστάσια που λειτουργούν σε Αμερικανικό έδαφος)
ΤΟΤΕ οι Ταλιμπάν ήταν Χριστιανοί καθολικοί χωρίς μεντρεσέδες,σαρίες και ισλαμικό μένος; Και ο Ράμπο, τόσο μαλάκας ήταν που μάτωνε και αγκαλιαζόταν με τους Βελζεβούληδες
Ξαφνικά οι "Δυτικοί" κατάλαβαν "τι φίδι έτρεφαν στον κόρφο τους" και τους δαιμονοποίησαν;
Δυστυχώς δεν φθάνουν τα μπλογκς για να βάλουμε κάτω τους χάρτες και να καταλάβουμε όλοι γιατί αναπτύσσονται οι στρατιωτικές δυνάμεις των μεν και των δε στην παγκόσμια σκακιέρα ελέγχου των πηγών και δρόμων ενέργειας αλλά και κατοχής στρατηγικών σημείων ελέγχου των ...μελλοντικών αντιπάλων.
Δεν είναι άσχετη η στρατιωτικοστρατηγική ένταση που παρατηρείται τελευταία μεταξύ Ρωσσίας και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ... Δεν είναι άσχετη η κρίση με το Ιράν. Δεν είναι άσχετη η 'τακτοποίηση' των εκκρεμοτήτων (όρα εξασφάλιση των στρατιωτικών Βάσεων στη Ν.Κορέα) με τη Βόρεια Κορέα.
Νομίζω, -επαναλαμβάνω ΝΟΜΙΖΩ- ότι έχουμε εγκλωβιστεί στη συζήτηση περί Αφγανιστάν βασιζόμενοι στον (αξιέπαινο) ρομαντισμό της μάχης μεταξύ καλού και κακού.
Αλλά, δυστυχώς, πεποίθησή μου είναι -επαναλαμβάνω ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ- ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και Ξεκάθαρα! Και η πεποίθησή μου δεν βασίζεται σε θεωρητικές αναλύσεις ή προσωπικές ιδεολογικές προτιμήσεις.

Και περί Ιταλίας. Γιατί οι Αμερικανοί θέλουν να διπλασιάσουν την αεροπορική βάση της Βιτσέντσας (απ' όπου επιχειρούσε το ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας);
Όσο κι αν δεν σας αρέσει η πολιτική "θέτω ερωτήσεις, ξέρετε εσείς τις απαντήσεις", ρωτάω γιατί ΔΕΝ ξέρω (ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ, γιατί στον κατά της Σερβίας πόλεμο ήμουν ...εκεί -στο ΝΑΤΟ, ξέρω πως και γιατί παίρνονται τέτοιες αποφάσεις-, γι αυτό και ΑΝΗΣΥΧΩ) και φαντάζομαι ότι ούτε εσείς ξέρετε το γιατί. Προβληματίζεστε τουλάχιστον;
Δυστυχώς δεν μπορώ να πω περισσότερα, συγνώμη αν κάποια σημεία στη συζήτηση ήταν λίγο 'δηκτικά', σκύλος είμαι εξ άλλου, την κατανόησή σας!!! :)

Anonymous said...

1) Μικρά Απαραίτητα Βιογραφικά Σημειώματα

Κωσταντίνος Καραμανλής ο Β’ ο Παχουλός και Γιάννης Λούλης είναι τα όνομα των αυτόκλητων υπερασπιστών της πολιτιστικής ταυτότητας του Αφγανιστάν. Δηλαδή ο σημερινός πρωθυπουργός και ο διαμορφωτής των συντηριτικών think tank. Μπούργκα –Παπαρούνες και ξερό Παντεσπάνι!


Ποια θέση κατείχε ο σημερινός Πρόεδρος - Μαριονέτα του Αφγανιστάν πριν του δοθεί με απευθείας ανάθεση(συγγνώμη στην συνέχεια με εκλογές , είμαστε δημοκράτες εμείς οι Δυτικοί !) η Προεδρία; Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Unocal Corporation, Αμερικάνικης Πετρελαϊκής Εταιρείας. Η οποία συμμετείχε στο consortium Trans-Afghanistan Pipeline και συνομιλούσε με το καθεστώς των Ταλιμπάν προ εισβολής στο Αφγανιστάν. Πολλές συμπτώσεις !!

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

2) Ιταλία

Οι εκλογές στην Ιταλία ήταν νοθευμένες από τη πλευρά του Μπερλουσκόνι. Η νόθευση ανατέθηκε στην ίδια ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία που έκανε τη βρομοδουλειά στην Φλόριντα, αποκλείοντας χιλιάδες έγχρωμους ψηφοφόρους(και πιθανούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών) λόγω πιθανής συνωνυμίας με πιθανούς μη έχοντες δικαίωμα ψήφου. Περισσότερα στο βιβλίο «Ηλίθιοι Λευκοί» του Michael Moore ή στο site του
http://www.michaelmoore.com/
Κάθε φορά που γίνεται κάτι απ την βάση, οι Κυβερνήσεις όλων των Δυτικών Χωρών και φυσικά οι Σπόνσορες τους, ΜεγαλοΑστοί των ΜΜΕ και όλος ο συμφερτός τους, προβάλουν το ίδιο επιχείρημα: Είμαστε εκλεγμένοι απ την πλειοψηφία. Χωρίς βέβαια να μιλάνε για την «εξαγορά συνειδήσεων».Μετά την Καραμπινάτες Εκλογικές Νοθείες ας μας απαντήσουν ποιον εκπροσωπούν.
Ακριβώς αυτό φοβούνται οι «υπερασπιστές» της «βουβαμάρας» στο συγκεκριμένο θέμα του Πρόντι. Το γύμνωμα τους στον καθρέπτη της Πολιτικής Ζωής. Την καθιέρωση στην πολιτική σκέψη ακόμα και του ποιου ΑΠΛΟΥ πολίτη της γελοιότητας των ισχυρισμών τους. Επιπρόσθετα φανερώνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ίδια την «Δημοκρατία» των μιζαδόρων, των οικονομικά δυνατών, των καριεριστών. Είναι αντιφατικό να επισημαίνεται η αμφισβήτηση της «δημοκρατικής νομιμότητας» όταν έχουμε την ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ της «Δημοκρατίας». Η ΝΟΘΕΙΑ είναι και ΠΟΙΝΙΚΑ δικάσιμη ακόμα και με τα ίδια τα κριτήρια του Αστικού Συντάγματος!!
Αλλά για να μην αμφισβητηθεί η «Δημοκρατία» τους ας κάνουμε ότι δεν ακούμε δεν μιλάμε δεν βλέπουμε… Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

3) Ελλάδα - ΗΠΑ - Ιταλία
Νοθευμένη Εκλογική Συμμαχία

Παρηγορηθείτε οι εν Ελλάδι κάτοικοι. Η Εκλογική Νοθεία δεν συμβαίνει μόνο στις εκλογές του 2000 στην Ελλάδα. Στην Ισχυρή» Ελλάδα του Σημίτη και του «Ισοδύναμου» Κωστάκη του Β’ που κατάπιε την γλώσσα του στο συγκεκριμένο θέμα. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους που την κατάπιαν Πρόντι και Αλ Γκορ. Για να μην «αμφισβητηθούν» οι «δημοκρατικοί» θεσμοί. Στην ελληνική περίπτωση της Πρεσβείας. Των αφεντικών των ΜΜΕ και των συνοδοιπόρων αυτών. Του Συγκροτήματος. Των Προμηθευτών του Δημοσίου που με την μέθοδο της «Υπερεργολαβίας» μοιράζουν δουλειές σε μικρότερους εργολάβους. Αν δεν πάρεις χρίσμα απ τους κατάλληλους, οι εκλογές απλά μετατρέπονται μια σχολική γιορτούλα στην οποία απαγγέλλονται ποιήματα για την αξία των «δημοκρατικών θεσμών». Οπότε το βουλώνουν και ασκούν «σοβαρή» και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση!

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

4) Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν δεν υπήρχε ποτέ σοβαρή δυνατή κεντρική κυβέρνηση. Αυτό οφείλεται σε μερικούς προφανείς λόγους. Πολιτιστικοί και Γεωγραφικοί λόγοι
Ουσιαστικά Αφγανική Εθνική Συνείδηση δεν υπάρχει. Πολιτιστικοί και Γεωγραφικοί λόγοι συνέβαλαν σε αυτό. Το Αφγανιστάν είναι μια άγονη περιοχή. Με πολλά πολλά οροπέδια Υπάρχει μια πανσπερμία φυλών που καθόριζαν πολιτιστικά τον κάτοικο της. Η πολιτιστική ταυτότητα καθορίζεται και ανάλογα με το ποιο κράτος συνόρευαν οι εκάστοτε φυλές. Αρκετά μεγάλη είναι οι Παστούν (Σύνορα με Πακιστάν) Τατζίκοι, Ιρανοί(Χεράτ), Χάζαροι. Μοναδικό συνδετικό στοιχείο όλων των φυλών αποτελεί η θρησκεία και ..οι τόσο απαραίτητοι κοινοί εχθροί. Οι χρηματοδοτούμενοι – βοηθούμενοι από Η.Π.Α, Πακιστάν(επί Μπερναζίτ Μπούτο) και Σαουδική Αραβία(Αραβία του οίκου των Σαούντ) Ταλιμπάν πέτυχαν δύο πράγματα. Την θέσπιση της θρησκευτικής αστυνομίας και την φορολογία στην «παπαρούνα» (όπιο).
Μην φανταστείτε και πολλά πράγματα από το λεγόμενο «κράτος» στο Αφγανιστάν. Τα μόνα που έδιναν έναν αέρα «κράτους» σε αυτό το τεράστιο σύμπλεγμα οροπεδίων. Η Δύση προφανώς δεν ήξερε για αυτά. Όπως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κάνει πως δεν ξέρει ο κάθε πονηρός δημόσιος υπάλληλος.


Οι εκλογική διαδικασία είναι αστεία στο γεμάτο ..οροπέδια του Αφγανιστάν μιας και περιορίζονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Καμπούλ. Άντε και σε πόλεις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού(αν σας λείπει κανένα δάχτυλο.. πάλι μέσα είστε ). Οι άλλες περιοχές (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του Αφγανιστάν )απλά… δεν ελέγχονται…

Στους υπερασπιστές της αποστολής Στρατευμάτων στο Αφγανιστάν υπενθυμίζω την Αφιέρωση της Ταινίας του «Ράμπο» του 1987 με θέμα το Αφγανιστάν. Η ταινία είχε πρωταγωνιστές τον Σιλβέστερ Σταλλόνε (Ρόκυ - Ράμπο) και τον Έλληνα ηθοποιό Φωκά (Σαν της αγάπης μαχαιριά)!
«Η ταινία αυτή αφιερώνεται στον γενναίο λαό του Αφγανιστάν»(made in USA).
Τότε πολεμούσαν του «κακούς»Σοβιετικούς και οι Αφγανοί ήταν «ήρωες» Τώρα αφού οι ίδιοι οι Δυτικοί επώασαν το αυγό του φιδιού και άφησαν να φύγει ελεύθερα μετά την 11/9 απ την Αμερική οι Εκατομυριούχοι Λάντεν,αλλάζουν στάση.
Οι πρώην ήρωες και με την βούλα του ...Ράμπο Αφγανοί είναι "τρομοκράτες".


Λόγω Βιασύνης το 5)
"Η Συμμαχία και οι Συνοδοιπόροι τους πάνε βόλτα στο Αφγανιστάν"

θα το δημοσιεύσω σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Συμμαχία στις Εκλογικές Απάτες (Η.Π.Α – ΙΤΑΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ) θα αναλάβουν να διδάξουν την ..δημοκρατία στο Αφγανιστάν !!(sic)


Άσπρος Λύκος

Mirandolina said...

Ρώτησα, χρησιμοποιώντας τα λόγια σου, Ασμοδαίε: ποιές οι διαφορές της κουτσουρεμένης αστικής δημοκρατίας από την δικτατορία;

Δε μου απάντησες. Αναμάσησες μια γενικότητα η οποία -μεταξύ πολλών άλλων- δικαιολογεί και το Ολοκαύτωμα. Ξες, έγινε απόι εκλεγμένη νομίμως κυβέρνηση σε συνταγματοφόρο χώρα. Έχω ανατριχιάσει από το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος που (νομίζει ότι) έχει καλές προθέσεις να οδηγηθεί στο να δικαιολογεί γενοκτονίες εμμέσως.

Κι επειδή μπορεί να μην κατανοείς τη σχέση ή να θεωρείς ακραίο το παράδειγμα (για το που οδηγείσαι), ας σου θυμίσω ότι όλοι οι τοποτηρητές, που πολλές φορές έβλαψαν τους λαούς τους, εκλεγμένοι σε χώρες με σύνταγμα ήταν. Εχουν χύσει πολύ αίμα, έχουν βασανίσει κι έχουν πατήσει ότι ανθρώπινο δικαίωμα μπορείς να φανταστείς οι "εκλεγμένοι μετά συντάγματος".

Κρίμα, με την απορία θα μείνω..

Anonymous said...

@Άσπρος Λύκος:
1)Η απερίγραπτη και ανεκδιήγητη στάση των κ. Καραμανλή και Λούλη τι σημαίνει; Μάλλον ότι οι κύριοι αυτοί παίρνουν ντιρεκτίβες από τις ΗΠΑ.

Αυτό, όμως, ως προς τι αλλάζει το γεγονός ότι είναι προτιμότερη η 'δημοκρατία' του Καρζάι, ο οποίος αναδείχθηκε μετά από εκλογές στις οποίες ο αφγανικός λαός (αν και είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει κάποιον άλλον από τους υποψηφίους) του έδωσε το 55,4% των ψήφων. Είναι δημοκρατικά εκλεγμένος, ακόμη και αν δεχτούμε την άποψη ότι εξυπηρετεί συμφέροντα αμερικανικών πετρελεαϊκών εταιριών (και ότι δεν ήταν μέλος του συμβουλίου ως εξέχουσα μορφή του πολιτικού σκηνικού κατά τα πρώτα στάδια του ταλιμπανικού καθεστώτος.) Βρίσκεται εκεί που βρίσκεται επειδή τον έστειλαν οι Αφγανοί ψηφοφόροι. Και η θέση του εναντίον του πραξικοπήματος των τζιχαντιστών Ταλιμπάν είναι η θέση της πλειοψηφίας του αφγανικού λαού.

2) 'Η ΝΟΘΕΙΑ είναι και ΠΟΙΝΙΚΑ δικάσιμη ακόμα και με τα ίδια τα κριτήρια του Αστικού Συντάγματος!!' Έτσι είναι. Δεν κατάλαβα όμως τι σχέση έχει αυτό το γενικό σχόλιο με την κυβέρνηση Πρόντι, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα είχε ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

3) Απ' όσο θυμάμαι ούτε ο Κωστάκης Β', ούτε ο Γκόρ, ούτε ο Πρόντι (κατά τα Link που μας έδωσες) σιώπησαν. Αντιθέτως, έκαναν καταγγελίες και στη συνέχεια έκριναν (είτε λόγω έλλειψης στοιχείων, είτε λόγω επιθυμίας ομαλότητας πολιτικής ζωής, είτε λόγω απροθυμίας). Πάντως, θα έπρεπε να θυμηθείς ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνεχιζόμενης αμφισβήτησης στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο (π.χ. ο πρώτος ανένεδοτος αγώνας).

4) Άρα; Πρέπει να αφήσουμε τον αφγανικό λαό να αντιμετωπίσει μόνος του τους ισλαμιστές Ταλιμπάν;

5) Δέχομαι ότι η δημοκρατία στο Αφγανιστάν είναι 'δημοκρατία'. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι προτιμότερη από το καθεστώς των ταλιμπάν που θα επιβληθεί, εάν αφήσουμε ανυπεράσπιστη την παρούσα πολιτεία.

Ένα σαφές και λιτό επιχείρημα που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν δεν είδαμε ακόμη!


@Ημίαιαμος: 'Γιατί οι Αμερικανοί θέλουν να διπλασιάσουν την αεροπορική βάση της Βιτσέντσας;' Μάλλον γιατί κρίνουν ότι η αναζωπύρωση της διαμάχης ΗΠΑ-Ρωσίας θα οδηγήσει σε ανάγκη για νέες βάσεις στην περιοχή.

Φυσικά και υπάρχουν συμφέροντα τα οποία καθοδηγούν τη δράση και τις επιλογές των μεγάλων και όχι μόνο δυνάμεων. Εμείς, όμως, δεν πρέπει να επιλέξουμε να στηρίξουμε τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες -ακούσια ή εκούσια- με την πολιτική τους προωθούν την ελευθερία και τη δημοκρατία; Αυτό πρέπει κατά τη γνωμη μου να είναι το κριτήριό των επιλογών μας.


@Μιραντολίνα: Για να μη μείνεις με την απορία...

Σου απάντησα ότι στην αστική δημοκρατία υπάρχει ένας συνταγματικός χάρτης, που εξασφαλίζει ορισμένες αρνητικές ελευθερίες και ο οποίος πρέπει να τηρείται από την εκλεγμένη με συμμετοχή του λαού κυβέρνηση. Σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί προοδευτικά μία κουτσουρεμένη, δηλαδή, χαμηλής ποιότητας, δημοκρατία τύπου Αφγανιστάν.

Στο καθεστώς της σαρία νόμος, κούκλα μου, είναι το Κοράνι. Που σημαίνει ότι εσένα θα σε πιάνανε και θα σε μαστιγώνανε άμα κυκλοφορούσες χωρίς μπούργκα! Αυτό δεν το ξέρεις;;; Περίμενα, πραγματικά, κάποια δείγματα φεμινισμού από μία σύγχρονη γυναίκα.

Αυτό που σου είπα για την αστική δημοκρατία δεν δικαιολογεί το Ολοκαύτωμα, διότι ο Χίτλερ είχε παραβιάσει το Σύνταγμα της Βαϊμάρης. Δε δρούσε, όπως και εσύ φαντάζομαι θα γνωρίζεις, εντός του συνταγματικού πλαισίου! Άρα ήταν αντισυνταγματικές οι πράξεις του!

Το γεγονός ότι εκλεγμένοι πράττουν εγκλήματα στο εξωτερικό δε σημαίνει τίποτα για τη νομιμότητα. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Αθηναϊκής άμεσης δημοκρατίας με τη Μήλο και στο παρατσάκ θα συνέβαινε με τη Μυτιλήνη. Δε σημαίνει ότι το καθεστώς είναι έκνομο, αλλά ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι είναι εγκληματίες.

Εξακολουθώ να θεωρώ απαράδεκτη την έλλειψη από μέρους σας οποιασδήποτε καταγγελίας του απάνθρωπου καθεστώτος καταπίεσης και βασανισμού των γυναικών από τους Ταλιμπάν!

Κωστής Γκορτζής said...

Ασμοδαίε, συγκρατήσου. σε λίγο θα μας πείς ότι είμαστε καμουφλαρισμένοι Ταλιμπάν.... Είδες εδώ κανέναν να τους εκθειάζει ή θέλεις σώνει και καλ΄συνθήματα "Κάτω οι κακοί Ταλιμπάν" ΚΑΤΩ!
Αλλά αυτοί οι κακοί Ταλιμπάν αγωνίζονταν ως μαχητές της ...ελευθερίας με την πλήρη υποστήριξη αυτών που τώρα τους διαβολοποιούν!
Αν θες να μεταφράζεις κατά πώς σε συμφέρει κάθε φορά αυτά που γράφουμε, κάν' το. Αλλά όχι και

"Εξακολουθώ να θεωρώ απαράδεκτη την έλλειψη από μέρους σας οποιασδήποτε καταγγελίας του απάνθρωπου καθεστώτος καταπίεσης και βασανισμού των γυναικών από τους Ταλιμπάν!"

Ξέχασες τους Κινέζους που σκοτώνουν τα κορίτσια μόλις γεννιούνται, όσα αφήνουν τους δένουν τις πατούσες για να μη μεγαλώνουν τα πόδια τους, ξέχασες τους Αφρικάνους που κάνουν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ξέχασες τους Μορμόνους με τα χαρέμια τους, ξέχασες την Ταϋλάνδη με την παιδική πορνεία της....
Απαράδεκτο εκ μέρους σου!
Να εγκατασταθούν αμέσως τα Νατοϊκά στρατεύματα για να ξεχάσουν τον πολιτισμό τους και να ασπαστούν τον Δυτικό, αμέσως! Τι στο διάολο διεθνιστική αλληλεγγύη έχει αυτός ο κόσμος....

Κωστής Γκορτζής said...

Ξέχασα να αναφέρω και τους Εσκιμώους που προσφέρουν τη γυναίκα τους στον επισκέπτη και το θεωρούν τιμητικό να κοιμηθεί μαζί του.
Μια 'τακτική' πυρηνική βομβίτσα κατά Λαπωνία μεριά νομίζω καλό θα έκανε στην ηθική του κόσμου μας!

Anonymous said...

Ημίαιμε, το τμήμα του σχολίου μου στο οποίο αναφέρεσαι αφορούσε την Μιραντολίνα σε άμεση συνάρτηση με το διαφαινόμενο ισχυρισμό της ότι το καθεστώς της σαρίας δεν ε΄χει καμία διαφορά από μία χαμηλής ποιότητας αστική δημοκρατία και την αμέσως προηγούμενη παρατήρησή μου ότι 'περίμενα, πραγματικά, κάποια δείγματα φεμινισμού από μία σύγχρονη γυναίκα.'

Δεν έκανα, όπως φαίνεται από τα γραφόμενά σου, σαφές ότι θεωρώ τουλάχιστον ηλίθια τη στάση των ΗΠΑ κατά τον αφγανοσοβιετικό πόλεμο γιατί εξέθρεψε το φίδι που βρισκόταν στον κόρφο τους. Όμως, σήμερα τυχαίνει η στάση των ΗΠΑ να έχει μεταβληθεί και να στηρίζει μία πολύ πιο φιλ-ελεύθερη προοπτική για τη χώρα αυτή; Εμείς, επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να υποστηρίξουμε την προοπτική αυτή; Και από τη στιγμή που στο Αφγανιστάν γίνεται πόλεμος η υποστήριξη δεν μπορεί παρά να είναι με ένοπολα μέσα, έτσι δεν είναι; Ναι ή ου;

Δεν μπορούμε να έλθουμε εμείς ως έξωθεν υποκινητές και να επιβάλλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την υφήλιο. Αλλά, από τη στιγμή που σε μία χώρα η πλειοψηφούσα άποψη είναι 'ΝΑΙ στη (χαμηλής ποιότητας κτλ κτλ) δημοκρατία΄και ζητείται η βοήθειά μας δεν πρέπει στο όνομα της διεθνιστικής αλληλεγγύης να τους βοηθήσουμε; Ναι ή ου;

Φυσικά και δε ζητώ δηλώσεις αποκήρυξης των τζιχαντιστών. Αλλά, αφού τους καταδικάζετε, γιατί δε συναινείτε στην έμπρακτη αποσόβηση του κινδύνου να επιβληθούν σε μία χώρα;;

Ζητώ συγγνώμη αν κάποιες στιγμές 'υπερθερμαίνω' τη συζήτηση, αλλά έχουμε βάλει τα καζάνια να δουλεύουν στο full, με αποτέλεσμα να επηρεάζομαι και εγώ!

Anonymous said...

Τυχόν απάντηση στα 'ναι ή ου' θα παρακαλούσα να συνοδεύεται και από απάντηση στο αυτονόητο ερώτημα 'και, γιατί;'

Anonymous said...

Παλαιές αμαρτίες(Πολιτισμός του Αφγανιστάν) Κωστάκη και Λούλη προ 25-ετίας...

Αυτή είναι η Αστική Δημοκρατία Γεμάτη ανένδοτους που καταλήγουν ..ανεκδοτοι "αγώνες" της πολυθρόνας ..απ την Ραφήνα.
Πως λέγαμε στο Στρατό "μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων"
Για να δείξουν οτι κάτι κάνουν..την ίδια στιγμή καταπίνουν ..την κάμηλο!

Η Δήλωση περι ισοδύναμου αποτελεσματος απ τον Κωστάκη σημαίνει αποδοχή του αποτελέσματος της Νοθείας άλλα "ΡΏΣΩΝ" μέσω Κύπρου του 2000. Ο Καραμανλής ο Β' δεν έκανε ποτέ επισημη δήλωση γι αυτό. Τότε δεν είχε το "χρίσμα"

Τα Συγχαρητήρια του Αλ-Γκορ στον Μπους αποδοχή της εκλογικής διαδικασίας της Νοθείας στη Φλόριντα. Πως βέβαια πρόεδρος των ΗΠΑ ανακηρύσεται το 2000 αυτός που έχει ΕΠΙΣΗΜΩΣ λιγότερους ψήφους(sic!) αυτό είναι ένα μυστήριο της "δημοκρατίας" τους. Η μάλλον ένα μυστήριο όπως το Τριφασικό Εκλογικό Σύστημα στην Ελλάδα του Καραμανλή του Α'(1961) όπου το πρωτο κόμμα σε ψήφους, βγήκε δεύτερο κόμμα στη Βουλή!!

Το σκέπασμα του Πρόντι και η μη παραπομπή του Μπερλουσκόνι, την αποδοχή της διαδικασίας της Νοθείας

Αυτή είναι η "Δημοκρατία" τους. Ετσι την αντιλαμβάνονται
Οτι δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο, στο χρηματιστήριο, στις "νομολογίες" δεν υπάρχει στην "πραγματικότητα" τους.
Ή μάλλον αν η πραγματικότητα είναι αντίθετη σε αυτά που λένε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα
Υπάρχει όμως ένα σύνολο κόσμου, μια κοινωνία που κινείται, απ την οποία η "δημοκρατία" τους απομακρύνεται..
Είναι αυτοί που τους συντηρούν τους πληρώνουν για να λένε αυτά που λένε οι "δημοκράτες" φίλοι μας.
Ειναι αυτοί που αγωνίζονται επί αιώνες στους δρόμους εδώ και δεκαετίες για να έχουμε το "κουτσουρεμένη" ελευθερία
και ένα εν τύποις "κοινωνικό" κράτος

Το τέλος της Ιστορίας δεν ήρθε όσο και να το διαφήμιζε ο ιστορικός Φουκουγιάμα, συνεργάτης της NSA (National Security Agency)
Ο Νέος Γενναίος Γεννιέται ερήμην του Φουκουγιάμα και των σπόνσορων αυτού.

Όσο για τους "δημοκράτες" φίλους, μας,μικροαστούς ιδεολόγους που θέλουν να τα έχουν "καλά" με όλους, ο Κολόμβος δεν θα του έπαιρνε ούτε για μούτσους στο ταξίδι του για τον τότε Νέο Κόσμο

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Μια μικρή διόρθωση
Το τέλος της Ιστορίας δεν ήρθε όσο και να το διαφήμιζε ο ιστορικός Φουκουγιάμα, συνεργάτης της NSA (National Security Agency)
Ο Νέος Γενναίος Κόσμος Γεννιέται ερήμην του Φουκουγιάμα και των σπόνσορων αυτού.

Mία Μικρή Παράκαμψη
«Η γεωγραφική θέση του Αφγανιστάν και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των κατοίκων του δίνουν στη χώρα πολιτική αξία στα θέματα της Κεντρικής Ασίας που δύσκολα μπορεί να υποτιμηθεί. Η κυβέρνηση είναι μοναρχική, αλλά η εξουσία του βασιλιά πάνω στους ζωηρούς και απείθαρχους υπηκόους του είναι προσωποπαγής και πολύ ασταθής….

Οι Αφγανοί χωρίζονται σε φατρίες, επί των οποίων οι διάφοροι αρχηγοί ασκούν κάποιου είδους φεουδαρχική εξουσία. Το αδάμαστο μίσος τους κατά της εξουσίας και η αγάπη τους για την ατομική ελευθερία είναι τα μόνα που τους εμποδίζουν να γίνουν ισχυρό έθνος , αλλά αυτός ο αυθορμητισμός τους και η αστάθεια τους καθιστούν επικίνδυνους γείτονες, ικανούς να εκραγούν από ιδιοτροπία ή να ξεσηκωθούν από πολιτικούς μηχανορράφους που τεχνηέντως ξεσηκώνουν τα πάθη τους….

Φαίνονταν ότι η κατάκτηση του Αφγανιστάν είχε ολοκληρωθεί, οπότε αποχώρησε ένα σημαντικό τμήμα των στρατευμάτων. Αλλά οι Αφγανοί δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι να κυβερνώνται από Φεριγνί Καφφίρ (άπιστους Φράγκους) και έτσι, στη διάρκεια του 1840 και ολόκληρου του 1841, εξεγέρσεις διαδέχονταν η μία την άλλη σε όλα τα μέρη της χώρας. Τα αγγλοϊνδικά στρατεύματα ήταν υποχρεωμένα να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση….

…Οι φύλαρχοι που είχαν υπογράψει τη συνθηκολόγηση δεν μπορούσαν ούτε ήθελαν να συγκρατήσουν τις ορεσίβιες φυλές. Το πέρασμα του Kourd -Kabul έγινε ο τάφος ολόκληρης σχεδόν της στρατιάς, και τα εξουθενωμένα υπολείμματα της, λιγότεροι από 200 Ευρωπαίοι εξολοθρεύτηκαν στην είσοδο του Dagdalak. Μόνο ένας άνδρας, ο γιατρός Brydon, έφτασε στο Jelalabant για να αφηγηθεί την ιστορία….»


FRIEDRICH ENGELS
Ιούλιος - Αύγουστος 1857
New American Cyclopedia τόμος Ι -1858

Απ το βιβλίο «Η αποικιοκρατία στην Ασία - Ινδία/ Περσία/ Αφγανιστάν » σε ,μετάφραση-επίμετρο Σάββα Μιχαήλ εκδόσεις «Άγρα»

Το παρόν είναι ένα πολύ μικρό απόσπασμα από την μπροσούρα την οποία συνέστησε Ρώσος Στρατηγός στους Αμερικανούς πριν οι Αμερικανοί εισβάλουν στο Αφγανιστάν
Δεν τον άκουσαν..

Άσπρος Λύκος

Μαύρο πρόβατο said...

Χαιρετώ,
δυστυχώς δεν άδειζα να σχολιογραφήσω κι εγώ. Μόλις όμως ενημέρωσα το αρχικό ποστ.

Η πολυτάραχη ιστορία του Αφγανιστάν δεν μπορεί βέβαια να συνοψισθεί εδώ. Φαίνεται πάντως οτι ο φίλος ασμοδαίος έχει μεγάλη ανάγκη να ρίξει μια ματιά, ώστε να μη διακινδυνεύει παρομοιώσεις σαν αυτή που έκανε με τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία αλλά τουλάχιστο να υποστηρίζει την πολιτική του άποψη μετά λόγου γνώσεως.
Υπήρχε κάποτε ένα αρκετά διαφωτιστικό βιβλίο, το
"Αφγανιστάν - ένα άλλο σταυροδρόμι: Ιστορικές σημειώσεις και μαρτυρίες γύρω από ένα επίκαιρο θέμα", του Τάσου Εγγλέζου, που είχε κυκλοφορήσει το 1981. Πριν από λίγα χρόνια το έβλεπα ακόμα στην "Πρωτοπορία".
Ενδιαφέρον έχει και το κείμενο του Ένγκελς στο οποίο αναφέρεται ο Ασπρος Λύκος, το οποίο είναι το πιό εύκολα προσπελάσιμο κείμενο της εποχής του (19ος αιώνας). Χωρίς να είναι καμμιά βαθειά ανάλυση, ορισμένες διατυπώσεις του θα σου φανούν προφητικές! (εδώ κι εδώ, άλλο ένα μικρότερο, στα αγγλικά).

Να σημειώσω πάντως οτι τις δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης δημοκρατίας στο Αφγανιστάν, την αγροτική μεταρρύθμιση (γη στους αγρότες) και τον εξαλφαβητισμό του πληθυσμού (υποχρεωτική εκπαίδευση) ξεκίνησε η κυβέρνηση Νταούντ και έκανε πράξη (για ένα σύντομο διάστημα) η κυβέρνηση του ΛΔΚΑ. Οι αμερικανοί ως κύριοι χρηματοδότες και οι Πακιστανοί ώς άμεσοι αυτουργοί, ξεσήκωσαν και όπλισαν τις πιό καθυστερημένες μάζες υπό τους μικροφεουδάρχες/πατριάρχες/αφέντες, ενάντια στους δύο αυτούς στόχους. Αυτοί κυβερνούν σήμερα την ισλαμική δημοκρατία του Αφγανιστάν, και παράγουν στα τσιφλίκια σχεδόν όλο το παράνομο όπιο του πλανήτη, με τον κύριο της Ουνοκάλ να επιβλέπει.
Η κατοχική παρουσία των ξένων στρατευμάτων, σε ένα μόνο πράγμα αποσκοπεί: να παραμείνει το υπόδουλο στους αμερικανούς καθεστώς, να ελέγχεται όσο το δυνατόν περισσότερο η περιοχή. (Για τη δημοκρατία, θα τα ξαναπούμε - όταν οι "πατριάρχες" αποφασίσουν να μοιράσουν τη γη τους σε όσους την καλλιεργούν. Ακόμη κι αν τρελλαινόντουσαν, δε θα τους άφηναν οι Αμερικάνοι...)

Anonymous said...

Και κάτι τελευταίο για σήμερα..

Επαναλαμβάνω το κειμενάκι για την Αιθιοπία

Δυστυχώς για τους οπαδούς των "νοθεία άλλα αμερικάνα στην Ιταλία",το κειμενάκι που λέγεται (Αστικό)Σύνταγμα, το έχουν κοινώς να μην πω όταν αντιπαραβάλλεται στα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ τους.
Είναι οι ιδεολογικοί απόγονοι εκείνων που πανηγύριζαν όταν ο Μουσολίνι Εισέβαλε στο Καθυστερημένο Χριστιανό-Θεοκρατικό κράτος της Αιθοπία το 1936. Με τα ίδια επιχειρήματα("Εκπολιτισμού")και "κουτσουρεμένων" αστικών δικαιωμάτων
Τότε ο Μουσολίνι δεν είχε ταχθεί αφανδόν με το πλευρό του Χίτλερ
τον οποίο και θεωρούσε "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"(sic!)
Η δε Κοινωνία των Εθνών(ο τότε ΟΗΕ), δηλαδή οι Αγγλογάλλοι
έκλεινε τα μάτια μπροστά στην "Εκπολιτιστική" Εισβολή στην Αιθιοπία μιας και με αυτό τον τρόπο πίστευαν ότι τρόπο τινά προωθούν τον Μουσολίνι στην αγκαλιά του Δυτικοευρωπαϊκού Καπιταλισμού(της Αγγλίας Γαλλίας ) και όχι του Κεντροευρωπαϊκού Καπιταλισμού (της Γερμανίας)

Για την Ισπανία 1936 οι «δημοκρατικές» χώρες ενίσχυσαν τον βολικό για αυτές ένδον-στραμμένο φασισμό του Φράγκο. Αποστολή πολεμικού υλικού στον Franco από U.S.A. βοήθειες προς τον Franco από την Αγγλία, τα «κλειστά» μάτια από την Γαλλία με την τότε Σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση(της το απαγόρευε το Γαλλικό Κεφάλαιο). Π.χ. πλοίο φορτομένο με όπλα που έφυγε από την Αμερική(U.S.A.) προς την τότε Δημοκρατική Ισπανική κυβέρνηση σταμάτησε με το πρόσχημα της «ουδετερότητας». Ενώ αντίθετα φορτία με όπλα από U.S.A. και Αγγλία πήγαιναν στο Μαρόκο του… Franco. Η πολιτισμένη Δύση προώθησε την «ουδετερότητα» βοηθώντας τον Franco με κάθε τρόπο. Απλά περιορίστηκε στις υποκριτικές καταγγελίες (από την πολυθρόνα της) για την Γκουέρνικα..

Kαι η Αθηναική Δημοκρατία δεν ήταν και τόσο δημοκρατία με το 90% των πολιτών της(σκλάβοι-γυναίκες) χωρίς πολιτικά δικαιώματα..
Ήταν όμως ένα πρωτοποριακό σύστημα για εκείνη την εποχή αλλά ξεπερασμένο για την σημερινή.

Εκτός αν από τους "δημοκράτες" φίλους μας αποτελεί κάτι περισσότερο από μια απλή αναφορά, αλλά προπομπός στον δρόμο της κοινωνίας των 2/3.
Των 2/3 εκτός πολιτικού "γίγνεσθαι".

Άσπρος Λύκος

Κωστής Γκορτζής said...

"Φυσικά και δε ζητώ δηλώσεις αποκήρυξης των τζιχαντιστών. Αλλά, αφού τους καταδικάζετε, γιατί δε συναινείτε στην έμπρακτη αποσόβηση του κινδύνου να επιβληθούν σε μία χώρα;;"

Συναινέσαμε. Και τι έγινε;
Να τα ξαναγράψω; Πόσα χρόνια "βομβαρδίζονται" οι Ταλιμπάν; Η λερναία Ύδρα να ήταν, δεν θα πολλαπλασιαζόταν έτσι...

Μπας και οι μόνοι που θέλουμε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των Ταλιμπάν είμαστε εμείς; Μέχρι πότε υπολογίζετε εσείς να απαιτείται η διεθνής στρατιωτική "στήριξη" στην κουτσουρεμένη Αστική Αφγανική Δημοκρατία;

και γιατί μέχρι τώρα δραχμή από την Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει δοθεί στο Αφγανιστάν; (Μόνο κάτι ρομαντικοί Έλληνες -και μπράβο τους- χτίζουν σχολεία)

Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές και δεν περιμένω απάντηση. Η προσωπική μου θέση είναι ότι οι Αφγανοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τη μοίρα τους. Κι αν θέλουν βοήθεια για να πάνε μπροστά, ας ζητήσουν τέτοια βοήθεια και όχι κανόνια και βόμβες για να ξεκαθαρίσουν τις φυλετικές τους διαφορές. Αυτές που εκμεταλλεύονται οι "δημοκρατικοί" Δυτικοί για να στήνουν στο έδαφός τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις για δικό τους τωρινό και μελλοντικό όφελος.
Και οι άλλοι λαοί που ανέφερα, όμως, στην πλειονότητά τους αγωνιούν και ζητούν 'διεθνιστική' αλληλεγγύη. Τη βρίσκουν στους αστέρες του Χόλυγουντ αλλά όχι και στους στρατηγούς της Ουάσιγκτων. Ούτε σε σας...

Λυπάμαι, θυμώνω, εξοργίζομαι με αυτά που γίνονται στο Αφγανιστάν. Μα πιό πολύ, φοβάμαι. Από το παράλογο στο οποίο θέλετε σώνει και καλά να γίνω μέρος του. Δεν θα σας κάνω το χατήρι. :)

Anonymous said...

Χαίρε ΜαυροΠρόβατε
Τώρα είδα το περιεκτικότατο σχόλιο σου

Το βιβλίο αξίζει να αγοράστεί και για τα σχόλια του Σάββα Μιχαήλ

Στο επίμετρο υπάρχουν κάποια αποσπάσματα από τον "πόλεμο του οπίου" όπου η πολιτισμένη Δύση μαστούρωνε μαζικώς τους Κινέζους με "παπαρούνες"

Ο πόλεμος έγινε γιατί οι "βάρβαροι" Κινέζικη Αυτοκρατορία ήθελε να σταματήσει το εμπόριο του Οπίου απτην Δημοκρατική Αγγλία
το οποίο εκμαύλησε - διέφθειρε μεγάλο μέρος του Κινεζικού Πλήθυσμού (ο εθισμένος το μόνο που θελει είναι την δόση του)
Ξεσηκώθηκαν οι Δημοκράτες Άγγλοι Έμποροι και απέτησαν την επενέναρξη του ΝΟΜΙΜΟΥ Εμπορίου οπίου από την Ινδία στην Κίνα.

Η Αγγλική Κυβέρνηση παράλληλα απαίτησε και το άνοιγμα άλλων 5 λιμανιών..

Άν οι "παπαρούνες" ήταν Αφγανικής κατασκευής δεν ξέρω αλλά σίγουρα ήταν Ινδικής..

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Όσο αφορά την Κρίση στην Ιταλία,
σχετίζεται και με την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
Κάτι που οι Ιταλοί Κομμουνιστές κρατώντας το ελάχιστο της Αξιοπρέπειας τους είναι αντίθετοι

Στα "Νέα" της Τρίτης υπήρχε ένα άρθρο το οποίο περιγράφει την θέληση της Ελληνικής Κυβέρνησης για αποστολή "εθελοντών" στο Αφγανιστάν με 900 ευρώ το μήνα!
Κοινώς ψαχνουν για κορόιδα

Άρθρο της Ημερησίας του Προηγούμενου Σαββάτου μιλά για την αποστολή δημοσίων υπαλλήλων και ανέργων πτυχιούχων στο Αφγανιστάν.Κυρίως Γεοπονοι - Δικαστικοί
Η ΑΔΕΔΥ είναι εναντίον αυτού του "εθελοντισμού". Ναι και αυτοί θα ονομαστούν "Εθελοντές"

Παράλληλα η Ελληνική Κυβέρνηση "δωρίζει" 30 ΤΑΝΚ στην "δημοκρατικά" εκλεγμένη κυβερνηση μαριονέττα των περιχώρων της Καμπούλ.
Αραγε ποιος θα τα οδηγεί και ποιος θα εκπαιδεύσει τους Αφγανούς Πραίτορες;


Η Χαρούμενη Συμμαχία της ΕκλογοΝοθείας(ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ) πάει Βόλτα στο Αφγανιστάν για να διδάξει τη "δημοκρατία".


Ουφ! Τέλος για Σήμερα
Καλή Κυριακή

Άσπρος Λύκος

Mirandolina said...

Ασμοδαίε, δεν αποφασίζεις μεταξύ "κούκλας" και πληθυντικού; ΓΙατί μας μπέρδεψες. Θα προτιμούσα το δεύτερο - το "κουκλα" δεν πάει με το όψιμο προφιλ φεμινίστριας που πας να αναδείξεις.

Τώρα παμ παρακατ

"εσένα θα σε πιάνανε και θα σε μαστιγώνανε άμα κυκλοφορούσες χωρίς μπούργκα!"

μου το λες για να τρομάξω ή γιατί σου φαίνεται να ζω στην άγνοια? Σου είπε κανείς ότι συμφωνεί με τους ταλεμπάν; όχι. αυτό που σου είπα, είναι άλλο. Κατσε να το ξαναπω με καινουριο παραδειγμα:

Τη σαουδιική αραβία μήπως την έχεις ακουστά; Ξες τι γίνεται εκεί; Τύφλα να έχουν οι ταλεμπάν. Και γίνεται και από παλαιότερον και πολύ αυστηρότερα. Θυμάσαι να ετέθη ποτέ ζήτημα επέμβασης, κορυφωση απειλών, συστηματική πολιτική πίεση, μπας και αρθεί το παραμικρό σε ένα καθεστώς πλήρους ανελευθερίας;

Το περί εγκληματιών εκλεγμένων κυβερνήσεων, ευχαριστώ πολύ που το ανακάλυψες. Αυτός ήταν ο στόχος του παραδείγματός μου. Τωρα, η άποψη ότι το ολοκαύτωμα ήταν ..παράνομο για συνταγματικούς λόγους είναι η πιο πρωτότυπη ηλιθιότητα που άκουσα τα τελευταία χρόνια.

Κατά τα λοιπά, αυτή η έννοια ενός διεθνούς δικαίου "δύο μέτρα και δύο σταθμά" -χτυπάμε τους ταλεμπάν και αφήνουμε τη σαουδική αραβία να πετροβολά και να κόβει χέρια- μέχρι που σου διασφαλίζει θέση κλητήρα της πρεσβείας.

Πάω τώρα να εξηγήσω γιατί με τη λογική σου, θα πρέπει συντόμως να κυρήξ"ουμε" πόλεμο κατά του Βιετνάμ όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Κωστής Γκορτζής said...

Μαυροσύντροφε, χαίρε! Με τα ταλιμπανικά, φύγαμε από την ουσία του ποστ και τις ιταλικές εξελίξεις.
Και τόσο που διήρκεσε η πρώτη Προντική περίοδος, θαύμα είναι. Η Ιταλία, κατά την ταπεινή άποωη, περνά μια παρατεταμένη κρίση ταυτότητας μετά την απώλεια αυτής που εξέφραζε το Ιταλικό Κατεστημένο των Αντρεότι, Κράξι κλπ.
Ήμουν πιό αισιόδοξος για το πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα εκεί μέχρι που είδα να ανεβαίνουν στην πολιτική σκηνή και οι βιολογικοί γόνοι των προηγούμενων.
Δεν καθαρίζει εύκολα η Ιταλία από τη Μαφία.
Ιδίως την πολιτική...

Anonymous said...

Συγχωρήστε με, αλλά δεν είμαι αποχωρώ, ως μη συνηθισμένος σε ανάλογες συζητήσεις.

Mr mouton, tout en vous remerciant de l' hospitalite, je voudrais vous prier de 'pardonner-nous nos offenses'.

Μαύρο πρόβατο said...

...sachez quand-même, que vous êtes toujours le bienvenu ici, cher ami.

Pour l'essentiel, je me suis déjà exprimé aux commentaires mais aussi au complément du billet - le update.

Sinon, j'adore
la divergence des points de vue - car c'est ça qui fait avancer le débat!

Mes plus humbles excuses pour les formules qui auraient pu t'insulter; je crois que personne n'en voulait arriver là (quoique, j'aurais du gérer les échanges de façon plus active).

Voilà tout; le prochain billet sera fait que des mathématiques indigestes :-))

Anonymous said...

Je me sens vraiment dans l' obligation de vous remercier de nouveau.

Si on est sur d' un chose, c' est que ce n' est pas votre erreur, ni ce d' autres interlocuteurs. Tout simplement, c' etait trop pour moi.

Je continuerai lire vos billets, comme je faisais jusqu' a present.

Κωστής Γκορτζής said...

Επειδή η Γαλλική δεν είναι το φόρτε μου και επειδή νομίζω ότι ο/η ασμοδαίος έχει θιγεί για κάποιον λόγο που δεν ξέρω, ζητώ στην Ελληνική 'συγνώμη' αν συνέβη κάτι τέτοιο από δικό μου σχόλιο.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν εντόπισα και τίποτα προσβλητικό στη χειμαρώδη 'αντιπολίτευση' του Ασπρόλυκου ή στον ευθύ λόγο της Μιραντολίνας. :)

Μαύρο πρόβατο said...

Χε, χε όχι σύντροφε, δεν τρέχει τίποτε! Αφήνω την ανταλλαγή έτσι, αμετάφραστη - εξάλλου δεν τίθεται θέμα "παραπόνων" από τον φίλο ασμοδαίο (μόνο ευγενικά λόγια για το μαγαζί), ο οποίος παρεμπιπτόντως γράφει (και ομιλεί υποθέτω) άριστα την γαλλική! Προανήγγειλα πάντως μαθηματικού περιεχομένου ποστ, συμπληρώνω οτι θέλω να γράψω δυό πράγματα για τα μαθηματικά των...πλακοστρώσεων, τις οποίες οι άραβες χτίστες είχαν αναπτύξει σε απίστευτο βαθμό πολυπλοκότητας.

Σας μεταφέρω και μερικά παραπολιτικά της Ιταλίας, όπου συζητιέται η αρνητική ψήφος Ανδρεόττι στη συζήτηση στη Γερουσία, κι ερμηνεύεται ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για το "γάμο" των ομοφυλόφιλων. Ο "ανοξείδωτος" και οι φίλοι του είναι δεσμευμένοι να δουλέψουν για τις δυνάμεις της εκκλησίας - και ίσως αυτό το νομοχέδιο να είναι το μόνο που διακριτικά θα μπει στο ψυγείο με τη νέα εκδοχή της κυβέρνησης Πρόντι. Σύμφωνα με τις ίδιες "πηγές", δεν αναμένεται πάντως καμμία κίνηση στην εξωτερική πολιτική ούτε καν στο συμβολικό επίπεδο (αποπομπή Ντ'Αλέμα). Οι πιό ευφάνταστοι μιλούν για στημένη μανούβρα, πίσω από την οποία είναι ο ίδιος ο Ντ'Αλέμα και το Βατικανό. Αδιόρθωτοι... ;-)
(Περισσότερα, όταν ξημερώσει)

Anonymous said...

Αν και δεν έχει ακόμη ξημερώσει, θα ήθελα να συνεχίσω τα 'περισσότερα', τα οποία προανήγγειλε ο ευγενικός μπλογκοδεσπότης.

Όπως είχα γράψει σε προηγούμενο σχόλιό μου στο post, είχα την πρόθεση να αποχωρήσω. Η απόφαση δεν ελήφθη λόγω κάποιας προσβολής από μέρους κάποιου από τους συνομιλητές, αλλά με υπαιτιότητα του γράφοντος. Συγκεκριμένα, νέος ων στη μπλογκόσφαιρα, δεν ήξερα πραγματικά πώς θα έπρεπε να αντιμερωπίσω σχόλια ότι είπα 'την πιο πρωτότυπη ηλιθιότητα των τελευταίων χρόνων', ότι θα μου άξιζε 'θέση κλητήρα της πρεσβείας' ή ότι 'ο Κολόμβος δεν θα με έπαιρνε ούτε για μούτσο στο ταξίδι του για τον τότε Νέο Κόσμο'.

Γι' αυτό, έκρινα προτιμότερο να αποχωρήσω από τη συζήτηση. Μετά από ένα παραγωγικότο και κοπιαστικό ξενύχτι, όμως, άλλαξα την απόφασή μου αυτή για δύο λόγους: πρώτον, η εξαιρετική στάση του μπλογκοδεσπότη και η ειλικρινής απάντηση του ημίαιμου και δεύτερον, η δημιουργία post στο blog της μιραντολίνας το οποίο αναφέρεται σε εμένα και τις απόψεις μου. Ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστώ τις απόψεις μου είναι να συνεχίσω τη συμμετοχή μου στο διάλογο αυτό και στο blog της κ. μιραντολίνας 'υπό τη σκέπη της θετικής αντιπάθειας που προασπίζω'.

Επανέρχομαι, λοιπόν, στη συζήτηση και πιάνω το νήμα από εκεί αφέθηκε:

@Άσπρε Λύκε:
Ας συμφωνήσω, χάριν του διαλόγου, ότι είναι έτσι όπως τα λετε για την αντίληψη των κρατούντων στη Δύση για το ισχύον πολιτειακό καθεστώς και την πραγματικότητα των φιλελεύθερων δυτικών δημοκρατιών. Το πολίτευμα αυτό, με όλες τις στρεβλώσεις που επισημαίνετε, όμως εξακολουθεί να είναι καλύτερο από ένα θεοκρατικό αυταρχικό καθεστώς, αφού προωθεί σε ένα βαθμό τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και εγγυάται ορισμένες ελευθερίες για τους πολίτες, ελευθερίες οι οποιες είναι αδιανόητες σε ένα ταλιμπανικό καθεστώς. Αδυνατώ, με άλλα λόγια, να καταλάβω πώς οι επισημάνσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ηθικά σωστό να αποσυρθούν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

Σχετικά με το κείμενο του Ένγκελς: Δε βρίσκει αντιστοιχία στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δε ζούμε πλέον στην εποχή της αποικιοκρατίας και το κίνημα εναντίον των ξένων στρατευμάτων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν δεν αφορμάται από κάποια εθνικιστική ή εθνική αφύπνιση των Αφγανών αλλά από μία ισλαμιστική τζιχαντστική ιδεολογία που θέλει να επιβάλλει τη σαρία. Πάρτε τα ανακοινωθένα των ίδιων των ταλιμπάν. Δε αναφέρονται π.χ. στη 'ξενόφερτη πλουτοκρατία που αμομυζεί την υπεραξία του αφγανικού προλεταριάτου', αλλά στους 'χριστιανούς και σιωνιστές σταυροφόρους'. Δεν αποσκοπούν σητν εθνική αυτοδιάθεση, αλλά στην εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή του παππού Καρλ και δε χρησιμεύει να κάνουμε copy-paste την ανάλυση μίας εποχής σε μία άλλη.

Ορθά κατακρίνετε τη στάση των δημοκρατικών χωρών του μεσοπολέμου απέναντι στο φρανκικό κίνημα. Όμως, δεδομένης της ομοιότητας της κατάστασης εκείνης με τη σημερινή, (βλέπε παρακάτω) δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που προτείνετε είναι να ακολουθήσουν οι χώρες της δύσης την ίδια ακριβώς πολιτική;

Θα διαφωνήσω κάθετα με την άποψή σας ότι η αθηναϊκή δημοκρατία είναι ένα 'ξεπερασμένο για την σημερινή εποχή πολίτευμα'. Και σας παραπέμπω στο εξής βιβλίο την προοπτική του οποίου ασπάζομαι πλήρως (http://www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=91812&mscssid=GV6JPCG15LSJ9HHJR3DJVNJ8MN3T4H0E)

@μαύρο πρόβατο: Alors, la politesse gauloise, elle est contagieux ou non? En tous cas, j' attends votre pardon pour tout ce bouleversement...

Είναι αναμενόμενο η συζήτηση να τίθεται από τον πολιτικό κόσμο της Ιταλίας σε επίπεδο συμφερόντων και όχι αξιών. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τη θέση μας ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση του δυτικού κόσμου να ανταποκριθεί στην έκκληση για βοήθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Επιμένω στην παρομοίωση του φρανκικού κινήματος με αυτό των ταλιμπάν και επαναλαμβάνω (ελαφρώς αλλαγμένο): 'Και στην Ισπανία και στο Αφγανιστάν έχουμε, από τη μία, μια δημοκρατικά εκλεγμένη και, από την άλλη, ένα ολοκληρωτικής νοοτροπίας κίνημα που με ένοπλα μέσα προσπαθεί να τη νικήσει και να εππιβάλει τις απόψεις του αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας.'

Σωστά ισχυρίζεστε ότι οι αμερικανοί επιθυμούν την εκεί νίκη τους πιθανότατα για να εξυπηρετήσουν γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Αλλά, (ελαφρώς παραλλαγμένο για να μην προσβληθει η κ.Μιραντολίνα) 'ο καθένας μας, όμως, δεν πρέπει να επιλέξει να στηρίξει τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες -ακούσια ή εκούσια- με την πολιτική τους προωθούν την ελευθερία και τη δημοκρατία; Αυτό πρέπει, κατά τη γνωμη μου, να είναι το κριτήριό των επιλογών του καθενός.'

@ημίαιμος: Κατ' αρχάς, ευχαριστώ για την καλοπροαίρετη διάθεση με την οποία αντιμετωπισατε το συμβάν.

Αλλά, συνεχίζω να νομίζω ότι η άποψη σας ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τους Ταλιμπάν είναι παρά-λογη και έρχεται σε αντίφαση με όσα ο ίδιος γράφετε. Αφού, όπως πιστεύετε, εάν κατάλαβα καλά, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν είναι διορισμένος από τις ΗΠΑ και ελέγχεται πλήρως από αυτές, ποιο συμφέρον έχουν να συντηρούν μία απειλή για αυτόν; Λέτε να ξοδεύουν τόσα εκατομμύρια δολλάρια για να πολεμούν εναντίον ενός κινήματος το οποίο οι ίδιοι χρηματοδοτούν; Ποιες αποδείξεις των ισχυρισμών σας έχετε;

Ως μη γνώστης των στρατιωτικών δεν μπορώ να σας απαντήσω μέχρι πότε θα έχει εξαλειφθεί η ανάγκη παρουσίας ενισχυτικών της αφγανικής κυβέρνησης στρατευμάτων στη χώρα.

Και μία επισήμανση: δεν πρόκειται απλά για φυλετικές διαφορές. Η φρασεολογία και των δύο πλευρών αποκαλύπτει το πραγματικό διακύβευμα του πολέμου (τζιχαντιστές vs δημοκράτες [αν θέλετε βάλτε και εισαγωγικά]), στον οποίο αναπόφευκτα υπεισέρχονται και φυλετικές διαφορές.

@Μιραντολίνα: (στον πληθυντικό, αφού έτσι σας αρέσει) Δεν προσπαθώ να αναδείξω ένα όψιμο προφίλ φεμινίστριας. Πρώτα-πρώτα, γιατί αναφέρεστε σε όψιμο; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο μετά το οποίο θεωρείται όψιμη κάποια τοποθέτηση; Ακόμη, σας δηλώνω ότι είμαι φεμινιστής. Από που προκύπτει ότι υιοθετώ ένα πλαστό προφίλ;

(Παρεμπιπτόντως σας ζητώ συγγνώμη για το 'κούκλα μου'. Lapsus calami.)

"εσένα θα σε πιάνανε και θα σε μαστιγώνανε άμα κυκλοφορούσες χωρίς μπούργκα!"
Σας το είπα για να απαντήσω στο ερώτημά σας 'ποιές οι διαφορές της κουτσουρεμένης αστικής δημοκρατίας από την δικτατορία;' Σε μία χαμηλής ποιότητας δημοκρατία, λοιπόν, δεν πρόκειται να σας συλλάβουν, εάν τύχει να μην κυκλοφορείτε με μπούργκα στο δρόμο.

'Σου είπε κανείς ότι συμφωνεί με τους ταλεμπάν; όχι' Αφήσατε να υπονοηθεί ότι είναι το ίδιο με μία αστική δημοκρατία, πράγμα άτοπο, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον.

Έχοντας γνώση του τι συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία (και όχι μόνο, δυστυχώς) και της απουσίας κάποιας δυτικής κρατικής αντιδρασης μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, έχω να σας θέσω τα εξής ερωτήματα: Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να παρέμβουν οι δυτικές χώρες με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περι ου ο λόγος χώρα; Εάν η απάντησή σας είναι καταφατική, τότε ποιο είναι το πρόβλημά σας με τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, τα οποία ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης του αφγανικού λαού; Εάν η απάντησή σας είναι αποφατικού χαρακτήρα, τότε θα μου επιτρέψετε να επισημάνω τη λάθος θέση σας, υπενθυμίζοντάς σας ότι δεν είναι δυνατό πλέον μία κοινωνία να ζει κλειστή στο καβούκι της, αγνοώντας τι συμβαίνει στις άλλες περιοχές του πλανήτη.

Αναφορικά με την πιο πρωτότυπη ηλιθιότητα των τελευταίων χρόνων: Αν και μεγαλύτερός σας κατά πολύ, μου φαίνεται ότι έχω καλύτερη μνήμη από εσάς, αφού ξεχάσατε ότι η 'πρωτότυπη ηλιθιότητα' ερχόταν να απαντήσει στην άποψή σας ότι η θέση μου ότι η εντός του πλαισίου του συντάγματος δράση μίας εκλεγμένης από το λαό κυβέρνησης είναι νόμιμη, σε αντίθεση με μία βασισμένη στο Κοράνι διακυβέρνηση, 'δικαιολογεί και το Ολοκαύτωμα. Ξες, έγινε απόι εκλεγμένη νομίμως κυβέρνηση σε συνταγματοφόρο χώρα.' Αφού η χώρα δεν ηταν συνταγματοφόρος, η άποψή μου δε δικαιολογεί το Ολοκαύτωμα, όπως εσφαλμένα είχατε ισχυριστεί.

Ακόμη, αναφορικά με τη θέση κλητήρα που μου αρμόζει, δεν κάνετε καν τον κόπο να ανατρέξετε σε προηγούμενο σχόλιό μου όπου έγραφα 'δεν πρότεινα να να ξεκινήσει πόλεμος εναντίον όλων των απολυταρχικών καθεστώτων του πλανήτη, αλλά hello!, γίνεται πόλεμος εκεί πέρα!' Και, από τη στιγμή που η μία πλευρά, η οποία τυγχάνει να είναι σημαντικά πιο φιλελεύθερη από την άλλη μας καλεί να τη βοηθήσουμε, θεωρώ ανήθικο και απάνθρωπο να κωφεύσουμε στις εκκλήσεις της.

Πάμε τώρα να δούμε και τι γίνεται στο Βιετνάμ!


Περιμένοντας τα 'αχώνευτα' ;-) , σας εύχομαι 'καλημέρα'!

Κωστής Γκορτζής said...

ασμοδαίος, καλωςμαςξανάρθατε!

Μου ζητάτε αποδείξεις για το αν οι Αμερικανοί συντηρούν τους Ταλιμπάν και ρωτάτε γιατί, προφανώς επειδή αυτό ακούγεται παράλογο.
Οι Αμερικανοί έχουν περίπου ένα εκατομύριο στρατιωτικού προσωπικού αναπτυγμένο σε όλον τον κόσμο εκτός Αμερικής!
Η δύναμη αυτή υποστηρίζεται από ένα τεράστιο οικονομικό και βιομηχανικό πλέγμα που για να λειτουργήσει πρέπει να έχει 'ανάλωση' προϊόντων και, βεβαίως, αποστολή να επιτελέσει. (λεπτομέρειες για τα μεγέθη υπάρχουν ακόμα και στο διαδίκτυο)
Σε στρατιωτικές παραμέτρους (που εγώ τυχαίνει να γνωρίζω), η 'εκκαθάριση' των οποιωνδήποτε Ταλιμπάν από προσώπου γης, είναι εφικτή με τη χρήση του ενός δεκάτου των όπλων που έχουν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί εκεί.
Θα πεί κανείς "αυτοί αναπαράγονται στους μεντρεσέδες του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας".
Μα στο Πακιστάν η διακυβέρνηση της χώρας είναι σαφώς προ-Αμερικανική και στη Σαουδική Αραβία, τα Αμερικανικά στρατεύματα είναι -σχεδόν- περισσότερα από τον ντόπιο πληθυσμό! Ποιός 'αναπαράγει' την απειλή (ή κάνει τα στραβά μάτια στην αναπαραγωγή τους);

Για να ξεκαθαρίσω κι εγώ τη θέση μου:
Αν σήμερα, ανακοινωθεί ένα διετές-τριετές-εικοσαετές έστω πρόγραμμα οικονομικής, βιομηχανικής και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στο Αφγανιστάν με εξασφαλισμένους πόρους, να πάνε κι άλλα τόσα Νατοϊκά στρατεύματα ΤΩΡΑ.
Αν μέχρι αύριο (αυτό το 'αύριο' που περιμένουμε χρόνια τώρα και δεν έρχεται) αυτό δεν γίνει, να τσακιστούν άπαντες εκτός Αφγανιστάν και ν' αφήσουν τους Αφγανούς να ζήσουν/κοιμηθούν όπως αυτοί έχουν στρώσει αιώνες τώρα.

Αυτά, εκτός και από τον προβληματισμό μου για τον ορισμό του Καλού και του Κακού που καταθέτω στο μπλογκ της Μιραντολίνας.

Και σας διαβεβαιώνω ότι απεχθάνομαι τη συνωμοσιολογία κάθε είδους. Αυτά, όμως, που καταθέτω (και άλλα τρομακτικά απλούστερα) τα έχω δει από μικρή απόσταση...
Αυτό που εσείς -σωστά- θεωρείτε απειλή και εχθρό, 'κατασκευάστηκε' εν μέσω αμηχανίας για την απρόβλεπτη -χρονικά- κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα,

ξενύχτης κι εγώ (βλέπεις επωφελούμαι των χειμερινών διακοπών για να τελειώσω μια καταραμένη μετάφραση γαλλικά/αγγλικά - κάπου άκουσα οτι ξυνόμαστε όλη μέρα οι ακαδημαϊκοί, τουλάχιστον να συμπληρωθεί οτι το βράδυ δουλεύουμε ;-))
να σημειώσω λίγα πράγματα για την ιστορία του Αφγανιστάν.

Δεν είναι τυχαίο οτι η εποποιεία της προέλασης της οκτωβριανής επανάστασης στην κεντρική ασία, δεν μπόρεσε περάσει το σύνορο του Αμού-Νταριά. Όπως και η Περσία, το Αφγανιστάν υπήρξε ήδη από το 19ο αιώνα πεδίο σύγκρουσης δύο σφαιρών επιρροής, της αγγλικής και της ρωσσικής (πρόκειται για το λεγόμενο "μεγάλο παιχνίδι"). Με την πτώση της ρωσσικής αυτοκρατορίας, ο κρατικός μηχανισμός του δεν κατέρρευσε, αλλά συνέχισε να λειτουργεί σε μια χώρα που αναδείκνυε - όπως και σήμερα - κάποια στοιχεία καπιταλιστικού συστήματος (μια εκκολαπτόμενη "εθνική" αστική τάξη, ένα ολιγάριθμο και αδύναμο προλεταριάτο) σε ένα περιβάλλον αρχαϊκών οικονομικών σχέσεων, που βασίζονταν στις φρατρίες και στο οποίο κινούνταν νομάδες κτηνοτρόφοι και πρωτόγονοι καλλιεργητές. Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται το Αφγανιστάν όταν ξεσπά ο πόλεμος της ανεξαρτησίας ενάντια στους άγγλους, το '19.
Αρχίζει τότε μια ταραγμένη περίοδος, όπου η ανερχόμενη αλλά πάντα αδύναμη αστική τάξη της χώρας εμπνέεται, όπως και όλες οι ελίτ της ευρύτερης περιοχής, από το κεμαλικό μοντέλο εκσυγχρονισμού.

Η περίοδος αυτή διακόπτεται το 1933 με την ενθρόνιση του ζώντος μονάρχη, Ζαχέρ Σάχ. Ο Ζαχέρ τηρεί αυστηρή ουδετερότητα στο β'παγκόσμιο (η οποία του επιβάλλεται εν μέρει και από τους συμμάχους, άγγλους και σοβιετικούς, που τον αναγκάζουν να σταματήσει το φλερτ του με τον Άξονα.)
Μετά τον πόλεμο, η χώρα βυθίζεται σιγά-σιγά στο τέλμα, η (απόλυτη) μοναρχία φαίνεται να ζει σ'ένα παράλληλο σύμπαν, καθώς η κοινωνία εξελίσσεται αργά, αλλά σαφώς. Το 1965 ιδρύεται το πρώτο κόμμα της χώρας, το κομμουνιστικό (ΛΔΚΑ) - σύντομα διασπάται όμως σε δύο αντίπαλες "φράξιες", σε καθαρά εθνοτική βάση: τη Χαλκ (κυρίως παστούν) και την Παρτσάμ (κυρίως τατζίκοι). Λίγο αργότερα, μόλις επιτράπηκε η δράση κομμάτων, ο πρωθυπουργός και συγγενής του Ζαχέρ, Νταούντ, ιδρύει ένα αστικό/φιλελέυθερο/εκσυγχρονιστικό κόμμα, το οποίο ανατρέπει τον άνακτα το 1973, ενόσω αυτός βρισκόταν στην Ιταλία για... λουτρά. Ο Ζαχέρ, ήσυχος άνθρωπος, θα παραμείνει στη Ρώμη μέχρι να τον βγάλουν από τη ναφθαλίνη οι Αμερικάνοι...
-Ο Νταούντ, "κεμαλιστής" κατά κάποιο τρόπο, υλοποιεί μια σειρά από μεταρρυθμιστικά/εκσυγχρονιστικά μέτρα, ξεκινά μεγάλα έργα υποδομής (υδραυλικά) κι εκσυγχρονισμού της γεωργικής παραγωγής, κάποιας μορφής αγροτική μεταρρύθμιση, χτίζει σχολεία κτλ. Ωστόσο η εσωτερική αντίδραση που συναντά το έργο του είναι μεγάλη και βίαιη, με πρώτο θύμα τα μέλη του Χάλκ - όσο για τον "εξωτερικό παράγοντα", αυτός παρακολουθεί στενά - οι σοβιετικοί που βοηθούν στα έργα υποδομής (κρατώντας στάση ανάλογη με αυτήν προς την Αίγυπτο), οι δυτικοί που εξασφαλίζουν σειρά συμφωνιών "στρατιωτικής συνεργασίας" και προωθούν τους κατασκόπους/"συμβούλους" τους στα σύνορα με την ΕΣΣΔ.
Το 1978 ο Νταούντ δολοφονείται από τη Χαλκ, ως αντεκδίκηση για τις πολυάριθμες δολοφονίες κομμουνιστών που γινόταν με ανοχή του στρατού. Το 1977 έχει συντελεσθεί η τύποις συνένωση με την Παρτσάμ. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη δραματική ιστορία του Αφγανιστάν.
Την ηγεσία αναλαμβάνουν οι Ταράκι-Χαμίν (της Χαλκ) και ο Καρμάλ (της Παρτσάμ). Η κυβέρνηση ουσιαστικά διακηρύσσει οτι θα φέρει σε πέρας το αρχικό πρόγραμμα του Νταούντ.
Σύντομα όμως αρχίζουν οι έριδες και τα βρώμικα παιχνίδια. Σήμερα υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις οτι ο Χαμίν ήταν πράκτορας των αμερικάνων, και η στρατηγική του ήταν να οδηγήσει την κυβέρνηση σε λήψη ακραίων μέτρων (βίαιη κολλεκτιβοποίηση) που θα προκαλούσαν την αντίδραση των ντόπιων πληθυσμών. Πράγματι, τα κατάφερε άριστα, με τίμημα όμως τη ζωή του. Ο Ταράκι (πρόεδρος) προσπάθησε να τον βγάλει από τη μέση - ο Χαμίν (υπ. Άμυνας;) του ξέφυγε και τον εξανάγκασε να τον ορκίσει πρωθυπουργό, για να το δολοφονήσει στη συνέχεια - ενώ ο Καρμάλ διέφυγε στο εξωτερικό. Οι οπαδοί της Παρτσάμ διώκονται ανελέητα - είμαστε στο 1979. Παράλληλα, το χάος αρχίζει ν'απλώνεται στη χώρα. Σε μια "πραξικοπηματική" συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΛΔΚΑ, καλούνται επισήμως οι σοβιετικοί να επέμβουν στη χώρα. Ο Χαμίν είναι τελειωμένος - συλλαμβάνεται κι εκτελείται με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά έχει καταφέρει την αποστολή του... Ο Καρμάλ τίθεται επικεφαλής της χώρας, και κυνηγάει από τη μεριά του κάμποσο τα στελέχη της Χαλκ. Οι σοβιετικοί μπουκάρουν στο "λάκκο" του Αφγανιστάν τις αρχές του '80. Θα φύγουν, εξουθενωμένοι, 10 χρόνια αργότερα. Στην αρχή, οι σοβιετικοί σημειώνουν εύκολες επιτυχίες. Στις πόλεις προχωράει με γρήγορα βήματα το πρόγραμμα του ΛΔΚΑ - ακόμη και σήμερα, ο,τι τεχνικοοικονομική ελίτ, ό,τι αρχαιολογικές ανασκαφές, ο,τι γυναικεία στελέχη υπάρχουν στο Αφγανιστάν, έχουν διαμορφωθεί στην πλειοψηφία τους αυτήν την περίοδο.
Στην ύπαιθρο όμως, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ο αφγανικός στρατός πάσχει από τεράστια ποσοστά λιποταξίας, ενώ παράλληλα οι πιό καθυστερημένοι παστούν συσπειρώνονται γύρω από πατριάρχες-πολέμαρχους. Οι αμερικανοί, που παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις, οπλίζουν τους αντάρτες, στην αρχή ελαφρά, σύντομα με τους πολύ προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις του πολέμου πυραύλους στίγγερ. Το χρήμα ρέει και από τη σαουδική αραβία, που δεν έχει καμμία αντίρρηση να βοηθήσει τους αμερικανούς ενάντια στους άθεους που στέλνουν τις γυναίκες στα σχολεία. Η εκπαίδευση και η τροφοδοσία με όπλα περνάει από το Πακιστάν, που χτίζει κι ένα σχετικά αυτόνομο δίκτυο δικής του επιρροής μέσα στους πολέμαρχους.
Ο προϋπολογισμός τσοντάρεται κι από τη μαζική καλλιέργεια όπιου.
Κάποιος γιός μεγαλοεργολάβου σαουδάραβα τριγυρνάει και μαθαίνει τα κατατόπια στην περιοχή - δουλεύει για και με τη ΣΙΑ. Αργότερα, υλοποιεί την πιό θεματική ρήξη σχέσεων εργαζόμενου με εργοδότη...

Τελικά οι Ρώσσοι φεύγουν με τρομερές απώλειες, σταδιακά από το 87 ώς το 90. Ή πλειοψηφία των εδαφών έχει περάσει στους πολέμαρχους, και έχει επανέλθει στον πιο τραγικό μεσαίωνα.
Πριν φύγουν οι ρώσσοι κάνουν τη μοναδική έξυπνη κίνηση σ'αυτόν τον πόλεμο: οπλίζουν τον αφγανικό στρατό με οπλισμό ποιότητας, κυρίως αυτόν που αποσύρουν από την ανατολική Ευρώπη. Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε οτι το σοκ που υπέστησαν ήταν τέτοιο που δεν διανοήθηκαν, μέσα στην αλλαζονία τους, οτι εκεί που έχαναν αυτοί μπορούσαν να τα καταφέρουν οι ίδιοι οι αφγανοί...
Το καθεστώς υπό το Νατζιμπουλάχ κρατά από το 86 ώς το 92, σημειώνει μάλιστα πολλές αξιόλογες νίκες. Η "πολιτική ζωή" εξακολουθεί να είναι το ίδιο ταραγμένη, καθώς ο Νατζιμπουλάχ, παστουν ο ίδιος αλλά μέλος της Παρσάμ, αντιστέκεται σε απανωτές απόπειρες πραξικοπημάτων καθόλη τη διάρκεια της κυβέρνησής του. Η τελευταία του πολιτική κίνηση, να προωθήσει σύνταγμα που κατοχυρώνει τον πολυκομματισμό, και να προχωρήσει σε αμνηστεύσεις, κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης και εκλογές, πέφτει στο κενό (προδίδεται από το εσωτερικό). Τη στιγμή λοιπόν που οι πολέμαρχοι, αυτοί που είναι και σήμερα στα πράγματα, μπαίνουν στην Καμπούλ, αρχίζει το νέο επεισόδιο, ο πόλεμος με τους ταλιμπάν, εθνικά χρωματισμένος (οι ταλιμπαν είναι στην πλειοψηφία τους παστούν) και κοινωνικά ριζωμένος: οι νεαροί ταλιμπάν, με την υποστήριξη του Πακιστάν, έχουν καλύψει το κενό που υπήρχε στη διακυβέρνηση των νότιων επαρχιών στην καθυστερημένη χώρα. Ο τοπικός πληθυσμός τους υποστηρίζει, καθώς φέρνουν μια αρχαϊκή, αλλά υπαρκτή μορφή διακυβέρνησης, με ισχυρή νομιμοποιητική βάση (θεοκρατία) που τελικά εξασφαλίζει την επιβίωση.
Οι αμερικανοί τους υποστηρίξαν ευθύς μόλις βεβαιώθηκαν οτι είναι σε θέση να κυβερνήσουν, με το δικό τους τρόπο και εξαρτώμενοι από το Πακιστάν, τη χώρα.

Μάλλον έχω τρελλαθεί να γράφω, και θα κλείσω εδώ το σεντόνι με τις αναπόφευκτες ανακρίβειες.
Πες μου όμως, καλέ μου ασμοδαίε, après tout ça, ΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΡΑΝΚΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ;;;

Anonymous said...

@μαύρο πρόβατο: Ευχαριστώ για τα πολλά και ενδιαφέροντα που μου γράφετε, τα οποία -υποπτεύομαι- δεν ήξερα. Δυστυχώς, δεν έχω χρόνο για να τα διαβάσω τώρα, θα τα πούμε το απογευματάκι. Πάντως κάνω copy-paste για την ερώτησή σας: 'Και στην Ισπανία και στο Αφγανιστάν έχουμε, από τη μία, μια δημοκρατικά εκλεγμένη και, από την άλλη, ένα ολοκληρωτικής νοοτροπίας κίνημα που με ένοπλα μέσα προσπαθεί να τη νικήσει και να επιβάλει τις απόψεις του αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας.'

PS: Δεν ξέρω για εσάς πάντως εγώ ετοιμάζομαι για ρεκόρ αϋπνίας. Ξύπνησα χθες κατά τις 9 το πρωί και δεδομένου ου προγράμματος για σήμερα θα κοιμηθώ σήμερα το βράδυ. Την έχω ρίξει στους ελληνικούς για να σταθώ όρθιος! Καλό μας κουράγιο!

@Ημίαιμος: Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Θα τα πούμε το απογευματάκι!

Anonymous said...

Προς "Δημοκράτες" Φίλους-1

Σας θυμίζει κάτι ο μύθος του Αισώπου με τον Λύκο και το Πρόβατο;
Ο «Άξονας του Κακού»; Δεν είναι και όσο νέα αυτή η κατηγορία
Όπως μας παραθέτει Μαρξ σε μία παράγραφο Περί της Αγγλικής, -Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών-...

«....Μόλις η Εταιρεία ρίξει ένα λάγνο βλέμμα σε οποιοδήποτε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος ή σε οποιοδήποτε περιοχή της οποίας οι πολιτικοί, οι εμπορικοί πόροι ή το χρυσάφι και οι πολίτιμοι λίθοι έχουν εκτιμηθεί ιδιαιτέρως, το θύμα κατηγορείται οτι έχει παραβιασει την τάδε ή την δείνα πραγματική ή φαναταστική συμφωνία, ότι έχει καταπατήσει κάποια υπόσχεση ή κάποιον φανταστικό περιοριστικό όρο, ότι διέπραξε κάποιο νεφελώδες αδίκημα και αμέσως κηρύσσεται πόλεμος και η αιωνιότητα του Κακού, η διαρκής επικαιρότητα της αφήγησης για το ΛΥΚΟ και το ΑΡΝΙ, λεκιάζουν ξανά και ξανά με αίμα την εθνική Αγγλική Ιστορία...»



Στη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Οπίου οι Κινέζοι εξαπέλυαν επιθέσεις στους Βρεττανούς και Συνοδοιπόρους «Δημοκράτες», «Εκπολιτιστές» με κάθε είδους μέσα.
Επιθέσεις αυτοκτονίας, πειρατείες σε πλοία, μαζικές δηλητηριάσεις του ευρωπαικού πληθυσμού στο Χονγκ-Κονγκ, απαγωγές,εκτελέσεις, που και τότε και τώρα καταγγέλονται από τον «Πολιτισμένο» Δυτικό Τύπο ως «βαρβαρότητα» «τρομοκρατία» «ασύμμετρος πόλεμος»

Η ελαφρά ειρωνία του σχόλιου (κοινώς δούλεμα) του Έγγελς προς τον «Πολιτισμένο» Τύπο είναι απολαυστική. Στο ίδιο κείμενο περιγράφει πως κάποιοι και γιατί αντιδρούν(εν προκειμένω οι Κινέζοι) έχοντας λιγότερα πολεμικά – στρατιωτικά μέσα ενάντια σε Στρατό Κατοχής. Στην θέση των τότε Κινέζων μπορείτε να βάλετε π.χ. τους Βιετναμέζους Παλαιστίνιους τους Ιρακινούς, τους Αφγανούς ...


«...Οι φλυαρούντες περί πολιτισμού οι οποίοι ρίχνουν πύρινες οβίδες σε μία ανυπεράσπιστη πόλη και προσθέτουν τους βιασμούς στους φόνους, μπορούν να αποκαλούν το σύστημα αυτό δειλό, βάρβαρο, φρικαλέο. Τι νοιάζει, όμως αυτό τους Κινέζους αν είναι αποτελεσματικό; Αφού οι Βρετανοί μεταχειρίζονται τους Κινέζους σαν βάρβαρους, δεν μπορούν να αρνηθούν και όλα τα αγαθά της βαρβαρότητάς τους...»

«..Οι φλυαρούντες περί πολιτισμού δεν θα πρέπει να ξεχνούν οτι, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι πράττουν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ευρωπαικά μέσα καταστροφής με τα συνήθη δικά τους(των Κινέζων) πολεμικά μέσα.
Εν συντομία αντί να ηθικολογεί κανείς για τις τρομερές φρικαλεότητες των Κινέζων, όπως κάνει ο ιπποτικός εγγλέζικος τύπος, θα έπρεπε καλύτερα να αναγνωρίσουμε οτι αυτός είναι πόλεμος pro aris er focis (υπέρ βωμών και εστιών), ένας λαικός πόλεμος για την διάσωση της κινέζικης εθνότητας, με όλη την παραφορτωμένη προκατάληψη, ανοησία, αμάθεια και λόγια βαρβαρότητα της αν θέλετε – ένας λαικός πόλεμος, πάντως. Και σε έναν λαικό πόλεμο τα μέσα που χρησιμοποιεί το εξεγερμένο έθνος δεν μπορούν να μετρηθούν με τους κοινώς αναγνωριμένους κανόνες διεξαγωγής τακτικού πολέμου, ούτε με οποιοδήποτε άλλο μέτρο σύγκρισης, αλλά μόνο από το βαθμό πολιτισμού στον οποίο έχει φτάσει αυτό το εξεγερμένο έθνος.....»

Άσπρος Λύκος

rockerblogger said...

@Μαύρο Πρόβατο, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΥΓ
Στον καλύτερο και πιο αγαπητό σύντροφο της μπλογκόσφαιρας, διάλεξα κάτι που μάλλον θα του αρέσει:)

Καλή συνέχεια!

Anonymous said...

Προς "Δημοκράτες" Φίλους-2

Δυστυχώς οι «δημοκράτες» φίλοι μας ξαναπέφτουν στην αντίφαση της ίδιας της Λογικής τους. Η λογική αυτή είναι δικηγορίστικη. Θυμίζει τον δικηγόρο Διαλυνά που έβγαλε από την φυλακή τον πατέρα συζηγοκτόνο από τις Σέρρες με το πρόσχημα ότι «σώθηκαν τα παιδιά του κατηγορούμενου», ότι ο κατηγορούμενος τώρα θα προστατέψει τα παιδιά του κλπ κλπ.. Το ότι τα παιδιά του συζηγοκτόνου έμειναν χωρίς μητέρα ΕΞΑΙΤΙΑΣ του πατέρα τους, ο οποίος την ζήλευε παθολογικά και την κτυπούσε καθημερινά έχει λίγη σημασία….
Αυτή είναι η ανευθυνότητα στο Αφγανιστάν. Έκαναν την δουλειά τους , επώασαν το αυγό του Φιδιού, κατέστρεψαν τις όποιες δημοκρατικές δομές έσπειραν τον θρησκευτικό φανατισμό και μετά σαν μαθητευόμενοι μάγοι ζητάνε «βοήθεια» για την παλινόρθωση της «δημοκρατίας» που οι ίδιοι κατάστρεψαν!!

Γιατί δεν λένε τα αυτονόητα: Ο Γεωπολιτικός έλεγχος του Αφγανιστάν σημαίνει έλεγχος της Ανατολής των Πετρελαίων. Σημαίνει ένας τεράστιος αγωγός από την UNOCAL που θα φτάνει από το Καζακστάν στον Ινδικό ωκεανό, στο πακιστανικό λιμάνι Καράτσι, από όπου θα το παραλάβουν αμερικανικά τάνκερ.Ο αγωγός των ΗΠΑ (Unocal) το να διέλθει από το Αφγανιστάν είναι δύσκολη υπόθεση. Η δίοδος μέσα από το Ιράν θα είναι αιματηρή και χρονοβόρα υπόθεση, αλλά αν επιτευχθεί, και πολύ επικερδής. Να γιατί «εκλέχτηκε» ο πρόεδρος-μαριονέττα του Αφγανιστάν. Ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της UNOCAL.

Μετά το
«δεν πειράζει που οι Δημοκράτες ενίσχυαν και ενισχύουν τα ποιο Φασιστικά Αντιδημοκρατικά Καθεστώτα, οι αριστεροί ας αναλάβουν να «καθαρίσουν» αποτελεί πάγια κουτοπόνηρη στάση των «Δημοκρατών».
Οι «Δημοκράτες» δεν λένε γιατί πάγια συνεργάζονται με τα ποιο αντιδραστικά καθεστώτα. Καθεστώτα που εξασφαλίζουν φτηνή πρώτη ύλη, μέρος για τις αγορές των βιομηχανικών προϊόντων τους και Γεωστρατηγικά – Γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Κοινώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα της δικής τους «Δημοκρατικής» Ιμπεριαλιστικής Αστικής Τάξης. Παράλληλα για να μην υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις αλλά και λόγω της δυναμικής του Καπιταλισμού ένα μέρος του πληθυσμού των Νέο-Αποικιών «εκσυγχρονίζεται» κατά τα δυτικά πρότυπα.. Ταυτόχρονα βυθίζοντας ακόμη περισσότερο στην φτώχια – πείνα –αμάθεια - απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις. Είναι ο Επίκαιρος Νόμος της Ανισόμετρης ανάπτυξης των Marx – Eggels. Δείτε για παράδειγμα την σημερινή Ινδία

Αν δεν είναι επίκαιρα τα «δημοσιογραφικά» κείμενα των Marx - Eggels τότε με βάση την ίδια την λογική των «Δημοκρατών» το να μιλάμε για την «επικαιρότητα» του 5π.Χ. αιώνα καταντά γελοίο Εκτός και εάν όντως η Αθηναϊκή Δημοκρατία αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα όπου το 10% αποφασίζει και για το άλλο 90%. Αν με βάση την ίδια «δημοκρατική» λογική η Αθηναϊκή Δημοκρατία(πρωτοποριακό σύστημα για εκείνη την εποχή) αποτελεί επίκαιρο ζήτημα , τότε το υπόλοιπο 90% του πληθυσμού της που ήταν χωρίς πολιτικά δικαιώματα(γυναίκες - σκλάβοι) δεν ήταν …. Άνθρωποι.

Τα κείμενα παρατέθηκαν για να δείξουν πως κάποιοι από τον 19ο αιώνα έβλεπαν στον 21ο. Όταν ο ίδιοι οι «απέναντι» σου όπως ο Τζόρτζ Σόρος ( βασικός υπεύθυνος για τις Μπίζνες στο Κοσσυφοπέδιο) αναγνωρίζει επισήμως την αξία και την επικαιρότητα των Marx τότε οι άλλοι περιττεύουν. Σημασία δεν έχει το τι λέγεται αλλά και ποιος το λέει..

Άσπρος Λύκος

takis said...

Μου πήρε 2 ημέρες να διαβάσω τα σχόλια όλων...σαν πόλεμος απο τα φοιτητικά χρόνια μου φάνηκε...όλοι τα ξέρουν όλα...αναλύσεις κάθε είδους συμπεράσματα κάθε είδους...Πόση σημασία εχουν όλα αυτά...και όλα αυτά από το σχόλιο για τη κρίση στην Ιταλία! Λέω ότι ξεφύγατε...(ασχετο αν συμφωνεί κάποιος με κάποια σχόλια)
Εκεί βρε παιδιά έχουν τουλάχιστον μία συζήτηση ένα θέμα ...εμείς τι έχουμε εκτος του Τράγκα και Κακαουνάκη ? Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε Ρόσσι και Τουρελιάτο στη Βουλή αυτή ειναι η διαφορά (στη λειτουργία της Δημοκρατίας εννοώ) και ίσως αυτό πρέπει να μας απασχολήσει.

Anonymous said...

Σίγουρα δεν συνδέονται;

Italian Prime Minister resigns over U.S. air base and Afghanistan troop plans

Global Research, February 22, 2007
Malaysia Sun - 2007-02-21


Prime Minister of Italy, Romano Prodi, has resigned, after the Italian Senate rejected his plans to keep Italian troops in Afghanistan, and expand a U.S. military base in the north of the country.....

Prodi's resignation was prompted by the decision of members of his own government to join with opposition members in opposing a move to continue funding the deployment of 1,900 Italian troops in Afghanistan, and another to expand a U.S. air base in Vicenza, a city in Italy's north-east..........



The url address of this article is:
www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=20070222&articleId=4893

Άσπρος Λύκος

Κωστής Γκορτζής said...

Με την άδεια του οικοδεσπότη,
κύριε takis συγνώμη που σας ταλαιπωρήσαμε ασκόπως και σπαταλήσατε δύο μέρες από τη ζωή σας διαβάζοντας πράγματα χωρίς σημασία.
(Μα καλά, κι εσείς, δυό μέρες σας χρειάστηκε για να καταλάβετε ότι πρόκειται για μια εκτός θέματος συζήτηση ξερόλων;)

Παρηγοριέμαι με το ότι σας θυμίσαμε ένα προφανώς ζωηρό παρελθόν σας... :))

Μαύρο πρόβατο said...

@rolby: Σ'ευχαριστώ από καρδιάς για το κομμάτι, τα καλά σου λόγια, τη διαδικτυακή παρέα. Υποψιάζομαι κι ελπίζω οτι κάποια στιγμή θα το φέρει η τύχη να μιλήσουμε από κοντά. Μέχρι τότε, αν διαβάσεις τίποτε εδώ και νιώσεις μια φαγούρα στα δάκτυλα... μη διστάσεις! ;-)

@wheißwolff: ευχαριστώ για τη συμβολή - σε ο,τι αφορά το ριπόρτο της globalresearch, είναι ο,τι περίπου αναπτύσσω και στο ποστ - συμπλήρωσέ το πάντως με τα "παραπολιτικά" που έχω στο σχόλιο 26/2/07 1:38 AM, που φαίνονται να επιβεβαιώνονται: η εκκλησία όντως "έστειλε σήμα" για την απόσυρση του νομοσχεδίου "περί γάμου ομοφυλοφίλων".
@takis: Καλώς τον! Νόμιζα οτι η βραδύτητά σου οφείλεται στις απαιτήσεις σου να είσαι ακριβής και ενδιαφέρων - αφού διάβασα το σχόλιό σου μέχρι το τέλος, την αποδίδω στην ένταξή σου στη μαζοχιστική "σχολή" ευχαρίστησης. Όσο για το τι έχουν στην Ευρώπη, επίτρεψέ μου να έχω δική μου εικόνα. Καλώς ήλθες πάντως, κι αν έχεις κάτι ενδιαφέρον να σχολιάσεις, γράψε το αργά αργά - υπομονετικοί είμαστε όλοι εδώ ;-)

@ημίαιμος: Ευχαριστώ, προσυπογράφω, όπως και όλα σου τα προηγούμενα :-)

Anonymous said...

Να μαι κι εγώ!

Άργησα, βέβαια, καθώς χθες το απογευματάκι σας είχα τάξει απάντηση, αλλά λίγο η συζήτηση στο blog της κ. Μιραντολίνας, λίγο κάτι υποχρεώσεις, λίγο η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου... καταλαβαίνετε!

@Ημίαιμος: Ορθά προνοήσατε και για την αντίρρησή μου, αλλά η στάση του Μουσάραφ, τουλάχιστον, δεν καθορίζεται από τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον. Μπορείτε να δείτε και στη, κατά Mr. mouton, στερεμένη δεξαμενή σκέψης (http://www.cfr.org/publication/12716/cheney_presses_pakistan.html?breadcrumb=%2F).

Συμφωνώ με την πρότασή σας και τη θεωρώ μονόδρομο για μία σε βάθος διασφάλιση ενός φιλελεύθερου πολιτεύματος στο Αφγανιστάν. Αλλά, δε συμφωνώ με τη στάση 'όλα ή τίποτα' (πώς θυμήθηκα τώρα αυτό το άθλιο του Χατζηγιάννη, ένας Βούδας, άντε και κανένας Λάο Τσε το ξέρει!). Ας περισώσουμε ό, τι είναι δυνατό από την πρόταση σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι εφαρμόζεται σε ένα σημαντικό, αλλά και πάλι μη ικανοποιητικό, βαθμό (http://www.whitehouse.gov/infocus/nationalsecurity/rebuildingafghanistan.html)

Δεν αντιλέγω ότι η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ισχυροποιήθηκε το κίνημα των Ταλιμπάν την περίοδο του πολέμου με την ΕΣΣΔ. Αλλά, θα συμφωνήσετε ότι άξονας κίνησης-λειτουργίας μας δεν πρέπει να είναι το παρελθόν αλλά το παρόν-μέλλον.

@μαύρο πρόβατο: Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα μου γράφετε, γραμμένα και με ωραίο στυλ.

Όμως, αδυνατώ να καταλάβω πώς οδηγούν στο συμπέρασμα 'τα στρατεύματα της βορειοατλαντικής συμμαχίας πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.'

Ερώτηση: Ο Νατζιμπουλάχ πού βρίσκεται σήμερα;

(Όταν λέτε ακαδημαϊκός εννοείτε ότι είστε μέλος της ακαδημίας ή ακαδημαϊκός πολίτης; τι μεταφράζετε, αν επιτρέπετε;)

@Άσπρος λύκος: Την ιστορία με τον (άσπρο) λύκο και το (μαύρο) πρόβατο δε θα ήξερα; Έχουμε και μία κλασική παιδεία..

Σοβαρά (όσο σοβαρά μπορώ, τουλάχιστον) τώρα: ασπάζεστε τη μαρξιστική αυτή θεώρηση που μου παρουσιάζετε και νομίζετε ότι βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση του σημερινού Αφγανιστάν; Σας πληροφορώ ότι, κατά τη γνώμη μου, καθόλου δε θα λυπούνταν για την επικράτηση του αμερικανικού ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού στο Αφγανιστάν και την ερχόμενη εξάλειψη των απαρχαιωμένων φεουδαρχικών δομών και θα θεωρούσε πρόοδο τη μετάβαση αυτή. Λάβετε υπόψη και το πώς αντιμετώπισε τις αναταραχές στην Ινδία το 1857 (http://www.marxists.org/archive/marx/works/subject/newspapers/new-york-tribune.htm).

Εάν πάλι δεν αποδέχεστε την οπτική του παππού Κάρολου, όπως εγώ λόγου χάρην, θα αναγνωρίσετε μέσα από τα λεγόμενα των ίδιων των Ταλιμπάν ότι δε μάχονται γενικά και αόριστα μία ξένη κυριαρχία (αλήθεια σε ποιον τομέα είναι σήμερα κυρίαρχες οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πέρα από τις πετρελαϊκές εταιρείες), αλλά η φρασεολογία και η ιδεολογία τους είναι αυτή του ριζοσπαστικού ισλαμισμού της Τζιχάντ.

Ο κ. Καρζάι δε νομίζω ότι εκλέχτηκε επειδή ήταν μέλος της UNOCAL. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του δε θα έχουν καν ακουστά τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως και εγώ.

Όσο για το δικηγορίστικο επιχείρημα των ΗΠΑ (εγώ το γνώριζα περί πατροκτόνου που εκλιπαρεί την επιείκια του δικαστηρίου ως ορφανός), συμφωνώ. Τι να κάνουμε, όμως, που τυχαίνει να συμφωνούμε με την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης σε ένα σημείο. Επειδή έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαλακίες πρέπει επ' άπειρον χρόνο να αρνούμαστε οποιαδήποτε συνεργασί μαζί τους;

Συμφωνώ σχετικά με το ότι η πολιτική των Δυνάμεων υπαγορεύεται από την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Από τη στιγμή, όμως, που η πολιτική που ακολουθούν, για δικούς τους λόγους, σε κάποια σημείο προωθεί την ελευθερία, εμείς δεν πρέπει να τη στηρίξουμε;

Τα περι επικαιρότητας ή μη αθηναϊκής δημοκρατίας και παππού Κάρολου δεν τα έπιασα. (ίΣως φταίει η ώρα...) Παρακαλώ για απλούστερη επαναπραγμάτευση του θέματος.

@τάκης: Απάντησε αφενός ο Άσπρος Λύκος (να που συμφωνούμε και κάπου!). Εσείς ποια πλευρά υποστηρίζετε; (Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν υψηλά ιστάμενο παράγοντα του ΥΠΥΠΑ [υπουργείο υποδοχής αμαρτωλών -πού πήγε ο νούς σας;] της Εωσφορίας να αποτελεί μέλος κυκλώματος που νομιμοποιεί παράνομους λαθρομετανάστες από το πληκτικό Παραδεισιστάν.) Ε; Δεν πρέπει να φροντίζουμε από τώρα για τη μετά θάνατον ζωή μας ;)

Δεν μπορείτε να πείτε! Το ξενυχτήσαμε και απόψε!


ΥΓ: Κρίμα που δεν έγινε η συζήτηση λίγες μέρες νωρίτερα. Θα ήθελα να ξέρω την άποψη και ενός ροκά της δημοκρατικής αριστεράς..

Anonymous said...

Έχει αναλύθει γιατί το Αφγανιστάν θα παραμείνει "καθυστερημένο" και εξαρτημένο από το εμπόριο οπίου
Είναι σαν να ζητήται να μην εξάγεται κόκα ..απ την Κολομβία. Συμπτωματικά και η Κολομβία
όπως το Αφγανιστάν, κατέχει Γεωστρατηγική Θέση (ελέγχει την διέλευση πλοίων απ τον Παναμά)

Οι Δυτικοί δεν έκαναν "χαζομάρα". Εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα τους εκείνη την στιγμή.
Αν κάποιοι "Δημοκράτες" φίλοι κάνουν υπολογισμούς σαν μικρομεσσαίοι
βάζοντας "ηθικολογικά" επιχειρήματα να τους θυμίσουμε
οτι κάποιοι κάνουν υπολογισμούς επί παγκόσμιου "γίγνεσθαι" είναι αδίσταχτοι
και ελέγχουν τον κόσμο. Και όταν έρθουν τα "δύσκολα" βάζουν τους μικρομεσαίους Δημοκράτες
φίλους να ηθικολογούν με βάση την ηθική του δυνατού όπως πολύ καλά λέει ο Τρότσκι στο
"Η ηθική τους και η ηθική μας". Οι "μπίζνες" δεν γίνονται από τον σουβλατζή ούτε
στο 2x2 χώρο του "επειχηρηματία" εβγατζή.

Ο Καπιταλισμός είναι σαφώς ποιο προοδευτικός από την φεουδαρχία, αλλά δεν είναι το "Τελευταίο" Σύστημα
όπως έλεγε ο Μπαρμπα-Κάρολος. Για να συντηρηθεί, χρειάζονται φτηνές πρώτες ύλες, φτηνά εργατικά, αγορές προιόντων
και Στρατιωτικές βάσεις που εξασφαλίζουν τη Γεωπολιτική "Σταθερότητα".Αρα η "συνεργασία" με αντιδραστικά καθεστώτα
είναι απαραίτητη για την "Κοινωνική Σταθερότητα" και δή στις Μητροπόλεις του.Αυτό λέγεται και
Ιμπεριαλισμός

Αύτο που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ο Νόμος της Ανισόμετρης Ανάπτυξης
(μεγάλωμα της ψαλίδας όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά και πολιτιστικά).
Ο οποίος βρίσκει την τέλεια εφαρμογή στην ΣΗΜΕΡΙΝΗ Ινδία.
Εκκατομύρια αγρότες βρίσκονται καταχρεωμένοι ενώ παράλληλα πολυεθνικές εταιρίες
αγοράζουν τις εκτάσεις τους, τις συνενώνουν, τις καλλιεργούν
και τους χρησιμοποιούν ως δουλοπάροικους στις αγροτικές εργασίες. Οι υπόλοιποι στην ανεργεία
και στους δρόμους των πόλεων.
Το ένα μέρος των ανώτερων καστών αναπτύσεται Καπιταλιστικά (Σύγχρονη Τεχνολογία) στον 21ο αιώνα.
Το άλλο μέρος βρίσκεται στον 11ο αιώνα. Βυθίζεται στην απόγνωση και την φτώχια βαθαίνοντας τις ταξικές διαφορές
Αν για παράδειγμα κάποιος τρωει ένα πιατο φαγητό και ο γείτονάς του 2 δεν εξεγείρεσαι
Αν μετά από λίγο, τρωει μισό πιάτο και ο γείτονας του 4 διαφορετικά τότε μιλάμε για προυποθέσεις εξεγέρσεων

Δεν νομίζω οτι οι "Δημοκράτες" Φίλοι θα ήταν ευχαριστημένοι αν γεννιοντουσαν
"Νταλίτ" στην Ινδία και τους π.χ. έκαιγαν τα σπίτια, ή τους υποχρέωναν να βγάζουν τα παπούτσια τους
όταν περπατούν. Η ακόμα αν ξεσηκωνόντουσαν οι φοιτητές "ανώτερων" καστών με αίτημα να μην φοιτούν "Νταλίτ"
στα Πανεπιστήμια ..

Άσπρος Λύκος