Λέγεται οτι τις ταραγμένες μέρες του 1985 που ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κύριο Χρήστο Σαρτζετάκη, ο τότε δικαστικός ήταν επιφορτισμένος με καθήκοντα διαχειριστή της πολυκατοικίας του.
Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αληθινή ιστορία, και με κάθε σεβασμό στην προηγηθείσα διαδρομή και τα πεπραγμένα της κατοπινής θητείας του Κυρίου Προέδρου, κοντεύω να πειστώ οτι ο σωστός υπολογισμός των κοινοχρήστων είναι έργο ίδιας δυσκολίας με την άσκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας μας - στην αργκό της θεωρίας αλγορίθμων θα λέγαμε οτι το πρόβλημα των κοινοχρήστων είναι Greek-hard.
Ίσως το ίδιο να σκεφτόταν ο Πρόεδρος, όταν υπόγραφε το Π.Δ. 27-9/7-11-85 (δημοσιευμένο στο ΦΕΚ-631 Δ') που αφορά στον τρόπο υπολογισμού κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης σε οικοδομή, μεταξύ των συνιδιοκτητών.
Κατ'αναλογία βέβαια με το γενικό status νόμων, διαταγμάτων, εγκυκλίων, εντολών κτλ στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο διάταγμα δεν λύνει το πρόβλημα (καθώς δεν ισχύει για παλαιότερές του οικοδομές), εκεί που το λύνει, δεν το λύνει ολοκληρωμένα (επιβάλλει κατανομή αναλογική αποκλειστικά με βάση τις απώλειες θερμότητας κάθε μονάδας ιδιοκτησίας), περιέχει υπερβολικές λεπτομέρειες (μαθηματικούς τύπους) που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έχουν τη θέση τους σε προεδρικό διάταγμα, αποκλείοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ληφθεί υπόψη η τεχνική πρόοδος στον τομέα αυτόν.
Τέλος, υποχρεώνει τη συνδρομή ειδικού (μηχανικού) στους υπολογισμούς, αλλά δεν ασχολείται με τη δυνατότητα να καταλάβουν αυτοί που θα πληρώσουν - στην αρχή το μηχανικό, μετά τα κοινόχρηστα θέρμανσης - πώς προκύπτουν οι υπολογισμοί (αδύνατο για πάνω από 50% των αξιότιμων νοικοκυραίων, που δεν μπορούν να κάνουν ούτε απλή μέθοδο των τριών - δεν είναι πλάκα, είναι η μαύρη αλήθεια...)
Εν τω μεταξύ, αν λάβουμε υπόψη οτι:
0) συχνά η μελέτη θέρμανσης γίνεται με βάση τα σχέδια για τα οποία έχει εκδοθεί η άδεια, που όμως δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατασκευή του ακίνητου: κλεισμένοι "ημιυπαίθριοι", υπόγεια που γίνονται... ισόγεια, για να μη μιλήσουμε για τις αυθαίρετες κατασκευές σε μπαλκόνια-δώματα κτλ, είναι μερικά από τα "θαύματα" που μπορεί ν'αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις μελέτες θέρμανσης
1) ο μηχανικός τις περισσότερες φορές έχει κάνει λάθος, μικρό ή - σπανιότερα - μεγάλο (γιατί δεν ξέρει, γιατί βαριέται, γιατί χρησιμοποιεί προγράμματα με λαθάκια/υπερβολικές απλουστεύσεις, γιατί δεν υπάρχουν αξιόπιστες μετρήσεις αναφοράς για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά,...)
2) άλλα έχει πει ο μηχανικός, άλλα έχει κάνει ο εργολάβος (στην κατεύθυνση πάντα της μεγέθυνσης του λάθους του μηχανικού - κι αυτός γιατί "ξέρει καλύτερα", γιατί κλέβει στις προδιαγραφές κτλ κτλ). Κλασσικά παραδείγματα: υπερδιαστασιολογημένοι λέβητες, λάθος διατομές, αλλού γι αλλού τοποθέτηση σωμάτων.
3) άλλα νομίζει οτι έχει κάνει ο εργολάβος, άλλα έχει κάνει ο μάστορας (κακοτεχνίες)
4) άλλα έχει κάνει ο μάστορας, άλλα κάνει ο κάτοικος/ιδιοκτήτης, που τις περισσότερες φορές δεν έχει την παραμικρή "αίσθηση" από φυσική γενικά, ή επηρρεάζεται από διαφημίσεις, ή από το γείτονα κτλ (πχ αυθαίρετη αλλαγή θερμαντικών σωμάτων, προσθήκη απρόβλεπτων μπόιλερ, επεμβάσεις για "αισθητικούς" λόγους στους σωλήνες και στα σώματα)
5) τα αντίστοιχα συμβαίνουν με τη μόνωση
6) η συντήρηση είναι απλά και μόνο πολιτικός όρος για τους περισσότερους κατοίκους, αλλά και δουλειά ψιλοάγνωστη σε πολλούς μάστορες "συντηρητές" (καυστηρατζήδες, υδραυλικοί κτλ)
7) (για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο) πάμπολλοι διανομείς καυσίμου εφαρμόζουν κόλπα που θα ζήλευε ο... Χουντίνι ώστε να πληρωθούν μεγαλύτερες ποσότητες από όσες πραγματικά παρέδωσαν
καταλαβαίνουμε γιατί η θέρμανση της μέσης ελληνικής κατοικίας θα μπορούσε να είναι έως και 40% φθηνότερη απ'όσο κοστίζει σήμερα.
Αντί γι αυτό, είναι 30 με 50% πιό ενεργοβόρα απ'ό,τι η αντίστοιχη γερμανική - όσο περίπου πιό κερδοφόρες οι τράπεζες της Ελλάδας από αυτές του "γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού" :-)
Σημειώνω βεβαίως για να μην παρεξηγηθώ: μακριά από μένα κάθε σκέψη εξωραϊσμού της κατάστασης στην "προηγμένη Ευρώπη" σε σχέση με την "καθυστερημένη Ελλάδα" - οι εκατοντάδες άστεγοι στις τέντες του Canal St Martin στο Παρίσι, δεν θα είχαν αντίρρηση να ζεστάνουν λίγο το κοκκαλάκι τους σε σπίτι με τον πιό αρρύθμιστο καυστήρα και τα πιό σουρεαλιστικά τοποθετημένα καλοριφέρ! Το ψευτοδίλημμα το οποίο υπαινίσσομαι, είναι μάλλον ορθολογική βαρβαρότητα vs βάρβαρου ανορθολογισμού.
Αν μας δίνει κάτι όμως ο τόπος μας εκτός από αιτίες για εξέγερση, είναι άφθονη έμπνευση και τροφή για σκέψη.
Βάζοντας όλα τα υπόλοιπα στην άκρη λοιπόν, το ζήτημα της δίκαιης κατανομής των δαπανών θέρμανσης πολυκατοικίας εγείρει πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα... θεωρητικής φύσεως. Δεν κάνω πλάκα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
11 comments:
Κόλλα πέντε! Για να ξεφύγω, δε από όλα αυτά, πείστηκα να καταθέσω το εφ' άπαξ κι άλλο τόσο δάνειο για ...μεζονέτα σε υπανάπτυκτο προάστιο και ...μπερδεύομαι χειρότερα! Συνέχισε, όμως, μη χαλάσουμε τον ειρμό του καταπληκτικότερου κομμαυιού σου!!!
Τί έγινε, σε πήρε η μάνα σου τηλέφωνο και σού 'κανε παράπονα ή απλά ήρθε το εκκαθαριστικό κοινοχρήστων της χρονιάς (δεν ξέρω αν και στη Γαλλία ισχύει το εν Γερμανία σύστημα, της ενσωμάτωσης δηλαδή στο ποσό του ενοικίου των κοινοχρήστων - φιξ τιμή 12 μήνες το χρόνο - και στο τέλος της χρονιάς να γίνεται η εκκαθάριση);
Πλάκα πλάκα, στο σπίτι στην Ελλάδα, όπου υπάρχει κεντρική θέρμανση αερίου, οι μισοί ένοικοι έχουν βάλει μπόιλερ και οι άλλοι μισοί πληρώνουν και αυτά, καθώς το κομμάτι που τους αντιστοιχεί, είναι αναλογικό με τα τετραγωνικά του διαμερίσματος και την αντικειμενική του αξία ή κάτι τέτοιο. Αλλιώς δεν ξέρω τί άλλο μπορεί να συμβαίνει και υπάρχει τέτοια αναντιστοιχία κατανάλωσης/ ποσού πληρωμής. Και φυσικά γίνεται χαμός.
Σύντροφε! Καταρχήν συμφωνώ με τον Ημίαιμο ότι πρόκειται για καταπληκτικό ποστ! Ενα από τα καλύτερα σου, και δεν κάνω καθόλου πλάκα.
Η χιουμοριστική εισαγωγή σου ΑΠΑΙΚΤΗ!ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ!
Επί της ουσίας, κι εγώ παίρνω στα σοβαρά τέτοια ζητήματα. Απεικονίζουν σε μικρογραφία, κατα κάποιο τρόπο, το σύστημα της δίκαιης ή άδικης φορολόγησης των πολιτών ενός κράτους.
Δεν με αφορά πλέον - σε προσωπικό επίπεδο - το θέμα των κοινοχρήστων. Πάνε πολλά χρόνια που δεν μένω πια σε πολυκατοικία. Εχω την τύχη να μένω σε μικρή μονοκατοικία, οικογενειακώς.
Και πραγματικά δοξάζω την τύχη μου που δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ - ελπίζω! - να γίνω διαχειριστής:)
Εσύ, όμως, δεν θα είχες κανένα πρόβλημα με τα μαθηματικά μυαλά που κουβαλάς!
Άσε που θα διαιρούσες τα κοινόχρηστα με μαρξιστικά μαθηματικά:)))))
Ούτε στο μυαλό μου να είσουν. Είναι ακριβώς το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί στην πολυκατοικία μας τον τελευταίο μήνα και μας κάνει να αντιδικούμε.
Έχω φάει δύο τουλάχιστον μέρες με τους υπολογισμούς.
Με το ποστ που έβαλες είναι σα να είδα τα δικά μου προβλήματα να τα έχει κάνει φιλμ κάποιος σκηνοθέτης.
Άσε που ήταν μια καλή ευκαιρία να κατεβούν πια τα Καλά Χριστούγεννα.
Απορώ άν είναι το ίδιο πρόσωπο, ως πρωταγωνιστής-ανακριτής στο [ Ζ ] του Β.Β. !
Κριάρι μου,αυτά για το μηχανικό θα τα πάρω επι προσωπικού.
Προς γνώση,ό,τι γίνεται,γίνεται ΠΛΗΡΩΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ.
Και ένας απόφοιτος ΤΕΙ θα έκανε τη δουλειά αν του δείχνανε τη μεθοδολογία.
Οσο για τα προγράμματα ,προφανώς εννοείς το 4Μ,σε πληροφορώ πως είναι μια χαρά πρόγραμμα.
Εκτός και αν περιλαμβάνεις τις υπεραπλουστεύσεις και τις προσεγγίσεις που κάνουμε για να βγάλουμε αποτέλεσμα....
Επομένως δε θέλω σχόλια για τους μηχανικούς...
Οσο για τα κοινόχρηστα,εγώ σημειώνω πως μπορείς να φας πολλά αν είσαι διαχειριστής.Το ξερω γιατί ήταν ο πατέρας μου και κατέληξε στ δικαστήρια με τους προηγούμενους(τίμιος μέχρι αηδίας ο μπαμπάς)...
Καλημερα σε όλους,
-ημίαιμε, έχω την εντύπωση οτι γενικά και στα πάντα, όταν οι συλλογικές λύσεις είναι κακές, σε πολλούς δημιουργείται η αίσθηση της αδικίας και της μη κάλυψης των αναγκών τους - κι όσοι έχουν τη "δυνατότητα" (μετά σφιξίματος βεβαίως, αλλιώς δεν θα είχαν από την αρχή πρόβλημα), αναζητούν ατομικές λύσεις. Το ίδιο δε συμβαίνει και με τα σχολεία των παιδιών;;
-exiled, μέσα είσαι!! Η mother-in-law, παραπονιέται οτι έχουν αλλάξει οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τα σώματα με (πολύ) μεγαλύτερα. Λίγο που το έψαξα, επειδή η πολυκατοικία είναι παλιά, δεν είναι καν καθαρό πού μπορεί να προσφύγει κανείς (χωρίς να μπλέξει με δικαστικούς εφιάλτες). Η μόνη "λύση" που βλέπω, είναι να βάλει κι αυτή μεγαλύτερα σώματα... Για τα ισχύοντα εδώ θ'αναφερθώ στο μέρος βού :-)
-rockerblogger, merci :-) Πράγματι, τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, ο τρόπος υπολογισμού τους και όλα τα συναφή προβλήματα, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν το terrain ενός μεταπτυχιακού στην κοινωνιολογία της τεχνικής. Πραγματικά, ενυπάρχουν εκεί ως μικρογραφία όλα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την ελλ. κοινωνία... (Εγώ βέβαια, θα το καταλήξω στα μαθηματικά, όπως κατάλαβες ;-)))
-Nik-athenian, πριν το μπιριμπιρι της πενθεράς, που με έβαλε ν'αασχοληθώ λίγο, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσα εκατομμύρια συμπατριωτών μας έχουν πρόβλημα με τα κοινόχρηστα :-))
-caesar, τα του καίσαρος τω καίσαρι! Ο Χ.Σ. μπορεί να είχε και να έχει μια παρουσία γραφικού προγονόπληκτου, αλλά στην υπόθεση Λαμπράκη έδειξε απαράμιλλο θάρρος. Επίσης, έχω την εντύπωση οτι κατά τη θητεία του ως προέδρου τα ΜΜΕ έριξαν τόνους λάσπης εναντίον του (και τη συνέδεσαν με μια ούτως ή άλλως εύκολη επιχείρηση γελοιοποίησης). Δε θυμάμαι πιά γιατί είχε γίνει αυτό. Πάντως γενικότερα, ο καθείς κρίνεται από τα έργα του.
-πάνο, δεν νομίζω τα ποστ αυτά να σου αποβούν έστω και στο ελάχιστο χρήσιμα... κουβέντα κάνουμε...
-velazquez, συνάδελφος;; (καλά εγώ μόνο το δίπλωμα έχω-είμαι άσχετος). Έβαλα το μηχανικό την αλυσίδα, χάριν πληρότητας. Η αλήθεια είναι οτι οι άλλοι κρίκοι συνεισφέρουν πολύ περισσότερο στα λάθη, και οτι η έννοια η ίδια του σφάλματος που συζητάμε εδώ δεν είναι η μαθηματική - αλλά το πόσο καλό είναι το κομπρεμί ανάμεσα σε αντίθετες επιδιώξεις (πχ καλή θέρμανση, με τη μέγιστη οικονομία στη λειτουργία και την κατασκευή). Ένας έμπειρος και μερακλής μηχανικός σίγουρα το καταφέρνει αυτό, πόσο μάλλον που πολλά πράγματα είναι τυποποιημένα. Οι παλαιότερες εκδόσεις των προγραμμάτων της 4Μ είχαν λάθη. Εγώ εννοώ πχ το εξής: γραφείο παίρνει μια οικοδομή στο Ηράκλειο, στην παραλία, και μια ίδια στο Θερμαϊκό. Τη μελέτη θέρμανσης της κάνει ψάρακας τεϊτζής άρτι αποφοιτήσας.
Την κάνει για το Θερμαϊκό (με το προγραμματάκι της 4Μ) και την κοπιάρει για το Ηράκλειο. Ο κρητικός εγολάβος που είναι πιό "άρχοντας", επεμβαίνει και βάζει και μεγαλύτερο καζάνι...
Υπάρχει από πίσω κι ένα γενικότερο πρόβλημα προσέγγισης που θα επιχειρήσω να θίξω στο επόμενο μέρος.
ΚΑλή χρονιά!!!
Είδα καθυστερημένα την ερώτησή σου στο μπλογκ του Πάνου. Το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Μπρουνό, κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ηρόδοτος με τίτλο "Η διασπορά του ποντιακού ελληνισμού". Δυστυχώς το ελλαδικό ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά είναι, τεχνηέντως, λειψό. Αυτό το ζήσαμε και στο αντίστοιχο συνέδριο που οργάνωσε ο Μπρουνό στο γαλλικό ινστιτούτο της Αθήνας. Είναι μεγάλη συζήτηση το γιατί....
Με μια παρέα δημιουργήσαμε έναν η-τόπο: http://pontosandaristera.wordpress.com/
Ίσως σ' ενδιαφέρει.
δεν τόπιασες!
δεν τόπιασες!
:-)))))))))))))))))))))))
(με τη δεύτερη)
you never know!!!
Όταν έρθει ο καιρός,
έχε το νου σου μήπως δεις καμμιά αρκούδα να γυρίζει γύρω από το σπίτι ;-)
-Βλάσση ευχαριστώ πολύ! Το θέμα είναι να το μάθουν οι υπόλοιποιμ εγώ το έχω διαβάσει απ'τα Γαλλικά.
Ευχαριστώ και για τη διεύθυνση-θα περάσω!
Είμαι διαχειρίστια. Είναι χάλια αλλά η όλη ενασχόληση, μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω τις χαρές του αυταρχισμού και του μαστιγώματος.
Post a Comment