...οι πομπές χωρίς παραπομπές προς το παρόν, ελλείψει χρόνου.
1. Το γαλλικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 2 τρις.
2. Τις τελευταίες δύο βδομάδες, κυκλοφόρησαν δύο βιβλία αφιερωμένα στο «γερμανό ασθενή»:
α)Marcel Fratzscher: Die Deutschland-Illusion. Warum wir unsere Wirtschaft überschätzen und Europa brauchen. (250 Seiten, Hanser Verlag.) O M.F. είναι πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας.
β) Olaf Gersemann: Die Deutschland-Blase. Das letzte Hurra einer großen Wirtschaftsnation (320 Seiten, DVA Verlag.) O O.G. είναι οικονομικός αρχισυντάκτης της Die Welt.
3. Οι κυρώσεις στη Ρωσσία συνετέλεσαν στην υποτίμηση του ρουβλίου κατά 14,63%[*] έναντι του ευρώ και 15,26%[*] έναντι του δολλαρίου, από τις αρχές του έτους. Όμως αυτό συνετέλεσε με τη σειρά του στη μείωση κατά 13% των γερμανικών εξαγωγών στη Ρωσσία, κυρίως αυτοκινήτων και εργαλειομηχανών κατά τους πρώτους 3 μήνες του έτους. Οι ρωσσικές εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν 5% την ίδια περίοδο. Αποτέλεσμα: για πρώτη φορά εδώ και καιρό, και παρά τη συνολική άνοδό τους, οι γερμανικές εξαγωγές συνέβαλαν αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2014.
4. Μελέτη των επενδύσεων σε εξοπλισμό (σταθερό κεφάλαιο) στις κυριότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, καταδείχνει τη γερμανική υστέρηση που τοποθετείται στο ίδιο περίπου επίπεδο με τη Γαλλία, καθώς και την απώλεια επαφής της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ιδιαίτερα η Ιταλία παρουσιάζει τραγική εικόνα με όλο και παλαιότερο εξοπλισμό. Η μελέτη αναφέρεται στα 2007 με 2012 και διεξήχθη από το γαλλικό πρώην commissariat au plan. Άλλη μελέτη από Ιταλούς οικονομολόγους αναδεικνύει τον κορεσμό της οργανικής σύνθεσης κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη, μελετώντας το δείκτη λόγος ανάπτυξης/επενδύσεων σε αποπληθωρισμένες τιμές την τελευταία εικοσαετία. Η Ρωσσία, η Κίνα αλλά και οι ΗΠΑ φαίνονται πολύ καλύτερα από την άποψη αυτή.
5. Οι κυκλικές κρίσεις του καπιταλισμού βαθαίνουν και πλαταίνουν, όπως αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την επεξεργασία των δεδομένων των ροών κεφαλαίου που επιχειρεί με πρωτότυπη ποσοτική μεθοδολογία, μελέτη οικονομολόγων της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
6. Επιτακτική η ανάγκη για τη Ρωσσία να ανανεώσει την τεχνική βάση που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ και έχει ήδη φτάσει στα όριά της. Οι Ρώσσοι έχουν φιλόδοξο πρόγραμμα, καίγονται όμως για επενδύσεις, όπως δήλωσε ο Ραγκόζιν σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο ίδιος εξήγησε οτι η Ουκρανία είναι τελειωμένη υπόθεση, ειδικά η ανατολική, με το πρόγραμμα μεταφοράς όλων των αποκεντρωμένων στο πρώην σοβιετικό έδαφος παραγωγικών δραστηριοτήτων στη Ρωσσία και τον εκσυγχρονισμό τους. Η μόνη επιλογή που διαγράφεται, είναι το κλείσιμο των βιομηχανιών στην ανατολή και η απορρόφηση/μοίρασμα του εξειδικευμένου ή μη εργατικού δυναμικού μεταξύ Ρωσσίας και Δύσης.
Συμπληρώνω οτι μέχρι το καλοκαίρι, δουλεύαν ορισμένοι στρατηγικοί τομείς του ρωσοουκρανικού εμπορίου, που περιλάμβαναν την παράδοση τμημάτων ατομικών αντιδραστήρων από την Ουκρανία στη Ρωσσία, καθώς και την παράδοση ανταλλακτικών πολεμικού οπλισμού του Ουκρανικού στρατού από τη Ρωσσία...
[*] 6/10/14: Περαστικός (ίσως ευκαιριακά) από δω προτίμησε να επισημάνει, σε άλλο μπλογκ, οτι οι μεταβολές στην ισοτιμία του ρουβλιού από τις αρχές του έτους δεν κολλούσαν με τα γνωστά στοιχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από δική μου απροσεξία, φορτώθηκα το λάθος της dépêche AFP απ'όπου το μετέφερα. Το δίκιο μου δεν μπορώ να το βρω γιατί δεν κράτησα ούτε αυτό το λινκ ούτε όλα τα υπόλοιπα των δημοσιευμάτων στα οποία στηρίχθηκε το σημείωμα. Φυσικά δεν υπήρχε εκεί καμμία μεθοδολογία υπολογισμού (συγκρίνουμε μέση ισοτιμία περιόδου με αρχές του έτους; μέσες τιμές διαδοχικών τριμήνων; διαμέσους;) και οι ίδιες οι καμπύλες δίνουν οπτικά ακριβέστερη αίσθηση απ'ο,τι οι αριθμοί. Ωστόσο από τη χονδρική εκτίμηση των επίσημων δεδομένων που κοίταξα τώρα μου φαίνεται ως λάθος πληκτρολογίου του συντάκτη του AFP, δηλαδή με ένα 1 μπροστά τα νούμερα φαίνονται τίμιοι εκτιμητές. Στην περίπτωση αυτή η πτώση των γερμανικών εξαγωγών στη Ρωσσία έχει ευθεία συσχέτιση μεγέθους με την υποτίμηση του ρουβλιού την αντίστοιχη περίοδο.
1 comment:
Λυπάμαι πάντως να βρίσκω αντί σχολίων εδώ υπονοούμενα για τα παραπάνω γραφόμενα, αλλού. Οι συντάκτες των μπιλιέτων στο μπλογκ αυτό, έχουν κατά γενικό κανόνα ανοιχτή τη δυνατότητα σχολιασμού, επιζητούν τη συζήτηση σε κριτικό πνεύμα και την απολαμβάνουν όποτε - σπάνια πια - αναπτύσσεται.
Post a Comment