March 31, 2008

Ρεπόρτερς χωρίς ρεπορτάζ

Μετά τα χάπενιγκς κατά την αφή της ολυμπιακής φλόγας, αρκετοί και γνωστοί δημοσιογράφοι του ελληνικού Τύπου, συνυπόγραψαν μια ανακοίνωση/καταγγελία που αρχίζει ως εξής:

Κατά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας οι Αρχές της δημοκρατικής Ελλάδας ευθυγραμμίστηκαν με την ολοκληρωτική Κίνα. Κινητοποίησαν εντυπωσιακά τον αστυνομικό μηχανισμό για να εμποδίσουν κάθε διαμαρτυρία για την κατάσταση των ελευθεριών στη χώρα αυτή και τη συνεχιζόμενη αιματηρή καταπίεση στο Θιβέτ (όλο το κείμενο εδώ)

Θα περίμενε κανείς οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το κείμενο αυτό, ταυτόχρονα να αναλαμβάνουν την ηθική δέσμευση να εργαστούν επαγγελματικά πάνω στο ζήτημα των πρόσφατων ταραχών.Να μας πληροφορήσουν δηλαδή:


  • ποιοί ξεσηκώνονται στο Θιβέτ, ενάντια σε ποιούς

  • τι ζητάνε

  • ποιές θρησκευτικές ελευθερίες παραβιάζονται
  • ποιές είναι οι διακρίσεις που υφίστανται οι θιβετιανοί σε εθνοτική βάση

  • ποιά η τρέχουσα εθνική σύνθεση του πληθυσμού στο Θιβέτ

  • ποιές οι γενικές συνθήκες ζωής του πληθυσμού εκεί


Να δώσουν στους αναγνώστες τους μια γεύση από την ιστορία του ζητήματος:


  • πότε το Θιβέτ ήταν ανεξάρτητο

  • πότε πέρασε και με ποιές συμφωνίες αποικιοκρατών πέρασε στα χέρια της Κίνας

  • ποιοί συγκρούστηκαν στην επέλαση του κινέζικου στρατού το 59. Τι συμφωνήθηκε τότε και με ποιούς

  • τι τηρήθηκε και τι παραβιάστηκε από τις συμφωνίες

Ας ξεκινήσουνε από το απλούστερο: να βρουν τις κινεζικές αρχές, να βρουν την «εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ» και να κάνουν ρεπορτάζ με τις απόψεις των δύο. Ας μεταφράσουν, για τα ιστορικά, τη βικιπαίδεια (τόσο χαμηλά βάζω τον πήχη!)


Πού τέτοια όμως. Αντί αυτών έχουμε τον κ.Πρετεντέρη, δημοσιογράφο φαντάζομαι των 50Κ€ και άνω/μήνα, να γράφει τα εξής αμίμητα:


Περιμένω υπομονετικά εδώ και μέρες να ακούσω μια λέξη, να διαβάσω μια φράση για το Θιβέτ. Τίποτε! Ούτε οι συνήθως εύφλεκτοι πολιτευτές που ξημεροβραδιάζονται στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών, ούτε οι συνήθως ευσυγκίνητοι δημοσιογράφοι που διαγκωνίζονται στο προσκέφαλο του κάθε αδικημένου, να μην πω για τα «κοινωνικά κινήματα» που εξαντλούν την κοινωνία στην τσέπη τους.



Lhasa Express

Ας αφήσουμε στην άκρη το ζήτημα της λογικής συνέπειας των άτεγκτων εχθρών του (δικού μας) παπαδαριού σαν τον κ.Βασιλάκη, που συμπαρατάσσονται με το μετεμψυχωμένο θεάνθρωπο, τον ουρανό της σκέψης, το wishful jewel, το δαλαλάμα ντε - που δεν μπορεί μοναχά να φτιάξει την τροφή του, γι αυτό αναλαμβάνει η ΣΙΑ να τον ταΐζει μαζί με το σόι του εδώ και μισόν αιώνα. Των ασυμβίβαστων πολέμιων της σκοταδιστικής ορθόδοξης ιεραρχίας, που υποστηρίζουν τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας εδώ, αλλά θέλουν την επιστροφή της γης στα μοναστήρια εκεί, και την μετατροπή των ελεύθερων αγροτών σε κολήγους, όπως τον παλιό, καλό καιρό.


Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός οτι οι τυφλοί θιασιώτες της καπιταλιστικής προόδου, για μια φορά αντιτίθενται στη γιγαντιαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που έφερε ο κινέζικος καπιταλισμός στο Θιβέτ, και τάσσονται με τις προκαπιταλιστικές δυνάμεις της θεοκρατίας.Οτι θεωρούν το τραίνο που συνδέει για πρώτη φορά στην ιστορία τη Λάσσα με τον υπόλοιπο πλανήτη, ως πολιτιστική γενοκτονία.


Να μην αφήσουμε όμως στην άκρη το οτι είναι η ανυπαρξία της δουλειάς τους που μου επιτρέπει να τα ισχυρίζομαι όλα αυτά.


Τούτου λεχθέντος, θα ήταν νομίζω αφελές να διατηρεί κανείς την παραμικρή προσδοκία για μια τέτοια ενημερωτική/αναλυτική δουλειά, αφού όπως φαίνεται ο κάθε εγχώριος επαγγελματίας κι ευαίσθητος ντρουαντελομίστας δημοσιογράφος την περιμένει από τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Δεν πειράζει: ο ταπεινός διαβάτης του ιντερνετ μπορεί να βρει με ελάχιστο ψάξιμο τόσες πληροφορίες, που βοηθούν στην κατανόηση του τι γίνεται/έχει γίνει εκεί.


Πχ μερικά λινκς:



  1. Σ’αυτό το πολύ διαφωτιστικό άρθρο, που εκφράζει την “εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση” (υπογράφεται από τον σύμβουλό της Gabriel Lafitte).

  2. Για την ιστορία του πράγματος, η άποψη του Πεκίνου εδώ

  3. Ένα πρόσφατο bericht που μιλά για την κυβερνητική προπαγάνδα στα πανεπιστήμια στο Θιβέτ (πού βρέθηκαν; ) εδώ (Νόυε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ)

  4. Άλλο ένα ρεπορτάζ από τα ελάχιστα με μαρτυρίες από τις ταραχές στο Θιβέτ, φιλοξένησε προ ημερών ο Γκάρντιαν.

  5. Άρθρο για τον "πόλεμο της πληροφόρησης" που διεξάγεται μεταξύ της Κίνας και των δυτικών ΜΜΕ, στο Μοντ

  6. Στο αντι-σιενέν σάιτ, φερόμενο ως κινέζου φοιτητή, μερικά τρικάκια "έγκυρων" ΜΜΕ για τα οποία τελικά το μπλοκάρισμα της πληροφόρησης στο πεδίο δεν είναι καθόλου πρόβλημα!
  7. Φωτορεπορτάζ σε σάιτ του αληθινού σιενέν. Οι λεζάντες είναι συγκεκριμένες για τον τόπο/χρόνο λήψης.


(Η όλη συζήτηση άνοιξε και συνεχίζεται στο καλό μπλογκ του Π. Ζέρβα (εδώ). Όσα γράφονται παραπάνω, είναι από σχόλια που άφησα εκεί.)

1 comment:

Μαύρο πρόβατο said...

Σχόλια για το θέμα εδώ - ελπίζω με την άδεια του Πάνου!