February 29, 2008

Αεροπλανάκι, πτήση 123

H σκυτάλη από τους αγαπητούς exiled και vrennus (προκαταβολικώς συγνώμη από όποιον άλλον δεν πήρα είδηση!).

Οι κανόνες του παιχνιδιού (αντιγράφω από τον άνεμο):

1. πιάνουμε το βιβλίο που βρίσκεται πιο κοντά μας αυτή τη στιγμή
2. το ανοίγουμε στη σελίδα 123 (αν είναι μικρό, παίρνουμε το επόμενο κοντύτερα σε μας, που έχει τουλάχιστον 123 σελίδες)
3. βρίσκουμε την πέμπτη πρόταση
4. αντιγράφουμε τις επόμενες τρεις δηλαδή την έκτη, έβδομη και όγδοη

Προσκεκλημένοι μου: διπλωματικός Λαθρεπιβάτης, δήμαρχος Χαρχούδας, Πίτυλος, Μαύρο χάλι, σι-ντόλ (έπαιξε, στη θέση της ο Velazquez) - και βέβαια η rosemary, αν ασχολείται.

Το κείμενο:


Pas un villageois, tous âges confondus, n'aurait voulu rater la chair du buffle, cuite en pot-au-feu, avec des piments hachés et des clous de girofle.

Le village était désert, exactement comme Luo l'avait prévu (cet excellent conteur n'était pas pourvu d'intelligence stratégique). Subitement, mon rêve me revint à l'esprit.

- Tu veux que je fasse le guet? demandai-je.
- Non, me dit-il. On n'est pas dans ton rêve.


Dai Sijie, Balzac et la Petite Tailleuse Chinoise. Gallimard (2002)


Αεροπλανάκι, πτήση 123 - παίζει ο Velazquez .

Το κείμενο:

Τα ουρλιαχτά των των αμαρτωλών που βασανίζονται γεμιζουν και τα πιο μακρινα σημεια της απέραντης αβυσσου.Τα στοματα των κολασμενων ειναι γεματα βλασφημιες για το Θεο και μισος για αυτους που βασανιζονται μαζι τους και καταρες στις ψυχες που ηταν συντροφοι στις αμαρτιες τους.


Στα παλια χρονια ηταν εθιμο να τιμωρουν τον πατροκτονο,τον ανθρωπο που σηκωσε το δολοφονικο του χερι εναντια στον πατερα του,ριχνοντας τον στα βαθη της θαλασσσας μεσα σε ενα σακκι που ειχαν βαλει εναν κοκκορα,εναν πιθηκο και ενα φιδι.


James Joyce, The portrait of a young artist.

February 26, 2008

Νέος νόμος για την έρευνα: θέλετε και έρευνα τώρα;

Από εκλεκτό φίλο και γνώστη "από τα μέσα" των πραγμάτων στην έρευνα, λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω σημείωμα. Αναγνωρίζοντας τα πάμπολλα κοινά σημεία με την κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, η ανάλυση μας προκαλεί ιδιαίτερη μελαγχολία για τους αρκετούς ακόμα αφελείς και τη χαζοχαρούμενη πολιτική άποψη που ψάχνει να βρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον πόλο αναφοράς για την κοινωνική πρόοδο στη χώρα μας.



Ψηφίζεται μάλλον σήμερα (26/2) νέος νόμος για την έρευνα και την τεχνολογία, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων πανεπιστημιακών και ερευνητών. Τι καινούργιο φέρνει; Δύο ουσιαστικά πράγματα και ένα τεχνικό. Το τελευταίο είναι το στήσιμο ενός απίστευτα γραφειοκρατικού μηχανισμού με συμβούλια, προέδρους, αντιπροέδρους, διευθυντές κλπ. κομμάτι του οποίου είναι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ) ο οποίος, κυρίως, θα διαχειρίζεται τα εθνικά προγράμματα έρευνας. Η θεσμοθέτησή τους, αν και χωρίς δέσμευση για το ύψος της χρηματοδότησης, είναι το ένα από τα δύο ουσιαστικά νέα που φέρνει το νομοσχέδιο. Για πρώτη φορά προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν «ερευνητικά» προγράμματα από εθνικούς πόρους (τα εισαγωγικά θα εξηγηθούν παρακάτω).

Το δεύτερο ουσιαστικό νέο είναι η θεσμοθετημένη εμπλοκή των επιχειρήσεων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση της ερευνητικής πολιτικής στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το, επίσης νέο, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας που εισηγείται την ερευνητική πολιτική στη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία και αποφασίζει, αποτελείται από 8 επιστήμονες που προέρχονται από ερευνητικά ιδρύματα, τον πρόεδρο του ΕΟΕΤ, ένα εκπρόσωπο του δημοσίου και 5 στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Το ΕΣΕΤ συγκροτείται από τη Διυπουργική Επιτροπή που επιλέγει τους 13 (πλην του προέδρου του ΕΟΕΤ και του εκπροσώπου του δημοσίου) μεταξύ 26 υποψηφίων τους οποίους έχει προεπιλέξει μια επιτροπή που αποτελείται από: τον πρόεδρο (ή εκπρόσωπο) της Ακαδημίας Αθηνών), ένα διακεκριμένο επιστήμονα ,τον προεδρεύοντα (ή εκπρόσωπο) της συνόδου των πρυτάνεων, τον προεδρεύοντα (ή εκπρόσωπο) της συνόδου των προέδρων των ερευνητικών κέντρων (θεσμοθετείται τώρα) και τον πρόεδρο (ή εκπρόσωπο) του ΣΕΒ. Η ίδια διαδικασία με την ίδια επιτροπή ακολουθείται και για το ΔΣ του ΕΟΕΤ, το οποίο έχει 5 μέλη εκ των οποίων 1 από τον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα παραδείγματα άμεσης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη χάραξη και τη διαχείριση της ερευνητικής πολιτικής υπάρχουν και σε άλλα σημεία αλλά αυτά μάλλον επαρκούν για να δει κανείς το πνεύμα του νομοσχεδίου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι προς τι; Το ελληνικό κεφάλαιο (που κατά πλειοψηφία των μετοχών έχει προ πολλού πάψει να είναι ελληνικό) δεν διακρίνεται για τη σπουδή του να αξιοποιήσει ερευνητικά αποτελέσματα, όπως ορθά επισημαίνει και η πρυτανεία του ΕΜΠ. Η έρευνα είναι σχεδόν άγνωστη λέξη. Η ανάπτυξη όμως ή όπως την ονομάζει το νομοσχέδιο «τεχνολογική έρευνα»; Νομίζω ότι εδώ βρίσκεται η απάντηση του ερωτήματος. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν αναλαμβάνουν όχι μόνο το κόστος της έρευνας αλλά ούτε καν το κόστος της ανάπτυξης, δηλαδή την ενσωμάτωση της υφιστάμενης γνώσης σε ένα προϊόν που έχει αξία χρήσης. Εάν όμως το κόστος το αναλάμβανε συνολικά η κοινωνία μέσω του προϋπολογισμού τότε θα ήταν διατεθειμένες να κυκλοφορήσουν το νέο προϊόν στην αγορά απολαμβάνοντας τα κέρδη χωρίς να έχουν αναλάβει το κόστος της ανάπτυξης. Αν τα πράγματα είναι έτσι θα πρέπει να μιλάμε μάλλον για προγράμματα «ανάπτυξης» και όχι έρευνας γι αυτό και τα εισαγωγικά της πρώτης παραγράφου.

February 19, 2008

Διαφημιστικό διάλειμμα

© Steve Bell 2008 The Guardian 19/2/2008
Διαβάστε το εκπληκτικό σημείωμα του Ρ. Βρανά στα σημερινά "Νέα" για το τελευταίο βιβλίο της Sophie Wahnich - με αντικείμενο-κλειδί για την κατανόηση του πολιτικού προβλήματος στη σημερινή Ευρώπη...

Το σημείωμα φαίνεται να έχει βασιστεί σε αυτό.


February 13, 2008

Απεργείτε;

Απεργία: 13/2/2008 (Φωτογραφία από την απεργία του Δεκέμβρη 2007 - Αθήνα)
Γιατί; (Ή, αν όχι, γιατί δεν απεργείτε;)

February 07, 2008

Υπερβατικός διαλογισμός...

...ο μόνος τρόπος να φανερωθεί μια ροκομπλογκεροψυχή από τα παλιά... ος και εκ των ελαχίστων που θα καταλάβαιναν αμέσως τα συμφραζόμενα :-)


February 01, 2008

Bill's gone?

...μήπως τον προφταίνουμε, να τον ψήσουμε να στήσει κανένα ερευνητικό κέντρο της Γιαχού στην Ελλάδα, αντί γι αυτή την απάτη που μας φόρεσε;
(Η σχετική είδηση στα αγγλικά εδώ - αν και στοιχηματίζω οτι θα τα έχετε ήδη μάθει, τη στιγμή που διαβάζετε αυτό.)

Image par sigalakos (cliquer sur l'image)



ΥΓ: Μια πουταναφέραμε, τι να είπε ο κ. Γκέητς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ; Πρώτα-πρώτα, έγινε η συνάντηση ή όχι όπως υποθέτω από την έλλειψη κάθε σχετικής αναφοράς σε αυτήν από τη microsoft αλλά και το γρ. Τύπου του ΠΑΣΟΚ ; Υπάρχει κανένας από τους επαγγελματικά ασχολούμενους μπλόγκερς να μας φωτίσει, ή τα καθήκοντά τους εξαντλούνται στη διοργάνωση χωρο-εσπερίδων υπέρ αναπαύσεως της πασοκοδιχονοίας;

UPDATE 9/2/2008

Δεν τους άρεσε η πρόταση στη Γιαχού... Θα υπάρξει άραγε σύγκρουση;;