March 27, 2007

Η νέα Ευρώπη σας καλωσορίζει! Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας...


Η κυβέρνηση της Πολωνίας λαμβάνει αυτές τις ημέρες σειρά μέτρων που αποσκοπούν στο να εξοβελιστεί από την ιστορία της χώρας η μνήμη των πολωνών που πολέμησαν με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την υπεράσπιση της ισπανικής δημοκρατίας ενάντια στη συνδυασμένη επίθεση των Φράνκο, Χίτλερ, Μουσσολίνι, Σαλαζάρ. Οι μπριγαδίστες χαρακτηρίζονται από τις πολωνικές αρχές «προδότες και εγκληματίες».


Ενάντια στα μέλη των ταξιαρχιών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο και πλήθος διατάξεων που προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση σύνταξης αντιστασιακού, αλλαγή ονομασίας ενός δρόμου και ενός σχολείου της Βαρσοβίας με τις οποίες τιμάται η μνήμη των παλιών πολεμιστών της ταξιαρχίας [όπου ανήκε το τάγμα] Ντομπρόφσκι. Για την πολωνική κυβέρνηση, οι μπριγαδίστες ήσαν «προδότες» διότι πήγαν να πολεμήσουν στην Ισπανία για να «οικοδομήσουν τον κομμουνισμόν» κι έτσι συνέβαλαν «εις την κατίσχυσιν του ολοκληρωτικού καθεστώτος» σχηματίζοντας «μιαν ομάδα επιρροής» στα πλαίσια του πολωνικού κομμουνιστικού κόμματος.


Οι πολωνικές αρχές έχουν ήδη σβήσει από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στη Βαρσοβία τα ονόματα των κυριοτέρων μαχών (Έβρος, Μπρουνέτα, Χάραμα) στις οποίες συμμετείχαν οι πολωνοί πολεμιστές στις διεθνείς ταξιαρχίες στην Ισπανία.


Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ισπανία, πολυάριθμοι πολωνοί – κομμουνιστές και μη – κατετάγησαν στις διεθνείς ταξιαρχίες. Η δική τους ταξιαρχία [τάγμα] έφερε το όνομα του Νρομπρόφσκι. Πολλές εκατοντάδες, έπεσαν νεκροί στη μάχη και η πλειοψηφία όσων επιβίωσαν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής. Η Πολωνία εξαλείφει από την Ιστορία τους μπριγαδίστες ενώ στην Εσθονία αποδίδονται επανειλημμένα επίσημες τιμές στα παλιά μέλη των SS.
Χωρίς καμμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι δύο χώρες είναι ανάμεσα στα 27 μέλη της.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Βαρσοβία προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην Ισπανία. Στο Παρίσι, η Ένωση φίλων των αγωνιστών υπέρ της δημοκρατικής Ισπανίας σας καλούν να υπογράψετε αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας, που θα απευθυνθεί στην πολωνική κυβέρνηση.




Το παραπάνω είναι το μεταφρασμένο στα ελληνικά γαλλικό κείμενο, που μπορείτε να υπογράψετε εδώ.


*Δεν είμαι σίγουρος για τους στρατιωτικούς όρους. Έχω μεταφράσει brigade->ταξιαρχία και bataillon->τάγμα. υπήρξε bataillon Dombrowski στην 11η ή 12η ή 13η brigade. Κάθε διευκρίνιση καλοδεχούμενη!



Το κείμενο του Μιχάλη Μητσού εδώ αναφέρεται στην ίδια δέσμη νόμων.

Κάποιους δεν τους άφηνε η δογματική τύφλα τους να καταλάβουν τότε. Επαναλαμβάνω το τέλος του σχολίου μου εκεί:





Έχω πάντως την αίσθηση οτι σε κάποια χρόνια όλα αυτά τα φασιστοειδή σκουλήκια που συγκροτούν τον καθεστωτικό πολιτικό θίασο της "Νέας Ευρώπης", θα λιώσουν κάτω από τις πέτρες που θα έχουν κρυφτεί.


15 comments:

Anonymous said...

Μία είναι η λέξη που τους ταιριάζει και την είπες: Σκουλήκια.

Anonymous said...

Καλημέρα ΜαυροΠρόβατε
Οι δηλώσεις μετανοίας είναι της μόδας. "Φοριούνται" πολύ στην Πολώνία..

Η Πολωνία «εξοστρακίζει» από τη δημόσια ζωή συνεργάτες του κομμουνιστικού καθεστώτος

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Αυτό που βλέπω εγώ είναι μία γενική τάση κυβερνήσεων στο δυτικό κόσμο να παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Ίσως αυτό να προοιωνίζεται την ανάδυση ενός νέου ολοκληρωτισμού στη Δύση, του 'δημοκρατικού δεσποτισμού' για τον οποίο μίλησε ο Tocqueville.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Είναι κι αλλού σκουλίκια, αλλά ειδικά τα δίδυμα της Πολωνίας Μπόλεκ και Λόλεκ, το παραγ**σανε το πράγμα!

Anonymous said...

Τόσο η Τσεχία όσο και η Πολωνία εξαρτούνται οικονομικά από τα εμβάσματα των μεταναστών που διαμένουν-εργάζονται στις Η.Π.Α.

Έχω την εντύπωση οτι η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής τους(αντι-πυραυλική ασπίδα) εγκρίνεται τρόπο τινά και από την Γερμανία. Ο υπουργός άμυνας της Γερμανίας είναι υπέρ της Αμερικάνικης Αντι-Βαλλιστικής "Ασπίδας" των Τσεχία-Πολωνία.
Η Γερμανία αισθάνεται(και είνα) εξαρτόμενη από το Πετρέλαιο-Αέριο του Πούτιν και επειδή δεν θέλει να διαταρράξει την ροή πρώτων υλών απ την Ρωσία, "σιγοντάρει" τις Πολωνία - Τσεχία.
Οι οποίες είναι εδώ και καιρό στο Αμερικάνικο Άρμα.

Έχοντας υπόψη και το προηγούμενο -όχι βέβαια αποκλειστικά - γενικό πλάισιο της εξωτερικής πολιτικής της Πολωνίας, οι δηλώσεις "μετανοίας" έχουν σκοπό να εκβιάσουν και να ελέγχουν την εσωτερική κατάσταση της Πολωνίας.
Κοινώς να το "βουλώσουν" μέσω του αυτοεξευτελισμού της δήλωσης.
Αν κατηγορούνταν για ποινικώς κολάσιμα πράγματα θα τους είχαν ήδη στείλει στα Πολωνικά δικαστήρια

Μπορεί να κάνω και λάθος. Ευπρόσδεκτη Διόρθωση/Συμπλήρωση

@σκύλος της Βάλια Κάλντα
Ποιός απ τους δύο είναι ο Μπόλεκ και ποιός ο Λόλεκ?!?!

Άσπρος Λύκος

μαραδό said...

Το έκανα και εγω πόστ μαύρο πρόβατο αφου ενημερώθηκα απο εσένα.
Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη !
Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό ...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

@ Ασπρόλυκο:
Ξέρω κι εγώ; Ούτε η μάνα τους δεν τους ξεχώριζε! Πλάκα-πλάκα, έχω βρει μια φωτογραφία από το 1960τόσο, όταν αυτοί οι δύο δίδυμοι Κασίνσκι έπαιζαν στην τηλεόραση τους καλούς προσκόπους (ή κάτι τέτοιο!).
Χάθηκε να ΄πεφτε ένας προβολέας πάνω στους μούλους, γμτ;

Κωστής Γκορτζής said...

Μαυροπρόβατε, εγώ θα συμφωνήσω με το σχόλιο Αθήναιου στο κείμενο του Μητσού.
Με το 'τυφλά δογματικός' στη θέση του 'κομμουνιστή'. Αυτοί που περνούν τα όρια του φανατισμού και περνούν στο παράλογο, είναι οι 'γενίτσαροι' κάθε ιδεολογίας.
Πάντως, έχω την εντύπωση ότι η Πολωνία ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το σύνδρομο της 'μεταπολίτευσης', και οι παράλογες αυτές υπερβολές θυμίζουν αντίστοιχες, αν και πιό ήπιες (εδώ ΟΛΟΙ δήλωσαν αντιστασιακοί!), και το ρουφιανιλίκι έπεφτε σύννεφο!

Anonymous said...

- @σκύλος της Βάλια Κάλντα

Να φοβάσαι του αποτυχημένους καλλιτέχνες.
Ο Χίτλερ κόπηκε 2 με 3 φορές στην σχολή Ανώτερων Τεχνών και ο Μουσολίνι "φλέρταρε" με την ιδέα να γίνει ηθοποιός
Ευτυχώς που η "Ελλάδα έχει ταλέντο" και όλο από κάποιο Fame Story - Dream Show του Ψιψινακη εκτονώνεται!!

- @Ημίαιμος.
Ελπίζω η τούρτα να ήταν ελαφριά και όχι σαν τον..Πάγκαλο!!Χε Χε!

- Στην Πολωνία υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και όχι μόνο σύνδρομα.. Στην Ελλάδα οι συμμετέχοντες - έρποντες γυμνοσάλιαγκοι στα της "7ετίας" σταδιοδρόμησαν

Το κλείνω. Έχω ergasia

Άσπρος Λύκος

σχολιαστής said...

Αλήθεια Μαυροπρόβατε, τι έγινε με την προσπάθεια να απαγορευτεί η νεολαία των Τσέχων(;) κομμουνιστών που έγραφες σε παλιότερο post;

Oσο για τις προβλέψεις, όσο η ψαλίδα στην ευημερία ανοίγει και οδηγούμαστε σε κοινωνία του 1/3, το αυγό του φιδιού θα εκολάπτει συνεχώς φιδάκια.

Unknown said...

Ημείς εις την Ελλάδαν πάντως, τους κομμουνιστάς απεστείλαμεν πεσκέσιον εις αμφισβητούμενα εδάφη (Νήσος Άγιος Ευστράτιος), οικοδομήσαμεν Νέους Παρθενώνας (Μακρόνησος), τους ταγματασφαλίτας ανηγάγαμεν εις δυνάμεις ασφαλείας και θεματοφύλακας τους Έθνους, της Πατρίδος, της Θρησκείας και της Οικογενείας (ο Γ. Παπαδόπουλος υπήρξε ταγματασφαλίτης) και εκλέξαμεν ως πρωθυπουργόν τον υιόν δοσιλόγου πρωθυπουργού (Γ. Ράλλης). Η Ελλάς πρωτοπορεί εσαεί. Τι να μας κλάσωσιν τα κράτη της Νέας Ευρώπης.

Μαύρο πρόβατο said...

Χρόνια πολλά σε όλους,

@σχολιαστή: απ'όσο γνωρίζω είναι ακόμα στα δικαστήρια η υπόθεση. Κάποια αλλαγή που προτείναν οι ίδιοι σε διατύπωση του καταστατικού τους, οτι δρουν σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώ είχε γίνει δεκτή, προσβλήθηκε εκ νέου από τον εισαγγελέα. Έχουσι γνώσιν οι φύλακες...

Επανέρχομαι, με την ευκαιρία, σε αυτό και διάφορα προηγούμενα ποστ για να συμπληρώσω:
1) τα έντυπα των "δηλώσεων" έχουν ήδη σταλεί στις δημόσιες υπηρεσίες της Πολωνίας. Τούτο το ποστ αφορά το συμπληρωματικό μέτρο να τιμωρηθούν κάποια γεροντάκια που από πάνω τους έχει περάσει η Ιστορία, εβραίοι οι περισσότεροι, οι οποίοι αν ήταν πολίτες μιας χώρας όπως πχ η Γαλλία, θα ήταν τιμώμενοι και παρασημοφορημένοι ήρωες από την πολιτεία.
Ο δεξιός Σιράκ εδώ εξομοίωσε τους πολεμιστές των διεθνών ταξιαρχιών στην Ισπανία με τους αντιστασιακούς - σε απολαβές και τιμές...
2)Όπως είχαμε προβλέψει, στην Ιταλία πέρασε η χρηματοδότηση της Βιτσέντσα και της αποστολής στο Αφγανιστάν...
3) Το TGV έσπασε νέο ρεκόρ ταχύτητας, επίσημα αυτή τη φορά, 570 κάτι χλμ/ώρα...
4) Η κινητοποίηση στην Alcatel είχε ορισμένα αποτελέσματα "εξομάλυνσης" του πλάνου απολύσεων, χωρίς να έχει λήξει το θέμα. Ταυτόχρονα, παρόμοια κατάσταση υποβόσκει και στην αεροδιαστημική βιομηχανία (EADS).

-Ελπίζω να γράψω δυό λόγια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η επίσημη προεκλογική περίοδος άρχισε χτές. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, και δεν αποκλείονται εκπλήξεις πρώτου μεγέθους.
Δύο δυναμικές "ροές" ψήφων είναι δυνάμει κρίσιμες για το αποτέλεσμα:
-τι κόβει ο Λεπέν από το Σαρκοζύ
-τι κόβει ο Μποβέ από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

(Με χαρά διαπίστωσα οτι το "μπλογκόμετρο" με το οποίο εφοδίασα το μπλογκ εδώ και κάποιους μήνες, φιλοξενείται από χτες και στις σελίδες της "Φιγκαρό").

Anonymous said...

Σύντροφε Μαυροπρόβατε
Η Άκρα Αριστερά εν Γάλλία πως τα πάει; Ποιά είναι τα κύρια ρεύματά της; Είναι σημαντική η ποσότητα αλλά και η τα κοινωνικά στρώματα / τάξεις των πολιτων που τα στηρίζουν

Αν και Γάλλοι Ακρο-Αριστεροί είχαν ψηφήσει(νομίζω η LCR, διορθωσε / συμπλήρωσε με)ήταν υπέρ του Πολέμου στη πρώην Σερβία-Μαυροβούνιο το 1999

Χρόνια Πολλά και Καλά
Άσπρος Λύκος

o kairos said...

Μεχρι να θαφτουν κατω απο τις πετρες καλο ειναι να ακονιζουμε τα δικα μας αντανακλαστικα.Γιατι αυτοι ειναι ωριμοι να υποκαταστησουν τη σοβιετικη κατοχη με την αμερικανικη αυτοβουλως.Και οχι αναιτια,αν ξερει κανεις την ιστορια τους.Αλλα,μεταξυ του ασπρου και του μαυρου υπαρχει το γκριζο και τα παστελ.Και το φως των διεθνων Ταξιαρχιων της Ισπανιας.(που σωστα μεταφρασες )Τι να κανουμε,που ελεγε και ο Λενιν.Να τους καταλαβουμε,να καταλαβουμε και τις ξενες δυναμεις που επεμβαινουν ξεδιαντροπα και να κινητοποιηθουμε μαζυ με καθε δυναμη,που φωναζει για τις αξιες της ανεξαρτησιας,της λαΊκης κυριαρχιας και του αντιιμπεριαλισμου,απο οπουδηποτε κι αν εκπορευεται.Η Πολωνια ειναι η αντεπιθεση της μεταπολεμικης δεξιας στις ελευθεριες των λαων.Και σε συνδυασμο με τον καθολικισμο,ειναι επικινδυνο μοντελλο.Η καμπανα χτυπαει για μας.

Кроткая said...

είναι προφανές πως η θεραπεία του σοκ έφερε απρόσμενα αποτελέσματα στην Πολωνία. Όλοι τους τραβάνε ένα κομπλεξάκι, αλλά οι Πολωνοί και οι Βάλτοι είναι οι χειρότεροι...