March 01, 2007

Σε 15 μέρες

θυμάμαι ακόμα τους "οραματικούς λόγους" του κατά τα άλλα ικανότατου Serge Tchuruk, το 2001, όταν ήταν πρόεδρος της Alcatel, περί "εταιρίας χωρίς εργοστάσια" . Πολλοί είχαν στηρίξει τότε το "σκότωμα" των εργοστασίων της επιχείρησης, όπως και όλη την πορεία σαλαμοποίησης (από την Αlstom) και συγχώνευσης (με τη Lucent, που προήλθε από τα θρυλικά Bell Labs), που ήλθε τα επόμενα χρόνια, ως μια αναγκαία προσαρμογή στην οικονομία της γνώσης, υπό την καθοδήγηση του δοκιμασμένου κορυφαίου στελέχους των γαλλικών πολυεθνικών.

Πραγματικά, οι συνιστώσες του σημερινού ομίλου του οποίου προΐσταται ο κ Tchuruk, γέννησαν μερικά από τα βασικά τεχνολογικά επιτεύγματα που στηρίζουν την υποδομή της σημερινής πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών: ανάμεσά τους μπορούμε να βρούμε το ADSL, τις αρχές λειτουργίας του MP3, θεμελιώδεις τεχνολογίες ασφαλών συναλλαγών και ταυτοποίησης χρήστη... ο θαυμαστός κατάλογος δεν έχει τελειωμό!

Βέβαια, κάτι οτι το όνομα του αφεντικού συχνακουγόταν την περίοδο της πρώτης "φούσκας του ίντερνετ", συνδεμένο με διάφορες "γκάφες" και ατυχείς επιλογές, κάτι η κρίση στην οποία βρισκόταν η Lucent τον καιρό της συγχώνευσης - τα προηγούμενα χρόνια πολλά κορυφαία μυαλά την είχαν κάνει διακριτικά από το νιού τζέρσεϋ - κάτι η σύγκριση με την ισχύουσα πρακτική στον καπιταλισμό γενικώς, έκαναν ορισμένους "άπιστους Θωμάδες" να μην τσιμπάν στο όραμα του αφεντικού, αλλά να τονίζουν και να τεκμηριώνουν με στοιχεία οτι η καθοδηγητική δύναμη πίσω από τις αποφάσεις του γκρουπ, ήταν η ισχυρότερη από ποτέ δέσμευση της διοίκησης για άυξηση της βραχυπρόθεσμης αποδοτικότητας της επένδυσης των μετόχων, και οτι αυτή η δύναμη ήθελε πολύ απλά συμπίεση του κόστους παραγωγής του (εν πολλοίς διανοητικού) προϊόντος του ομίλου, διά των απολύσεων.

Στα κομμάτια οι εφευρέσεις και οι λοιπές τρίχες λοιπόν - τι'ν'αυτά μπροστά στο ρητέρν ον έκουιτις και την ευαρέσκεια των μετόχων!



Η απόφαση της 13ς Φεβρουαρίου, που προβλέπει 12500 απολύσεις σε σύνολο 80000 περίπου απασχολούμενων, δεν ήταν λοιπόν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν ακριβώς αυτό που εννοούν οι κεφαλαιοκράτες και οι "φωνές" τους, όταν μιλούν για "οικονομία της γνώσης".

Μετά λόγου γνώσεως λοιπόν η απεργία των εργαζομένων της εταιρίας, και η πανευρωπαϊκή διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μάρτη στο Παρίσι (κλικ στη φωτογραφία για πληροφορίες σχετικά με την προσεχή κινητοποίηση κι εδώ για άλλες πρόσφατες - τα περισσότερα από τα κείμενα δεν είναι στ'αγγλικά).

23 comments:

άσκεπος said...

Ωραία μπήκε ο μήνας... Η επέλαση των βαρβάρων συνεχίζεται!

o kairos said...

Να δεις που αυτο που παιζουμε εμεις εδω τωρα ,θα γινει σε λιγα χρονια το αλλοθι για φτηνη εργασια part time απο το σπιτι.Και θα πανηγυριζουν πολλοι ανεγκεφαλοι και συνδικατα για "κατακτηση".

Μαύρο πρόβατο said...

Καλησπέρα και (με καθυστέρηση) καλό μήνα!

-φίλε exiled, δεν προφταίνει κανείς να μετράει... Αντιδράσεις πάντα θα υπάρχουν βέβαια, αλλά όπως ξέρεις, στην πολιτική εδώ στας Ευρώπας... τα πράγματα είναι άσχημα!
-φίλε καιρέ, έχουμε ήδη τις πρώτες εμπειρίες από αυτήν την κατάσταση. Γενικά τα όρια μεταξύ ελεύθερου χρόνου κι εργασίας, ζωής και υπαγωγής στο κεφάλαιο, γίνονται όλο και πιό διαπερατά. Αυτή η τάση ενέχει πάντως τόσο τη δυναμική της καταπίεσης, όσο και της χειραφέτησης...

άσκεπος said...

Και πάλι, η περίπτωση που εξετάζεις εδώ, έχει και μία κάποια λογική. Το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα κερδοσκοπίας ήτνα πέρυσι στην περίπτωση της Allianz, η οποία με κέρδη όλων των εποχών στον απολογισμό της, προχώρησε στην περικοπή δέκα χιλιάδων θέσεων εργασίας. Εκεί έρχεται και η χρεοκωπία μοντέλων σκέψης τύπου Ανδριανόπουλου ("μεγαλώνοντας την πίτα, υπάρχει φαγητό για όλους") usw.

Anonymous said...

Πρόβατό μου, κάτι ανάλογο γίνεται με την παιδεία:προσπαθούν οι Ευρωπαίοι να αποκτήσουν hardware και αντι να πληρωσουν,βάζουν δίδακτρα στους προπτυχιακούς.
Αλλά εφόσον ο κόσμος το δέχεται,ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ...

Οσο για τα όρια ζωής και εργασίας;
Είμαστε σαν τα χρυσόψαρα.Τα χρυσόψαρα κολυμπάνε όλη μέρα για να βρούνε την τροφή τους και τρώνε για να έχουν δυνάμεις να κολυμπάνε όλη μέρα(για να φάνε).
Ετσι και εμείς εργαζόμαστε όλη μέρα για να αποκτήσουμε τα υλικά αγαθά που θα μας επιτρέψουν να εργαζόμαστε όλη μέρα...

Πλέον μας παίρνουν το 110% των δυνάμεων μας(με εφευρέσεις τύπου UPSAVIT...).

Και ο Θεός βοηθός..

Anonymous said...

Ο όγκος των χρηματιστηριακών συναλλαγών που αφορά άμεσα τα υλικά προϊόντα(παραγωγικές) επενδύσεις είναι μόλις το 1% με βάση τον Ιγνάσιο Ραμόνε συνολικού χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Παράλληλα εκατομμύρια άνθρωποι ακόμα και στις Καπιταλιστικές Μητροπόλεις μένουν χωρίς τα στοιχειώδη. Το 99% επενδύονται σε κερδοσκοπικά χρηματιστηριακά κόλπα, "ξέπλυμα" και υπηρεσίες. Σε τομείς που συνάδουν με την συνολική βελτίωση των συνθηκών των ανθρώπων και την ικανοποίηση ακόμα και πρωτογενών αναγκών της σίτισης, στέγασης, ένδυσης επενδύεται ΜΟΛΙΣ το 1%.

Η συνεχής αποϋλοποίηση των καταναλωτικών προϊόντων, συμβαδίζει με αυτό που αφηρημένα περιγράφεται από τα Αστικά ΜΜΕ ως "Κοινωνία της Γνώσης". Η δε απαραίτητη πνευματική εργασία, ψηφιοποιείται, αποθηκεύεται σε servers και μεταφέρεται μέσω δικτύων (και φυσικά Διαδικτύου). Η ανάγκη για άμεση κερδοφορία, επιταχύνει την ζήτηση για εξειδικευμένη πνευματική εργασία. Ενώ παλαιότερα οι παππούδες μας εργαζόντουσαν κατά κύριο λόγο σε χειρονακτικές εργασίες, οι σύγχρονοι εργαζόμενοι των Καπιταλιστικών Μητροπόλεων είναι μορφωμένοι απόφοιτοι Τεχνολογικών – Πανεπιστημιακών σχολών. Σε διάστημα δύο-τριών μόλις γενεών μετατρέπεται (ποσοστιαία) μεγάλο μέρος του χειρονακτικού σε τεχνολογικό-επιστημονικό προλεταριάτο. Αντί να φορά γάντια και φόρμα εργασίας όπως οι παππούδες του… φορά κουστούμι και γραβάτα(και παίρνει το βασικό μισθό!). Τα πολλά χρόνια μόρφωσης, η εναλλαγή της εργασίας με την δια βίου εκπαίδευση(όπως λέγεται εύσχημα η ανεργία), η αλλαγή του είδους και οι «ελαστικοί» όροι εργασίας (εργαζόμενος - λάστιχο σε δεξιότητες και ώρες απασχόλησης), δεν προσφέρουν προγραμματισμό στη κοινωνική του ζωή ή κοινωνική θέση, όπως πριν δύο γενεές. Το νέο επιστημονικό - τεχνολογικό προλεταριάτο έχει γεννηθεί.

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Παρατηρήσεις - Συμπληρώσεις στο σχόλιο 3/3/07 2:43 PM

1) Σε συνομιλία που είχα με ταξιτζή (πρώην Ναυτιλιακό Πράκτορα) απολύθηκε από την εργασία του γιατί η δουλειά…πήγαινε ΠΟΛΥ καλά! Συγκεκριμένα το άνοιγμα του εμπορίου με την Κίνα, οδήγησε τα αφεντικά του να πουλήσουν τα πλοία τους τότε (πριν δύο χρόνια). Υπήρχε και υπάρχει άμεση ζήτηση για μεταφορά προϊόντων από και προς την Κίνα πράγμα που ανεβάζει την τιμή των πλοίων έστω και σαπιοκάραβων..Πάει κακά η δουλειά, απολύεσαι. Πάει πολύ καλα, πάλι απολύεσαι .. Porca Mizeria!

2) Χτες είδα την αντίδραση των Νέων Νομικών έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε ομιλία του Τσιτουρίδη (Υπουργός Εργασίας - φίλος των «κουμπάρων»). Συγκεκριμένα η αλλαγή των συνθηκών στο ασφαλιστικό τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης τις περισσότερες εισφορές και τα λιγότερα δικαιώματα. Μπορεί (δεν είμαι σίγουρος) να τους βάζουν στο Ι.Κ.Α. όπως και είμαι και εγώ!!

3) Σημαντική η παρατήρηση του Καιρού. Θέμα ανάλυσης το πώς οι «φωστήρες» μας σκέπτονται να μετατρέψουν την απομακρυσμένη από το χώρο παραγωγής - έδρα επιχείρησης, πνευματική εργασία σε «φασόν». Δηλαδή τη μετατροπή της σχέσης εξαρτημένης εργασίας σε σχέση «παροχής υπηρεσιών»..

4) Ο πρώην συντοπίτης σου(;) αγαπητέ Ημίαιμε, δημοσιογράφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ (κάτι έχω πάρει από το ύφος του, its my style), μιλούσε πριν μία δεκαετία και βάλε στο ότι επενδύεται το πολύ το 5% του χρηματιστηριακού κεφαλαίου σε παραγωγικές διαδικασίες. Το βιβλίο του δημοσιογράφου Ιγνάσιο Ραμόνε (μπορεί να τον διαβάζει και ο σύντροφος Οικοδεσπότης του Blog ) που είναι του 2003 μιλά για 1% …

5) Velazquez αν ο – δημοσιογράφος – στέλεχος - τεχνολόγος τροφίμων(εκπομπή «Αποδείξεις») - «κοινή» γνώμη – ειδικός επί παντός επιστητού- δημιουργός νέας ΜΑΧΙΜΗΣ, ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ θέσης στον ΣΚΑΙ κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό – διαφημιστής του UPSAVIT , Ευαγγελάτος, επιμένει στο .. UPSAVIT θα του απαντήσουμε με το moto της Αμερικάνικης Ολυμπιακής Επιτροπής..
«Winners don’t use drugs» !!! Χε Χε !!

Καλημέρα προς όλους και Καλό Μήνα! Έχει Υπέροχη Μέρα εν Αθήναις.

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Προβατο,δώσε μου ένα μέιλ επικοινωνίας μαζί σου.Μπορεί να χρειαστώ τη βοήθειά σου...

Μαύρο πρόβατο said...

Στο προφίλ σύντροφε (είχε εξαφανιστεί λόγω περάσματος στο νέο μπλόγκερ)
;-)

Anonymous said...

Καλημέρα (με Καλοκαιρινό Καιρό) από Αθήνα.
Ένας Αστός Δημοκράτης (Σαρκοζί) επιστρατεύει την διάσημη ρήση του Βολταίρου για να βοηθήσει ..ένα φασίστα (Λεπέν). Δεν ξέρω τι γνώμη έχει ο Λεπέν.. για τους Εβραίους (Νομίζω πως ο Σαρκοζί έχει Εβραϊκή Καταγωγή)



Να διασφαλίσει την υποψηφιότητα Λεπέν προσπαθεί ο Σαρκοζί με το βλέμμα στην κάλπη


Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

mouton noir,l'ΟΒΑ d'Athenes attende votre article avec impatiance....

Μαύρο πρόβατο said...

ça arrive demain matin ;-)

Αθήναιος said...

Διάλεξα με προσοχή, πέντε πολιτικές λέξεις...

Μαύρο πρόβατο said...

@Αθήναιος: έρχεται σε λίγο (έπεσε πολλή δουλειά...)

Anonymous said...

Καλημέρα.
Δεν σκαμπάζω πολλά από οικονομική ανάλυση, αλλά νομίζω ότι τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου απουσιάζει από τους κυβερνώντες οποιαδήποτε μορφή πολιτικής σκέψης, πέρα από την αρπαχτή και το μπάλωμα. Όσο σκέφτομαι ότι η εργασιακή κατάσταση εναπόκειται στο λαμπρό πνεύμα των κ.κ. Τσιτουρίδη & Ρεγκούζα με πιάνει σύγκρυο...

Μαύρο πρόβατο said...

@Αθήναιο: όπως υποσχέθηκα, η συμβολή μου εδώ.
Flo, καλή σου μέρα, με καθυστέρηση :-)
Εμένα μου φαίνεται οτι σχετικά κάνουν καλά τη δουλειά τους όλοι τους. Γιατί, αυτή είναι η δουλειά τους. Εμείς δεν κάνουμε καλά τη δική μας...

μαριέλε μαστροκάλου said...

Πρός Μαυροπρόβατο:
Καληνύχτα,μεγάλε.

άσκεπος said...

Όλα καλά;

Μαύρο πρόβατο said...

πήξιμο...

ελπίζω ν'αδειάσω τις επόμενες μέρες...

Velazquez said...

Καλο Πασχα...

Velazquez said...

http://logodosia.net/apaxiosi/

Velazquez said...
This comment has been removed by the author.
Μαύρο πρόβατο said...

Μετέφερα τα σχόλια που αντιστοιχούσαν στο πιό πρόσφατο ποστ (όπου τα είχα κλειστά από φόβο οτι θα έμενε αναποκρυπτογράφητο...).