June 12, 2006

Ο μαύρος Pitte

Πριν από λίγες μέρες, κυκλοφόρησε ένα βιβλιαράκι με τίτλο "Νέοι, σας λένε ψέμματα!" και υπότιτλο "Επανοικοδομώντας το πανεπιστήμιο", από τις εκδ όσεις Fayard - στα γαλλικά. Πρόκειται για έναν λίβελλο 130 σελίδων ενάντια στη μορφή και τα συνθήματα των φοιτητικών κινητοποιήσεων που κατέληξαν στην απόσυρση του νόμου για το "συμβόλαιο πρώτης πρόσληψης", από αυτούς που ο εκδότης κρίνει σκόπιμο να προσθέσει στο εξώφυλλο μια κόκκινη μπάντα με ένα χτυπητό σλόγκαν, μπας και πουλήσει κανένα αντίτυπο όσο θα εκτίθεται στα εφημεριδάδικα/περιοδικατζίδικα, για λίγες βδομάδες δηλαδή μέχρι την αναπόδραστη πολτοποίηση.
Το θέμα θα ήταν ανάξιο αναφοράς αν ο συγγραφέας του εν λόγω τίτλου δεν ήταν ο Jean-Robert Pitte, ο πρόεδρος της Σορβόννης, που απέκτησε πολλά προσωνύμια στη διάρκεια της κατάληψης του πανεπιστημίου, τέτοια που δεν συνάδουν με το ύφος και το περιεχόμενο του μπλογκ αυτού (παραθέτουμε μόνον το pitte-bite, αμετάφραστο).
Για να είμαστε δίκαιοι με τον κ. καθηγητή, πρέπει να του αναγνωρίσουμε οτι ξέρει για τι μιλάει: την κατάσταση της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης, για την οποία εξάλλου παραθέτει κάμποσα στοιχεία. Πρέπει επίσης να πούμε, οτι ο λίβελλος συνοδεύεται από μια δέσμη προτάσεων ή μάλλον ιδεών για κατευθύνσεις μιας πολιτικής για τη σωτηρία του γαλλικού πανεπιστήμιου. Τέλος, πρέπει να του αναγνωρίσουμε την τιμιότητα που είχε να εκφράσει τις απόψεις του με ένα κείμενο, και να το κάνει ελεύθερα, "έξω από τα δόντια" και χωρίς συμβιβασμούς. Όλα αυτά του κόστισαν βέβαια μια πολύ μοιρασμένη υποδοχή της παρέμβασής του από το γαλλικό Τύπο, με κύριο χαρακτηριστικό τη συγκατάβαση ("είναι σίγουρα παρασυρμένος σε ακρότητες από αγάπη στο πανεπιστήμιο", ή "του στοίχισε προσωπικά η κατάληψη" κτλ κτλ) και τα υπονοούμενα οτι "ο καλός μας Pitte δεν έχει το ανάστημα και τη βαθύτητα ενός σοβαρού διανοούμενου, αλλά είναι αφοσιωμένος στην υπόθεση του πανεπιστημίου που υπηρετεί εδώ και 40 χρόνια".
Δεν πειράζει. Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αντίληψη των κυρίαρχων κύκλων για το πανεπιστήμιο του αύριο.
Με μια λέξη, ο κ. Pitte είναι μαύρος. Αντιδραστικός. Και οι θέσεις του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δεν εκφράζουν άποκλειστικά τον ίδιο παρά μόνον στο φολκλορικό τους περιτύλιγμα.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βράζει με αφορμή τα πανεπιστήμια, θα ήταν λοιπόν ενδιαφέρον να δει κανείς από κοντά τι διατείνεται ο πρόεδρος (πρύτανης) της Σορβόννης.
Θα το επιχειρήσουμε σε επόμενο ποστ.
(Jean-Robert Pitte, "Jeunes, on vous ment! Reconstruire l'université. Stop à la précarité" Fayard, Paris 2006. ISBN 2-213-63051-8)

36 comments:

Krotkaya said...

αναμένουμε, λοιπόν... γιατί δε θα δώσουμε και τα ωραία μας λεφτουδάκια να αγοράσουμε τον λίβελλό του, έτσι; Θα ενημερωθούμε από σας!

κάνει και δημόσιες εμφανίσεις ο κ. Bite? Μπορεί να τον πετύχουμε και σε κανένα κανάλι;

ιχνηλάτης said...

Λιβελλογράφο τον ανεβάζεις, αντιδραστικό τον κατεβάζεις, μαύρο τον βάφεις :) αλλά ταυτόχρονα τον χαρακτηρίζεις τίμιο και θαρραλέο που τα λέει έξω από τα δόντια και μάλιστα χωρίς συμβιβασμούς..
Εν αναμονή του επόμενου - επεξηγηματικού - ποστ, εύχομαι καλό αγώνα και με τη νίκη ( στους γάλλους νεολαίους-φοιτητές και στους ιταλούς ποδοσφαιριστές :)

Velazquez said...

Να δω τον Σπαθή ή τον Μουτζούρη να μου το παίζουν αναρχικοι και τι στον κόσμο.
Αλλά στο θέμα μας:
που μπορεί να βρει κανείς τις απόψεις του pitte-bite?

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ said...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ & ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
http://www.argiros.net

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα,

φίλτατε ιχνηλάτη, καλά αρχίσαμε
:-))
Πρέπει να παρουσιάσω τις απόψεις του p(et)itte (bite), για να καταλάβετε τι εννοώ.
Δυστυχώς αυτή είναι η βδομάδα του χαμού πριν τις εξετάσεις, οπότε δεν ξέρω πότε θα βρω χρόνο.
Αγαπητέ βελάσκεθ, δεν ξέρω κάτι στο ιντερνετ που να περιέχει απόψεις του πρυτάνεως. Μόνο το βιβλίο του (γι'αυτό τον χαρακτηρίζω και τίμιο: ούτε "ζυμώσεις", ούτε "κλίμα" στον Τύπο, ούτε παραπειστικές συνεντεύξεις: έφτιαξε μια μπροσούρα, σου λέει να τι πιστεύω κυρίες και κύριοι).
Ασπρε Λύκε, πάω να δω το λινκ.

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ said...

Έχω την εντύπωση ότι διαφέρει. Είναι ποιο ποιοτικό απο άλλα site. Έχει αρκετές αναλύσεις. Δες το όποτε μπορείς και πές μου τις εντυπώσέις σου.

Αθήναιος said...

Ας σημείωσω στο ημερολόγιο αυτή τη μέρα ως τη μέρα που συμφώνησα με τον αγαπητό Ιχνηλάτη!!! :-)

S G said...

"Με μια λέξη, ο κ. Pitte είναι μαύρος. Αντιδραστικός."

μπορεις λιγο να μου εξηγησεις αυτην την διαστρεβλωση της ελληνικης γλωσσας? Αντιδραστικος ειναι καποιος που εξηγει με στοιχεια γιατι χρειαζονται μεταρρυθμισεις?

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ said...

Αντιδραστικος ειναιαυτός που θέλει να μας γυρίσει "πίσω" -μετά το διάλλειμα της Σοσσιαλδημοκρατίας-. Με δύο λόγια
Τα περισσότερα για τους λιγότερους
και τα λιγότερα για τους περισσότερους.

Μεταρρυθμίσεις κάνουν γιατί "συναγωνίζονται" τον ρυθμό ανάπτυξης(των κερδών)τους με τις Η.Π.Α. Σιγά -σιγά πριν τους πάρουν χαμπάρι.

Μεταρρυθμισεις έκανε και ο Σημίτης . Τι σημαίνει-οτι ήταν προοδευτικός? Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε λίγες τσέπες στους "5-Νταβατζήδες" για να θυμίσουμε την φράση του Κωστακη του Παχουλού του Β' στον Μπαιρακτάρη

Μαύρο πρόβατο said...

μπορεις λιγο να μου εξηγησεις αυτην την διαστρεβλωση της ελληνικης γλωσσας? Αντιδραστικος ειναι καποιος που εξηγει με στοιχεια γιατι χρειαζονται μεταρρυθμισεις?

Μπορώ: αντιδραστικός και μαύρος είναι κάποιος σαν και σένα που μιλάει και εκφέρει κρίσεις για κάτι που δεν ξέρει.
Πχ ένα βιβλίο που δεν έχει διαβάσει.

Σχολιαστής said...

"ο Jean-Robert Pitte, ο πρόεδρος της Σορβόννης"

Φίλε Μαύρο πρόβατο, καθαρά πληροφοριακά, ο πρόεδρος (κάτι σαν πρύτανης;) της Σορβόννης, εκλέγεται, διορίζεται, πιο σώμα τον νομιμοποιεί;

Πληροφοριακά επίσης, στα Eλληνικά ΑΕΙ γίνεται χαμός. Μόνο η Θεολογική και το ποιμαντικό της Αθήνας λειτουργεί.

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ said...

Συνήθως οι αντιδραστικοί είναι διανοούμενοι της μικρό-αστικής (κυρίως σε νοοτροπία)τάξης. Καριερίστες ,οι οποίοι περιβάλλονται από "φιλελεύθερο" "ανθρωπιστικό" λούστρο. Συζητούν επί πάντως επιστητού και θεωρούν τον εαυτό τους "προοδευτικό" γενικά και αόριστα. Αρκετοί από αυτούς είναι δημοσιογράφοι - συγγραφείς - ποιητές - καθηγητές πανεπιστημίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαξιώνονται στο σύνολό τους τα προηγούμενα επαγγέλματα και κατά άλλους λειτουργήματα.

Η πνευματική ενασχόληση που τους παρέχετε από το σύστημα "ξεγελά" ακόμα και τους ίδιους ως προς τον (ταξικό) τους ρόλο. Δεν θέλουν να «ρισκάρουν» γιατί νομίζουν πως είναι «βολεμένοι»
Σημειώνεται η εξής αντίφαση: Ενώ σε "ήρεμες" περιόδους, προβάλλουν την "ευρύτητα" του πνεύματος τους και συζητούν ακόμα και "ακραίες" ιδέες για τα μικροαστικά ήθη και έθιμα, σε "ακραίες" περιόδους που χαρακτηρίζουν την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, επιδιώκουν την επιστροφή στις ήρεμες «καταστάσεις». Στα "παλιά" και "σίγουρα" στα "παλαιά- καλά χρόνια». Μόλις υπάρξει σοβαρή κοινωνική αντίδραση από τα "κάτω", όπως πρόσφατα στην Γαλλία για την σύμβαση της πρώτης απασχόλησης, πετούν την "προοδευτική" τους Μάσκα και μετατρέπονται σε οπαδούς της ποιο μαύρης αντίδρασης.

Είναι δεμένοι στο άρμα της μικροαστικής νοοτροπίας και σε τελική ανάλυση της ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα σε όλους.
Αγαπητέ Σχολιαστή, στα γαλλικά πανεπιστήμια (εκτός εξαιρέσεων - ειδικών περιπτώσεων κτλ) ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από εκλεκτορικά σώματα που περιλαμβάνουν τους διδάσκοντες (μόνιμους και "εκκολαπτόμενους" - πχ διδακτορικούς, το αντίστοιχο των 407 κτλ) και τους εργαζόμενους στη διοίκηση. Τα σώματα εκλέγουν διοικητικό συμβούλιο (όπως και άλλα όργανα πχ το συμβούλιο πανεπιστημιακής ζωής όπου λαμβάνουν μέρος κι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των φοιτητών), το οποίο ψηφίζει πρόεδρο. Η εκλογή επικυρώνεται από το κράτος. Ο πρόεδρος ορίζει αντιπροέδρους-υπεύθυνους για συγκεκριμένους τομείς πχ διεθνείς σχέσεις του πανεπιστημίου. Η θητεία διαρκεί 4 χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Υπάρχουν πάντως και διαπανεπιστημιακά όργανα που παίζουν ρόλο στην ακαδημαϊκή ζωή στη Γαλλία, όπως το εθνικό πανεπιστημιακό συμβούλιο ή η διάσκεψη των προέδρων των πανεπιστημίων

ιχνηλάτης said...

Αθήναιε, κι εσύ κατενάτσιο ;)

Forza Italia !

Achilleas said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Achilleas said...

Σχολιαστής said...
Πληροφοριακά επίσης, στα Eλληνικά ΑΕΙ γίνεται χαμός. Μόνο η Θεολογική και το ποιμαντικό της Αθήνας λειτουργεί.

Αυτο μαλλον συμβαινει επειδη στη θεολογικη και το ποιμαντικο οι φοιτητες μαθαινουν πως να γινουν ποιμενες ωστε να μπορουν να σκεφτονται μονοι τους, σε αντιθεση με αλλες σχολες που απο οτι φαινεται παραγουν αιγοπροβατα. Τυφλα να 'χει η Νεα Ζηλανδια δηλαδη.

Και καλα στη Γαλλια οι φοιτητες ειχαν και καποιο λογο για να κανουν κινητοποιησεις, στην ελλαδα ποιος ειναι ο λογος??? Η προθεση συζητησης στη βουλη ενος νομοσχεδιου που κανεις δεν γνωριζει επακριβως τι προβλεπει? Σε πολλες περιπτωσεις αυτα που εχουν ανακοινωθει και προκαλουν αντιδρασεις οπως η αξιολογηση, εφαρμοζονται εδω και πολλα χρονια στις υπολοιπες ευρωπαικες χωρες. Και ολα αυτα για να διατηρηθουν μερικα απο τα πιο προβληματικα στοιχεια του ελληνικου πανεπιστημιου: ο τροπος εκλογης πρυτανεων, η ελλειψη αξιολογησης και το ασυλο. Επισης κατι θα πρεπει να γινει και για τους κατληψιες, καθως δεν ειναι δυνατον ο καθε τραμπουκος να κλεινει με το ετσι θελω ενα ολοκληρο τμημα του πανεπιστημιου. Στο κατω κατω το πανεπιστημιο δεν ειναι κανενος τσιφλικι και σ' οποιον δεν αρεσει ας κανει αποχη: υπαρχουν και αλλοι που θελουν να σπουδασουν. Στη Σορβοννη μπηκαν οι δυναμεις καταστολης για να διωξουν τους καταληψιες, μηπως θα πρεπει και στην ελλαδα να επεμβουν τα ΜΑΤ για να πεταξουν εξω τους ψευτοαγωνιστες του Φραπε? Επανασταση για τη...συντηρηση λοιπον.

Velazquez said...

@Achilleas:
Βέβαια ,δεν περίμενα καμία εξυπνότερη κίνηση από τους φοιτητές στο νησί της Θάτσερ και του Μπλερ.
1)Τα πανεπιστήμια δεν τα έκλεισε ο καθενας.Τα έκλεισαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με μια άκρως δημοκρατική συνέλευση:την ψήφιση πλαισίων απευθείας από όλους τους φοιτητές.
Οσο για τους τραμπούκους,σε παραπέμπω στη ΔΑΠ ΤΕΦΑΑ που απείλησε την σωματική ακεραιότητα τν φοιτητών που ζήτησαν κατάληψη και στους Κένταυρους του Μιχαλολιάκου.
2)Η αποχή στιγματίζει πολιτικά τους φοιτητές και επιτρέπει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου,εμφανίζοντας μαι εικόνα ψευδή:πως δηλαδή δε συμβαίνει τίποτα.
3)Οσο για το κανείς δε γνωρίζει τι προβλέπει σε παραπέμπω στο συμβουλευτικό ψήφισμα των 7 νάνων και της Χιονάτης,που ο ρόλος του είναι να δώσει μια γραμμή στο υπουργείο και στα δηοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου και της Ελευθεροτυπίας που προαναγγέλουν τα διάφορα μέτρα.
4)Οσο γαι την αξιολόγηση εγώ τι να πω.Αξιολόγηση όπως την εννούν εφαρμόζεται μόνο σε αγγλοσαξωνικά πανεπιστήμια.Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της κεντρικής Ευρώπης απλά δεν την αναγνωρίζουν.
Χώρια που ο τρόπος και τα κριτήρια είναι για λύπηση.
5)Οσο για τα ηρωικά ΜΑΤ,φίλε εσύ και ο Πολύδωρας.
Castigat ridendo mores, διά του γέλωτος αναμορφώνεις τα ήθη με αυτά που λες.
6)Τέλος η συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή του Πρύτανη είναι μια μεγάλη νίκη των φοιτητών καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις τους.Εκτός και αν θες βέβαια να αποφαασίζουν οι άλλοι για σένα χωρίς εσένα.

Επανάσταση λοιπόν,όχι για τη συντήρηση αλλά για να μην καταστραφεί ένα ήδη υπάρχον μέτριο σύστημα.Διότι ως γνωστόν
"το μη χείρον βέλτιστον" :(.

Κ. said...

Ρε γμτ, τελικά δεν έχει αλλάξει τίποτα στα ελληνικά πανεπιστήμια τα τελευταία δέκα χρόνια. Και το χειρότερο είναι ότι οι φοιτητές φωνάζουν για να μείνει το σύστημα! Και οι νεοφιλελευθεροι δεν είναι καλύτεροι, θέλουν να μας κάνουν να σκεφτόμαστε την σύνταξη από τα 18... Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών απλά έχει ήδη ετοιμαστεί για τις καλοκαιρινές διακοπές και δεν νομίζω να ασχολείται.

Μαύρο Πρόβατο ωραίο το σχόλιο, καλό θα ήταν να είχαμε και στην Αμερική κάποιες τέτοιες κινήσεις των πανεπιστημιακών γενικά, αλλά πολύ χλωμό το βλέπω.

Velazquez μην κρίνεις τους ανθρώπους από το ποιός κυβερνά την χώρα που μένουν. Τι να πούμε και για τον κ. πρωθυπουργό μας...

Υ.Γ. και συγγνώμη για το Ρε είμαι και λίγο αντιδραστικός.

Achilleas said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Achilleas said...

Velazquez τι να πω, με εστειλες μ'αυτα που ειπες, μαλλον δεν ξερω τι λεω. Ασε, τις ειδα τις δημοκρατικοτατες διαδικασιες και το "μετριο" συστημα οταν ημουν και εγω στα ΑΕΙ, γι' αυτο σηκωθηκα και εφυγα. Δεν με ενδιαφερει τι κανει η οποια ΔΑΠ γιατι δεν ανηκω σ'αυτη, αλλα ουτε και σε καμια αλλη οργανωση με πολιτικο περιεχομενο. Οπως ειπα τα πανεπιστημια δεν ανηκουν στους φοιτητες για να τα κλεινουν οποτε αυτοι γουσταρουν,καθως υπαρχουν και αλλοι που προσπαθουν να κανουν ερευνα για να παρουν το διδακτορικο τους, αλλοι που εχουν προθεσμιες για να δωσουν εργασιες για δημοσιευση και δεν μπορει ο καθε καραγκιοζης να τους απαγορευει την προσβαση με το ετσι θελω. Ας κανουν αποχη η διαδηλωσεις για να δειξουν ποσο κοσμο μπορουν να βγαλουν στους δρομους. Εχεις δει πουθενα εσυ στον υπολοιπο κοσμο να κλεινουν τα πανεπιστημια με παρομοιο τροπο? Μηπως οι κλοπες λαπτοπ και λοιπου υλικοτεχνικου εξοπλισμου αλλα και οι καταστροφες κατα τη διαρκεια καταληψεων γινεται και αυτη στα πλαισια του δηθεν αγωνα??? Ελα να τα κανεις εδω αυτα για να δεις ποτε σε συλλαμβανει το σεκιουριτι του πανεπιστημιου, στη συνεχεια η αστυνομια, για να σε πεταξουν τελικα εξω απο το πανεπιστημιο με δικαστικη εντολη να μην ξαναπατησεις ποτε το ποδι σου εκει. Βρισκεις και κανεις.

Η αποχη στιγματιζει πολιτικα τους φοιτητες...

Τι εννοεις ακριβως?

Αξιολόγηση όπως την εννούν εφαρμόζεται μόνο σε αγγλοσαξωνικά πανεπιστήμια.Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της κεντρικής Ευρώπης απλά δεν την αναγνωρίζουν.Χώρια που ο τρόπος και τα κριτήρια είναι για λύπηση.

Δεν μου λες, η ολλανδια και η Σουηδια αγγλοσαξωνικες χωρες ειναι? Σταματα να παριστανεις τον ταλιμπαν και ριξε και καμια ματια και σε κανενα εντυπο εκτος της κομματικης φυλλαδας. Για τη Γερμανια ρωτα τον s_g που κανει διδακτορικο εκει, και για τη Γαλλια να σου πει το μαυρο προβατο που αν δεν κανω λαθος διδασκει εκει. Αν δεν σου αρεσουν τα κριτηρια αξιολογησης τοτε ισως θα πρεπει να καταθεσεις τις δικες σου προτασεις αντι να απορριπτεις εξ ολοκληρου την ιδεα, η οποια ετσι και αλλιως θα εφαρμοστει καθως ειναι τμημα ενος ευρυτερου σχεδιου εναρμονισης του ελληνικου με τα ευρωπαικα εκπαιδευτικα συστηματα. Οποτε καλυτερα να βασιστουμε στην εμπειρια, αλλα και στις επιτυχιες αλλων συστηματων, καθως οι ελληνικες αλχημιες συνηθως οδηγουν σε παταγωδεις αποτυχιες.

Για τα ΜΑΤ που λες, μηπως ηταν και στη Σορβοννη ο Πολυδωρας?? Ειδες πως αντιμετωπισαν στη Γαλλια τους καταληψιες? Μηπως ειναι γελοιοι οι Γαλλοι και εμεις ειμαστε οι εξυπνοι στην ελλαδα? Πριν απο λιγα χρονια που ειχαν μπει τα ΜΑΤ στο πολυτεχνειο και ειχαν κανει καμια 100σταρια συλληψεις τους ειχαμε δει τους ψευτοαγωνιστες πως εκλαιγαν, αφου ειχαν καταστρεψει τα παντα. Ισως θα πρεπει να κανουν ξανα το ιδιο (να στειλουν τα ΜΑΤ δηλαδη), καθως απο οτι φαινεται μονο η αισθηση ενος γκλοπ στην πλατη ειναι ικανη να συνεφερει μερικους ανεγκεφαλους.

Τέλος η συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή του Πρύτανη είναι μια μεγάλη νίκη των φοιτητών καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις τους.Εκτός και αν θες βέβαια να αποφαασίζουν οι άλλοι για σένα χωρίς εσένα.

Η συμμετοχη στις πρυτανικες εκλογες των φοιτητων σε τετοια ποσοστα γινεται μονο στην ελλαδα . Κατι αντιστοιχο γινεται και στην Πορτογαλλια αν δεν κανω λαθος, αλλα το ποσοστο ειναι κατα πολυ χαμηλοτερο (περιπου 25%). Που αλλου υπαρχει κατι αντιστοιχο??? Εσυ μπορεις να το χαρακτηριζεις νικη των φοιτητων, αλλα μαλλον προκειται για ηττα του εκπαιδευτικου συστηματος καθως εκτρεφει τη διαφθορα και τις δοσοληψιες. Στο πανεπιστημιο πας τα πρωτα χρονια για να μαθεις και οχι για να παρεις αποφασεις σχετικα με τη διαχειρηση του πανεπιστημιου και των χρηματικων του πορων. Αυτο ειναι δουλεια αλλων, και οχι των φοιτητων.

Επανάσταση λοιπόν,όχι για τη συντήρηση αλλά για να μην καταστραφεί ένα ήδη υπάρχον μέτριο σύστημα.Διότι ως γνωστόν
"το μη χείρον βέλτιστον"


Κατι τετοια ελεγε και ο παππους μου, σιγουρα εισαι φοιτητης? Συντηρηση μεχρι αηδιας λοιπον, αυτη ειναι η προταση σου. Το πανεπιστημιο υποτιθεται οτι ειναι ενας θεσμος αιχμης, το πιο δυναμικο και καινοτομο τμημα ενος κρατους, εκει οπου νεες ιδεες γενιουνται και υλοποιουνται ωστε να επιτευχθει η πολυποθητη προοδος. Και εσυ το μονο που κανεις ειναι να πιπιλιζεις αδιακοπα "ε αυτο ξερουμε, αυτο εμπιστευομαστε" σαν να εισαι σε διαφημιση ελαιολαδου.

Μια απλη λυση για να βελτιωθει το συστημα ειναι να δουμε ποια χωρα εχει το καλυτερο εκπαιδευτικο συστημα και απλα... να το αντιγραψουμε.


P.S. Η ομαδα που πρεπει να κερδισει το μουντιαλ ειναι αυτη που το χρειαζεται περισσοτερο. Με δεδομενη την κακη κατασταση της οικονομιας της Αργεντινης λογω της κρισης του 2001, ειναι λογικο να χρειαζονται τη νικη περισσοτερο απο καθε αλλη ομαδα. Αρα, ολα τα λεφτα στην Αργεντινη.

Μαύρο πρόβατο said...

Φίλε Αχιλλέα,
δεν θέλω ακόμη να γράψω λεπτομερώς για τα φοιτητικά αιτήματα και τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα (τις οποίες υποστηρίζω), πριν να παρουσιάσω εδώ τις θέσεις του Pitte.
Διευκρινίζω μόνο οτι στη Σορβόννη τα CRS (ΜΑΤ) εισέβαλλαν, πέταξαν έξω τους καταληψίες φοιτητές, και... έκλεισαν μεγαλοπρεπώς το μαγαζί καθόλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Οχι μόνο το κεντρικό κτίριο, αλλά όλο το οικοδομικό τετράγωνο, συμπεριλαμβανομένης και της πλατείας μπροστά (και χωρίς καμμία αποζημίωση στους καταστηματάρχες - κάτι για το οποίο τίποτε δεν ακούστηκε, ενώ αν σπάσουν δυό βιτρίνες σε διαδήλωση 100000, γίνεται η "βία ενάντια στους φιλήσυχους μαγαζάτορες", που είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν από την επόμενη, πρώτο θέμα, αντί για τη διαδήλωση).
Η οικονομία της Αργεντινής πάει πολύ καλά - με την έννοια οτι συνέρχεται. Εχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, η ανεργία πέφτει, ο πληθωρισμός συγκρατείται, τα ελείμματα πάνε καλύτερα. Ολα αυτά με την πολιτική του Κίρχνερ, που αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπακούσει στο ΔΝΤ και τις προσταγές του, η συμμόρφωση με τις οποίες είχε φέρει τη χώρα στο χείλος (ή λίγο παραπέρα) του γκρεμού.
Μακάρι να το πάρει όμως η Αργεντινή, γιατί από την Ιταλία δεν βλέπω χαΐρι... Δεν έχω απογοητευθεί τελείως ακόμα, αλλά με στεναχώρησαν χτες με την απόδοσή τους ενάντια στην (καλή ομαδίτσα) αμερική.

Velazquez said...

@ξεκαλτσωτος:Εχεις δικιο ,συγγνωμη.Δεν ειναι σωστο να κινω τους αλλους απο τον πρωθυπουργο τους.
@Αχιλλέας:Εξαιρετικό παραλήρημα,μπράβο.Να σε βάλει η μαριέττα-μαριεττα γραμματέα τύπου.

1)Δεν απαντάς με επιχειρήματα στη θεση μου πως η συνέλευση είναι μια δημοκρατική διαδικασία.
2)Σε καμμια κατάλληψη δεν έγιναν κλοπες υλικοτεχνικου εξοπλισμου(λαπτοπ,τορνοι,CD κά).
Αν έχεις στοιχεία στον εισαγγελέα.
3)Απο ενημέρωση και μόνο οι σύλλογοι μεταπτυχιακών φοιτητών στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.
Το ίδιο και οι καθηγητές.
4)Διαδηλώσεις γίνονται και κατεβάζουν ~20.000 κόσμο στο δρόμο στην Αθήνα.Και αυτή την Πέμπτη 22/6 θα είναι περισσότεροι.
5)Οταν κάνεις αποχή και ο καθηγητής σημειώνει το όνομα σου(ποιοι δεν ήταν παρόντες στην εξεταστική περίοδο) δε στιγματίζεσαι;Και σιγά την πολιτική πίεση που ασκεί η αποχή!
6)ΔΕ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ.
Εκφράσεις τύπου "Σταματα να παριστανεις τον ταλιμπαν και ριξε και καμια ματια και σε κανενα εντυπο εκτος της κομματικης φυλλαδας" είναι άκρως προσβλητικές και σε παρακαλώ να μην επαναληφθούν.Δε σε γνωρίζω προσωπικά(όχι ότι θα άλλαζε κάτι) για να μου μιλάς έτσι.
4)Για την αξιολόγηση στη Γαλλία το αφήνω στο αύρο πρόβατο.
5)O sg παρουσιάζει τις θέσεις του μεώ του www.e-rooster.com, το σιτε των φιλελεύθερων στην Ελλάδα.Ξέρω από πρώτο χέρι τι θα μου πει.
6)Για την αξιολόγηση σε παραπέμπω στο άρθρο της wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Academic_Ranking_of_World_Universities
Ειδικά για την αξιολόγηση του κινέζικου πανειπστημίου θα επισημάνω τα εξής:με ποια (αστεία) λογική ο κάτοχος βραβείου Νόμπελ(που δεν είναι και αντικειμενικά στην τελική) και οποιουδήποτε επιστημονικού βραβείου θεωρείται ΚΑΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ;
Καλός επιστημονας ναι,αλλά γιατί καλός καθηγητής;
7)Οσο το να βασιστούμε στους άλλους,το βρίσκω παράλογο.Κάθε χώρα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.Αυτά τα χαρακτηριστικά καθορίζουν και τη μορφή κάθε νομοσχεδίου.Δεν είμαστε ουτε Σουηδοί ουτε Ιρλανδοί για να τους αντιγράφουμε.ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.
8)Για τα ΜΑΤ ,ουδέν σχόλιον.Είπαμε Castigat ridendo mores.
9)Ο πρύτανης αποφασιζει για ακαδημαικές υποθέσεις(ποιους αφορούν αυτούς άραγε;) και για τον προυπολογισμό της κάθε σχολής ,από τον οποιο εξαρτώνται και τα εργαστήρια των φοιτητών.Επιμένεις οτι δεν αφορά τους φοιτητές;Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι άλλοι για σένα χωρίς εσένα.Οσο γαι τη διαφθορά,ας καθιερώσουν την καθολική ψήφο δίχως όμως να περικόπτουν τη συμμετοχή των φοιτητων.
10)Δεν μου αρεσει καθολου η τωρινη κατασταση.Και ναι,θέλω να αλλάξει!Προς το καλύτερο όμως.Οχι προς το χειρότερο.Για αυτό διαμαρτύρομαι.Οσο για την άκριτη αντιγραφή ενός συστήματος εκαπίδευσης,είναι μια άτοπη ενέργεια.Κάθε χώρα έχει το δικο της χαρακτήρα ,νοοτροπία,προυπολογισμό και ανάγκες εργασίας.Και το να πάρεις ένα σύστημα έτοιμο,είναι σαν να να "κατουράς ενάντια στον άνεμο" για να παραφράσω ένα σύνθημα των αναρχικών(οχι εσύ προσωπικά).
ΥΓ.Το μουντιάλ θα καταλήξει σε μια απο τις 3:Γερμανία,Ιταλία ή Αργεντινή.Με μεγάλο φαβορί την Ιταλία.Δε βγάζει φωτιές,αλλά ποτέ οι squadra azzura δεν έβγαζε φωτιές.

Κ. said...

@velazquez

1.) Η συνέλυεση είναι δημοκρατική διαδικασία, η κατάληψη είναι ;

...

5.) Δεν νομίζω ότι στο e-rooster είναι φιλελεύθεροι (liberals) , μάλλον νεο-φιλελευθέροι, τεράστια η διαφορά, είναι περίπου σαν να συγκρίνεις τον Γιωργάκη με τον Ανδριανόπουλο.

6.) Η λίστα των κινέζων είναι από λίγο εώς πολύ biased. Αλλά το να ισχυρίζεσαι ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να υπάρχουν μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς είναι πράγματι από άλλο πλανήτη. Γιατί όσοι θέλουν να κάνουν έρευνα φεύγουν στο εξωτερικό ; Καλός επιστήμονας = + για το πανεπιστήμιο, άσχετα τι κάνει στην διδασκαλία...

7.)συμφωνώ

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα στην παιδεία, υπάρχει πρόβλημα στην αγορά εργασίας και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα. Από όλους τους γνωστούς φίλους, κανείς δεν έχει βρεί μια δουλεία με ένα αξιοπρεπή μισθό στην Ελλάδα.

Αλλά πρέπει νομίζω να ανοιχτεί το ελληνικό πανεπιστήμιο σε καινούριες ιδέες, να προσπαθήσει να φέρει και ξένους φοιτητές, κατ'αρχάς από τις γειτονικές χώρες. Να υπάρξει αυτονομία στα ιδρύματα, ενδεχομένως και κάποια δίδακτρα, και για τους Έλληνες φοιτητές τα χρήματα να καταβάλλονται από το κράτος, και εκεί να σταματά η εξάρτηση.

Και κάτι τελευταίο για τα κόμματα στα πανεπιστήμια και βλέποντας πως λειτουργούσαν στα πανεπιστήμια όταν είχαν γίνει οι φασαρίες επί Αρσένη. Τα "κομματόσκυλα" περασαν τελικά κάποια μαθήματα σχεδόν εκβιαστικά ενώ κάποιοι συμφοιτητές, βολεύτηκαν με την εισαγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα με χαλαρά κριτήρια. Αυτά για τον "αγώνα". Τα κόμματα και το κράτος είναι η χειρότερη επίδραση στα πανεπιστήμια...

Υ.Γ. Και πώς να είναι αντικειμενική η κινέζικη λίστα όταν η διαφορά του Harvard από το Σικάγο π.χ. είναι 40% ;

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ said...

ΗΘΙΚΗ των Φοιτητών!!!

Οι νεοφιλελευθεροι έχουν πολύ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ!!
Εκεί που μας έλεγαν για τον ποιο "ικανό" που έιχαν αποθεώσει την "ιδιωτικη" (idiot) πρωτοβουλία, που μιλούσαν οτι οι πιο "ικανοί" (βλέπε γλυφτες με άκρες σε κρατικά κονδύλια, αεριτζήδες) ΞΑΦΝΙΚΆ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ..ΗΘΙΚΗ. Συγκεκριμενα, ο Ανδριανόπουλος μίλησε ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ των Φοιτητών στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ!!!!

-Who is Who
Ο Κύριος Ανδριανόπουλος, ο οποίος αύξησε την βενζίνη σε ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟ 93 50 δρχ με το πρόσχημα του ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ!!!!Έλεγε ΄΄οτι θα πέσει η τιμή της βενζίνης ..και σε μία μέρα ανέβηκε !!!!Εγώ ρωτάω: ΠΟΣΑ!!. Γιατί δύο πράγματα συντρεχουν Η δεν είναι ικανός ή "τα πήρε. Η "χάνει λάδια" ή "λαδώθηκε".Ο Κύριος Ανδριανόπουλος ο οποίος αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα, αρκεί να .."βολευτεί"

-3 ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Ο Κύριος Ανδριανόπουλος, ο υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο οποίος πληρώνεται απο δύο κρατικές δουλειές. Η μία σαν Βουλευτής. Μία για κάτι κονδύλια της ΕΕ στην Ρωσία.Τα χρήματα αυτά είναι ανάξια λόγου. Μάλλον δεν έχουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στον κύριο Ανδριανόπουλο στις Βρυξέλες (κάτι ξέρουν..)
Τα κονδύλια τα οποία διαχειρίζεται και ο κύριος Ανδριανόπουλος είναι τόσο λίγα που με αυτά ο Αμπραμοβιτς πληρώνει τον πέμπτο αναπληρωματικό ..της Τσελσι!!.
Α Ο Κύριος Ανδριανόπουλος έχει και άλλη μία σαν συγγραφέας !!

-ΤΑΛΙΜΠΑΝ. ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΧΧΙΛΕΑΣ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕ..

Οι Ταλιμπάν υποστηρίχθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν απο τις Η.Π.Α - ΔΥΤΙΚΉ ΕΥΡΏΠΗ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ στον εμμφύλιο πόλεμο του ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.
Ο νυν Πρωθυπουργός και ο νυν "εκλογικός" σύμβουλος της Ν.Δ.(ΛΟΥΛΗΣ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ) ΤΟΤΕ μιλούσαν "για την υπεράσπιση των ηθών - πολιτισμού του Αφγανιστάν" .Τα γνωστά: Γυναίκα = Ζώο, Όχι στους Αθεους Σοβιετικούς 5 προσευχές την μέρα στονΑλλάχ, απαγόρευση του γέλιου κλπ κλπ ("αθώα" έθιμα)..
Ά πουλούσαν και λίγο ΟΠΙΟ για να βγάζουν το χαρτζηλίκι τους τα Ταλιμπάν. Τότε οι ΗΠΑ δεν ήξεραν ..(μάλλον διαβαζαν σε στυλ Χριστόδουλου)

Τώρα γιατι διαμαρτύρεστε για τους Ταλιμπάν: ΕΣΕΙΣ (ΗΠΑ και Co)ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΤΕ. ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.ΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΤΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ
Αλλά ξέχασα τότε ήταν το Σοβιετικό Μπλοκ !!

Oποιος σπέρνει κεραυνούς, θερίζει θύελλες. ΕΛΠΊΖΩ να το γράφει αυτό κάπου ο Μπριενζισκυ (Καθηγητής Πανεπιστημίου - Σύμβουλος επι Κάρτερ) που τόσο αγαπάς φίλε Αχιλλέα..

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ said...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
-"ΛΑΘΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ
ΕΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΤΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ"

Η ΣΩΣΤΗ
-"ΕΣΕΙΣ ΕΠΩΑΣΑΤΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ.."
ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ - ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ

Σχολιαστής said...

Βλέπω ότι η αναφορά μου στους αγώνες των Ελλήνων φοιτητών πυροδότησε το διάλογο.

Η Μαριέτα, έχασε το δίκιο της προτάσσοντας μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα. Για να πάρετε κλίμα τι λένε οι φοιτητές αντιγράφω απο το blog του Πάνου "Τα μυστικά του Κόλπου", ένα σχόλιο φοιτήτριας απο τα Γιάννενα

"
• Η δωρεάν παιδεία είναι των φοιτητών ο νόμος σας θα πάει σε κάδο σκουπιδιών
• Θα έρθουν καταιγίδες, θα έρθουν και μπόρες, ν+2 των υπουργών οι ώρες
• Ούτε νόμος πλαίσιο, ούτε ν+2, Μαριέττα θα σε διώξουμε από το υπουργείο
• Και α και ού και ού, κατάληψη παντού
• Κατά τον γνωστό ρυθμό:
Και σε 5-6 εβδομάδες και σε 5-6 εβδομάδες,
θα έχουν κλεί-σει όλες οι σχολές
θα έχουν κλεί-σει όλες οι σχολές
οεοεεεεεεεεε οεεεοε
και θα παραιτηθεί η Μαριέττα
και θα παραιτηθεί η Μαριέττα
και θα νικη-σου-νε οι φοιτητές
και θα νικη-σου-νε οι φοιτητές
οεοεεεεεεεεε οεεεοε
• Αυτό το νομοσχέδιο θα μας τα πάρει όλα, σε λίγο τα πτυχία μας θα γράφουν "κόκα κόλα"
• ο Παλιοκώστας ήταν η αρχή, Μαριεττα με ελικόπτερο θα βγεις απ' τη βουλή.
• να μην κατατεθεί, να μη συζητηθεί, ο νέος νόμος-πλαίσιο να πάει να γαμηθεί.
...Δηιάνειρα!"

Αυτά λένε οι εικοσάχρονοι, και καλό είναι να τους ακούσουμε προσεκτικά και να μη τους χαρακτηρίζουμε νταήδες όπως έκανε ο κ. Βερέμης.

Αν ο εκλεκτός οικοδεσπότης δώσει συνέχεια στο θέμα των Ελληνικών ΑΕΙ θα επανέλθω με προτάσεις και ιδέες.

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ said...

Νέα από την τωρινή κατάσταση (καταλήψεις) στην Ανώτατη Παιδεία
http://www.edopolytexneio.org

Achilleas said...

Αγαπητε Velazquez δικιο εχεις, μαλλον πρεπει να προσεξω τις εκφρασεις μου, αλλα και εσυ ισως θα πρεπει να σταματησεις να με παρομοιαζεις με τον Πολυδωρα, καθως απο οτι αντιλαμβανομαι χρησιμοποιεις αυτον τον παραλληλισμο υποτιμιτικα. Παντως ειδες που διαμαρτυρεσαι για λαθος πραγματα? Τι σχεση εχει η καταταξη (Ranking) που εχει κανει ενα πανεπιστημιο στην Κινα με την αξιολογηση που κανουν εσωτερικα τα πανεπιστημια αλλα και ανεξαρτητες επιτροπες σε αλλες χωρες της ευρωπαικης ενωσης. Ο καθενας μπορει να κατασκευασει ενα Ranking με καποια δικα του κριτηρια και να τα παρουσιασει στον κοσμο. Υπαρχουν τεραστιες διαφορες μεταξυ αξιολογησης, οπου καποια αρχη αλλα και το ιδιο το πανεπιστημιο προσπαθει να διασφαλισει την ποιοτητα των σπουδων που παρεχει στους φοιτητες, και μεταξυ καταταξης, οπου καποιος ιδιωτης (εφημεριδα, πανεπιστημιο, φοιτητης) κανει μια λιστα απο το 1 εως το 100 και ιεραρχισει τα πανεπιστημια στη λιστα αυτη συμφωνα με καποια δικα του κριτηρια. Εγω αναφερομαι στο πρωτο, εσυ στο δευτερο. Για το τι γινεται στις υπολοιπες ευρωπαικες χωρες ριξε μια ματια και σε ενα σχετικο αρθρο της καθημερινης.

Εαν οι κλοπες υπολογιστων ειναι μονο στη φαντασια μου πως εξηγεις αυτο το αρθρο??? Αν ψαξω θα βρω και αλλα, καθως αν δεν κανω λαθος ειχε γινει και ενα παρομοιο περιστατικο στο ΑΠΘ στη θεσσαλονικη οπου ειχαν τραυματιστει και μερικοι φοιτητες. Παντως μου φαινεται οτι και οι δυο "δανικες" εκφρασεις που χρησιμοποιησες (του Σημιτη και του Μολιερου δηλαδη) μου φανηκαν καπως ατυχεις.

Λες οτι οι αποφασεις για καταληψη ηταν δημοκρατικες. Πλειοψηφικες ισως, δημοκρατικες σε καμια περιπτωση. Και αυτο γιατι στη δημοκρατια δεν εχει αξια μονο η βουληση της πλειοψηφιας, αλλα και ο σεβασμος των δικαιωματων της μειοψηφιας. Υπαρχουν φοιτητες που θελουν να παρακολουθησουν μαθηματα και δεν μπορει μια καποια πλειοψηφια να επιβαλει τη θεληση της σε αυτους τους φοιτητες, ωστε αυτη να μην "στιγματιστει". Η καταληψη δεν ειναι δημοκρατικη πραξη, αλλα φασιστικη και παρανομη. Το πανεπιστημιο δεν ανηκει στους φοιτητες για να το κλεινουν οποτε αυτοι θελουν, αλλα δημοσιο, αρα η παρεμποδιση της ασκησης του εργου του ειναι εναντια στους νομους. Οταν γινει καταληψη ποιος μπορει να εγγυηθει την ασφαλεια των φοιτητων αλλα και του υλικου εξοπλισμου του πανεπιστημιου??? Δεν επικρατει ο νομος, αλλα η αναρχια, ο νομος της ζουγκλας. Με την ιδια λογικη οι απεργοι της ΔΕΗ θα μπορουσαν να κοψουν το ρευμα και να εκβιασουν αυξησεις στου μισθους τους. Εαν υπαρχει τοση υποστηριξη εναντιον των αλλαγων τοτε λογικα περισσοτεροι απο τους μισους φοιτητες δεν θα πηγαιναν στις εξετασεις η στα μαθηματα, οποτε θα υπηρχε πιεση να λυθει το προβλημα, καθως τα πανεπιστημια δεν θα ειχαν που να βαλουν τους φοιτητες εαν τοσοι πολλοι ειχαν χασει ολοκληρα εξαμηνα.

Ο σημερινος τροπος εκλογης ειναι απαραδεκτος. Σε προκαλω να βρεις συστημα εκλογης παρομοιο με το ελληνικο σε καποια αλλη δυτικη χωρα. Πουθενα δεν γινεται κατι τετοιο, ουτε στην Πορτογαλλια που ανεφερα. Μονο στην ελλαδα γινονται αυτα. Εαν διαφωνεις με την αντιγραφη, η καλυτερα την προσαρμογη ενος δοκιμασμενου συστηματος στα ελληνικα δεδομενα, σκεψου πως ακομη και το συνταγμα της χωρας ειναι λιγο πολυ αντιγραμενο απο το γαλλικο. Μερικες φορες δεν χρειαζεται να ξαναεφευρεις τον τροχο.

Μαυρο Προβατο δεν διαφωνω με αυτα που λες για την Αργεντινη. Η μεταπτυχιακη μου εργασια αφορουσε την κριση στην Αργεντινη οποτε πιστευω πως ξερω αρκετα καλα τι συνεβει εκει. Ειναι γνωστο αλλωστε οτι και τα δυο Bretton Woods ινστιτουτα (ΔΝΤ και παγκοσμια τραπεζα) εχουν σαν αποστολη και την προβολη επιχειρηματων περι ελευθερου εμποριου, ανοικτων αγορων, ιδιωτικοποιησεων που δεν ειναι παντα οι καταλληλοτερες για καθε χωρα. Horses for courses οπως λενε και εδω. Περα απο αυτα ομως, μεγαλη ευθυνη ομως ειχαν και οι πολιτικοι της αργεντινης που μετετρεψαν μια κριση χρεους σε οικονομικη καταρρευση (τραπεζικη κριση, νομισματικη κριση, κριση πληρωμων χρεους). Υπαρχουν διαφοροι τροποι να κανεις ενα συγκεκριμενο πραγμα, και δυστυχως οι διαδοχικες κυβερνησεις της εποχης εκεινης εκαναν τις χειροτερες επιλογες. Αρα, δεν ειναι μονο ευθυνη του ΔΝΤ και του Washington Consensus αλλα και των ανικανων Αργεντινων πολιτικων.

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα σε όλους,
δυστυχώς η δουλειά δε με έχει αφήσει μέχρι τώρα να φτιάξω το πρώτο κομμάτι της "βιβλιοπαρουσίασης" που υποσχέθηκα. Θα δείτε πάντως εκεί, οτι τα ζητήματα που μας απασχολούν στην Ελλάδα δεν είναι ντόπια σπεσιαλιτέ, αλλά αντίθετα, αυτά που προβληματίζουν όλη την Ευρώπη.
Η άποψή μου για τα ελληνικά πανεπιστημιακά θ'αναπτυχθεί εκεί, δίκην αλληγορίας...

Αχιλλέα, για την Αργεντινή θα συμφωνήσω περί ανικανότητας της πολιτικής της ηγεσίας το '90 (κυρίως των κυβερνήσεων Μένεμ), υπό την έννοια όμως που πιστεύω οτι το θέτεις κι εσύ: αν ένας τύπος σου λέει να πέσεις στο ποτάμι να πνιγείς, έχεις κι εσύ ευθύνη, αν το κάνεις. Το πρόβλημα ήταν οτι με τη συγκεκριμένη πολιτική του "πνιγμόύ" εξυπηρετούνταν και ντόπια συμφέροντα, του κομπραδόρικου τμήματος της αστικής τάξης που κυριαρχούσε στην Αργεντινή. Στην Αργεντινή οι πολλοί πείνασαν, αλλά κάποιοι λίγοι πλούτισαν με την πολιτική Μένεμ/ΔΝΤ. Αυτοί οι λίγοι, δεν θα διανοούνταν ποτέ να κατηγορήσουν το Μένεμ για ανικανότητα...

Krotkaya said...

παρακαλώ πολύ, περάστε από του exiled γιο να δειτε σε σχόλιο το πόσο δημοκρατικά αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος τους φοιτητές. Αυτό επειδή έγινε λόγος για δημοκρατία.
Μη θεωρώντας την κατάληψη δημοκρατική διαδικασία (όταν αραγε αποτελει απόφαση συνέλευσης τι ειναι; φασιστική; μήπως κι η συνέλευση ειναι φασιστική;), θα ήθελα να ακούσω πόσο δημοκρατική είναι η συμπεριφορά των ΜΑΤ.

Συγγνώμη για την έλλειψη συνοχής, είμαι λιγάκι εκνευρισμένη.

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=22054351&postID=114994055700270559, το σχόλιο του stojohn

exiled said...

Οι απαντήσεις στον Αχιλλέα, έχουνε ήδη λίγο ή πολύ δωθεί. Θα σημειώσω απλά ότι και εδώ (Γερμανία) γίνονται καταλήψεις για την αλλαγή των εκπαιδευτικών νόμων. Αυτόν τον καιρό, π.χ., γίνεται κατάληψη στην Φρανκφούρτη. Τώρα, άμα θέλουμε να δώσουμε υπερβάλλων συναισθηματισμό στη συζήτηση, θα μπορέσουμε εύκολα να βρούμε κομμάτια του λόγου σου, φίλε Αχιλλέα, που να δείχνουν προφανή αντιδημοκρατική διάθεση (βλ. "πρόβατα", "καταληψίες=τραμπούκοι", δηλαδή στιγματισμός μίας πολιτικής δράσης, ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών "ψευτοαγωνιστές του Φραπέ", η ηθική απαξίωση του αντιπάλου παρουσιάζοντάς τον ως "κλαψιάρη" - btw οι τότε συλληφθέντες ήταν 500 - η παρουσίαση αποφάσεων γενικών συνελεύσεων με συμμετοχή μεγαλύτερη ακόμα και από τις εκλογές ως "ετσιθελισμός" κ.ά.) Α, παρεπιπτόντως, στο άρθρο που παραπέμπεις για την κλοπή των υπολογιστών, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι φοιτητές όχι μόνον ήταν αμέτοχοι, αλλά και συνεργάστηκαν με την αστυνομία, δίνοντας και τα νούμερα των αυτοκινήτων των δραστών. Ευτυχώς που δε βαρέθηκα να το διαβάσω, γιατί θα είχα άλλη εντύπωση. Όσο για τις "κλοπές" στο Α.Π.Θ., ήταν σε ένα πάρτυ αναρχικών στο φυσικομαθηματικό πριν από 3-4 χρόνια. Φυσικά, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε γίνει τίποτα. Ήτανε μόνο στη φαντασία του κ. Φιλιππίδη, του τότε κοσμήτορα της σχολής. Δεν είχε κλαπεί το παραμικρό. Τώρα, το γιατί το είπε και μάλιστα σε όλα τα κανάλια, όπως και το γιατί αυτά αφού αποκαλύφθηκε η αλήθεια την αποσιώπησαν, είναι ερωτήματα που μόνον ένας αφελής μπορεί να κάνει...

Αλλά για το μουντιάλ, θα συμφωνήσω μαζί σου. Τουλάχιστον να δούμε και λίγη μπάλα. Αν και κάτι μου λέει ότι ακόμα η Βραζιλία δεν έχει παίξει την μπάλα που θα παίξει. Από εδώ και πέρα, οι ομάδες θα αρχίσουν να ανοίγονται, γιατί πρέπει να πτύχουν γκολ, και αυτό θα την ευνοήσει.

Χρήστος said...

Πολύ καλό μπλογκ! Και καλή επιλογή στη μουσική :-)

Μπράβο σας

Achilleas said...

Βρε exciled μονο παραπονα ακουω και τιποτα αλλο. Παλι καλα που εχω και εσενα δηλαδη για να μου κανεις φροντιστηριο καλων τροπων. Αν θελεις να με σωπασεις προσπαθησε να το κανεις μεσω της λογικης και των επιχειρηματων και οχι με φτηνη κριτικη στις εκφραστικους μου τροπους. Δεν εχεις απαντησει τιποτα επι της ουσιας. Καλα ειναι να υποκαταστησει μια αυτοαποκαλουμενη πλειοψηφια και ο οχλος το συνταγμα και τη θεληση του ελληνικου λαου, οπως αυτη εκφραστηκε στις εκλογες. Δεν μου λες, αμφισβητεις ακομη και τις ανακοινωσεις του Συντονιστικου Γενικών Συνελεύσεων-Καταλήψεων Θεσσαλονίκης???. Μονοι τους ισχυριζονται οτι πηραν τους σκληρους με τα ερευνητικες εργασιες. Και αυτο στη φαντασια του Φιλιππιδη το αποδιδεις??? Οσο για τις καταληψεις στη Γερμανια, βαλε ενα λινκ για να δουμε και εμεις αν αυτα που λες ισχυουν και στην πραγματικοτητα.

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ -ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ said...

Αναδημοσιεύω άρθρα που δημοσιευτηκαν στην εκπαιδευτική ιστοσελιδα www.alfavita.gr
από την
εφημερίδα Independent την Πέμπτη, 22 Δεκ. 2005

ΑΦΉΝΩ ΤΑ ΣΧΌΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΎΣ ΤΗΣ ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΗΣ ΣΚΈΨΗΣ

"
Εξαγοράστηκε βρετανικό πανεπιστήμιο από την Procter & Gamble;
Από την Jennifer Washburn Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 22 Δεκ. 2005
------------------------------
Το μήνα που πέρασε, το πανεπιστήμιο Sheffield της Βρετανίας προσέφερε 252.000 δολάρια στον ανώτατο καθηγητή ιατρικής Aubrey Blumsohn. Σύμφωνα με αντίγραφο διακανονισμού που προτάθηκε στον Blumsohn και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο, το πανεπιστήμιο υποσχέθηκε να τον πληρώσει αν δεχόταν να εγκαταλείψει τη θέση του και να μην κάνει «οποιαδήποτε επιζήμια ή μειωτική δήλωση» για το πανεπιστήμιο του Sheffield ή τους υπαλλήλους του.

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Blumsohn διαμαρτύρεται για επιστημονικά παραστρατήματα. Οι ανησυχίες του επικεντρώνονται στο, ύψους 250.000 δολαρίων, συμβόλαιο για διεξαγωγή έρευνας που υπέγραψε το Sheffield και η Procter & Gamble Pharmaceuticals, που εδρεύει στο Οχάιο των Η.Π.Α. Ο Blumsohn ισχυρίζεται ότι η εταιρεία, του αρνήθηκε την πρόσβαση σε επίμαχα (επιστημονικά) δεδομένα και στη συνέχεια προσπάθησε να συγγράψει η ίδια, τη σχετική ανάλυση που θα έκανε αυτός. Υποστήριξε επιπλέον ότι η εν λόγω εταιρεία έχει εμπλακεί σε τέτοιες μεθοδεύσεις και στο παρελθόν.

Γιατί προσπάθησε ένα κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα, όπως το Sheffield, να σωπάσει και να διώξει τον Blumsohn; H απάντηση φαίνεται ότι κρύβεται στις περίπλοκες και αυξανόμενα διαπλεκόμενες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ κάποιων πανεπιστημίων και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Το 2001, οι εκδότες περίπου 10 επιφανών ιατρικών περιοδικών, προειδοποίησαν ότι η αυξανόμενη ανάμειξη της βιομηχανίας στην ακαδημαϊκή έρευνα (από το σχεδιασμό μελετών μέχρι την ανάλυση δεδομένων και τη δημοσίευση), θέτει σε κίνδυνο την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της ιατρικής έρευνας. Οι εκδότες εξέδωσαν νέες οδηγίες με τις οποίες ζητούσαν από όλους τους αρθρογράφους στα περιοδικά τους να πιστοποιούν ότι «είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα» που σχετίζονται με τις μελέτες τους και να αναλαμβάνουν «ολοκληρωτική ευθύνη» για την «ορθότητα της ανάλυσης των δεδομένων».

Στα χρόνια που ακολούθησαν όμως, τα πανεπιστήμια με ιατρικές σχολές εξαρτήθηκαν από τις εταιρείες φαρμάκων για όλο και μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών έρευνας – περίπου 80% των κλινικών ερευνών χρηματοδοτούνται σήμερα από τον ιδιωτικό τομέα. Από τη μεριά τους, οι εταιρείες φαρμάκων επιζητούν, σε αντάλλαγμα, μεγαλύτερο έλεγχο της ερευνητικής διαδικασίας, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να συγκαλύπτουν ή και να απορρίπτουν αρνητικά αποτελέσματα από δημοσιευμένα ακαδημαϊκά άρθρα.

Το μήνα που πέρασε, το Ιατρικό Περιοδικό του New England κατηγόρησε τη Merck (μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία) ότι αποσιώπησε το θάνατο τριών ασθενών κατά τη διάρκεια δοκιμών που κατέληξαν σε έγκριση του παυσίπονου Vioxx από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA). To Vioxx αποσύρθηκε από την αγορά πέρσι διότι συνδέθηκε με καρδιακές προσβολές και εμφράγματα. Το επιμελές αρχείο που τήρησε ο Blumsohn κατά τις συνδιαλλαγές που είχε με την Procter & Gamble και το Sheffield, υποδεικνύει ότι η P&G δεν είχε μόνη της τον έλεγχο της ακαδημαϊκής έρευνας. Χρειαζόταν τη συνδρομή του πανεπιστήμίου του Sheffield για να της επιτραπεί να προσβάλει την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία.
"

exiled said...

@Αχιλλέα, σου απάντησα μερικώς στο μπλογκ μου.

Όσο για την "αυτοαποκαλούμενη πλειοψηφία", είναι η πλειοψηφία της εν λόγω κοινωνικής ομάδας που ονομάζεται φοιτητόκοσμος στην Ελλάδα. Άλλο αυτό και άλλο η κοινωνική πλειοψηφία. Πάψε να παίζεις με τις λέξεις, βάζοντας στο στόμα του άλλου πράγματα που δεν έχει πει.

Περί αξιολόγησης, με κάλυψε το μαύρο πρόβατο.

Πάντως, βρίσκω εξαιρετικά συναρπαστική την αγωνία σου να στιγματίσεις ηθικά τους φοιτητές. Μέχρι στιγμής έχεις παραθέσει τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, στις δύο από τις οποίες οι ίδιοι οι φοιτητές δεν είχαν καμμία ανάμειξη.

Σχετικά με το περιστατικό στο ΑΠΘ (αναφέρομαι στο προηγούμενο σχόλιό σου, όχι στο τελευταίο, καθώς θυμήθηκα το συμβάν, το οποίο είχα μπερδέψει με την υπόθεση δυσφήμισης του Φιλιππίδη), πάλι δεν έφταιγαν φοιτητές (btw το συμβάν έγινε πολύ πριν τις καταλήψεις, προς το τέλος ενός πάρτυ) και, μάλιστα, ένας εξ αυτών που προσπάθησαν να σταματήσουν τους κλέφτες, βρέθηκε στο νοσοκομείο, στην εντατική. Αυτό είχε γίνει φέτος. Αυτό με τον Φιλλιπίδη, είχε γίνει πριν από 3 χρόνια. Τί αλήτες που είναι αυτοί οι εν Ελλάδι φοιτητές, οι αχαΐρευτοι, ε;

Για τους σκληρούς δίσκους, είναι μέρος της πολιτικής πρακτικής που έχουν επιλέξει οι φοιτητές και με βρίσκει σύμφωνο, καθώς κερδίζουν την έλλειψη πληροφόρησης που έχουν στα τεκτενόμενα. Δεν ήταν κλέψιμο, ήταν απόσπαση πληροφοριών. Γι' αυτό και δεν πήραν ολόκληρα τα μηχανήματα, παρά μόνον τα απαραίτητα στοιχεία. Αν τηρούνταν η διαφάνεια από την πρυτανική αρχή, δε θα έφταναν μέχρι εκεί οι φοιτητές.

Μαύρο πρόβατο said...

Ζητώ απ'όλους συγνώμη για την καθυστέρηση των ποστ με την παρουσίαση των θέσεων του "Μαύρου Πήτ" - το γαμώτο είναι οτι προς το παρόν μόνον εγώ ξέρω πόσο καλή βάση συζήτησης θα είναι για όλα όσα θέτετε!
Θα δείτε πάντως οτι η ουσία των ζητήματων γύρω από τα οποία στρέφεται η αντιπαράθεση στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου ελληνική ιδιαιτερότητα.
Ελπίζω να τελειώνω μέχρι αύριο με τις δουλειές μου (που έχουν να κάνουν ακριβώς με προτάσεις συνένωσης πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων, και άλλα παρόμοια - επικρατεί γενικός αναβρασμός!) και να ανεβάσω αυτά που έχω υποσχεθεί!