April 06, 2006

Mission... démission?

Αμετακίνητος ο ντε Βιλπέν στη σημερινή τακτική συνέντευξη Τύπου, πρόβαλλε την αδιαλλαξία της πολιτικής του ως υποκινούμενη από το βάρος του καθήκοντός του, να "δράσει για τη μείωση της ανεργίας των νέων".

Οι εν λόγω νέοι, εξακολουθούν να μη βλέπουν στο νόμο του-που-δεν-εφαρμόζεται-αλλά-ισχύει, καμμία προσπάθεια άλλη από την έναρξη μιας γενικής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, που - όπως δείχνει το ήδη εφαρμοσμένο CNE - δεν πρόκειται να επιφέρει την παραμικρή δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς.

Ετσι, συνεχίζονται οι δράσεις μικρότερων ομάδων, αλλά όλο και πιό αποφασισμένων, φοιτητών, που συνίστανται σε ολιγόωρες καταλήψεις σιδηροδρομικών σταθμών και τροχιών (σήμερα περί τα 500 άτομα "κατέλαβαν" το Gare de l'Est και το Gare du Nord, έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς στην Ευρώπη, πολλές διαδρομές ακυρώθηκαν), κλείσιμο δρόμων ή επιβράδυνση της κίνησης στο οδικό δίκτυο, καταλήψεις νομαρχιακών κτιρίων κτλ.

Οι πρώτες συναντήσεις των συνδικάτων με τους κοινοβουλευτικούς του κυβερνητικού κόμματος, που επιφορτίσθηκαν από τον Σιράκ με την επεξεργασία τροπολογιών στο νόμο, δεν απέδωσαν απολύτως τίποτε. Είναι λοιπόν ενδεχόμενο τα συνδικάτα να κηρύξουν κι άλλη μέρα πανεθνικής κινητοποίησης, μέχρι τις 17 Απρίλη που κλείνει η Βουλή.

Οπως και να'χει το πράγμα, πολλοί οσμίζονται εξελίξεις το Μάη του 2006!!

7 comments:

Anonymous said...

Γεια χαρά πρόβατο. Είχα διαβάσει κάπου παρακάτω ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν οι τόνοι επειδή φεύγουν οι Γάλλοι για διακοπές αυτήν την περίοδο. Καταρχήν γιατί φευγούν τώρα ρε παιδί μου; Δεύτερον κλείνει δλδ αναστέλει κανονικά η βουλή της λειτουργίες της όπως κάνει εδώ στην Ελλάδα το καλοκαίρι; Επίσης τελικά εσύ τι εκτιμάς θα επηρεάσουν αυτές οι διακοπές τις κινητοποιήσεις ή όχι;

Μαύρο πρόβατο said...

Γειά σου κι εσένα λύκε :-)

Εδώ το σύστημα έχει ως εξής: η Γαλλία είναι χωρισμένη σε τρεις εκπαιδευτικές "υπερπεριφέρειες" ή ζώνες. Οι χειμερινές και οι ανοιξιάτικες διακοπές (από ένα δεκαπενθήμερο) έχουν διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε ζώνη. Οι ανοιξιάτικες διακοπές του 2006. για την πρώτη ζώνη είναι από 22-4 ώς 9-5, για τη δεύτερη από 15-4 ως 2-5, για την τρίτη από 8-4 ώς 24-4.
Το Παρίσι ανήκει στην τρίτη ζώνη.

Με αυτό το κόλπο, μοιράζεται καλύτερα ο κόσμος στις διακοπές και δουλεύει περισσότερο και ο τουρισμός.

Η Βουλή κλείνει κι αυτή για ανοιξιάτικες διακοπές, φέτος στις 17-4 μέχρι αρχές Μάη.

Απ'ο,τι λοιπόν παρατηρώ, το κίνημα δεν ξεφουσκώνει, και ο Μάης ξεκινάει με τις διαδηλώσεις της πρωτομαγιάς... Μόνη ελπίδα να ησυχάσουν τα πράγματα θα ήταν πραγματικές παραχωρήσεις της κυβέρνησης για το CPE, πράγμα που έτσι κι αλλιώς θα σήμαινε το τέλος του ντε Βιλπέν.
Οι φήμες οργιάζουν, και μιλούν για παραίτηση της κυβέρνησης, πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν είναι οτι έχουν αξιοπιστία, αλλά αποτελούν ένδειξη της αστάθειας και του γενικού κλίματος έντονων ζυμώσεων.
Δεν έχει νόημα να μεταφέρω στο μπλογκ όλη τη σπέκουλα για τις εξελίξεις, αλλά προσπαθώ αυτές τις μέρες να αποδίδω το κλίμα και να διακινδυνεύω κάποιες προσεκτικές εκτιμήσεις, που μέχρι τώρα δε φαίνεται να διαψεύδονται.

Кроткая said...

Αφού είσαι εξαιρετικός πολιτικός αναλυτής! (και μετρητής πορείας επίσης!) :Ρ

Πέρα απο τα αστεία όμως, εγω πιστεύω πλεόν πως θα τα καταφερουν, αν μη τι αλλο να ακυρωθει ο νομος. τωρα για να πεσει η κυβερνηση ειναι μαλλον τραβηγμένο σενάριο (που μακαρι!) αλλα κια απλως ο νομος να μην περασει, ειναι καταπληκτικο αποτελεσμα!

Κωστής Γκορτζής said...

Εγώ βλέπω να περνάει ο Νόμος και να πέφτει ΜΕΤΑ η κυβέρνηση..

Кроткая said...

esu opws panta antidrastikos! exe xari pou sumpathoume tous adespotous, alliws....

Anonymous said...

κατάλαβα πρόβατο... ευχαριστώ για τις λεπτομερείς εξηγήσεις! πάντως αυτό που λέει ο ημίαιμος έχει βάση... γουβ!

Μαύρο πρόβατο said...

Εγώ βλέπω να περνάει ο Νόμος και να πέφτει ΜΕΤΑ η κυβέρνηση

Γειά σου Ημίαιμε! Κι αυτό που λες είναι πιθανό!