April 03, 2006

Ολοι περιμένουν την αυριανή μέρα! Μετά εισαγωγικών ή άνευ...

Ηταν αναμενόμενο: οι πρόσφατες αποφάσεις του Chirac για το CPE, από "λεπτός ελιγμός" κατέληξαν, σε λίγες ώρες, να προσλαμβάνονται από την κοινή γνώμη ως ενδεικτικές της σύγχισης στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνητικό στρατόπεδο.

-Ποδοπατώντας κάθε έννοια "ευνομίας", ο πρόεδρος ανακοίνωσε την επικύρωση ενός νόμου για τον οποίον εγγυήθηκε οτι... δεν θα εφαρμοσθεί!
-Ταυτόχρονα, κατάφερε να γελοιοποιήσει προκαταβολικά κάθε προοπτική διαλόγου, με την "παραγγελιά" στο κόμμα του να ετοιμάσει τροπολογίες σύμφωνες επακριβώς με όσα ανακοίνωσε οτι δέχεται η εργοδοτική ένωση (η MEDEF) μερικές μέρες πριν!

Αν είχε μια τακτική αξία η παρέμβαση Σιράκ, ήταν ακριβώς γιατί η σύγχιση που έσπειρε ήταν τόσο μεγάλη, που απλώθηκε και στους ίδιους τους κινητοποιημένους πολίτες. Αρκεί να δει κανείς σήμερα τις αλληλουχίες δηλώσεων "Το CPE πέθανε" - το CPE δεν είναι νεκρό", και τις ατέλειωτες φλυαρίες του Τύπου για το ενδοκυβερνητικό σήριαλ ντε Βιλπέν - Σαρκοζύ, για να πάρει μια ιδέα. Κατάσταση ιδανική για να "βαλτώσει" η σύγκρουση, να φτάσουμε και στις ανοιξιάτικες διακοπές (από την άλλη βδομάδα, κλιμακωτά ανά περιοχή της Γαλλίας) και να ξεχαστεί το πράγμα (είχαμε ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο της τροπής αυτής).

Αν είχε επίσης μια πιό "στρατηγική" αξία, αυτή ήταν η παραπειστική μετατόπιση της αντιπαράθεσης για το CPE προς μια ψευδο-αναζήτηση προτάσεων για τη μείωση της ανεργίας (και γι αυτό είχαμε προειδοποιήσει σχετικά).

Και η αντιπολίτευση σε όλα αυτά; Οι σοσιαλιστές ετοιμάζουν τροπολογία κατάργησης του CPE και του CNE, και είναι ευχαριστημένοι οτι έτσι επιτελούν το πολιτικό τους καθήκον και ανταποκρίνονται στις λαϊκές προσδοκίες. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικότερα, η "πολιτική τους πρόταση" για τη μείωση της ανεργίας δεν είναι παρά μια σειρά απαλλαγών εισφορών για τους εργοδότες, με στόχο να λειτουργήσουν ως κίνητρο νέων προσλήψεων... Πολιτική αν μη τι άλλο, δοκιμασμένη, αποτυχημένη και με παρενέργεια την αύξηση των ελλειμμάτων...

Από την άλλη, οι κινητοποιημένοι φοιτητές και τα συνδικάτα συνεχίζουν να θέτουν ως στόχο την κατάργηση του CPE στην παρούσα, ή στη σχεδιαζόμενη, φτιασιδωμένη μορφή του. Η συσπείρωση του κινήματος είναι πολύ μεγάλη, και κατά πάσα πιθανότητα οι αυριανές διαδηλώσεις θα είναι οι μεγαλύτερες. Κάπου όμως εκεί εξαντλούνται τα πολιτικά καύσιμα της αντιπαράθεσης... Στη φάση αποκλιμάκωσης που ίσως επακολουθήσει, πέραν από μια μερική νίκη, ένα σίγουρο κεκτημένο θα είναι και η διάθεση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που θα βρει την έκφρασή της και στις επερχόμενες αντιπαραθέσεις, και στις κάλπες... κάτι δηλαδή που, με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, δεν αναμένεται να εκτονώσει την κρίση που εκδηλώνεται στη Γαλλία και κρυφοκαίει σε όλη την Ευρώπη!

1 comment:

Кроткая said...

εννοειτια πως αναμένουμε ανταποκριση πλήρη, λεπτομερη και γλαφυρη, ετσι; Δε μας φτανει η Ηρα Φελουκατζη!
Δε φτανει που δεν καταφερα να ερθω, μη μεινω και ανενημερωτη!
αντε και με τη νικη! φωναξε κανενα συνθημα και για μενα!