April 01, 2006

Πρωταπριλιάτικες κρυάδες

Dominique de Villepin: Τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να σωθεί η χώρα

Εξαγγελίες – βόμβα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Verbatim :

« Οι αναταραχές που ζήσαμε από το περασμένο φθινόπωρο, η αυξανόμενη δυσφορία των συμπολιτών που γεννά η ανασφάλεια για τις προοπτικές ζωής όλων και ιδιαίτερα των νέων, η ατονία της οικονομικής ανάπτυξης που βιώνει η Γαλλία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύουν την ανάγκη να απελευθερώσουμε το τεράστιο δημιουργικό δυναμικό της κοινωνίας μας. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις ενισχύουν την πεποίθησή μας οτι αυτό δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά μέτρα όπως το CPE, όσο σωστά και ώριμα να είναι αυτά. Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική μεταρρυθμίσεων, ανάλογη της βαρύτητας των περιστάσεων, και είναι χρόνος να προχωρήσουμε σε αυτή με τόλμη και εμπιστοσύνη στα βήματά μας. Είναι φανερό οτι τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι ανώδυνες. Θα πρέπει όμως όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, στο όνομα του μέλλοντος της πατρίδας μας και αυτού της Ευρώπης. Ολοι φοβόμαστε αν αδρανήσουμε, στον τόπο μας και στην Ευρώπη, ανοίγονται μπροστά μας οι πιό ζοφερές προοπτικές, της ανεξέλεγκτης κρίσης, της διεθνούς απορρύθμισης, που η ιστορία μας έχει διδάξει με τον οδυνηρότερο τρόπο οτι φέρνει την ανομία και τελικά τον πόλεμο.

Η κυβέρνησή μου κι εγώ προσωπικά, σε πλήρη επαφή και εντατική συνεργασία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμήσαμε τις θέσεις των κοινωνικών φορέων και τις απόψεις των ειδικών, που συγκλίνουν στο οτι οι ανάγκες για εργασία γίνονται όλο και πιό ρευστές, ασυνεχείς και διαφοροποιημένες, για να υλοποιηθούν όλο και πιό σύνθετοι, μακροπρόθεσμοι και αλληλοεξαρτώμενοι στόχοι. Από την άλλη, η βασική συνιστώσα σύλληψης και υλοποίησης αυτών των στόχων, οι γυναίκες και οι άνδρες πολίτες, χρειάζονται ευκαιρίες ζωής, διαρκή επιμόρφωση ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, καθώς και την εγγύηση συνθηκών ελευθερίας τέτοιων, ώστε να συνυφαίνουν την παραγωγική συνεργασία τους με τις προσωπικές τους προσδοκίες για ευημερία και σταθερότητα.
Το γαλλικό μας «μοντέλο» όπου το κράτος φροντίζει να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και παιδείας για όλους τους πολίτες, δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, όλοι το διαπιστώνουν, παρά με το αντίτιμο ενός αυξανόμενου χρέους όλων μας, παρά τις συνεχείς πρωτοβουλίες βελτίωσης της διαχείρισης των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η μόνη δημιουργική διέξοδος περνά από την ανάληψη του κόστους που συνεπάγεται η εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού μας ώστε να ανταποκρίνεται στη ρευστή ζήτηση υψηλής ποιότητας εργασίας – πράγμα ανέφικτο χωρίς την εγγύηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής - από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε να καταθέσουμε προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, ένα νομοσχέδιο του οποίου οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στη συνέχεια από το συνάδελφό μου υπουργό κονωνικής συνοχής. Η βασική ιδέα, είναι η πρόταση καθιέρωσης ενός καθολικού κοινωνικού μισθού, ίσου με τον βασικό, για όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω, που θα χορηγείται με μόνο όρο την ομαλή παρακολούθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και την υποχρέωση αποδοχής εργασίας σύμφωνης με τις δεξιότητες και τις ειδικεύσεις του καθενός.

Ο μισθός αυτός αντικαθιστά όλα τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται στους ανέργους, καθώς και το ελάχιστο εισόδημα ένταξης, στο ύψος αυτού, δηλ. στο εξής θα καταβάλλονται μόνον οι διαφορές αν αυτές είναι θετικές. Για τους ήδη μισθωτούς, η μόνη αλλαγή είναι λογιστική, καθώς από την κατίσχυση του νόμου η αμοιβή τους θα διαχωρίζεται σε καθολικό κοινωνικό μισθό και το επιπλέον μέρος που θα καταβάλλεται απευθείας από τον εργοδότη.
Οι συλλογικές συμβάσεις θα αφορούν στο μέλλον αποκλειστικά στο ύψος αυτού του επιπλέον μέρους.
Η καθιέρωση του καθολικού κοινωνικού μισθού συνοδεύεται από την ενοποίηση όλων των τύπων συμβάσεων σε μία αορίστου χρόνου, με δυνατότητα απόλυσης μετά από τρίμηνη προειδοποίηση και καταβολή αποζημίωσης στο ύψος της ετήσιας επιπλέον αμοιβής.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τη φορολόγηση των κερδών στις γαλλικές αγορές και των χρηματιστηριακών δοσοληψιών. Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί δείχνουν οτι τα κέρδη στην παραγωγικότητα και το όφελος από την κατανάλωση θα είναι τέτοιο ώστε ο πληθωρισμός να παραμείνει σε λογικά επίπεδα. Βεβαίως, το μέτρο θα συνοδευτεί με μια σειρά άλλων τολμηρών παρεμβάσεων ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, οι κυριότερες των οποίων είναι:
πρώτον , η επιβολή πλαφόν στις τιμές των ακινήτων σύμφωνα με τη μέση τιμή επιφανείας ανά περιοχή και η φορολόγηση των κατοικιών που παραμένουν κενές ή αλλάζουν χρήση.
Δεύτερον, η τροποποίηση της συντελεστών της φορολογικής κλίμακας με αποφασιστική ενίσχυσή τους στα μεγάλα εισοδήματα και η επαναφορά του φόρου μεγάλης περιουσίας.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα συνοδευτεί από μια προγραμματική συμφωνία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να διατυπωθούν οι στόχοι και να δωθούν τα μέσα που θα τους επιτρέψουν αφενός τη γενίκευση της δια βίου κατάρτισης και της προσαρμογής της στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας, αφετέρου την αποφασιστική ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, θεμελιώδους και εφαρμοσμένης.

Αλλά γι αυτά θα σας μιλήσουν στη συνέχεια οι συνάδελφοί μου. »

12 comments:

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα σε όλους. Αφιερωμένο σε όσους έχουν αυταπάτες περί μεταρρυθμίσεων στο υπάρχον καθεστώς!
:-))))

nik-athenian said...

Αγαπητέ Κε Πρωθυπουργέ Ντομινίκ,
μπορεί οι προτάσεις σας ν' ακούγονται δελεαστικές, αλλά η υπερήφανη εργατική τάξη θα σας δώσει την απάντηση που σας αξίζει, με το φέγγος της νέας ημέρας της 2ας Απριλίου.

Για την αντιγραφή της απάντησης των συνδικάτων,
Ο αντιγραφέας nik-athenian.

nik-athenian said...

Μαύρο Πρόβατο, είσαι αυθεντία στην παραγωγή πολιτικών θέσεων. Καλό μήνα.

Кроткая said...

Μάλιστα... Το πρώτο μέρος των δηλώσεων μου θύμισαν αδιόρατα Σημίτη... ήταν ο Βιλπέν καθηγητής στην Γερμανία;
Καλά, και παρουσιάζει τέτοια πράγματα εν μέσω της θυέλλης; Σκοπεύει μετά από αυτή του τη θητεία να πάει να καλλιεργεί σταφύλια στην Κορσική;
Ειλικρινά, η πολιτική γίνεται πολύ περίπλοκη για μένα... Τι περιμένει, ότι θα βγουν τα συνδικάτα κι οι γοιτητές και θα του πουν "Σας ευχαριστούμε κ. Πρωθυπουργέ, εξαιρετικές οι νέες σας προτάσεις, είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταλάβατε επιτέλους τι θέλουμε";... Ο φίλος μου ο Σαρκοζύ είπε τίποτα;
Να υποθέσω πως την Τρίτη όλα κανονικά, έτσι;

Μαύρο πρόβατο said...

Μήπως το παράχεσα;

Βρε, βλέπεις εσύ το ντε Βιλπέν (ή κανένα σοσιαλιστή δηλαδή, δε θα τα χαλάσουμε) να τα παίρνει από το κεφάλαιο για να δώσει καθολικό μισθό σε όλους τους Γάλλους;
Εδώ πλακωνόμαστε και μόνο για να μην αντιμετωπίζονται οι νέοι (και όλοι αργότερα) σαν αναλώσιμα...

Αντε, καλό μήνα, και μην περιμένεις τίποτα καλύτερο για τους όρους ζωής, χωρίς σκληρή πάλη!

PS: Ο πρωθυπουργός είναι ποιητής παρακαλώ! Κι ο υπουργός παιδείας έχει μόνο απολυτήριο Λυκείου (μην ξεχνόμαστε...) Γαλαζοαίματοι αμφότεροι

Кроткая said...

Μα και βέβαια δεν βλέπω κανένα τέτοιο να κάνει το Ρομπέν των Δασών. Άλλωστε, δεν είναι λύση ο Ρομπέν των Δασών, έτσι κι αλλιώς. Είναι αυτό ακριβώς που λες, η σκληρή πάλη και η διαδικασία συνειδιτοποίησης αυτού ακριβώς του πράγματος από όλο τον κόσμο, που μόνο μαζικά κινήματα το καταφέρνουν. Μπορεί να μη σκαμπάζω πολλά από πολιτικά παιχνίδια, αλλά δεν είναι και τόσο αφελής! :)

Ναι το ήξερα για τον κ. Βιλπέν ότι είναι ποιητής και γαλαζοαίματος (και πολύ ωραίος επίσης, αλλά αυτό δεν έχει σχέση). Και το νομοσχέδιό του άλλωστε σκέτο γαλαζοαίματο ποίημα ήταν! Τύφλα να χει ο Apolinaire...

Anonymous said...

Από τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα που ήμουν στη Γαλλία μέχρι σήμερα τα ίδια κα τα ίδια

Από τους σοσιαλιστές μέχρι τον De Vilepin η λογική παρέμεινε η ίδια:

μεταφορά πλούτου από τους μισθωτούς και τον δημόσιο τομέα προς τους μετόχους του ιδιωτικού.

Αλλά δεν τους βλέπω τους κυρίους στο τέλος να έχουν καλά ξεμπερδέματα;)

Μαύρο πρόβατο said...

Ούτε γω φίλε στο στόχαστρο - καλωσήλθες!
Και μια ατάκα του ποιητή, όπως αναφέρεται στο δημοσιογραφικό βιβλίο "La tragédie du président".
(Υποτίθεται οτι ήταν οφ δη ρέκορντ, αλλά μεταφέρεται όπως ειπώθηκε)

"La France a envie qu'on la prenne. Ça la démange dans le bassin."

Ορίστε;

nik-athenian said...

Πέρασε από 12.00 πια η ώρα στην Ελλάδα. Μίλα πιο καθαρά Μαύρο πρόβατο γιατί θα μαζέψεις μέχρι και βελτιωτικά σχόλια επί των "προτάσεων" του Κου Ντομινίκ

Кроткая said...

Είτε που δεν ξέρω καλά γαλλικά, είτε που ο Ποιητής χρειάζεται επειγόντως κλύσμα!

Μαύρο πρόβατο said...

Πολύ καλά τα... γαλλικά σας ;-)

Кроткая said...

entelws asxeto, alla kalo:

Celui qui, tout au long de la journée,
Est actif comme une abeille,
Est fort comme un taureau,
Bosse comme un cheval,
Et qui le soir venu est crevé comme un chien,
Devrait consulter un vétérinaire, il est fort probable que ce soit un âne !