January 17, 2006

They never forget

Περαστικός και από το Ντουμπάι, πρόφτασα να ρίξω μια ματιά στον τοπικό Τύπο: τρισέλιδο ρεπορτάζ αφιερωμένο στην απαγόρευση της απεργίας σε όλο το εμιράτο, γιατί πρόκειται για "μη πολιτισμένη συμπεριφορά" (sic!)

Αφορμή, μια απεργία ινδών οικοδόμων που είχαν μείνει μήνες απλήρωτοι από τον εργοδότη τους, για να τους ανακοινωθεί οτι όταν πάρουν τα λεφτά τους, οι υπερωρίες δεν θα συμπεριλαμβάνονται κτλ. κτλ.

Ο τοπικός αγάς "καθάρισε": στο εξής λέει, κάθε πρόβλημα των εργαζόμενων θα λύνεται μέσω συζητήσεων με μια "εκλεγμένη επιτροπή". Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι παράνομες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να ζημιώνουν, όποιος κι αν είναι ο λόγος, τον εργοδότη τους, αναφέρει καταλέξη η σχετική δήλωση του "υπουργείου" (αλήθεια, δεν τους κάνουν μεταγραφή και οι κοιναγορίτες επίτροποι, να καθαρίσουν με τους ντόκερς;).
Οι πρωτεργάτες "ταραξίες" συνελήφθηκαν, τουλάχιστο ενδιαφέρθηκε για την τύχη τους ο Ινδός πρόξενος.

Στο ίδιο φύλλο, άλλο τρισέλιδο με τεράστιες καταχωρήσεις - συλλυπητήρια για το θάνατο του κουβεϊτάρχη. Η πιό νόστιμη, ήταν αυτή της Lokheed Martin, με το μότο της εταιρίας:
we never forget who we're working for. Αυτές είναι σοβαρές κουβέντες - από όποιους πραγματικά ωφελήθηκαν από την "εισαγωγή δημοκρατίας" στην περιοχή.

6 comments:

Anonymous said...

Άλλος..είχε το όνομα κι άλλος τη χάρη !


Καθ'οδόν για ωκεανία cordero negro ε ;)

( Κάποτε θα αφήσει τις μαρξιστικές αναλύσεις και θα μας μιλήσει για τα ταξίδα του, φίλτατε Πάνο ! )

Φιλάκια στα καγκουρό !

Μαύρο πρόβατο said...

pwc, pwc, ta qumamai Pano. Alla toulaxisto mac legane oti pleon oi dhmosiec epixeirhseic einai koinwnikopoihmenec (Megale Andrea, qa kanoume kairo na doume tetoion slogkanoplasth sthn politikh)
opote den exei nohma h apergia
:-))))

Gia sou anwnume tou kosmou toutou! O cordero negro kanei parea autec tic merec me... diabolouc!! (Nai de lew me tic 'analuseic'... mh me parete kai gia kanena ywnio pou filodojei na grayei qewria... ektoc an einai qewria paigniwn!)

Anonymous said...

companero cordero negro, το προηγούμενο ανώνυμο ήταν για να δώσω το.. στίγμα μου.
Το παρεξήγησες φοβάμαι.
Ξέρεις πολύ καλά το σεβασμό και την εκτίμηση μου για τις αναλύσεις σου.
Ξαναδιάβασε το και θα με..θυμηθείς !
*
Πως είναι δυνατόν να το παρεξήγησες έτσι βρε ? !

Anonymous said...

Πάντα είχα την απορία: Σε τί ποσοστό του πληθυσμού ανέρχονται οι εργαζόμενοι με μισθό ή με ημερομίσθιο στα εμιράτα;
Κάτω της μονάδας ίσως;

Μαύρο πρόβατο said...

Γειά σου... ανώνυμε και πάλι! Τι παρεξήγηση, πανάθεμά σε ;; :-)
Αντε και έχω κατακαεί απ'τον ήλιο!

Φίλτατε nik-athenian, πώς φαντάζεσαι οτι λειτουργούν τα λιμάνια, τ'αεροδρόμια, τα γκολφ και τα καζίνα, τα διυλιστήρια και τα πετρελαιοπήγαδα των εμιράτων;
Με εργαζόμενους βέβαια!

Καταλαβαίνω τι θες να πεις και έχεις δίκιο, αλλά το θέτεις λάθος. Θα πρέπει να είναι ελάχιστοι οι υπήκοοι των εμιράτων που εργάζονται. Και συντριπτική πλειοψηφία οι ξένοι εργαζόμενοι. Οφθαλμοφανώς, η μεγάλη πλειοψηφία είναι Ινδοί. Εχει όμως και κάμποσους Σύριους, Ιορδανούς, Φιλιπινέζους (-ες)...
Αυτούς λοιπόν θα πρέπει να τους μετρήσεις στον "πληθυσμό" όχι μονο για λόγους ηθικούς, αλλά για λόγους αποτύπωσης της πραγματικότητας, καθώς οι περισσότεροι είναι με άδειες εργασίας πολυετείς. Απ'ο,τι κατάλαβα, τέτοιοι ήταν και οι κακομοίρηδες οι απεργοί περί ών ο λόγος.

Μαύρος Γάτος said...

Compagnero Mouton Rothchild... pardon Mouton Noir, mes compliments noirs pour une soiree formidable.

Σ;)