July 19, 2016

Παραγωγικά ερωτήματα


Υποστηρίζω οτι το πρώτο που πρέπει να σκεφτεί κανείς μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, είναι «παραγωγικά ερωτήματα».
Γνωρίζουμε ήδη αρκετά ώστε να θέσουμε τα πρώτα:

  • Πώς ο αμερικάνικος/ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός θα επιχειρήσει να αποτρέψει την ωριμάζουσα απώλεια της Τουρκίας εφεξής, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που κατηύθυνε;
    Με οικονομικό πόλεμο; Με υποκίνηση πολέμου στο Νότο;  Διαμελισμό και μετακινήσεις συνόρων; Φυσική εξάλειψη του προέδρου; Ή, αντίθετα, εκ νέου συναλλαγή μαζί του - και με τι απαιτούμενα/προσφερόμενα και ποιούς μηχανισμούς σταθερότητας της εφαρμογής της;
  • Σε ποιό τμήμα της τουρκικής άρχουσας τάξης θα στηριχθεί ο αμερικάνικος/ευρωπαϊκός  ιμπεριαλισμός στην προσπάθεια αυτή;
  • Ποιά η συναρμογή των αναταραχών (που  δεν έχουν εξολοκλήρου τερματιστεί - βλ. «χαμένα» πτητικά και πλωτά μέσα, ένοπλοι που δεν παρουσιάζονται στη βάση τους, μη επιστροφή του Ερντογάν στην Άγκυρα...) με τα χτυπήματα σε Αρμενία και Καζαχστάν;   
Μερικά από τα παραπάνω είναι βαθειά και στρατηγικής φύσης, άλλα τακτικής και συγκυρίας, ορισμένα δε είναι ρητορικά. Παρακινώντας τον αναγνώστη να θέσει τα δικά του, υποδεικνύεται εδώ εμμέσως, δια της μη θέσης τους, μια σειρά ερωτημάτων που κινούνται μεταξύ μη-παραγωγικότητας και πλάνης, αγνής ή υποβολιμαίας.

3 comments:

LeftG700 said...

Φίλε Μαυροπρόβατε,


«Τέτοια ερωτήματα σου φτιάχνω εκατό την ώρα»! Από έναν εκπρόσωπο της «μόνης συνεπούς κομμουνιστικής δύναμης» («εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς») περιμένουμε και καμιά απάντηση!


Τα λέμε (άμα δώσεις και καμιά απάντηση...)

Μαύρο πρόβατο said...

You totally missed the point of the post.... Το οποίο είναι ακριβώς οτι δεν υπάρχουν εκατό ερωτήματα που να μη σε οδηγούν σε πλάνη! Διάβασε λίγο δυτικό μαρξισμό και ξαναέλα να τα πούμε, με τη δική σου συμβολή.

LeftG700 said...

Μα, φίλε μου Μαυροπρόβατε, δεν αποπειράθηκα να ερμηνεύσω την ανάρτηση για να μου λες ότι απέτυχα να διαβάσω το μήνυμά της! Μια έλλειψη επισήμανα. Η οποία δεν αναπληρώνεται από την παραπομπή σου στο 16.000(!) λέξεων δοκίμιο του Άντερσον (παλιότερα με παρέπεμπες σε αποφάσεις τής ΚΕ του ΚΚΕ, οπωσδήποτε πιο μικρές σε όγκο· όσο πάει και χειροτερεύει το πράγμα...). Προφανώς, εσύ το έχεις διαβάσει. Δως μας το ζουμί[*] του, μην παίζεις το διάβασέ το και πάρτο.

Επί της ουσίας τών ερωτημάτων σου, μία παρατήρηση και μόνο:

Ψάχνω, ψάχνω και ξαναψάχνω, ένα ερώτημα που να εισάγει και να συνδέει με τα ερωτήματα που παραθέτεις μία χώρα που τη λένε Ελλάδα και τα συμφέροντά της (με την έννοια που καταλαβαίνει αυτό που λέμε εθνικά συμφέροντα ένας κομμουνιστής) δεν βρίσκω!


Τα λέμε


[*] Το οποίο, για μένα, από μια διαγώνια ματιά που έριξα, είναι "Τουρκία – Ευρώπη(ΕΕ) – Συμμαχία" αλλά χωρίς κοράνι ή αρβύλα. Αυτό μάς πρότεινε ο Άντερσον το 2008.