June 30, 2009

Philippina Bausch 27/07/1940 - 30/06/2009

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του εξαιρετικού Δάφνι Κόκκινου, που δούλευε μαζί της, η μεγάλη καλλιτέχνις ήταν και υπέροχος άνθρωπος. Τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση ενός εισιτηρίου για τις μαγευτικές παραστάσεις του γκρουπ της κατά το καθιερωμένο ετήσιο πέρασμά του από το Théâtre de la Ville, είχε γίνει μάταιος κόπος. Αφήνοντάς μας τολμηρούς εξερευνητές της τέχνης της, φρόντισε η ίδια ώστε η απώλεια να είναι λίγο μικρότερη από το δικό της πελώριο καλλιτεχνικό μέγεθος...

June 29, 2009

Bravo?

Από μια άποψη, τα πράγματα είναι απλά και αρκετά συνηθισμένα: επιχειρείται μια χουντίτσα στη μακρινή Ονδούρα, επειδή ο πρόεδρος έκανε κόνξες και δεν έπεφτε και εύκολα.
Οι χουνταίοι επικαλούνται βέβαια κάποιον εξωτερικό, κομμουνιστικό ή περίπου, κίνδυνο.

Το πραξικοπηματάκι, έχει καταδικαστεί με διάφορες φράσεις και περιφράσεις από όλα τα κράτη της περιοχής, ορισμένες μεγάλες Δυνάμεις, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κτλ. Στους καταδικάζοντες συγκαταλέγεται και η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με την απλούστερη ερμηνεία των δηλώσεών της.

Η μόνη όμως ξεκάθαρη κι έμπρακτη καταδίκη είναι αυτή που συνίσταται στο να εξακολουθεί ν'αναγνωρίζεται η κυβέρνηση Σελάγια ως η μοναδική νόμιμη εκπροσώπηση της Ονδούρας.

Περιμένοντας να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο αναβρασμός που ήδη επικρατεί στην πολύπαθη χώρα, ας μη βιαστούμε να δώσουμε bravo σε κανέναν (όχι και τόσο) ισχυρό, αλλά να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που ξεκινούν οι ονδουριανοί για να υπερασπιστούν τις έστω ισχνές δημοκρατικές ελευθερίες τους...

June 26, 2009

Αγύρτες

Συμφωνίες έκδοσης Ε.Ε. - Η.Π.Α. Αθήνα, 26.6.2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. διαπιστώνει, ότι οι συμφωνίες Ε.Ε. - Η.Π.Α. για την έκδοση πολιτών και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, έρχονται σε αντίθεση με το νομικό μας πολιτισμό, διότι δεν διασφαλίζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές και δικαιώματα.
Ειδικότερα στις συμφωνίες αυτές δεν ορίζεται ρητώς και σαφώς η απαγόρευση έκδοσης ημεδαπών στις Η.Π.Α., η απαγόρευση έκδοσης όταν στο αιτούν κράτος ισχύει η θανατική ποινή, η απαγόρευση έκδοσης όταν υφίσταται κίνδυνος επιβολής εξευτελιστικής μεταχείρισης και βασανιστηρίων ή όταν στο αιτούν κράτος δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη.
Διαπιστώνει, επιπλέον, ότι η εξαιρετικά ασαφής διατύπωση των διατάξεων των συμφωνιών, καθώς και η παράδοση του «υπόπτου» στο αιτούν κράτος χωρίς καμιά διαδικασία, σε περίπτωση που αυτός «συγκατατεθεί», εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την επιβολή τελικώς του «δικαίου» του ισχυρού.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ (πηγή)

Όποιος έχει χρόνο, αξίζει να ρίξει μια ματιά στα σχετικά πρακτικά της Βουλής (σελ. 3 ώς 50).

Για να λάβει υπόψη του, πού γράφουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση την "κοινωνία των πολιτών", ακόμα και τα τμήματά της που ελέγχουν απόλυτα.

June 22, 2009

Μπόινγκ! Μπόινγκ!

Συμπαραγωγή;
Όχι οτι είναι σπουδαία μπούρδα - μπρος στο ρεπορτάζ για την επίσκεψη Ερντογάν στο Μουσείο της Ακρόπολης (ηλ. έκδοση Έθνους, αρχική έκδοση Βήματος...)
Αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν οτι κατά ένα μαγικό τρόπο, το πολιτικό ρεπορτάζ των καθεστωτικών φυλλάδων, είναι διαφορετικής ποιότητας και αξιοπιστίας από αυτό (για προηγούμενα κατορθώματα της Ελευθεροτυπίας, εδώ).

PS: Κλείνει ο Ελεύθερος Τύπος Γιάννας. Κάτι είναι κι αυτό...

June 12, 2009

Πού είναι το λάθος;

Bond worth $1 billion, photo taken by RTN


Η είδηση. Στην αρχή πίστεψα οτι είναι πλάκα.


Μετά νόμισα οτι οι τελωνειακοί, ή οι δημοσιογράφοι, έκαναν λάθος στα μηδενικά. Εν τω μεταξύ, η είδηση αναπαράγεται, υποθέτω διασταυρωμένη. Αποκλείοντας λοιπόν το ενδεχόμενο όλο το παγκόσμιο σύστημα ενημέρωσης να είναι μηδενικής αξιοπιστίας, μένουν δύο ακόμη:
-οι τίτλοι είναι πλαστοί (έχει ξαναγίνει)
-οι τίτλοι είναι αυθεντικοί.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν οτι αν πρόκειται για παραχάραξη, η δουλειά είναι απαράμιλλης ποιότητας. Συνεπώς δεν μπορεί παρά να κατασκευάστηκαν για να περάσουν για αληθινοί, με το ενδεχόμενο αυτό να είναι ρεαλιστικό.

Συγκρατώ λοιπόν το εξής: κάποιοι κατείχαν, ή κάποιοι, αν πετύχαινε η δουλειά, θα ήταν βέβαιοι οτι κάποιοι κατέχουν, όλοι μαζί(*), 42,5% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας (στοιχεία από δώ)
ή 11 και κάτι FIAT (στοιχεία από δω -εννοώ, την επιχείρηση) ή περίπου 3 χρόνια, 5 μήνες και 18 μέρες παραγωγής κάθε πολίτη της Λεττονίας. αν δουλεύαν όπως το 2008 (σε αντιπαραβολή, βλ. αυτό).



Πολλαπλασιάστε τώρα τα ποσά αυτά με το αντίστροφο του σαξές ρέιτ των τελωνειακών της Ιταλίας.
Συμπέρασμα;





PS: Κλώθεται κι ένα νήμα επικαιρότητας με τη Β. Κορέα αυτές τις μέρες. Να υπάρχει κάποια σχέση;


(*) Δε θα πίστευαν απαραιτήτως οτι τα κατέχουν οι ίδιοι - θα μπορούσαν πχ κάποιοι να τα δεχτούν ως εγγύηση.


UPDATE 18/6 O Στέφεν Μέγιερχαρντ του Bureau of Public Debt δηλώνει οτι τα χρεώγραφα είναι σαφώς πλαστά. Σύμφωνα με το μπιλιέτο του Μπλούμπεργκ, πρόκειται για "λογικό" και όχι "πραγματολογικό" συμπέρασμα, που προκύπτει από την επίσημη εκτίμηση του γραφείου οτι τα μη παρουσιασθέντα προς εξόφληση, "ώριμα" bearer bonds που εξέδωσε (όλα πριν το 1982 εξάλλου) αναγράφουν συνολική αξία γύρω στα 105 εκ. δολλάρια - ποσό άσχετο με την υπόθεση που συζητάται.
Σημειώνουμε με την ευκαιρία οτι στις 13 Ιούνη η Die Welt είχε αναφέρει οτι οι τίτλοι είναι γνήσιοι. Παράλληλα, έχουν εκφρασθεί διάφορες εκτιμήσεις περί πλαστότητας ενός μέρους των μόνο, αλλά και η υπόθεση περί κρατικής πλαστογραφίας των ΗΠΑ - τακτική που διαπιστωμένα κατά το παρελθόν είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Μουσσολίνι στην Ιταλία (εκδίδοντας, ανάμεσα στα άλλα, διπλές πανομοιότυπες σειρές χαρτονομίσματος), οι φασίστες του Άξονα αλλά και οι Σύμμαχοι κατά το Β'Παγκόσμιο, ίσως και ο Τζόε Κέννεντυ, τον καιρό που ανέλαβε τα οικονομικά των ΗΠΑ στα 1934.

Με τα σχετικά που με το σταγονόμετρο παρέχει ο διεθνής Τύπος, τα αρχικά ερωτήματα του ποστ δυστυχώς αντέχουν και ενισχύονται μέχρις προκλήσεως ιλίγγου...
UPDATE 19/6 Η ύπαρξη μιας ατομικής περιουσίας 8 δις είναι επίσης λόγος να χάσει κανείς την εμπιστοσύνη του για την εκδοχή του κόσμου που παρέχει η διαμεσολάβηση της "δημοσιότητας". Χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη σύνδεσης με το θέμα του μπιλιέτου, επικολλούμε προς το παρόν εδώ το ειδησάριο, αναμένοντας τα ούτως ή άλλως συγκλονιστικά αναμενόμενα νεώτερα.
UPDATE 22/6 Κάποιοι ισχυρίζονται, από το ΠαρασκευοΣ/Κ, οτι εις πείσμα των διαψεύσεων Μέγιερχαρντ, 1) Οι τίτλοι είναι αυθεντικοί 2) γνωρίζουμε από τον αριθμό σειράς τους οτι τους κατείχε το Ιαπωνικό κράτος, από τις αρχές του '80 3) οι συλληφθέντες (και προσωρινά ελεύθεροι, μετά την καταβολή εγγύησης) είναι υπάλληλοι του ιαπωνικού υπουργείου οικονομικών Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που θα μπορούσε να διερευνηθεί. Ένα από τα πολλά παράξενα της ιστορίας αυτής, είναι οτι οι ιαπωνικές αρχές δήλωναν οτι δε γνωρίζουν καν το όνομα των συλληφθέντων κι έτσι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν, ή να διαψεύσουν, οποιαδήποτε πληροφορἰα γι αυτούς...
Το καινούργιο αφήγημα που προτείνεται, είναι λοιπόν ελάχιστα καθησυχαστικότερο του προηγούμενου και εμπλέκει μια υποτιθέμενη απέλπιδα προσπάθεια του ιαπωνικού δημόσιου να απαλλαγεί από το στοκ των αμερικανικών ομολόγων όσο περισσότερο, πριν την κατρακύλα του δολλάριου. Και αυτό έχει τεράστια κενά - είναι όμως σχεδόν ανατριχιαστικό και μόνο το οτι τέτοιες φήμες προβάλλονται ως αληθοφανείς...
UPDATE 24/6 Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες είναι ελλιπείς και αντιφατικές, οι ανεπιβεβαίωτες είναι εκρηκτικές. Στην πρώτη κατηγορία, προστίθονται α) οτι Κέννεντυ μποντς του ενός δις υπάρχουν και εκδόθηκαν προ δεκαετίας (άρα δεν είναι bearer bonds, αλλά και ποιός επιβεβαίωσε οτι οι τίτλοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία;) β) τα σχετικά με την εθνικότητα των βαλιτσοκουβαλητών: πρόκειται όντως για ιάπωνες, από τις επαρχίες Kanagawa και Fukuoka. Στην δεύτερη κατηγορία, εντάσσεται η φημολογία οτι ο ένας ονομάζεται Tuneo Yamauchi, και είναι γαμπρός του μέχρι πρόσφατα αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Toshiro Muto. (Από ρεπορτάζ - σύνοψη των εξελίξεων εδώ.)

June 06, 2009

6 γραμμές για τις ευρωεκλογές

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοτέχνες, μικροί αγρότες

1
1. Μη δεχτείτε να πληρώσετε εσείς την κρίση, δεν είστε υπεύθυνοι για αυτή.
2. Η πραγματική διέξοδος υπέρ των λαών βρίσκεται στην αντιμετώπιση της αιτίας της που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και όχι κάποια παραλλαγή της διαχείρισής του.
3. Διεκδικήστε αυτά που σας ανήκουν, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σας 4. έχοντας ως κριτήριο την κοινωνική πρόοδο, και όχι το χτες. 5. Μην περιμένετε λύσεις από την ΕΕ: είναι μέρος του προβλήματος, 6. έχει λύσεις που εξυπηρετούν μόνο την ολιγαρχία.
2
1. Don’t accept the bill for the crisis; you are not responsible for it.
2. The real solution for the people is to be found in confronting its cause-the quest for profits, capitalism itself and not some form of its management.
3. Fight for everything that belongs to you, the satisfaction of your contemporary needs 4. with as your criterion social progress, and not a return to the past. 5. Don’t wait solutions from the EU, it is part of the problem, 6. it has solutions which serve only the oligarchy.
3
1. No aceptéis pagar la crisis, no sois responsables de la misma.
2. La solución real para el pueblo ha de buscarse en la confrontación con su causa: la búsqueda de beneficios, el propio capitalismo y no algún tipo de gestión del mismo.
3. Luchad por todo lo que os pertenece, la satisfacción de vuestras necesidades actuales 4. según vuestro criterio de progreso social, no por el regreso al pasado. 5. No esperéis soluciones de la UE ya que es parte del problema y 6. plantea soluciones que sirven sólo a la oligarquía.
4
1. N'acceptez pas de payer la crise; vous n'en êtes pas responsables.
2. La vraie solution [à la crise] pour le peuple doit être trouvée en affrontant sa cause: la recherche de profits, le capitalisme lui-même et pas un de ses modes de régulation.
3. Luttez pour tout ce qui vous appartient, la satisfaction de vos besoins actuels 4. selon vos critères de progrès social; et contre un retour en arrière. 5. N'attendez pas de solutions de l'UE, elle est une partie du problème, 6. elle a des solutions qui ne profitent qu'à l'oligarchie.
5
1. Non accettate di pagare la crisi, non ne siete responsabili.
2. La soluzione reale per il popolo deve essere cercata confrontando si con la sua causa: la ricerca del profitto, il capitalismo stesso, e non in un qualchetipo di gestione di questo.
3. Lottate per tutto ci chevi appartiene, la soddisfazione delle vostre attuali necessità 4. secondo il vostro criterio di progresso sociale, non per il ritorno al passato. 5. Non aspettatevi soluzioni dall'UE poiché è parte del problema e 6. propone soluzioni utili soltanto all'oligarchia.
6
.
.
.

June 01, 2009

"Για μια Ευρώπη ισχυρή, που να μας προστατεύει"

© AFP, publ. in El Pais 03/04/08
Όποιοι θέλετε να ενημερωθείτε για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα πριν τις ευρωεκλογές του Σαββατοκύριακου, μπορείτε να διαβάσετε δύο κείμενα που συνυπογράφουν οι Μέρκελ και Σαρκοζύ: το ένα, δημοσιεύτηκε στη Μοντ της 03/02/2009 , το άλλο στη Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς της 31/05/2009 (εμφανίστηκαν ταυτόχρονα, και μεταφράστηκαν αργότερα, σε πολλές άλλες γλώσσες, πιθανόν και στα ελληνικά. Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε γαλλικά φύλλα).

Με λίγο κόπο και χρόνο που θ'αφιερώσετε, μπορείτε να βγάλετε βασικά συμπεράσματα για το τι είναι η ΕΕ και πού πάει - αξίζει πολύ, αν συνυπολογίσετε από τι εγχώρια σκάρτη παραμυθία και απομίμηση μπορείτε να γλιτώσετε αυτή τη δύσκολη εβδομάδα.