Η είδηση. Στην αρχή πίστεψα οτι είναι πλάκα.
Μετά νόμισα οτι οι τελωνειακοί, ή οι δημοσιογράφοι, έκαναν λάθος στα μηδενικά. Εν τω μεταξύ, η είδηση αναπαράγεται, υποθέτω διασταυρωμένη. Αποκλείοντας λοιπόν το ενδεχόμενο όλο το παγκόσμιο σύστημα ενημέρωσης να είναι μηδενικής αξιοπιστίας, μένουν δύο ακόμη:
-οι τίτλοι είναι πλαστοί (έχει ξαναγίνει)
-οι τίτλοι είναι αυθεντικοί.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν οτι αν πρόκειται για παραχάραξη, η δουλειά είναι απαράμιλλης ποιότητας. Συνεπώς δεν μπορεί παρά να κατασκευάστηκαν για να περάσουν για αληθινοί, με το ενδεχόμενο αυτό να είναι ρεαλιστικό.-οι τίτλοι είναι πλαστοί (έχει ξαναγίνει)
-οι τίτλοι είναι αυθεντικοί.
Συγκρατώ λοιπόν το εξής: κάποιοι κατείχαν, ή κάποιοι, αν πετύχαινε η δουλειά, θα ήταν βέβαιοι οτι κάποιοι κατέχουν, όλοι μαζί(*), 42,5% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας (στοιχεία από δώ)
ή 11 και κάτι FIAT (στοιχεία από δω -εννοώ, την επιχείρηση) ή περίπου 3 χρόνια, 5 μήνες και 18 μέρες παραγωγής κάθε πολίτη της Λεττονίας. αν δουλεύαν όπως το 2008 (σε αντιπαραβολή, βλ. αυτό).
Πολλαπλασιάστε τώρα τα ποσά αυτά με το αντίστροφο του σαξές ρέιτ των τελωνειακών της Ιταλίας.
Συμπέρασμα;
PS: Κλώθεται κι ένα νήμα επικαιρότητας με τη Β. Κορέα αυτές τις μέρες. Να υπάρχει κάποια σχέση;
(*) Δε θα πίστευαν απαραιτήτως οτι τα κατέχουν οι ίδιοι - θα μπορούσαν πχ κάποιοι να τα δεχτούν ως εγγύηση.
UPDATE 18/6 O Στέφεν Μέγιερχαρντ του Bureau of Public Debt δηλώνει οτι τα χρεώγραφα είναι σαφώς πλαστά. Σύμφωνα με το μπιλιέτο του Μπλούμπεργκ, πρόκειται για "λογικό" και όχι "πραγματολογικό" συμπέρασμα, που προκύπτει από την επίσημη εκτίμηση του γραφείου οτι τα μη παρουσιασθέντα προς εξόφληση, "ώριμα" bearer bonds που εξέδωσε (όλα πριν το 1982 εξάλλου) αναγράφουν συνολική αξία γύρω στα 105 εκ. δολλάρια - ποσό άσχετο με την υπόθεση που συζητάται.
Σημειώνουμε με την ευκαιρία οτι στις 13 Ιούνη η Die Welt είχε αναφέρει οτι οι τίτλοι είναι γνήσιοι. Παράλληλα, έχουν εκφρασθεί διάφορες εκτιμήσεις περί πλαστότητας ενός μέρους των μόνο, αλλά και η υπόθεση περί κρατικής πλαστογραφίας των ΗΠΑ - τακτική που διαπιστωμένα κατά το παρελθόν είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Μουσσολίνι στην Ιταλία (εκδίδοντας, ανάμεσα στα άλλα, διπλές πανομοιότυπες σειρές χαρτονομίσματος), οι φασίστες του Άξονα αλλά και οι Σύμμαχοι κατά το Β'Παγκόσμιο, ίσως και ο Τζόε Κέννεντυ, τον καιρό που ανέλαβε τα οικονομικά των ΗΠΑ στα 1934.
Με τα σχετικά που με το σταγονόμετρο παρέχει ο διεθνής Τύπος, τα αρχικά ερωτήματα του ποστ δυστυχώς αντέχουν και ενισχύονται μέχρις προκλήσεως ιλίγγου...
UPDATE 19/6 Η ύπαρξη μιας ατομικής περιουσίας 8 δις είναι επίσης λόγος να χάσει κανείς την εμπιστοσύνη του για την εκδοχή του κόσμου που παρέχει η διαμεσολάβηση της "δημοσιότητας". Χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη σύνδεσης με το θέμα του μπιλιέτου, επικολλούμε προς το παρόν εδώ το ειδησάριο, αναμένοντας τα ούτως ή άλλως συγκλονιστικά αναμενόμενα νεώτερα.
UPDATE 22/6 Κάποιοι ισχυρίζονται, από το ΠαρασκευοΣ/Κ, οτι εις πείσμα των διαψεύσεων Μέγιερχαρντ, 1) Οι τίτλοι είναι αυθεντικοί 2) γνωρίζουμε από τον αριθμό σειράς τους οτι τους κατείχε το Ιαπωνικό κράτος, από τις αρχές του '80 3) οι συλληφθέντες (και προσωρινά ελεύθεροι, μετά την καταβολή εγγύησης) είναι υπάλληλοι του ιαπωνικού υπουργείου οικονομικών Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που θα μπορούσε να διερευνηθεί. Ένα από τα πολλά παράξενα της ιστορίας αυτής, είναι οτι οι ιαπωνικές αρχές δήλωναν οτι δε γνωρίζουν καν το όνομα των συλληφθέντων κι έτσι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν, ή να διαψεύσουν, οποιαδήποτε πληροφορἰα γι αυτούς...
Το καινούργιο αφήγημα που προτείνεται, είναι λοιπόν ελάχιστα καθησυχαστικότερο του προηγούμενου και εμπλέκει μια υποτιθέμενη απέλπιδα προσπάθεια του ιαπωνικού δημόσιου να απαλλαγεί από το στοκ των αμερικανικών ομολόγων όσο περισσότερο, πριν την κατρακύλα του δολλάριου. Και αυτό έχει τεράστια κενά - είναι όμως σχεδόν ανατριχιαστικό και μόνο το οτι τέτοιες φήμες προβάλλονται ως αληθοφανείς...
UPDATE 24/6 Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες είναι ελλιπείς και αντιφατικές, οι ανεπιβεβαίωτες είναι εκρηκτικές. Στην πρώτη κατηγορία, προστίθονται α) οτι Κέννεντυ μποντς του ενός δις υπάρχουν και εκδόθηκαν προ δεκαετίας (άρα δεν είναι bearer bonds, αλλά και ποιός επιβεβαίωσε οτι οι τίτλοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία;) β) τα σχετικά με την εθνικότητα των βαλιτσοκουβαλητών: πρόκειται όντως για ιάπωνες, από τις επαρχίες Kanagawa και Fukuoka. Στην δεύτερη κατηγορία, εντάσσεται η φημολογία οτι ο ένας ονομάζεται Tuneo Yamauchi, και είναι γαμπρός του μέχρι πρόσφατα αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας Toshiro Muto. (Από ρεπορτάζ - σύνοψη των εξελίξεων εδώ.)
4 comments:
Μήπως οι τίτλοι είναι τοξικοί;
:)
καλησπέρα eb,
...(λέμε τώρα) τόσο είναι και το ποσό του τράμπλντ άσσετς ρηλίφ πρόγραμ φαντ, που ανακοινώθηκε στα τέλη Μάρτη του 2009.
... ξέρεις κάτι;;
:-)
Τί να πω κι εγω Μαύρο πρόβατο... money talks :)
14/7, ακόμα η πιό μεγάλη σύγχιση σχετικά με την αυθεντικότητα των τίτλων. Κάποιοι υποστηρίζουν οτι ο Μέγιερχαρντ έπαιξε με τις λέξεις, διαψεύδοντας οτι υπάρχουν "Κέννεντυ μποντς" χωρίς να αναφερθεί και σε "Κέννεντυ νόουτς" (χωρίς ενδιάμεσες αποδόσεις -κουπόνια). Μόνη πρόοδος στα γεγονότα: επιτέλους έγιναν γνωστά τα ονόματα και των δύο ιαπώνων βαλιτσοφόρων.
Post a Comment