April 17, 2009

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!

Από το περιοδικό Ο έλατος
Εύχομαι

υγείαν και μακροημέρευσιν,

και να σας φουσκώσουν τα τσουρέκια!!

April 13, 2009

Ίσες αποστάσεις...


μεταξύ σημαινόντων και μεταξύ σημαινομένων σπανίως υπάρχουν. Σήμερα έφταιξε αυτό που ο Γιωργάκης βρέθηκε τόσο κοντά και τόσο μακριά από την αλήθεια.

April 11, 2009

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Το κογκλάβιο του Μπερνάκι για την κρίση.
-Σωβρακολογείτε; που λέγαμε και στο δημοτικό.
Κάπως πιό σοβαρός, ο γερμανός υπουργός Στάινμπρουκ αναφέρεται στο παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού που περιμένει τις οικονομίες στη γωνία, μόλις γεμίσουν οι αβυσσαλέες τρύπες με το φρεσκοτυπωμένο δολλάριο που πέφτει μέσα τους (έχουμε εν καιρώ αναφερθεί στο ζήτημα).
Να σημειώσουμε επίσης οτι σε κάθε περίπτωση, όπως είναι φυσικό, η περιβόητη "ντιφλέισον" δεν αναφέρεται στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία είναι παντού σε αυξητική τροχιά.

Sans culottes. Click για σχετικό μονόπρακτο (γαλλικά)



Παράλληλα, στη Γαλλία - όλο και περισσότεροι το λένε, όλο και περισσότερα το δείχνουν - διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Πολλοί προειδοποιούν έγκαιρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε διεθνές επίπεδο.

Ένα γκάλοπ βγάζει το 20% των αμερικανών κοινωνικώς επικίνδυνους. Το κακό έχει φτάσει ως τις κεφαλές του έθνους, καταγγέλλει κάποιος Σπένσερ Μπάκους (σημειώστε αυτό το όνομα...)

Στον αντεστραμμένο κόσμο της Λατινικής Αμερικής, λαμβάνουν χώρα εξίσου ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Και στην Ελλάδα; Ο Καραμανλής στο Σαρκοζύ για "προστασία" έναντι των νατοϊκώς αναβαθμισμένων κουμπάρων, ο "μεγάλος τραγουδιστής" στο μεροκάματο, οι πέτσινες επιταγές βουνό, και η απάντηση αργοπορεί.

April 07, 2009

Перспективная Пилотируемая Транспортная Система

Συνεχίζουν μόνοι τους οι Ρώσσοι την ανάπτυξη του διάδοχου του Σογιούζ, μετά την αποτυχία των διερευνητικών επαφών για κατασκευή οχήματος από κοινού με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν μόνοι τους στην ανάπτυξη μιας επανδρωμένης βέρσιον του ATV.

© A Zak. Click for the BBC report

Παράλληλα, προχωρούν και οι αμερικανοί με το Orion - ήδη έχουν αρχίσει τα πρώτα τεστ!

Τι κάνουν άραγε οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες διαστημικές δυνάμεις, στη συναρπαστική συνέχεια της διαστημικής περιπέτειας;

Η σίγουρη πρόβλεψη:

στην Ελλάδα θα συμβεί μεγάλος, καταστρεπτικός σεισμός τα επόμενα χρόνια.



L'Aquila, 6/4/09. Credits: Repubblica
... Η χλωμή, εξαιρετικά αβέβαιη πρόβλεψη: δε θα θρηνήσουμε εκατόμβη θυμάτων.
Οι σεισμολόγοι, κάθε επιστημονικής ομολογίας και αιρέσεως, ομοφωνούν: δε σκοτώνουν (μαζικά) οι σεισμοί, αλλά τα κτίρια.

Στην Ελλάδα, οι προφυλάξεις, τα αντισεισμικά μέτρα, ποτέ δεν είναι αρκετά. Παρά τους εξελιγμένους κανονισμούς δόμησης, τις σωστικές ομάδες υψηλής ετοιμότητας κτλ., σημειώνεται εγκληματική καθυστέρηση σε τρία μεγάλα κεφάλαια της αντισεισμικής προστασίας: τον έλεγχο και την αποκατάσταση της ικανότητας σεισμικής αντίστασης δημοσίων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές καταρχήν), εργασιακών χώρων, την πολιτική άμυνα (εκπαίδευση του πληθυσμού, ασκήσεις), και την ασφάλιση των ακινήτων.

Είναι αυτονόητο οτι αυτά πρέπει να τα διεκδικήσουμε όλοι τώρα. Είναι προφανές οτι πρέπει να κρίνουμε και τους πολιτικούς φορείς από την πρακτική στάση τους σε σχέση με τα πιό επείγοντα μέτρα αντισεισμικής προστασίας της χώρας, το τι κάνουν (ως) τώρα για αυτή τη διεκδίκηση. Όταν γίνει το κακό, θα αναλάβουν οι φωνές της υστερίας. Τότε - αργά - θα τα θυμηθούν όλοι όλα: και την προστασία, και τον έλεγχο, και τις ασφάλειες, και την εκπαίδευση του πληθυσμού, και την άθλια κατάσταση με τις ερευνητικές χρηματοδοτήσεις. Να μια άλλη σίγουρη πρόβλεψη...

Σχετικά:


Πρακτικά ημερίδας ΠΟΣΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ 2007
Ρεπορτάζ από την ημερίδα του ΚΚΕ 2008
Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας