May 07, 2009

Όχι ρε γαμώτο...

7 comments:

nik-athenian said...

Όταν το εισιτήριο του σινεμά είχε 7 δραχμές, το εισιτήριο στον καραγκιόζη του Σπαθάρη είχε μιάμιση δραχμή και μας μάζευε όσους πιτσιρικάδες δεν είχαμε φράγκα.
Εντούτοις και εδώ εθριάμβευσε τελικά η βιομηχανία του θεάματος και όσο κι αν αντιστάθηκε ο καραγκιόζης και ο μπαρμπαγιώργος, τελικά εκτοπίστηκαν.

Velazquez said...

ας του κρατησουμε ζωντανη τουλαχιστον τη μνημη

Μαύρο πρόβατο said...

Τα γέλια με τον καραγκιόζη, όπως και η φωνή του Σπαθάρη, είναι και δικές μου βαθιά χαραγμένες μνήμες. Η εφηβεία μου συνέπεσε με την εποχή που γινόταν γνωστό οτι το ελληνικό θέατρο σκιών είναι αντικείμενο σοβαρών μελετών και αναλύσεων. Σιγά σιγά, ο Καραγκιόζης μετατράπηκε σε "πολιτιστικό δρώμενο", συγκινώντας αυθόρμητα όλο και λιγότερους πιτσιρικάδες.
Παρόλ'αυτά, μου φαίνεται οτι εξακολουθεί να υπάρχει ένα νήμα που συνδέει το "αλάργα!" με τα σμάιλις.
Γι αυτό και μου φαίνεται οτι για μια φορά, όλοι αυτοί που στις τηλεοράσεις έλεγαν πόσο στεναχωρήθηκαν με το χαμό του παπού Ευγένιου, λέγαν αλήθεια και ένιωθαν όπως κι εμείς εδώ. Σε όλους θα λείψει ο Σπαθάρης - η φωνή του με τη μοναδική χροιά είναι κάπου γραμμένη στα νευρικά κύταρα του καθένα εν-ηλικιωμένου. Σαν το Θεοδωράκη με τις μουσικές του...

ecobubble said...

Πιο μαγικό απο το να βλέπεις καραγκιόζη, είναι να παίζεις καραγκιόζη. Είμαι πολύ τυχερή γιατί ήταν ερασιτέχνης καραγκιοζοπαίκτης ο θείος μου.Έφτιαχνε μόνος του τις φιγούρες και αυτή η εικόνα είναι απο τις πιο ωραίες που έχω στο μυαλό μου.Όπως και την ικανοποίηση όταν έμαθα να παίζω τέλεια τα κολλητήρια...Οι κινήσεις στον καραγκιόζη είναι σαν να παίζεις μουσική...Και "μουσική" σαν του Σπαθάρη δεν νομίζω ότι θα δούμε ποτέ ξανά..

Anonymous said...

Προσεχώς: παραστάσεις Καραγκιόζη στο Mall. Μία προσφορά της Nutella για τα 50 χρόνια της. (βάζουμε στοίχημα ότι έτσι θα γίνει;)

Unknown said...

Σύντροφε Μαυρός πρόβατος τι κάνεις?
Πέρασα ύστερα απο καιρό, να σε προσκαλέσω όποτε θέλεις απο το blog μου.
Σου αφιερώνω αυτό το τραγούδι και ελπίζω να σου αρέσει.
http://www.youtube.com/watch?v=1CYd8EjvW-U

Μαύρο πρόβατο said...

Χαίρετε άπαντες οι παίδες,
όπως καταλαβαίνετε, γίνεται χαμός και δεν προκάνω :-)
Ευχαριστώ πολύ για το τραγούδι, πρώτο!