October 17, 2006

Jeu de dupes

Διαβάζουμε στο πολύ καλό ποστ του «διπλωματικού λαθρεπιβάτη» με αφορμή την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας οτι
η Βόρεια Κορέα δεν τρελλάθηκε ξαφνικά, όπως μας αφήνουν πολλοί να πιστέψουμε. Μόλις πέρυσι υπέγραψε συμφωνία τερματισμού του πυρηνικού της προγράμματος με αντάλλαγμα την κατασκευή από τη διεθνή κοινότητα ενός πυρηνικού σταθμού ενεργείας. Η Πιονγιάνγκ φαινόταν διατεθειμένη κατ' αρχήν να συζητήσει και να αναστείλει την πυρηνική της δραστηριότητα -προοπτική που κατέρρευσε λόγω των συνεχιζόμενων αμερικανικών πιέσεων (οι σύνδεσμοι είναι από το ίδιο ποστ).

Πράγματι, εκ πρώτης όψεως φαίνεται οτι παρακολουθούμε μια κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο: το καλοκαίρι οι βορειοκορεάτες προχώρησαν σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Η «Δύση» με προεξάρχοντες τους αμερικανούς και τους ιάπωνες, απαίτησε σκληρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που ν’ανοίγουν το δρόμο για πολεμικές ενέργειες. Τελικά η Κίνα και κατά δεύτερο λόγο η Ρωσσία , με τους δισταγμούς και τις αντιρήσεις τους, συνέβαλαν στην ψήφιση ενός συνόλου μάλλον ανώδυνων κυρώσεων από το ΣΑ, που περιλαμβάνει εμπάργκο στην πώληση οπλικών συστημάτων ή εξοπλισμού που μπορεί να βρει εφαρμογή στην ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας της Β.Κορέας. Είναι αξιοσημείωτο επίσης οτι σε διπλωματικό επίπεδο, με την Κίνα συντάχθηκε και η Ν.Κορέα.
Πριν από λίγες μέρες, η Πυόνγκ Γιανγκ ανακοίνωσε την προετοιμασία πυρηνικής δοκιμής και, λίγο αργότερα, την επιτυχή πραγματοποίησή της. Ακολούθησαν ισχυρότερες κυρώσεις από το ΣΑ, που όμως και πάλι δεν εξουσιοδοτούν για «θερμοπολεμικές» ενέργειες. Σοβαρό τμήμα πολιτικών δυνάμεων στην Ιαπωνία κάνει πλέον λόγο για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και στη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» ενώ η χώρα αποφάσισε ήδη απαγόρευση ελλιμενισμού κάθε βορειοκορεατικού πλοίου στα λιμάνια της, πράγμα που, μαζί με το «πάγωμα» αποστολής εμβασμάτων στη Β.Κορέα, ισοδυναμεί με διακοπή κάθε είδους εμπορικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σε πρώτη δόση οτι προτίθενται να πραγματοποιήσουν νηοψίες στα διεθνή ύδατα ώστε να ελέγξουν την εφαρμογή των κυρώσεων του ΣΑ. Η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ οτι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εκρηκτική ένταση κοντά στα σύνορά της, δεδομένου οτι η Β.Κορέα θεωρεί κάθε τέτοια ενέργεια ως πολεμική και προτίθεται να υποστηρίξει με τον πολεμικό της στόλο την απρόσκοπτη πορεία των εμπορικών πλοίων από και προς τα λιμάνια της (btw η όλη κατάσταση προσφέρεται για να θησαυρίσουν ορισμένοι έλληνες εφοπλιστές!).

Από την αρχή της εβδομάδας κυκλοφορούν φήμες (που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, αλλά υιοθετήθηκαν από λίγο-πολύ όλες τις δυτικές κυβερνήσεις και εμμέσως τη Ρωσσία και την Κίνα) οτι η Β.Κορέα ετοιμάζει και νέα πυρηνική δοκιμή προσεχώς, ενώ κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να δηλώσουν οτι αυτό θα σήμαινε οτι η Β.Κορέα επιβαρύνει τη θέση της κτλ.
Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε ορισμένες ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με την αντίδραση (κυρίως) των αμερικανών μπροστά σε άλλες φημολογούμενες ή πραγματικές κατασκευές όπλων μαζικής καταστροφής από άλλες χώρες:

-Στην περίπτωση του Πακιστάν, οι ΗΠΑ περίπου συνεχάρησαν τον Μουσάραφ για το σπουδαίο αυτό επίτευγμα, ακόμη περισσότερο δε κατόπιν, όταν επήλθε μια σχετική ύφεση στην αντιπαράθεση της χώρας με την – επίσης πυρηνική – Ινδία.
-Στην περίπτωση του Ιράκ, η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ «συμμαχία των προθύμων» (εισβολέων) ισοπέδωσε και οδήγησε τη χώρα στον αφανισμό στο όνομα και μόνο των κατασκευασμένων από τους ίδιους τους αμερικανούς ψευδολογιών για κατοχή τέτοιων όπλων από τη Βαγδάτη.
-Στη περίπτωση της Β.Κορέας, είναι γνωστό και επίσημα επιβεβαιωμένο εδώ και κάποια χρόνια, οτι η Πυονγκ Γιάνγκ κατέχει πυρηνικά όπλα. Δεδομένης της ψυχροπολεμικής στάσης της Δύσης απέναντι στη χώρα, η ανακοίνωση είχε επιφέρει μόνο φραστικές καταδίκες.

Μετά την πυρηνική δοκιμή όμως, συμβαίνει το εξής εκπληκτικό και αντιφατικό jeu des dupes: όλες οι μεγάλες δυνάμεις κάνουν σαν να μη γνώριζαν οτι η Β.Κορέα έχει πυρηνικά , και ορισμένοι – οι αμερικανοί ανάμεσά τους – προβάλλουν δισταγμούς για το κατά πόσο η δοκιμή ήταν αληθινή! Είναι σαν να λένε στην παγκόσμια κοινή γνώμη «ξέρετε, τότε που τους κράξαμε, δεν τους πιστέψαμε. Ούτε τώρα τους πολυπιστεύουμε, αλλά τους τιμωρούμε καλού κακού προληπτικά ».

-Στην περίπτωση του Ιράν, έχουμε φτάσει κοντά στον πόλεμο και μόνο για την «απειλή» ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας από την Τεχεράνη, παρά το γεγονός οτι η χώρα, έχει επανειλημμένα διακηρύξει οτι δε σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικά, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα ή μη παρόμοιων φιλοδοξιών.

Το προφανές συμπέρασμα είναι οτι οι μεγάλες δυνάμεις ασκούν διακριτική μεταχείριση σε όσες χώρες προτίθενται ή έχουν ήδη κατασκευάσει πυρηνικά.

Το λιγότερο προφανές είναι οτι δεδομένης της ψυχροπολεμικής έντασης η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ΕΕ έναντι της Β.Κορέας, η τελευταία γίνεται περισσότερο ασφαλής όσο προχωρά στην ανάπτυξη σύγχρονου πυρηνικού οπλοστασίου. Με άλλα λόγια, το διεθνές πλαίσιο ωθεί την Πυονγκ Γιανγκ στο να γίνει πυρηνική δύναμη – διαδικασία που θα ολοκληρωθεί όταν θα διαθέτει επιχειρησιακά λειτουργικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση.
Όταν ανακοινωθεί αυτό, θα το πιστέψουν άραγε στην Ουάσιγκτον;

15 comments:

Anonymous said...

Θυμάμαι πριν από ένα χρόνο είχα διαβάσει στην "Ελευθεροτυπία"(ναι διαβάζω και τέτοιες :( )
πως to 70%των Νοτιοκορεατών
συμγωνούν με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας καθώς δεν τους κάθεται καθόλου μα καθόλου άσχημα
το να γίνουν πυρηνική δύναμη μετά την ένωση...

Κ. said...

Δεν νομίζω ότι η Β. Κορέα γίνεται πιο ασφαλής με τα πυρηνικά. Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση επίθεσης από τους δυτικούς με το τεράστιο στρατό που έχει και το πυροβολικό στα 30 χλμ (από ότι θυμάμαι) από την Σεούλ. Όμως διασφαλίζεται η "παντοκρατορία" του καθεστώτος. Περιέργως τα πυρηνικά της Β.Κορέας δεν είναι μεγάλο θέμα στις Η.Π. από τα λίγα που παρακολουθώ, σε αντίθεση με το Ιράν (βοηθά και το λόμπυ του Ισραήλ).

Η περίπτωση του Ιράν είναι πολύ διαφορετική. Τα πυρηνικά μάλλον θα εξασφαλίσουν την μη εισβολή. Για το αν θα κάνουν πιο δυνατούς τους μουλάδες δεν ξέρω, εκτός αν οι Η.Π.Α. κάνουν το λάθος να επιβάλλουν μέσω Ο.Η.Ε. εμπάργκο.

Και το άσχετο σχόλιο. Μ.Π. ενώ στην Ελλάδα καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό γιατί υπάρχει αντι-αμερικανισμός στην Γαλλία δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Μπορείς να με διαφωτήσεις καθόλου;

Κωστής Γκορτζής said...

Αν δεν έβαζες την ερώτηση στο τέλος, η πληρότητα του κειμένου -και με τις παραπομπές στον διπλωμάτη- δεν θα άφηνε περιθώριο για πρόσθεση σχολίου.
Θα αποπειραθώ να απαντήσω με άλλη μιά ερώτηση:
Αν δεν συντηρείται η πυρηνική απειλή από τον άξονα του κακού, πώς θα τεκμηριωθεί η ανάγκη χρηματοδότησης της από το διάστημα αντιπυραυλικής ασπίδας προστασίας των ΗΠΑ;

Μαύρο πρόβατο said...

Καλησπέρα σε όλους,

Ημίαιμε νόμιζα οτι πήγες να κόψεις δρόμο από τα έλατα και χάθηκες!
:-)) (ελπίζω κι εύχομαι, όλα καλά!)
Φίλε κ., ο αντιαμερικανισμός στη Γαλλία είναι φαινόμενο σύνθετο. Πού και πού διαβάζω στον "έγκυρο" Τύπο οτι πρόκειται μάλλον για ένα μείγμα θαυμασμού και αντιπάθειας. 1. Νομίζω οτι αυτή η αντιμετώπιση των ΗΠΑ χαρακτηρίζει περισσότερο τους γαλλικούς κυρίαρχους κύκλους, τουλάχιστον την κρατική ελίτ: ήδη ο ντε Γκώλ μετά τον πόλεμο χάραξε μια στρατηγική "συντεταγμένης υποχώρησης" του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Σε αντιστάθισμα της απώλειας των αποικιών, η "γραμμή ντε Γκώλ" στόχευε καταρχήν στο να εμφανιστεί η Γαλλία στο στρατόπεδο των νικητών του πολέμου, και κατόπιν σε μια Γαλλία "μικρή-μεγάλη δύναμη", με ανεξάρτητη παρουσία σε όλους τους στρατηγικούς τομείς ανταγωνισμού (πυρηνική τεχνολογία για ειρηνική και πολεμική χρήση, αεροδιαστημική βιομηχανία) και με ηγεμονικό ρόλο στην υπό εκκόλαψη Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Έτσι λοιπόν, αν και πλήρως ενταγμένη στο δυτικό στρατόπεδο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Γαλλία έπρεπε πάντα να έχει ένα διακριτό από τις ΗΠΑ χαρακτήρα - αλλιώς η γραμμή της "συντεταγμένης υποχώρησης" θα κατέρρεε σαν τη γραμμή Μαζινό!
Μετά το '89, ο διακριτός χαρακτήρας χρειάστηκε να τονισθεί ακόμη περισσότερο μπροστά σε μια αμερική που αποτελούσε πλέον τη μοναδική υπερδύναμη. Έτσι η Γαλλία άρχισε να "κλείνει το μάτι" σε όποιες δυνάμεις παγκοσμίως αμφισβητούσαν τη μονοκρατορία των ΗΠΑ, κι αυτό δημιούργησε και το κατοπτρικό εφφέ, πολλές τέτοιες δυνάμεις, κυρίως πολιτικές κινήσεις στα πλαίσια των καπιταλιστικών χωρών, να βλέπουν στη Γαλλία έναν "πόλο αναφοράς". Η περίπτωση του ημιεπισήμως χρηματοδοτούμενου από το γαλλικό κράτος "κοινωνικού φόρουμ" και της ομάδας γύρω από τη Μοντ ντιπλοματίκ είναι εμβληματική.

2. Αυτή λοιπόν η στρατηγική και οι συνέπειές της αντανακλώνται στη γαλλική κοινή γνώμη. Βάλε και οτι σύσσωμη η αριστερά στη Γαλλία, για ιστορικούς λόγους που πάνε πίσω μέχρι τον Προυντόν, ασκεί κριτική στο σύστημα με έντονη ηθική διάσταση, πράγμα που βρίσκει διέξοδο στην καταδίκη των ΗΠΑ ως των δυνατών και άδικων.

Τρίτο και τελευταίο στοιχείο, είναι οτι ο αντιαμερικανισμός στη Γαλλία τρέφεται και από την πολεμική ενός πολιτικού ρεύματου ακραία φιλοαμερικανικού και νεοφιλελεύθερου, που έχει μεγάλη πέραση - για ιστορικούς επίσης λόγους - στην μεγάλη και ισχυρή εβραϊκή κοινότητα της χώρας (μερικοί λόγοι: η στήριξη του Ισραήλ από τους αμερικάνους, η προδωσία του επίσημου γαλλικού κράτους που παρέδωσε τους γερμανούς χιλιάδες εβραίους εν αντιθέσει με τους ελευθερωτές πεζοναύτες, η λόγω συμφερόντων λίγο πολύ "ισορροπημένη" θέση της Γαλλίας στο μεσανατολικό...)

Φίλτατε Ημίαιμε, συμφωνώ - συμπληρώνω όμως οτι η "αντιπυραυλική ομπρέλα" των ΗΠΑ πουλιέται στον Ειρηνικό και τις ίδιες τις ΗΠΑ, επίσης λόγω της κινέζικης "απειλής", φανερά εναντίον (των κινέζων) της Ταϊβάν, και στα μουλωχτά λόγω της εν δυνάμει απειλής της Κίνας προς την Ιαπωνία.
Η "βορειοκορεατική απειλή" είναι χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη σε αυτά τα σχέδια...

Κ. said...

Μ.Π. αυχαριστώ για την απάντηση. Για το τρίτο σημείο θές να πείς ότι σχετίζεται ο αντι-αμερικανισμός με τον αντι-σημιτισμό;

Επί της ουσίας, φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πάνε για πανωλεθρία στις εκλογές του Νοεμβρίου (αν όλα πάνε "δεξιά"). Με αυτό δεδομένο θα είναι αρκετά δύσκολο να κάνει κάτι δυναμικό ο Μπούς μέχρι το καλοκαίρι.

Κ. said...

"ευχαριστώ", συγγνώμη και για τα άλλα ορθογραφικά θα φταίει η πολύ Ελευθεροτυπία...

Κωστής Γκορτζής said...

Δεν διαφωνώ με τις -πολύ καλά τεκμηριωμένες- αναλύσεις επί της στρατηγικής και των οπλικών συστημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Το σχόλιό μου αφορά στην επικοινωνιακή πολιτική προς το "εσωτερικό", προς την Αμερικανική κοινωνία η οποία δεν πολυνοιάζεται για την Ιαπωνία, την Ν.Κορέα και την Ταϊβάν γιατί ΔΕΝ είναι ενημερωμένη. Τρομάζει, όμως, (και αποδέχεται το κόστος) όταν αρχίζει το παραμύθι περί πυραύλων με βεληνεκές που φθάνει στη χόουμλαντ.
Δεν σας κρύβω, δε, ότι στο βάθος του μυαλού μου υπάρχει μια ανησυχία μήπως η Β.Κορέα, αφού "εικονοποιηθεί" ως Σατανικό κράτος και απομονωθεί τελείως, γίνει το πεδίο δοκιμών, και επίδειξης της ισχύος, των νέων τακτικών πυρηνικών και μη οπλικών συστημάτων της υπερδύναμης. Τότε, όχι μόνο τα λόγια μας θα μασάμε αλλά και κάποια ζωτικά μας όργανα αναπαραγωγής! :)

Anonymous said...

Για μισό,θέλω να επισημάνω πως η Ν.Κορέα έχει συνταχθεί με την Κίνα στον ΟΗΕ στο θέμα των πυρηνικών.
Δηλαδή επιθυμεί εμπορικές κυρώσεις για την Πιονγιανγκ αλλά σε καμμία περίπτωση δεν επιθυμεί εισβολή.
Ας μην την βάζουμε λοιπόν στην ίδια ομάδα με την Ιαπωνία...

σχολιαστής said...

Τα έχω ξαναγράψει, για ένα κράτος εφιάλτη. Τα πυρηνικά τους μάραναν ενώ στερούνται στοιχειωδών αγαθών (όπως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα). Τα πυρηνικά γίνονται ασπίδα διατήρησης του καθεστώτος. Σιγά μην είναι η νομεγκλατούρα του καθεστώτος θύμα.

Κωστής Γκορτζής said...

Να διευκρινίσω ότι το σχόλιό μου δεν βασίζεται στο επικρατούν δόγμα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", ε;
Αλλά ούτε και στο άλλο επικρατούν δόγμα "όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας"...
Απλώς επισημαίνω ότι εδώ και καιρό, κάποια νέα οπλικά συστήματα αναζητούν πεδίο πρακτικών δοκιμών και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό μια και οι εποχές που τα δοκίμαζαν στην έρημο της Νεβάδα έχει περάσει.
Χώρια που η ενοποίηση των Κορεών στο μαλακό υπογάστριο της νομοτελειακώς νέας υπερδύναμης "πρέπει" να συντελεστεί το ταχύτερο.
Ναι, το πρόσωπο του καθεστώτος είναι απεχθέστατο, ναι στην καταδίκη του από όλους τους γνωστικούς ανθρώπους, αλλά...

Κωστής Γκορτζής said...

Να τα μας. Σήμερα η καθημερινή αναδημοσιεύει αμερικανικά άρθρα για την ανάγκη ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας στο διάστημα!

Anonymous said...

Βασικά αν βρεις τον κωδικα σε C,θα
τον τρέξεις και σε matlab,γιατί το matlab έχει compiler της C

Anonymous said...

Try here:
http://www.mas.ncl.ac.uk/~ndjw1/teaching/sim/gibbs/gibbs.html

Anonymous said...

Οι Αμερικανοί φοβούνται

1)Περαιτέρω ενίσχυση της Κίνας(Η Β.Κορέα ανήκει στη σφαίρα επιρροής της). Μείωση της επιρροής της είτε άμεσα είτε έμμεσα(μέσω Ν.Κορέας - Ιαπωνίας)στην περιοχή

2)"Όξυνση των πολεμικών ανταγωνισμών - Αποσταθεροποίηση" όπως το εννοούν της "περιοχής"
Και η Ιαπωνία θα ΜΠΕΙ στη κατασκευή πυρηνικών όπλων.Η Ιαπωνία έχει πυρηνική τεχνογνωσία

3) "Ανταλλαγή" Πυρηνικής - Πυραυλικής Τεχνογνωσίας(Β.Κορέα) με Πετρέλαιο - Χρήματα(Ιραν).
Ενίσχυση του Ιραν οπότε εισβολή στα πετρέλαια του Κουζεκσταν(Ιραν)... γιοκ!
ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙΕΙ

Καλό Χειμώνα

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ

Anonymous said...

Aχχιλέα

Η C, έχει το καλό και το κακό να δινει στον χρήστη την δυναμική διαχείρηση της μνήμης(μεταβλητές δεικτών μνήμης - pointers).Εκει είναι και το δύσκολο σημείο της.

Η C++ είναι ποιο δύσκολη από την C.Η C++ δεν είναι απλά μιά "επέκταση" της C.
Αν υπάρχει γνώση / εμπειρία σε Αντικειμενοστραφή Προγραμματισμό θα την καταλάβεις καλύτερα από την C.
Η C και η C++ χρησιμοποιούνται στα περισσότερα προγράμματα δικτύου κατώτερων επιπέδων


Αν έχεις ελευθερία στην επιλογή της γλώσσας στο Visual Studio, διάλεξε την V.B. ΑΝ είναι απαραίτητο να ασχοληθείς με Αντικειμενοστραφή Προγραμματισμό υπάρχει η Java (μοιάζει με τη C++ αλλά απο μόνη της διαχειρίζεται τα δ΄΄υσκολα σημεία της)

Ο προγραμματισμός δεν είναι σπορ "ικανότητας" στις δύσκολες "γλώσσες" αλλά ποτελεσματικότητας. Αν την δουλειά σου την κάνεισ με την ΑCCESS και τις μακροεντολές του, τότε ΑCCESS(έχει πολλά έτοιμα "συστατικά")

Το βασικότερο απ'ολα είναι να έχεις στο μυαλό σου το τι (στο περίπου) θέλεις να υλοποιήσεις και το πόσο απλά θα το υλοποιήσεις

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ