October 20, 2006

Ψυχοφελές παίγνιον

για... φυλακισμένους πχ της Κομμουνιστικής Νεολαίας και άλλων διαφωνούντων της Τσεχίας
Χρειαζόμαστε ένα τάβλι, χωρίς τα πούλια και 32 φασολάκια.
Βάζουμε τα φασολάκια στα χωρίσματα του ταβλιού, μοιράζοντάς τα όπως θέλουμε.
Κάθε κίνηση συνίσταται στο να
1) επιλέγουμε ένα από τα δύο χωρίσματα που να έχει φασολάκια και
2) να βγάλουμε από το τάβλι τουλάχιστο τόσα φασολάκια όσα έχει το χώρισμα που επιλέξαμε στο 1).
Προσοχή όμως: αν αμέσως πριν ξεκινήσουμε το 2) και τα δύο χωρίσματα έχουν φασολάκια, τότε δεν μπορούμε να τα πάρουμε όλα από το ίδιο χώρισμα.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερες κινήσεις.
Υποστηρίζω οτι κανείς δεν μπορεί να κάνει πάνω από 8. Έχω δίκιο;; Τεκμηριώστε την άποψή σας με ευσύνοπτα επιχειρήματα :-)))
ΥΓ: Το πρόβλημα είναι ειδική περίπτωση ενός άλλου όπου ξεκινάμε με ν φασολάκια - τότε ισχυρίζομαι οτι το παιχνίδι είναι αδύνατο να διαρκέσει περισσότερο από τετραγωνική ρίζα του 2ν.
ΥΓ': Θα επανέλθω στην συζήτηση στα σχόλια των δύο προηγουμένων ποστ, που μ'ενδιαφέρει πάρα πολύ.

16 comments:

Κωστής Γκορτζής said...

Δεν πρόλαβα να το τελειώσω. Μου τα πήρε η καθαρόαιμη για την κατσαρόλα."Εκτός αν θέλεις να φας λαδερά πούλια" μου είπε!

Κωστής Γκορτζής said...

Καλά, ένα κρύο αστείο είπαμε κι εμείς. Πώς κάνετε έτσι; Τρείς μέρες αποχή; Ούτε δάσκαλοι να είσασταν... Ή πέσατε με τα μούτρα στο "ψυχοφελές παίγνιον";
Άντε γιατί θα τα βάλω με τους εκπαιδευτικούς πάλι... :))

σχολιαστής said...

Θα προσυπέγραφα ανεπιφύλακτα το κείμενο των νεολαίων, αρκεί να προσθέσουν μια παράγραφο που να λέει "Γιατί μας κάνετε αυτά που κάναμε εμείς όταν είχαμε την εξουσια; Απο δω και πέρα ο σεβασμός μας στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα είναι υποκριτικός."

Επειδή έτσι κι αλλοιώς δε θα προσθέσουν την παράγραφο ας τους συμπαρασταθούμε για τις διώξεις. Στη δημοκρατική Ευρώπη, κανένας δεν πρέπει να διώκεται για τις ιδέες του.

Μαύρο πρόβατο said...

Καλησπέρα,

η απουσία (μου) οφείλεται στο πρώτο φθινοπωρινό κρυολόγημα! (ακόμα έχω τα χάλια μου...)

Φίλε σχολιαστή, μακάρι να εκφράσει κανείς τη συμπαράστασή του μη παραλείποντας να διατυπώσει και την άποψή του για το καθεστώς του υπαρκτού σοσιαλισμού. Έχω την εντύπωση άλλωστε οτι και οι ίδιοι το κριτικάρουν - και είναι επίσης σημαντικό οτι μιλάμε για ανθρώπους που τότε ήταν μικρά παιδιά ή βρέφη!
Δυστυχώς, αυτό είναι σύμπτωμα ενός γενικότερου και άκρως ανησυχητικού εναγκαλισμού των "δημοκρατιών" της ανατολικής Ευρώπης με την ακροδεξιά.
Στην Ουγγαρία οι νοσταλγοί του φασιστικού καθεστώτος Χόρτυ λύνουν και δένουν, στη Σλοβακία ο πρωθυπουργός κάνει εμετικές δηλώσεις για τους τσιγγάνους, στη Λεττονία παρελαύνουν τα γερόντια των τοπικών SS που παίρνουν τιμητική σύνταξη ενώ κόπηκαν οι συντάξεις όσων αντιστάθηκαν στους Ναζί, στην Πολωνία ο υφυπουργός Παιδείας απαιτεί να φύγει από τα σχολικά βιβλία η θεωρία του Δαρβίνου. Ελπίζω να έγινα κατανοητός - τουλάχιστο αυτά φαίνεται να καταλαβαίνουν και άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας για συμπάθεια στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, που υπέγραψαν αυτή την έκκληση - όπως ο Ντάριο Φο.

Αγαπητέ ημίαιμε, η φασολάδα θα ήταν σίγουρα πιό νόστιμη από το παιχνίδι ;-))
Ίσως δώσω την απόδειξη, αλλά φοβάμαι μη σπυριάσετε οι μη εθισμένοι στα συνδυαστικά μαθηματικά :-)))

Anonymous said...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΥΡΟΠΡΟΒΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΟΙ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚ,

ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ, ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ(ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ!!)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ "ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ" ΣΤΟΝ (ΕΣΤΩ ΚΑΤΑ ΟΝΟΜΑ)ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ.

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ",ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΜΕΤΑΜΦΙΕΖΟΝΤΑΙ ΣΕ LIGHT ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΟΛΑΓΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕΣ ΣΤΥΛ ΨΩΜΙΑΔΗ(ΞΑΝΑΒΓΗΚΕ Ο ΠΑΝΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΚΗ)!

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ
ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ

Κωστής Γκορτζής said...

Και, σύντροφε, μια απορία, χωρίς υποννούμενα και χωρίς υπαινιγμό.
Σωστά, νομίζω ότι, διαμαρτύρονται οι Τσέχοι Νεολαίοι Κομμουνιστές. Στο δικό τους πρόγραμμα, όμως, προβλέπεται Ελεύθερη Κομματική Νεολαία (πλην του εαυτού της);

Κωστής Γκορτζής said...

Το σχόλιό μου το έγραψα, αφού διάβασα του Σχολιαστή και το δικό σου, γιατί εμένα δεν με νοιάζει τι έκανε ΤΟΤΕ ο υπαρκτός σοσιαλισμός αλλά το πώς τον φαντάζονται ΤΩΡΑ οι κομμουνιστές που δεν τον έζησαν.

σχολιαστής said...

Φίλτατε μαύρο πρόβατο, ελπίζω στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, να περνούν απλώς μια μεταβατική φάση, και να μην πάρει (μόνιμα) το πάνω χέρι η ακροδεξιά.

Για τους νεολαίους που όντος ήταν μικροί την εποχή της ανατροπής, αυτό δεν τους απαλλάσει απο την υποχρέωση να μελετάνε την ιστορία τους. Ισα - ίσα επειδή δε βαρύνονται οι ίδιοι, μπορούν να πάρουν το σωστό δρόμο της δημοκρατικής αριστεράς. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι λένε για τον πολυκομματισμό και την "αστική" δημοκρατία, και τι θα κάνουν με αυτά αν πάρουν την εξουσία. Την ίδια απορία εξέφρασε και ο Ημίαιμος.

Κατά τ' άλλα, έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε, τι λένε για τις διώξεις, θεσμοί όπως το ευρωκοινοβούλιο. Είναι δυνατό να γίνεται τόσος χαμός για τους Αρμένιους (1915) και να μην ξεσηκώνεται η δημοκρατική Ευρώπη για διώξεις ευρωπαίων πολιτών το 2006.

Μαύρο πρόβατο said...

Φίλοι,

δίκιο έχετε και ρωτάτε για το πολίτευμα που υποστηρίζουν (αν και αυτό αφορά το αν θα τους υποστηρίζαμε ή όχι και όχι αν πρέπει ν'απαγορευτούν).
Είμαι κι εγώ εξίσου περίεργος να δω για τι σόι σοσιαλισμό μιλούν, γι αυτό
έκανα μια πρόχειρη ιντερνετική βόλτα.

Η βόλτα με επανέφερε στην πραγματικότητα που θίγω: η οργάνωση έχει ΗΔΗ κηρυχτεί παράνομη. Η σελίδα της λοιπόν δε λειτουργεί. Το μόνο ενδιαφέρον σχετικό που βρήκα είναι μια συνέντευξη ενός ανθρώπου του ΚΚ στο ράδιο Πράγα (αγγλικά, εδώ) απ'όπου πάντως καταλαβαίνει κανείς οτι η (μικροσκοπική) οργάνωση απαγορεύτηκε επειδή είναι υπέρ της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής - κι όχι γιατί είναι κατά της πολυκομματικής δημοκρατίας!

Έχω χάσει και ένα άλλο λινκ που είχα κρατήσει πριν μερικούς μήνες, μιας τσέχικης εταιρίας που βγάζει τισέρτ με σλόγκαν όπως "kill a communist, strenghten world peace" (αυτά κυκλοφορούσαν προεκλογικά και δεν απαγορεύτηκαν, γιατί θεωρήθηκαν ως χιούμορ).

...θέλω να πω λοιπόν, beware!!

Φοβάμαι οτι επιβάλλεται καταρχήν να πολεμήσουμε όλοι αυτό το τέρας που θεριεύει επικίνδυνα στην ανατολική ευρώπη (αλλά και στη δυτική - μήπως προσέξατε τα τελευταία αποτελέσματα στις Βελγικές εκλογές; Στις αυστριακές, μήπως;) Δεν είναι πολύ νωρίς...
Η δημοκρατία δέχεται καθημερινά πλήγματα σ'αυτές τις χώρες (αφήνω στην άκρη το ζήτημα της εξαθλίωσης - μια βόλτα στα μαγαζιά της Συγγρού με γλωσσομαθή παρέα αξίζει όσο χίλιες "αναλύσεις"), τέτοια που η κατάσταση στην Ελλάδα
του "υιού", του "ανηψιού", της μίζας και της ρεμούλας είναι μπροστά στα καθεστώτα αυτά εφάμιλλη του χρυσού αιώνα του Περικλέους...

Το ευρωκοινοβούλιο (ως σώμα) μάλλον ξεχάστε το. Δε λέει απολύτως τίποτα για τίποτε απ'όλ'αυτά - απ'όσο γνωρίζω.

Μαύρο πρόβατο said...

Ασπρόλυκε, welcome back και καλό χειμώνα ;-)

Anonymous said...

Η ακροδεξιά ανεβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη
1) Αποτυχία του ΑΝ-υπαρκτου Σοσσιαλισμού. Έλλειψη εναλλακτικής(για μένα επαναστατικής) πρότασης.Όταν έρθουν τα δύσκολα γίνεται επιστροφη στα παλια καλά και σίγουρα
2)Το εθνικό κράτος είναι ο πυρήνας του Καπιταλισμού.Μην το ξεχνάμε.
3)Φόβος από πλευράς των Η.Π.Α για "νοσταλγική" μνήμη- αποχωρισμός απ τη Γεωστρατηγική Σφαίρα της Ρωσίας και οτιδήποτε μπορεί νατην θυμίζει.
4)Φιλελευθεροποίηση των ηθων - Συντηριτικοποίηση της πολιτικής σκέψης. Αυτή είναι η "γραμμή" από Ουάσιγκτον-Λονδίνο-Παρίσι Μεριά

Βλέπετε οτι η παγκοσμιοποιηση των χρηματιστηριών δεν σημαίνει ενιαιο παγκόσμιο κράτος μιας και δεν λύνει στοιχειώδης ανθρωπινες αναγκες. Οπότε υπάρχει επιστροφή στις παλιές και σίγουρες αξίες άμεσα συνυφασμένες με τις οικονομικές αξίες..

Κατα τα άλλα κάποιοι "λειτουργικοί" διανοούμενοι στυλ Φουκουγιαμα, μίλησαν για τέλος της Ιστορίας..


Ευχαριστώ ΜαυροΠρόβατε.
Και πάλι καλό χειμώνα
ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ

liliputaner said...

¡me gusta mucho tu blogsite!;-)tha se episkeptomai taktika :-)

Μαύρο πρόβατο said...

Πάνο,
καλού κακού πάντως, πάρε το τάβλι και 32 φασολάκια και ξεκίνα την εξάσκηση γιατί μπορεί να σας έχουν χωριστά με το "σχολιαστή" :-)

(πλακίτσα - δεν νομίζω οτι στην Ελλάδα κινδυνεύει η δημοκρατία!

Συνέχεια πλακίτσας - και πάλι με τις υγείες σας οι Θεσσαλονικείς, κοίτα εδώ κι εδώ
τι μου έστειλε σύντροφος συμπλόγκερ
μπουχαχαχαχαχαχαχα )

Anonymous said...

Μιας και το ανέφερε ο Πανος ας πουμε μερικά πράγματα περί Φιντέλ

Οταν κατέλαβε την εξουσία το 1959, δήλωσε:
"Δεν είμαι κομμουνιστής"
"Δεν θα συνεργαστώ με τη Σοβιετική Ένωση"!!

Ζητούσε μία μη αποικιοκρατική σχέση με τις Η.Π.Α. Επεδίωκε στο εσωτερικό την πολιτική ισότητα λευκών - μιγάδων. Αλλά η ρατσιστικήεν έτος 1959( με τους μη λευκούς) Η.Π.Α την αρνήθηκαν.Μετά την στάση των Η.Π.Α.δεν είχε ο Φιντέλ και πολλές εναλλακτικές επιλογές

Με τις ενεργειες του θυμίζει αλογόμυγα που μπαίνει στο ρουθούνι του θηρίου και όλο το ενοχλεί. ΜΕ τον τρόπο του "ξεβρακώνει"τις Η.Π.Α. Αξίζει να αναφερθουν δύο περιστατικά

1)Στις αρχές της δεκαετίας του 80. Εδωσε την ελευθερία να φύγουν ελεύθερα προς τις Η.Π.Α,όσοι ήθελαν.Όποιος ήθελε, έφευγε για Μαιάμι

Αποτέλεσμα: Οι ίδιες οι Η.Π.Α, που αρχικά έλεγαν με έμμεσο τρόπο το "ελάτε"",
έντρομες γύρισαν ΒΙΑΙΩΣ πίσω αρκετούς από τους κακόμοιρους Κουβανούς που τόσο πολύ σκιάζεται για την οικονομία τους και την ελευθερία τους

2) Στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Απ τα κέρδη μεταπώλησης του Πετρελαίου, Ο κάστρο χρηματοδότησε το αντάρτικο της Αγκόλας.ΟΙ Η.Π.Α. κατηγόρησαν επισήμως την Κούβα ως "Ιμπεριαλιστική Δύναμη"!!

Η Ιστορία είναι και κωμικό ανάγνωσμα

ΑΣΠΡΟΣ ΛΥΚΟΣ

lazopolis said...

ερώτηση σχετική με τα φασόλια: υποχρεούσαι στο 2) να πάρεις φασόλι από το χώρισμα που επέλεξες στο 1); Προφανώς, αλλά μόνο ένα;

Μαύρο πρόβατο said...

Καλησπέρα,
Προφανώς, αλλά μόνο ένα;
τουλάχιστο ένα