January 26, 2016

Jamaica Inn

A story about murders for looting. Written by Daphne du Maurier back in 1936, first filmed by Alfred Hitchcock back in 1939; billed by the kingdom of Danemark's parliament now in 2016.



Either we resist, or we all are to be finished very soon.

2 comments:

Ενη said...


Αναμεσα σε εκεινους τους" αποχαιρετισμους" στην Καλυβα, ειδα το συντομο σχολιο σου και θυμηθηκα τον πρωτο καιρο που ησασταν καποιοι αξιολογοι σχολιαστες.......αλλά εκτοτε χαθηκατε.
Ισως, σε τελευταια αναλυση, να ηταν εκεινη η εποχή που εγραψε Ιστορια, στην Καλυβα.

υγ. Ταινιες του παλιου καλου σινεμα σπανιο ειδος. Τωρα η κουλτουρα μας εχει "εκσυγχρονισθει" συμφωνα με τους ορους της "ελευθερης αγορας".


Μαύρο πρόβατο said...

Χάρηκα πολύ που είδα εδώ σχόλιό σου, έστω και καθυστερημένα. Πράγματι σταμάτησα να σχολιάζω εκεί, όταν συνειδητοποίησα οτι διάφοροι τύποι έχοντες την αγωνία να δικαιώσουν το γερμανοτσολιά παππούλη τους, άρχιζαν να δίνουν τον τόπο. Συνέχισα όμως να την παρακολουθώ, γιατί συγκέντρωνε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα τρόπων σκέψης των συμπολιτών μας σχετικά με την - χωρίς τελειωμό - κρίση.

-Στο απολαυστικό φιλμ του Χίτσκοκ, κάποιοι χωριανοί δημιουργούν ναυάγια (ανάβοντας τη νύχτα φώτα που παραπλανούν για την ακτογραμμή και οδηγούν τα πλοία να τσακιστούν στα βράχια) και μετά αποτελειώνουν και λεηλατούν τους ναυαγούς. Τι διαφορετικό έκανε ο δυτικός ιμπεριαλισμός στη Συρία; Εργάστηκε εντατικά για να γίνει η χώρα ρημαδιό, εξόπλισε και με τη βοήθεια της Τουρκίας και των πετροεμίρηδων μεσαιωνικούς βαρβάρους, οδήγησε τον πληθυσμό που γλίτωσε στην προσφυγιά με καμμένα σπίτια, και - ως γραφικό κερασάκι στην τούρτα - έρχονται οι Δανοί να τους λεηλατήσουν με δημοκρατικά ψηφισμένο νόμο, μέχρι και ο,τι αξίας κουβαλάνε στα μπαγκάζια της συμφοράς.
Την ίδια στιγμή η ΕΕ ζητάει από την Ελλάδα «καλύτερη φύλαξη» των θαλάσσιων συνόρων, με σκοπό την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, μ᾽άλλα λόγια ζητάει να πνίξουμε μερικούς (παραπάνω από αυτούς που χάνουν ήδη τη ζωή τους στα περάσματα). Κι όσους γλιτώσουν αλλά περισσεύουν, ζητάει να τους εγκλείσουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περισσεύουν δε, όχι όσοι δεν μπορεί η ΕΕ να «φιλοξενήσει», γιατί ουδέποτε η σχετική ερώτηση δεν απαντήθηκε - αντί γι αυτό, η κάθε χώρα της ΕΕ, πρώτη δε απ᾽όλες η Γερμανία, αναφέρεται μάλλον στο πόσοι πρόσφυγες της είναι απαραίτητοι για φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς (ίσα με τους άλλους εργαζόμενους) δικαιώματα.
Τέλος, στο βαθμό που οι συνέπειες των εγκλημάτων δημιουργούν καταστάσεις που ξεπερνάνε τους σχετικούς σχεδιασμούς, ενεργοποιείται αυτόματα η (ανοιχτά) φασιστική εναλλακτική.

Αυτή είναι η «Ευρώπη», αυτή ήταν πάντα, γιατί είναι έτσι φτιαγμένη και αν λειτουργήσει αλλιώς θ᾽απαρνηθεί τη φύση της.
Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι τη στρατιωτική συντριβή των απανταχού καθαρμάτων εξοπλισμένων από τη Δύση ισλαμιστών, μια ήττα που να τσούζει στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους του, και την ειρήνευση της πολύπαθης Συρίας, όπως και της Υεμένης με την ανάληψη της μελλοντικής τύχης της από τους νικητές, που προσβλέπω μεταξύ άλλων να φέρει κι ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.