July 12, 2014

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας σας ενημερώνει

Ο προβληματισμένος αναγνώστης θα έχει παρατηρήσει οτι είναι πλέον πολύ δύσκολο να εξαχθεί οποιαδήποτε αλήθεια από τις τοποθετήσεις των αστών πολιτικών: αυτή καταχωνιάζεται συνήθως ανάμεσα στις γραμμές, ή προκύπτει δια της αντιπαραβολής δηλώσεων άλλων ή των ιδίων αλλά σε διαφορετικό τόπο/χρόνο.
Σπάνια, μια δυσχερής συγκυρία, η πίεση χρόνου, η έλλειψη συντονισμού ή άλλος εξαναγκασμός, σπάνε την επικοινωνιακή κρούστα και καθιστούν προφανή τη συσχέτιση όσων λέγονται με όσα γίνονται.
Άλλοι παράγοντες της άρχουσας τάξης, είτε του κράτους είτε του κεφάλαιου, είναι και φορείς της μεροληψίας των άμεσων συμφερόντων που εκφράζουν.
Καμμιά φορά όμως συμβαίνει να περάσουν στη δημόσια σφαίρα εκτιμήσεις παραγόντων που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αποστολής παραπλάνησης ή πειθαναγκασμού των μαζών, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν συνθετικά τη γραμμή ολόκληρης της κεφαλαιοκρατίας· εκεί το επικοινωνιακό κουκούλι είναι λεπτό και αρκετά διαφανές ώστε να φαίνεται η εν λόγῳ νύμφη όπως είναι και όπως γίνεται.
Αυτή είναι η περίπτωση της συνἐντευξης του Christian Noyer που παραθέτουμε στο αυθεντικό και πρόχειρη μετάφραση (κλικ στην εικόνα για το pdf).




Καλή ανάγνωση - θα επανέλθουμε για το σχολιασμό της.

No comments: