January 13, 2011

China watch

When a war becomes a phase of history, the course of the war emerges little by little, like the gradual cooling of molten steel. From the earliest small-scale local fights, to campaigns consisting of interrelated battles on all sides, to wars consisting of a few or even several campaigns, and finally to the possibility that a war could spread and become a great intercontinental or worldwide war; in this way a war proceeds tier by tier up invisible steps.

Possibly it might also go back down. On each level are strewn moaning casualties and the bodies of the dead, the muzzles of the victor's guns raised high and the rifles of the defeated lying abandoned, as well as many plans and stratagems, either wise or stupid.
Qiao Liang, Wang Xiangsui: Unrestricted Warfare, 1st chinese edition: PLA Literature and Arts Publishing House, Beijing, 1999

Ανεβάζω εδώ κάποιες κάποιες προπαρασκευαστικές σημειώσεις, γραμμένες πριν λίγους μήνες, που περιμένουν να εξελιχθούν σε κανονικό μπιλιέτο, με την ελπίδα η δημοσίευση να δημιουργήσει την αναγκαία πίεση. (Εν τω μεταξύ, πληθώρα ειδήσεων έρχεται να επιβεβαιώσει και να εμπλουτίσει καθημερινά τις αποσπασματικές και πρωτόλειες παρατηρήσεις).

Ιδού:

1. Η Κίνα κλείνει συμφωνίες, με Ρωσσία, Βραζιλία, Ευρώπη. Κοινό χαρακτηριστικό των συμφωνιών αυτών, η «περικύκλωση» του δολλαρίου.

2. Η Κίνα παρουσιάζει νέο οπλοστάσιο, κι εκσυγχρονισμό της δομής του στρατού της. Στόχος είναι η περαιτέρω άνοδος του κόστου της αμερικανικής ηγεμονίας στον Ειρηνικό, σε συνδυασμό με την σταδιακή απόσπαση ολόκληρων γεωπολιτικών πεδίων από το άρμα των ΗΠΑ: Αυστραλία, Ταϊβάν είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Καυτός ανταγωνισμός στην Κορέα αλλά και τις Φιλιππίνες.

3. Η Κίνα προετοιμάζεται για τον έλεγχο μιας κρίσης υπερσυσσώρευσης. Είναι όμως ενδιαφέρον να δει κανείς οτι να την υποστεί θα είναι μεγαλύτερο κακό για τους ανταγωνιστές της, απ’ό,τι να την αντιμετωπίσει! Η κινέζικη οικονομία έχει αδύνατα σημεία τα οποία όλοι εντατικά μελετούν. Το πρόβλημα όμως είναι οτι στη συγκυρία μπορεί να τα αξιοποιήσει και ως πλεονεκτήματα στους συσχετισμούς των πόλων δύναμης.

4. Η Κίνα ανακοινώνει τεχνολογικά επιτεύγματα και στρατηγικής σημασίας καινοτομίες. Έχει δειχτεί πειστικά, με όρους μοντέλου, οτι ένας συνδυασμός «εφεύρεσης» και αναπτυξιακής πολιτικής της Κίνας μπορεί να καταστήσει την «κρίσιμη μάζα» παράγοντα αναπόφευκτης επικράτησης, είτε με ελευθερία συναλλαγών είτε με προστατευτισμό. Μπορεί ο αντίπαλός της να αντιτάξει σε αυτό, ένα τακτικό μίγμα ελευθερίας συναλλαγών και προστατευτισμού ώστε να ακυρώσει αυτήν την επικράτηση; Κάτι ανάλογο σε επίπεδο μοντέλων πάντα, θα ήταν ορισμένα μαρκοβιανά παίγνια που συνδυάζουν κατάλληλα δύο υποπαίγνια με προοπτική ήττας απέναντι στη «φύση», σε ένα νικηφόρο.

10 comments:

sissa ben dahir said...

Μαυροπρόβατε, το abstract που μας δίνεις, προμηνύει ένα καλό και διεισδυτικό κείμενο μετά από καιρό.
Αν δεν το έχεις περιλάβει ήδη στο πλάνο σου (που δεν το πιστεύω, Χο), δες και ένα ακόμη σημείο.
Που θα κατευθυνθούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους οι Κινέζοι; Σε ποιες δλδ χρηματαγαρές/κεφαλαιαγορές βλέπουμε να στρέφονται βαθμιαία.
Και βέβαια σε τι είδους επενδύσεις και χώρες στην Αφρική;
Χαίρε προς το παρόν.

Anonymous said...

Γιούρια Μπλακσίπιε

ένα τέτοιο ποστ θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Αλλά γράφτο γρήγορα πριν με δέσουν με αλυσσίδα ( του μαρκοφ )

Παπούλης

kapetanios said...

Είναι οι ΗΠΑ έτοιμες να αναγνωρίσουν την Κίνα ως παγκόσμια δύναμη?


από μια πηγή ενημέρωσης
http://english.peopledaily.com.cn/

kapetanios said...

(σαν να με κράτησε σαν σπαμ ένα σχολιάκη με δυο συνδέσμους- έλα μαυροπροβατή με λαμβάνεις ? )

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα,
ευχαριστώ σας όλους για την ενθάρυνση!
Κάπταιν το σχόλιό σου εγκαινίασε το σπαμόφιλτρο του μπλόγκερ, κι έτσι πληροφορήθηκα κι εγώ για την ύπαρξή του φίλτρου. Εις το εξής θα ελέγχω συστηματικά!

Λοιποί αναγνώστες: δείτε παραπάνω το σχόλιο του καπετάνιου 15/1/2011/01:10 GMT+1, εμφανίστηκε 15/1/2011/07:37 GMT+1), και ακολουθείστε τα πολύ ενδιαφέροντα λινκς (αγγλικά).

Μαύρο πρόβατο said...

Σίσσα, στοιχεία απάντησης, εδώ (γαλλικά). Πρόσφατο ντου στο χρηματιστήριο του Τόκυο, να συσχετισθεί με τις πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας περί υπεράκτιων...

nikos__alfa said...

Μαύρο πρόβατο .Καλημέρα.
Δεν ξέρω κατά πόσον θα σου είναι χρήσιμο αλλά θα ήθελα να αξιολογήσεις και από αυτήν την οπτική τις δυνατότητες της Κίνας στο μέλλον!

ΠΙΝΑΚΑΣ V: Οι 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, με κριτήριο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν τους το 2008, σε εκ. $ – σύγκριση με το ΑΕΠ τους

Σχετικός Πίνακας


* Αν και συγκρίνουμε δύο διαφορετικά έτη, τα συμπεράσματα δεν αλλάζουν σημαντικά.

** Υπεισέρχεται η Βραζιλία στην 8η θέση

Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα (η πρώτη στήλη με τη μέθοδο Atlas)

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος



Στις χώρες εκείνες, στις οποίες το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν είναι χαμηλότερο από το ΑΕΠ, σημαίνει ότι οι επενδύσεις τρίτων στις οικονομίες τους, είναι υψηλότερες από τις δικές τους στις ξένες – το αντίθετο για τις υπόλοιπες (ουσιαστικά, αυτό συμβαίνει μόνο στη Μ. Βρετανία). Όσο πιο κοντά δε είναι ο πρώτος δείκτης στο δεύτερο, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Ειδικά όσον αφορά την Κίνα (την Ινδία επίσης), η τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών, εμφανίζει μία σημαντική εξάρτηση της από τις ξένες επενδύσεις – ένα γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο, στην περαιτέρω εξέλιξη της υποψήφιας κυρίαρχης υπερδύναμης.
http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2231.aspx

Μαύρο πρόβατο said...

Χαίρε Νικάλφα,
πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω γιατί, αλλά μου εμφανίστηκε το σχόλιό σου σήμερα 24/2, μεσημεράκι εδώ που βρίσκομαι. Έχεις δίκιο νομίζω για το πολύ ενδιαφέρον των στοιχείων αυτών, που τοποθετούν τις απαραίτητες φωτοσκιάσεις στο ταμπλώ της "θριαμβεύουσας Κίνας"...
Ελπίζω εδώ εκτός έδρας που είμαι σε ανέλπιστες - διακοπές, να βρώ το χρόνο να παρουσιάσω μια σύνθεση όλων όσων γνωρίζουμε, με τα αναγκαία ερωτήματα που προκύπτουν. Νάσαι καλά!

nikos__alfa said...

Χαχα Μαυροπρόβατε
σπάσαμε το ρεκόρ ..βραδύτητας στην επικοινωνία!
Νάσαι καλά!

ΥΓ Έλεγα κιεγώ...

ΥΓ2 Παραπέρα ,για τα στοιχεία λέω εξάρτησης από ξένες επενδύσεις, ψάχνοντας λίγο παραπάνω βρήκα ότι οι Κινέζοι σε κάθε ευκαιρία υποχρεώνουν τις ξένες πολυεθνικές,για να τους επιτρέψουν να μπούν στην Κινεζική αγορά, να δίνουν τεχνολογία και υπεργολαβίες σε τοπικές βιομηχανίες κάτι που αντισταθμίζει αρκετά το προηγούμενο.
Αμ πως!

Μαύρο πρόβατο said...

Πράγματι, που έλεγε κι εκείνος ο έλληνας πολιτικός :-))
Οι κινέζοι ήταν από την αρχή εξαιρετικά επιδέξιοι στα θέματα μεταφοράς τεχνολογίας. Με την αιρμπας για παράδειγμα οι συμφωνίες είναι πρωτοφανείς από την άποψη αυτή!

Οφείλω όμως να τα συμμαζέψω όλα αυτά στο προαναγγελθέν ποστ!