January 24, 2011

ALBA 1 - USA -1




Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα (Κυριακή στην Ευρώπη),  το Île de Batz ξεκίνησε την πόντιση υποβρύχιας οπτικής ίνας, συνολικού μήκους 1538 km (route length - περί τα 1630 πραγματικού μήκους) που θα συνδέσει την Κούβα με την αμερικανική ήπειρο.



Η πόντιση ξεκίνησε από το Camurí Chico (Vargas) στα παράλια της La Guaira, κοντά στο αεροδρόμιο Maiquetía του Καράκας και το καλώδιο θα φτάσει στην Playa de Siboney, στα παράλια του Santiago de Cuba (σε απόσταση 18km). Μια δεύτερη σύνδεση 221km (περί τα 245 πραγματικού μήκους) θα ξεκινά από κει (Aguadores) για να καταλήξει στη Τζαμάικα (στο Golden Sands Beach Cottages, Ocho Ríos, Middlesex), όπου θα συνδεθεί στο δίκτυο της LIME Jamaica. Σχέδια υπάρχουν και για σύνδεση της Αϊτής και της Δομινικανής Δημ και αργότερα, με άλλη επέκταση, νησιών στις μικρές Αντίλλες. Το συνολικό εύρος ζώνης του καλώδιου θα είναι 640Gbytes/s, από δύο ζεύγη οπτικών ινών χωρ. 320Gbytes/s  (το δεύτερο ζεύγος θα χρησιμοποιηθεί για τις μελλοντικές επεκτάσεις της σύνδεσης). Αν οι υπολογισμοί μου είναι σωστοί, το προσφερόμενο εύρος ζώνης σε Κούβα και Τζαμάικα αντιστοιχεί σε περίπου 40 με 80 εκατομμύρια ταυτόχρονες τηλεφωνικές συνδέσεις χαμηλής ποιότητας, ανάλογα με τον τύπο συμπίεσης [*]. Το λινκ θα διαχειρίζεται η μικτή Βενεζουελανο-κουβανική Telecommunications Gran Caribe S.A (καταχ. 3/9/2008: Telecom Venezuela 60% - Telco Transbit 40% - λεπτομέρειες στο διάταγμα Nº 5.635, Gaceta Oficial N° 38.791 της Βενεζουέλας), ενώ το πρότζεκτ που πλαισιώνεται από την ALBA έχει αναλάβει η γαλλο-κινεζική Alcatel Shanghai Bell Company με τη γαλλική θυγατρική Alcatel Submarine Networks (σημειώνεται οτι στην επιλογή του αναδόχου μέτρησε καθοριστικά η ανάγκη να μη χρησιμοποιηθούν υποκατασκευαστές που υπόκεινται στο εμπάργκο των ΗΠΑ). Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στις 8 Φεβρουαρίου 2011 στην Κούβα, απ'όπου πρόκειται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ν'αναχωρήσει στις 11, για να καταλήξει  στις 14  στην Τζαμάικα.

Το σχέδιο μεταξύ CVG Telecom (Βεν.) και ETECSA (Transbit, Κουβ.) υπογράφθηκε τον Οκτώβριο του 2006 και ανακοινώθηκε το 2007 μαζί με δεκάδες άλλες διακρατικές συμφωνίες της Κούβας με τη Βενεζουέλα.

Η έναρξη εργασιών είχε ανακοινωθεί πριν δεκατέσσερεις μήνες.

Πάνω από τα 3/4 τν επίγειων υποδομών απόληξης του καλωδίου, συμπεριλαμβανομένων των ακίνητων, είναι έτοιμο, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού προχωρά.

Ο αρχικός προϋπολογισμός 55 εκ $ (35 εκ. για το υποθαλάσσιο και 20 εκ. για τη διασύνδεση με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Κούβας και της Βενεζουέλας αντίστοιχα) έχει αναθεωρηθεί στα 70 εκ $
(επίσημοι αριθμοί: 63,2 εκ $) δεκατέσσερεις μήνες μετά τη ανακοινωμένη έναρξη των εργασιών, τρία και χρόνια μετά την αρχική δημοσιοποίηση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το 2006:

Το Île de Batz ξεκίνησε στις αρχές τις χρονιάς από το Calais και αφίχθηκε στη Βενεζουέλα 16 Ιανουαρίου. (Σημειώνεται οτι, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, με βάση την προβλεπόμενη ημερομηνία προσέγγισης της κουβανικής επικρατείας, θα του απαγορεύεται να προσεγγίσει τις ακτές της αυτοκρατορίας για το επόμενο 6μηνο...)

Η σύνδεση αναμένεται να λειτουργήσει μετά το καλοκαίρι του 2011, σηματοδοτώντας το άδοξο τέλος της τηλεπικοινωνιακής διάστασης του άθλιου 48ετούς εμπάργκο των γιάνκηδων. Μια εκτίμηση του μέτρου της αθλιότητας, προσφέρει η κάθετη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να διασυνδεθεί η Κούβα με την οπτική ίνα Cancún (Mexico) - Miami του δακτύλιου ARCOS, που περνά... 30km από την παραλία Malecón της Αβάνας. Μέτρο επίσης της διαστροφής μιας πιό "έξυπνης" πολιτικής, είναι οτι η συγκεκριμένη άρνηση διατηρείται, ενώ παράλληλα από τις 12/1/2010 ανακοινώνεται από την U.S. Federal Communications Commission οτι το ΥΠΕΞ επιτρέπει πλέον τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση νέων υποβρύχιων συνδέσεων ΗΠΑ-Κούβας, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη επιχείρηση του Μαϊάμι. Πίσω της βέβαια, τα μεγαθήρια της Verizon  και  AT&T, που κλαίνε για τις "χαμένες δουλειές" και ψελλίζουν περί ανεπαρκούς χαλάρωσης των επιχειρηματικών περιορισμών (OFAC/CAC κτλ) και χαμηλής ελαστικότητας στη διαπραγμάτευση των τιμολογίων. (Να υποθέσουμε οτι θα ενώσουν και την επιρροή τους για να σταματήσει η  διαρκής εκ των ΗΠΑ παρενόχληση του φάσματος στην Κούβα;...)   

Οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου καλύπτουν 25 χρόνια λειτουργίας.
Η σύνδεση ALBA 1, εκτός από τον πολλαπλασιασμό της συνολικής χωρητικότητας σύνδεσης της Κούβας με το διαδίκτυο επί 2 με 3000, θα μειώσει κατά 25% και το κόστος των δορυφορικών της συνδέσεων,  που προσφέρουν συνολικά μόνο 65Mb/s uplink - 124Mb/s downlink για την επικοινωνία του νησιού με τον υπόλοιπο πλανήτη (στοιχεία 2008 - από επίσημες πηγές το 2010 τα μεγέθη είναι περίπου τριπλάσια -209Mb/s uplink -  379 Mb/s downlink).

Πρέπει τέλος να σημειωθεί οτι παρά την προχωρημένη, τα τελευταία χρόνια, ψηφιοποίηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, σχεδόν όλη η ενσύρματη σύνδεση είναι με χαλκό και η τεχνική κατάσταση εκτιμάται οτι θα επιτρέπει ονομαστικές ταχύτητες γύρω στα 2Mb/s. (Το backbone οπτικής ίνας που σχεδιάζεται να επεκτείνει το υπάρχον, θα πρέπει να συμπληρωθεί με εκσυγχρονισμό του "παραδοσιακού" μέρους - ομοαξονικό, μικροκυματικές ζεύξεις - αλλά κυρίως με ανάπτυξη νέου τμήματος του δικτύου, ειδικά στο μέρος του τοπικού βρόχου. Απ'ο,τι φαίνεται, η κινητή τηλεφωνία κοστίζει λιγότερο να προχωρήσει. Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η εγκατάσταση νέων τεχνολογιών σταθερής ασύρματης πρόσβασης για ίντερνετ υψηλής ταχύτητας: ποιές, πότε, πώς;)     


Το έργο εντάσσεται σαφώς σε ένα πιό φιλόδοξο στρατηγικό πλαίσιο τηλεπικοινωνιακής απεξάρτησης της Λατινικής από τη Βόρεια Αμερική. Πλευρές του πλαισίου αυτού είναι η λειτουργούσα απευθείας καλωδιακή σύνδεση Βραζιλίας-Ευρώπης (η μόνη μεγάλης χωρητικότητας-υπάρχουν και μικρότερες όπως πχ η παλιά, από τη δεκαετία του 70, Βενεζουέλας-Καναρίων νήσων...), αλλά και η από χρόνια σχεδιαζόμενη εγκατάσταση (αλλά διαρκώς καθυστερούμενη...) NAP στη Βενεζουέλα, που θα λύσει πολλά προβλήματα με τη δρομολόγηση ιντερνετικής κίνησης σε τοπικό επίπεδο, παρακάμπτοντας το Μαϊάμι. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη σύνδεση πιθανολογείται οτι θα προκαλέσει νέα επενδυτική κινητικότητα στις κουβανικές τηλεπικοινωνίες.

Ηδη η Telecom Italia που κατέχει το 27% της  ETECSA και έχει από το 2008 δημοσιοποιήσει την πρόθεση να πουλήσει το μερίδιό της, ελπίζει να εισπράξει αξιόλογη υπεραξία. Στους ενδιαφερόμενους (που κρύβουν άλλλυς, όπως πχ η περίπτωση της Cobian Intl,...), προστίθεται σύμφωνα με δημοσιεύματα η βρετανική Cable & Wireless Communications που δραστηριοποιείται στην Καραϊβική και κατέχει τη LIME Jamaica που θα εκμεταλλεύεται τη σύνδεση της χώρας με την ALBA 1 με το δικό της δίκτυο στο νησί (πρόσφατα ολοκλήρωσε το στήσιμο υποβρύχιας οπτικής ίνας -επένδυση ύψους 35 εκ $ - που ακολουθεί την ακτογραμμή και συνδέεται με ν. Καϋμάν, Ισπανιόλα και Παρθένες νήσους)...

- Προς το παρόν, έχει δημοσιευτεί στην κουβανική εφημερίδα της Κυβερνήσεως (4/1/2011, τ.2, σελ.3) η επαναγορά του 27% από κουβανικές κρατικές επιχειρήσεις (για 706 εκ $, 500 που πληρώθηκαν αμέσως συν 206 σε ισόποσες 36 μηνιαίες δόσεις). Η συμφωνία είχε καταληχθεί από το Δεκέμβριο του 2010 (εγκρίθηκε 16/12) και η μεταβίβαση φέρεται οτι επιτελέσθηκε 31/1. Πιό συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της ETECSA, συνίσταται τώρα στη συμμετοχή 6 επιχειρήσεων:
Telefónica Antillana S.A. (TELAN), 51,006% (προνομιούχες μετ.)
Rafin 27,003% (το μερίδιο των Ιταλών που εξαγοράστηκε - η εταιρεία ανήκει στο Grupo de Administración Empresarial S.A. των κουβανικών ενόπλων δυνάμεων),
Universal Trade & Management Corporation S.A. (UTISA: έδρα στον Παναμά, ελέγχεται από το κουβανικό υπουργείο Επικοινωνιών): 11,086%
και: 6,157% η Banco Financiero Internacional, 3,825%  η Negocios en Telecomunicaciones (που αντιπροσωπεύει την Κούβα στην Empresa Gran Nacional de Telecomunicaciones del ALBA -ALBATEL η οποία συνενώνει τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Κούβας, Βενεζουέλας και Βολιβίας) και τέλος 0,923% η Βanco Internacional de Comercio.
Ο κύριος μέτοχος, η  Telefónica Antillana, είναι ανώνυμη εταιρεία με ονομαστικές μετοχές κουβανικού κεφαλαίου ενώ οι δύο τράπεζες αποτελούν μέρος του εθνικού τραπεζικού συστήματος.



UPDATE
-2/2: τοποθέτηση σημείου διακλάδωσης, στα 817km από το Camuri της Βενεζουέλας. Το σημείο θα επιτρέψει τη μελλοντική σύνδεση και άλλων νησιών της περιοχής (κυρίως, της Ισπανιόλα - Αϊτή/Δομ. Δημοκρ.).
-8/2: το Île de Batz κατέπλευσε στην Κούβα
-15/2: το έργο της πόντισης ολοκληρώθηκε, με την άφιξη του πλοίου στην προβλεπόμενη θέση στο  Ocho Ríos

___
* Σύμφωνα με τη μεταφορά επίσημων δηλώσεων των ανθρώπων της Gran Caribe στον Τύπο. Προσωπικά, διατηρώ τις εξής δύο επιφυλάξεις: 
1) Είμαι συνηθισμένος να βρίσκω χωρητικότητες τηλεπικοινωνιακών καναλιών σε Χb/s κι όχι σε Χbytes/s. Οι υπολογισμοί έγιναν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Τα ίδια όμως έκαναν λόγο για το ισοδύναμο 10 εκ. ταυτόχρονων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κάτι που ενισχύει την εκδοχή οτι πρόκειται για 2x320 Gb/s, οπότε και τα υπολογισμένα μου πρέπει να διαιρεθούν δια του 8, δίνοντας τελικά κατά μέσο όρο ισοδύναμο 7,5 εκ. ταυτόχρονων συνδ. 
2) Οι τύποι των καλωδίων που θα χρησιμοποιηθούν, συγκεκριμένα το OAL-C5, (διαφόρων οπλισμών) για το τμήμα Βενεζουέλα-Κούβα (με επαναλήπτες) και το URC-2 (επίσης διαφόρων οπλισμών) για το χωρίς επαναλήπτες Κούβα-Τζαμάικα, μπορεί αν κατάλαβα καλά να περιέχουν περισσότερα των δύο ζευγών, εκ των οποίων το ένα στο μέλλον θα αφιερωθεί φυσικά στις γεωγραφικές επεκτάσεις του συστήματος. Επίσης, συχνά ποντίζονται περισσότερα του ενός καλωδίων στα πλαίσια του ίδιου έργου... Ταυτόχρονα, στην Καραϊβική υπάρχουν γύρω στα 25 μεγάλα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα, εκ των οποίων δέκα είναι πραγματικά μεγάλα. Μήπως λοιπόν δεν έχουν ανακοινωθεί/αναδειχθεί οι πραγματικές διαστάσεις του έργου; Ιδιαίτερα, τι δυνατότητες αναβάθμισης του εύρους ζώνης θα υπάρχουν αξιοποιώντας το εγκαταστημένο καλώδιο; Το γουέμπ βέβαια δε θα δώσει την απάντηση - ίσως κάποιοι εγγράμματοι και ορεξάτοι δημοσιογράφοι να το κάνουν!

3 comments:

bric-à-brac said...

Μμμμ... πολύ καλό! Ενδιαφέρουσα κίνηση καθώς υπάρχει μεγάλη τηλεπικοινωνιακή ανάπτυξη (και αντίστοιχες ανάγκες) στην περιοχή. Να το προσεγγίσουμε καλλίτερα, με κάθε έννοια...

demetrat said...

πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις.
Αφορούν έναν τομέα που δεν είχα σκεφτεί ποτέ.


δ

Μαύρο πρόβατο said...

Καλωσορίσατε, ευχαριστώ!
Bric-à-brac, να δούμε καταρχήν αν θα συνδεθούμε, στις 15 ;-)