March 28, 2010

Προληπτικά

...Τιμή και δόξα στον αξιωματικό των ΟΥΚ που φώναξε για την πατρίδα, γκρουπ στο φέισμπουκ 7500 μέλη.
Ψήφοι Χρυσής Αυγής εκλογές Οκτ. 2009: 19636(?)  Προληπτικό ξύλο 30%, είναι μια ιδέα (κοινωνικώς) προς εξέτασιν...

March 23, 2010

Κυρτός συνδυασμός

Σημειώναμε σε αυτό το μπλογκ, στις 30-10-2008:

Έχει πλάκα να παρατηρήσει κανείς οτι μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί τρεις ομάδες χωρών: αυτές όπου οι κυβερνήσεις ή/και το κράτος επιτελικά ή/και σε στενή αλληλοσχέση με το μεγάλο κεφάλαιο, παίρνουν μέτρα με ντε φάκτο ισχύ χωρίς να ρωτήσουν κανέναν άλλον.


Οι χώρες όπου το βασικό πρόβλημα είναι τι θα πει ένα όργανο που τις υπερκαθορίζει αλλά συμμετέχουν έστω και χωρίς σοβαρή επιρροή σε αυτό (είναι η περίπτωση της Ελλάδας με τους κοιναγορίτες κομμισάριους, αλλά και σειράς ομοειδών χωρών: πχ Πορτογαλία [...]

Τέλος, υπάρχουν οι χώρες που σύρονται στο ΔΝΤ ή εκλιπαρούν άλλες για βοήθεια (η ειδική περίπτωση της Ισλανδίας, το Πακιστάν, αλλά και μια σειρά χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και η Ουκρανία, υπάγονται στην κατηγορία αυτή).

Ένα χρόνο, τέσσερεις μήνες και εικοσιτέσσερεις μέρες μετά, ο Τύπος κάνει λόγο για μια νέα κατηγορία χωρών που δε μπορούσαμε να φανταστούμε: αυτήν που προκύπτει από τον κυρτό συνδυασμό αυτών που σημειώνουμε με έντονα γράμματα παραπάνω - και όχι μόνο με τη μαθηματική έννοια...

Bonus:  Κρατικός δανεισμός και σπρεντ (midterm CDS over 10y bonds). Μια εικονογραφημένη ιστορία που δείχνει οτι η Ελλάδα όντως στοχοποιήθηκε (αλλά δε δείχνει βέβαια οτι αν δεν ήταν αυτή, θα ήταν κάποια άλλη χώρα στη θέση της). Ελπίζω σύντομα να βρεθεί ο χρόνος για να περάσουμε σε μια κριτική ανασκόπηση στοιχειωδώς σοβαρότερη από τους αλαλαγμούς των κριτικών της κρίσης της διαχείρισης (ΠΑΣΟΚ, τμήμα ΝΔ, ΛΑΟΣ) και των κριτικών της διαχείρισης της κρίσης (ΝΔ, τμήμα ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ), που λειτουργούν ως διαφημιστικό διάλειμμα μέχρι να καταποθούν τα κάθε φορά νέα μέτρα.




(Τα κράτη με τον κώδικα ISO - αρχικά. Η Ελλάδα είναι GR, η Γερμανία DE κτλ. Τα σπρεντ είναι νομίζω του τελευταίου 10ήμερου του Ιανουαρίου 2010 . Από το The future of public debt: prospects and implications, S.G Cecchetti  et al., in conf. “Challenges to Central Banking in the context of Financial Crisis,” Mumbai, India, 12-13/2/2010. Ανανεωμένη έκδοση ως working paper, Μάρτης 2010)

Bonus update (για τις ανάγκες άλλης συζήτησης) Χωρίς το αντίστοιχο ποστ (πάλι ο χρόνος...) ορισμένα ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία - παραπομπή στο προαναφερθέν κείμενο. Η γραμμή εδώ (προσοχή στην κλίση, οι κλίμακες των αξόνων είναι διαφορετικές) είναι αυτή της ισορροπίας του χρέους, δηλ. της μη αύξησής του ως ποσοστό του ΑΕΠ συν τω χρόνω. Το υπόλοιπο υπόμνημα ίδιο και συμπληρωμένο παρακάτω.




Η Ελλάδα ξεφεύγει όλο και περισσότερο, προς κάτω δεξιά...