December 11, 2008

Il pleuvait sans cesse sur Brest aussi...

Καινούργια επεισόδια ξέσπασαν στη Brest σήμερα το πρωί, μεταξύ ομάδας εφήβων και των δυνάμεων τάξης, στο περιθώρια μιας μέρας κινητοποίησης για την παιδεία. Πολλές χιλιάδες μαθητές Λυκείου διαδήλωσαν επίσης στους δρόμους της Rennes και της Nantes.

Μια ομάδα που αποτελείτο από περίπου διακόσιους εφήβους σάρωσε το πρωί τους δρόμους της Brest πριν να επιχειρήσει να εισχωρήσει στο εσωτερικό του ιδιωτικού σχολικού συγκροτήματος La Croix-Rouge, όχι μακριά από το κέντρο της πόλης.

Ένας μαθητής συνελήφθη για μικρό διάστημα από την αστυνομία, ενώ σκαρφάλωνε στα κάγκελα του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Με την άφιξη της κινητής μονάδας χωροφυλακής, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν κατόπιν στο δημόσιο σχολικό συγκρότημα Kerichen, που είναι το σημαντικότερο της πόλης και βρίσκεται κοντά στο Croix-Rouge, προκαλώντας στο πέρασμά τους φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Brest, 10-12-2008


Ξεκόλλησαν πολλούς καθρέφτες και έσπασαν το παρμπρίζ ενός αστυνομικού οχήματος. Οι αστυνομικοί έριξαν μερικά δακρυγόνα απαντώντας σε πετροβολητά των διαδηλωτών.

Στη Rennes, περί τους 2.000 μαθητές Λυκείου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης από νωρίς το πρωί και τουλάχιστον 8 Λύκεια δεν είχαν κανονικό πρόγραμμα την ημέρα.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την ημέρα κραυγάζοντας συνθήματα όπως "Darcos, t'es foutu la jeunesse est dans la rue" (Νταρκός είσαι τελειωμένος - η νεολαία είναι στους δρόμους), κάτω από πανώ που έγραφαν "non aux réformes bidons" (όχι στις μεταρρυθμίσεις - απάτες) σε ένα μπλοκ που φαίνονταν οπαδοί του Nouveau parti anti-capitaliste (NPA)."Θέλουν να περάσουν από τις 35 ώρες τη βδομάδα στις 27 ώρες περίπου,είναι απαράδεκτο, ήδη έχουμε πρόβλημα να ολοκληρώσουμε την ύλη, ζητούμε την απόσυρση όλης της μεταρρύθμισης Darcos", δήλωσε ο Romain Pinsard, μαθητής Λυκείου στη Rennes.

Στη Nantes, περί τους χίλους μαθητές, που επρόκειτο να συγκροτηθούν σε γενική συνέλευση αργότερα το πρωί, αποφάσισαν τελικά να κατέβουν σε πορεία στο κέντρο της πόλης. Περίπου δεκαπέντε Λύκεια ήταν κατηλειμμένα το ίδιο πρωί από μαθητές της πόλης που εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις Darcos.

Le telegramme de Brest, 10/12/2008.

6 comments:

Anonymous said...

Nouveau Parti Anticapitaliste?
Ils perdent pas le temps non?

Μαύρο πρόβατο said...

C'est le machin de Besancenot, la mutation de trotskistes de Krivine.
Il faudra leur reconnaître pourtant, qu'ils sont les seuls à avoir une position claire envers les socialos: pas de coopération, pas de perspective de "mieux gouverner" ce bordel...

Γενικώς πολλή κινητικότητα αυτές τις μέρες στη Γαλλία. Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών υποστηρικτών του "όχι" στο ευρωσύνταγμα, ο Μελανσόν, ίδρυσε το Parti de Gauche που πάει για συμμαχία με το PCF, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν το σχήμα των λίνκε στη Γαλλία. Υπάρχουν εξίσου συζητήσεις για τη σύμπραξη μαζί με το NPA σ'ένα μεγάλο "Σύριζα". Οι σοσιαλιστές, από την άλλη, έβγαλαν τη Μαρτίν Ομπρύ στην ηγεσία, με τα ΜΜΕ να αφήνουν στα κρύα του λουτρού τη μέχρι τούδε αγαπημένη τους, τη Σεγκολέν, πολύ απλά γιατί οι κυρίαρχοι κύκλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για ένα κάπως πιό μαχητικό ρεφορμιστικό κόμμα που να είναι ικανό ν'απορροφήσει εντός συστήματος τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κρίση, κάτι αναγκαίο τώρα που ο Σαρκοζύ έχει μαζέψει το χώρο του Λεπέν, ο οποίος έπαιζε και αυτόν το ρόλο...

Unknown said...

«Les socialos»!!! Χρειάζομαι εντατικά μαθήματα, έχω χάσει κάθε επαφή. Η καημένη η Ségolène πάντως είναι για λύπηση, έχασε το γκόμενο έχασε και το κόμμα κι ούτε μια κουβέντα συμπάθειας από τoν δικό μας τον George.

Γαλλικός ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν; Καλά λέω ότι ο σ. Αλέκος είναι 100 χρόνια μπροστά :-D

Μαύρο πρόβατο said...

Ιδιαίτερα στου Κριβίν κάνει :-)
Αλλά προς το παρόν δεν βγαίνει ούτε του μεν, ούτε του δε :-)

Anonymous said...

Απ'οσο ξέρω και ο Υ με την παρέα του σκέφτονται να την κάνουν κατά κει..
E alors la LCR n'existe pas?
(..να τα ξεσκουριάσουμε λίγο τα γαλλικά μας με την ευκαιρία ;) )

Anonymous said...

Αντε να μπουν οοολοι μαζι σε ενα κομμα,να διαλυσουν και το PCF για να το αφησουνε στους ελαχιστους πιστους του μπας και παει μπροστα.
Πάντως εδώ εχουμε γεμισει με επιγονους του Παντσο Βιλλα που ειναι έτοιμοι να
1.Προχωρησουν σε επανάσταση
2.Καταλαβουν τη Βουλη
3.Καταλαβουν τα ανακτορα στο Καστρί(μπου α χα χα)
4.Κάνουν την υπερτατη αγωνιστικη πραξη:Θα κλέψουν ολες τις πιτσες που φυλαει κρυμενες ο Κωστακης στον καταψυκτη του και θα του πυρπολησουν και το περιπτερο απεξω ωστε να περπατα τουλαχιστον 15 λεπτα για να παρει πατατακια για να μαθει .

Κοινως εχω αηδιασει με την επαναστατικη γυμναστικη ορισμενων που ειμαι σιγουρος θα περιοριστει σε ηλιθιες δηλωσεις και πως σε 5 χρονια απο τωρα δε θα απεργει ουτε ενας τους ...