September 12, 2007

Και πάλι εδώ θα είμαστε...

...από τις 17. Όλοι όμως κάτι θα κάνουμε στις 16 - θα ψηφίσουμε ένα κόμμα, λευκό ή άκυρο ή πάλι δε θα πλησιάσουμε στις κάλπες. Θα ήθελα να γράψω στο μπλογκ αυτό τι θα κάνω εγώ και γιατί. Ο Γιώργος Ρούσσης, εκλεκτός δάσκαλος του κατά τα άλλα αμαρτωλού Παντείου, τα λέει καλύτερα για λογαριασμό μου:




Στηρίζω την πιο μαζική δύναμη αντίστασης

Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, των οποίων η σημασία για την πορεία προς την κατώτερη φάση της κομμουνιστικής κοινωνίας, το σοσιαλισμό που είναι και το ζητούμενο για τους κομμουνιστές, δε θα πρέπει να υπερτιμάται, στηρίζω το ΚΚΕ ως την πιο μαζική δύναμη αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, ως την πιο μαζική αριστερή αντιιμπεριαλιστική - αντικαπιταλιστική δύναμη της πατρίδας μας, ως μια από τις λιγοστές δυνάμεις της παραδοσιακής δυτικοευρωπαϊκής κομμουνιστικής αριστεράς που δεν υπέκυψε στις σειρήνες της ενσωμάτωσης, ως τη μοναδική κοινοβουλευτική δύναμη που με σαφήνεια τοποθετείται κατά της όποιας κυβερνητικής συνεργασίας τόσο με τη γαλάζια όσο και με την πράσινη δεξιά.
Ως τη δύναμη εκείνη που δεν περιορίζεται να διεκδικεί ένα ανέφικτο στην εποχή μας κοινωνικό κράτος στα πλαίσια του καπιταλισμού, αλλά αγωνίζεται για την ανατροπή του.
Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επισημάνω ότι τέτοιες δηλώσεις στήριξης του Κόμματος, η παρουσία σε εκδηλώσεις του, οι δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ επιμέρους θέσεών του, η οικονομική του ενίσχυση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν δευτερεύουσες πτυχές μιας μόνιμης, οργανωμένης, ουσιαστικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της θεωρητικής αναζήτησης που το Κόμμα στα πλαίσια μιας αντιιμπεριαλιστικής - αντικαπιταλιστικής μετωπικής στρατηγικής και τακτικής θα έπρεπε να επιδιώκει να σφυρηλατεί με εκτός Κόμματος διανοούμενους.
Στηρίζω, λοιπόν, και σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ, με την ελπίδα η όποια ευκταία εκλογική του ενδυνάμωση να συμβάλει στην υλοποίηση της διακηρυγμένης άλλωστε και από το 17ο Συνέδριό του μετωπικής αντισεχταριστικής πολιτικής του, της μόνης ικανής να προωθήσει τόσο το λαϊκό κίνημα όσο και το Κόμμα.


Γ. Ρούσσης (από το Ριζοσπάστη 12/9/2007)

18 comments:

Кроткая said...

c'est la lutte finale κλπ κλπ...

(αλλά τελικά δεν με έπεισες, χεχε!).

στα σοβαρά τώρα. είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου που ανήκω στο 30% των αναποφάσιστων. οι λόγοι που λειτουργούν ανασταλτικά σε μένα προς το ΚΚΕ, είναι οι εξής δυο: η διασπαστική του λογική στις πρακτικές του κινήματος (βλ. χωριστές πορείες του ΠΑΜΕ κλπ - λογική μαζεύω τα κουκιά μου και κάνω επίδειξη δύναμης) είναι ο πρώτος. το γεγονός ότι μας έπηξε στην αφίσα είναι ο δεύτερος (με μια ευρύτερη λογική: η ελάχιστη ευαισθησία που δείχνει σε περιβαλλοντικά θέματα που όμως είναι θέματα ουσίας).

Παόλα αυτά άκουσα την Αλέκα σε δυο συνεντεύξεις και με έπειθε. Αλλά δνε μπορώ να ξεπεράσω τα παραπάνω.

Άλλους τόσους λόγους έχω και για να μην ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια από τις εξωκοινοβουλευτικές γκρούπες.

Κάτι όμως πρέπει να ρίξω σε αυτή τη γαμωκάλπη την κυριακή. Υποψιάζομαι ότι αυτός που θα είναι να μπει στο παραβάν μετά από μένα, θα περιμένει ποοοοοολλή ώρα....

Anonymous said...

Σημερα ημουν στην προεκλογικη συγκέντρωση της συντροφισσας Αλέκας.Πολυ νεολαια,αρκετος δυναμισμος

Και 2 σχολια για την κροτκαγια:

1)Σορρυ αλλα το να κατεβαινεις με τη ΓΣΕΕ των ΠΑΣΟΚΩΝ πλεον ειναι ντροπη.Τη ΓΣΕΕ που ξυπνα οταν ειναι η ΝΔ στην κυβερνηση και κοιμαται οταν ειναι το ΠΑΣΟΚ και τη ΓΣΕΕ που τα κανει πλακακια με τον ΣΕΒ...

2)Οι θεσεις για το περιβαλλον ειναι λιτες και κυριως ουσιαστικες.
Σε αντιθεση με το τσιρκο του Συριζα που οι μισες του περιβαλλοντικες θεσεις ειναι εκτος τοπου και χρονου,οπως η απεξεαρτηση απο τα ορυκτά καύσιμα,η αρνηση των πυρηνικων και η ηλεκτροδοτηση των νησιων απο την Τουρκια.
Εμ,οταν τα κανεις πλακακια με την Greenpeace,το πουλεν των Αμερικάνων αυτα παθαινεις...

Anonymous said...

Κι όμως,ο Ρούσσης μέχρι τους βομβαρδισμούς στην τέως Γιουγκοσλαβία ασκούσε κριτική και στο ΚΚΕ και στην μέχρι τότε πορεία του κομμουνιστικού κινήματος (άρα και των καθεστώτων).Φαίνεται πως η κρίση κι η ήττα είναι τόσο μεγάλη,που η επιστροφή στο "μαντρί" είναι μια κάποια λύση!

Έως τώρα,στήριζα "άκρα" αριστερά πιστεύοντας πως όλο το διάχυτο δυναμικό θα μπορέσει να ενοποιηθεί,ν'αυτοοργανωθεί και να εξερευνήσει νέες μορφές δράσης και κουλτούρας.Διαψεύστηκα κι εγώ (εκτός από τον Ρούσση).Μετά το φετινό ολκαύτμω,πρέπει όμως να δείξω με κάποιο τρόπο σε όλες τις μαρξιστογενείς συλλογικότητες πως το ζήτημα της οικολογίας δεν είναι μια απλή μονθεματική ταυτότητα.Είναι βασικός παράγοντας ζωής...άρα ίσως η ψήφος στους Οικολόγους-Πράσινους ν' αποτελεί ένα τελευταίο μύνημα...

Кроткая said...

Βελάσκες,

1. οκ, η ΓΣΕΕ είναι πουλημένη, συμφωνώ και επαυξάνω. Αλλά μόνο σε συνθήκες μαζικού κινήματος νομίζω πως αποφασίζεις να διαλέξεις μοναχική πορεία. Αλλιώς παρεμβαίνεις εκεί, γιατι έχεις να απευθυνθείς και σε κόσμο που ενδεχομένως παλαντζάρει (άσε τους πουλημένους συνδικαλιστές απ'έξω). Από την άλλη, τρεις πορείες για την Πρωτομαγιά είναι λίγο ξεφτίλα, σωστά; Άσε που ο πολυς κόσμος δεν έχει καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό. Προσωπικά, το καταλαβαίνω, επειδή είμαι λίγο πιο ψαγμένη, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το πιάνει.

2. Δεν αναφέρθηκα στην (περιοσρισμένη κατ'εμέ) περιβαλλοντική πολιτική του ΚΚΕ σε σύγκριση με κάτι άλλο (πχ την ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεις) αλλά σε αυτήν ως απόλυτο μέγεθος. Αντί να μου μιλάς για την λάθος άποψη του ΣΥΡΙΖΑ (όπου δεν διαφωνώ στα περισσότερα από όσα λες), θα προτιμούσα να μου μιλήσεις θετικά, και να μου πεις τι λέει το ΚΚΕ.

3. Και γιατί ρε σύντροφε μας πήξατε στην αφίσα? (όχι μόνο εσείς βέβαια, κι οι άλλοι τα ίδια κάνανε, αλλά το θέμα του ποστ ήταν το ΚΚΕ). Για μένα η περιβαλλοντική συνείδηση -αλλά και η κοινωνική συνείδηση- θα υπαγόρευε το εξής: όχι λεφτά για αφίσες, όχι τόσες χιλιάδες τόνοι πεταμένο χαρτί.
Γιατι να μην επιλέξεις άλλες μεθόδους προεκλογικής εκστρατείας, λιγότερο δαπανηρές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον; (θυμίζω: χαρτί =κομμένα δέντρα -και πλέον δεν έχουμε και πολλά δέντρα σ'αυτή τη χωρα).

σχολιαστής said...

Ακόμα και να ήθελα να ψηφίσω ΚΚΕ (όπως παλιά), το κείμενο του κ. Ρούση, αρκεί για να με εμποδίσει.

Anonymous said...

ΑΝ...

...το ΚΚΕ είχε μεγαλύτερη ευελιξία σε διάφορα ζητήματα, όπως τα ζητήματα ιστορικής μνήμης και δεν θεωρούσε καθήκον του να αποδείξει ότι κάθε στιγμή του κόμματος από το '18 έως εδώ είναι φωτεινό, άσπιλο, πρωτοποριακό και επαναστατικό,

...θα είχε κερδίσει και πολλούς από την παλιά άκρα αριστερά, αλλά και από κοινωνικούς χώρους, που ψάχνονται...

Το κόλημά του στη υπεράσπιση των μάυρων σελίδων της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος είναι βαρίδιο στα πόδια του...

Δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν!


Μ-π

Кроткая said...

μωρέ καλά έλεγα εγώ πως ο "Πόντιος Αριστερός" είναι προβοκάτορας!

Πάνος said...

Το πρόβλημα με το ΚΚΕ δεν είναι το 1918 - είναι το 2008!

(για το 1918 υπάρχουν πάντοτε ελπίδες...)

Anonymous said...

1)Στη ΓΣΕΕ δεν υπαρχει κοσμος που παλαντζάρει.Μονο πουλημενοι εργατοπατερες που τα κάνουν πλακακια πολλες φορες και με τον "αντιπαλο" (πασοκοι με τη ΝΔ,νεοδημοκρατες με το ΠΑΣΟΚ) προκειμενου να ικανοποιησουν ρουσφετια.
Ειναι μια ακρως νοσηρη κατασταση.
Και το γεγονος πως ο κοσμος δεν το καταλαβαινει εν μερει δειχνει πως τα ΜΜΕ προβαλλουν ηθελημενα τη ΓΣΕΕ ως το μονο ενιαιο φορεα εργατικου συνδικαλισμου για να μαντρώνουν τον κοσμο.
Προφανως και πρεπει να βελτιωσουμε την προπαγανδα μας εναντι της ΓΣΕΕ και να κανουμε πιο κατανοητες γιατι ειμαστε χωρια αλλα η επιστροφη στη ΓΣΕΕ με τα σημερινα δεδομενα ειναι πισωγυρισμα.

2)Οι θεσεις για το περιβαλλον και την ενεργεια του ΚΚΕ βγαινουν απο την επιτροπη οικονομιας και βιομηχανιας.
Μονο και μονο αυτο δειχνει πως βλεπουμε τα ζητηματα πολυ πιο σοβαρα απο τις διαφορες πρασινες γκρουπες που περιοδικα διαμαρτυρονται διχως ουσιαστικες λυσεις.
Θα σε παραπεμψω για τις αναλυτιες προτασεις περι αυτων των θεματων στην αντιστοιχη ΚΟΜΜΕΠ (δε θυμαμαι ημερομηνια).

3)Το ζητημα με το χαρτι που πεταγεται και τα δεντρακια που κοβονται ειναι αστικος μυθος πια.
Το χαρτι προερχεται απο εταιριες που εχουν ολοκληρες εκτασεις γης τις οποιες τις αναδασώνουν ανα τακτα χρονικα διαστηματα για να παραγουν χαρτι και οχι απο δεντρακια του Αμαζονιου.


ΥΓ.Δεν εχω βαλει ουτε εναν τονο.ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ :)

Кроткая said...

Βελάσκες, χαίρομαι που συζητάς έτσι καλά.


1. όταν αναφερόμουν στον κόσμο που παλαντζάρει δεν εννοούα φυσικά τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ που συμμετέχουν στα διαβούλια, αλλά τον απλό κόσμο που συμμετέχει στις πορείες, που απεργεί και αγωνίζεται. Δεν υπάρχει τέτοιος? ΑΝ δεν υπάρχει, τότε το εργατικό κίνημα έχει σοβαρότερο πρόβλημα από όσο φανταζόμουν. Πίστεψέ με πάντως, στα δικά μου μάτια που δνε είμαι ΚΚΕ, αλλά δεν είμαι κακοπροαίρετη απέναντι στο κόμμα, η εικόνα που δίνεται είναι πως το ΚΚΕ μαζεύει τον κόσμο του χώρια για να δείξει πόσο πολύς είναι. Κια όχι μόνο στα δικά μου μάτια δυστυχώς.

2. Δεν ξέρω τι είναι η ΚΟΜΜΕΠ, αλλά θα ψάξω να τις βρω πιο λεπτομερειακά τις θέσεις, γιατί με ενδιαφέρει το θέμα. Ελπίζω να μπορώ να τις βρω στο διαδίκτυο. Κάνα λινκάκι παίζει?

3. Σωστό είναι αυτό που λες, αλλά είναι δυαντό το ΚΚΕ να τροφοδοτεί τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών που το κάνουν αυτό? :)
Επί της ουσίας, απλώς πιστεύω ότι όλος αυτόος ο αφισο-βομβαρδισμός πλέον πιο πολύ ενοχλεί παρά πείθει. Στην εποχή μας, υπάρχουν πολύ αποτελεσματικότερα -ενδεχομένως και οικονομικότερα- μέσα προπαγάνδας.

Υ.Γ. Ούτε κόμματα έβαλες, αλλά δεν πειράζει. :) Το νόημα το έπιασα!!

Υ.Γ. 2 Θα ήθελα να δω και την άποψη σου σε αυτά που αναφέρει ο Πόντος και Αριστερά, πάντως.

Anonymous said...

Από το ΚΚΕ αποχώρησα το 1991 και έμεινα στον ΣΥΝ θεωρώντας τον σαν το ¨μικρότερο κακό¨.
Βεβαια από το ΚΚΕ δεν υπάρχουν αποχωρούντες,αλλά μόνο ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΕΣ και έτσι έμαθα κι εγώ ότι με διέγραψαν!
Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος του ΚΚΕ ήταν η δημιουργία του ΠΑΜΕ και η πραγματοποίση χωριστών συγκεντρώσεων.Συγκεντρώσεις με κοινά για τους εργαζόμενους αιτήματα,τις βλέπεις κομματιασμένες και θλίβεσαι.
Δεν μπορεί-λέει το ΚΚΕ- να συνεργαστεί με τον ¨οπουρτουνιστικό¨ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να έχει στην πρώτη γραμμή την εθνικοχριστιανοσοσιαλίστρια κυρία ΚΑΝΕΛΛΗ.
Κάποτε θα πρέπει οι δογματικοί του ΚΚΕ να καταλάβουν ότι
με κραυγές και συνθήματα,η εργατική τάξη που θέλουν να εκπροσωπούν και να προστατεύουν, δεν έχει να κερδίσει τίποτα παραπάνω από την άνετη διαδοχή στην εξουσία των ΚΑΡΑ και των ΠΑΠΑ...
Τέλος, κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τους σκληρούς πυρήνες του ΚΚΕ πως η σοβετική ένωση κατέρευσε χωρίς να ανοίξει μύτη.Αυτό σαν γεγονός,δεν μας λέει τίποτα;Δεν πρέπει να δούμε γιατί ένα σύστημα στηριγμένο στους αγώνες στο αίμα και στις θυσίες ενός λαού χάθηκε χωρίς να βρεθεί κάποιος να το υπερασπιστεί;
Και μιά απορία για όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι:το λένε στ' αλήθεια ή κάνουν πλάκα;
Αναποφάσιστη μπορεί,και με το συμπάθειο,να είναι η γιαγιά μου στο χωριό που δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα.
Δεν πιστεύω να είναι αναποφάσιστος κάποιος που έχει συγκροτημένη σκέψη και την διατυπώνει γραπτά με τόσο όμορφα ελληνικά...
Δεν θέλω να θίξω κάποιους που δηλώνουν αναποφάσιστοι,απορία εκφράζω για το πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Καλή κάλπη.

NinaC said...

Ψηφίιιιιιισααααατεεεεε?

Anonymous said...

Χωρις να ανοιξει μύτη;
Λαθος η δημιουργια του ΠΑΜΕ;

Καλα,νταξ...

ΥΓ.Προτιμώ την Κανέλλη απο τον παλιατσο τον Τσιπρα...

Anonymous said...

ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΣΑNΕ
όπως θα έλεγε και ο Γεράσιμος Αρσένης.

Ο λαός προτιμά αυθεντική δεξιά και όχι ιμιτασιόν που θέλει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και 4 χρόνια ανασφάλιστης εργασίας ώστε μετά τα 4 να απολύεται ο εργαζόμενος και να προσλαμβάνεται άλλος στη θέση του για για άλλα 4 χρόνια και ου το καθεξής.

Το ΚΚΕ και Ο ΣΥΡΡΙΖΑ(που τον ψήφισα) τα πήγαν πολύ καλά.

Στροφή στα αριστερά!

Άσπρος Λύκος

Кроткая said...

Syneas, σε ότι με αφορά, ως πρώην αναποφάσιστη (και νυν ψηφίσασα έγκυρον τι), δεν μου είχε ξανασυμβεί αυτό, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ήμουν συνειδητή και αποφασισμένη.
Σε τούτη την συγκυρία, όμως, δίστασα μεταξύ των δύο. Είναι ιδιαίτερη η συγκυρία βλέπεις. Επέλεξα βεβαίως εν τέλει (και δνε εθωρώ χαμένη την ψήφο μου), φτάνει να την τιμήσουν αυτοί που επέλεξα όπως της αξίζει.

Α, και επίσης, η αγράμματη γιαγιά στο χωριό (που δεν την υποτιμώ) δεν είναι ποτέ αναποφάσιστη. Ψηφίζει πάντα το ίδιο, από παράδοση -δυστυχώς. Δες τα αποτελέσματα στην Ηλεία -αν είναι ποτέ δυνατόν!

Anonymous said...

H Καννέλη

(την οποία μου αρέσει να παρακολουθώ στην Τ.V. παρά τις Εθνικο-Χριστιανικές της εξάρσεις)

ξεκίνησε από Ν.Δ.
έγινε ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι ΚΚ.

Σε λίγα χρόνια με την φόρα που έχει πάρει την βλέπω να δηλώνει ή Τροτσκίστρια ή αναρχική!

Τρέμε σύστημα! Η κόκκινη(μπορεί και κοκκινόμαυρη) Λιάνα σε περιμένει να σε κάνει με τα κρομμυδάκια!!

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Απολογισμός;

Μαύρο πρόβατο said...

Φίλοι,

ήταν μια ψήφος πλούσια σε χοληστερίνη, αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα και γέλιο...

Σε λίγο θα πω κι εγώ τι νομίζω για το αποτέλεσμα - προς το παρόν παρακολουθώ εδώ τον ενδιαφέροντα διάλογο!