August 27, 2007

Indices d'incendies

Carte EFFIS, 24/8/2007. Click to blow up.
Χάρτης από το EFFIS, 24/8/2007 (ενσωματώνονται και στοιχεία μέχρι τις 27/8).

Το φύλαγα, αυτό το 100° μπιλιέτο, για να γράψω δυό λόγια για τον Парвус και γιατί το μπλογκ τούτο ονομάζεται έτσι. Δεν πειράζει, άλλη φορά, όταν σβήσουν τ'αποκαΐδια...

Η μεγάλη εικόνα των πυρκαγιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται στον παραπάνω χάρτη. Πρέπει να συμπληρωθούν εκεί πολύ περισσότερα συμβάντα στη Σικελία και τη βόρεια Βουλγαρία, που έλαβαν χώρα νωρίτερα το καλοκαίρι. Μια μεγαλύτερη εικόνα θα περιλάμβανε καταστροφικές πυρκαγιές στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσσίας, την Πορτογαλία και τις Κανάριες νήσους.

Το ερώτημα που "καίει" σε σύμπασες τις ψησταριές της πατρίδας μας, είναι αν το πρόσφατο κύμα πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς.

Νομίζω οτι η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από το "log file" των αναφλέξεων - και αυτό δεν ταιριάζει με οποιοδήποτε πρότυπο τυχαίων ή/και ανεξάρτητων μεταξύ τους γεγονότων.

Μια επιπλέον (πρόχειρη και προς διακρίβωση) παρατήρηση, στα δεδομένα που απεικονίζονται στο χάρτη και σε λοιπά στοιχεία της EFFIS, είναι οτι ενώ το fitness μεταξύ εκτιμώμενου κινδύνου και εστιών πυρκαγιών στις ίδιες ημερομηνίες είναι καλό για την περίπτωση της Ιταλίας, είναι κακό για τα ενδότερα της Αλβανίας και τη δυτική Πελοπόννησο (προσοχή, ο παραπάνω χάρτης αναφέρεται σε κίνδυνο μετά τις πυρκαγιές και όχι σε προβλέψεις πριν τις πυρκαγιές για τις ημερομηνίες που ξέσπασαν).

Μ'άλλα λόγια και απλοποιώντας, μάλλον προκύπτει οτι στην Ελλάδα και την Αλβανία, αλλού είχαμε ιδιαίτερα σημαντικό λόγο να περιμένουμε τις πυρκαγιές κι αλλού εκδηλώθηκαν.

Απαιτώντας λοιπόν μια τεκμηριωμένη απάντηση από το κράτος, ας μη βιαστούμε εν τω μεταξύ να βγάλουμε συμπεράσματα.

-Τίποτα δεν επιτρέπει προς το παρόν να συμπεράνουμε οτι υπήρξε ένα και μοναδικό σχέδιο εμπρησμών. Πολύ περισσότερο, τίποτα δεν επιτρέπει να κάνουμε επιπλέον υποθέσεις για την ύπαρξη περισσότερων του ενός σχεδίων, την ιεράρχησή τους ως προς την επιτελικότητα (από μικροτοπικά ώς εθνικά και υπερεθνικά) και την εμπλοκή τους με τις υπαρκτές περιπτώσεις εμπρησμών εξ αμελείας.

-Τίποτα επίσης δεν επιτρέπει να δεχτούμε άκριτα την υπόθεση οτι σκοπός των εμπρηστών ήταν η ιστορική καταστροφή που συνέβηκε - δηλαδή οι σπουδαιότερες πυρκαγιές στον ελλαδικό χώρο από τα τέλη του 19ου αιώνα, με ίσως παραπάνω από 80 67 νεκρούς (που ίσως μετρήσουμε όταν κοπάσει η πυρκαγιά, δεν έχουμε κι άλλα νέα θύματα και μάθουμε την τύχη των αγνοουμένων μετρήσαμε τελικά).

Ας τα αφήσουμε λοιπόν αυτά, για να επανέλθουμε αργότερα και με περισσότερα στοιχεία, για τα οποία οι μηχανισμοί του κράτους έχουν χρέος να δουλέψουν.

Υπάρχουν όμως πράγματα που γνωρίζουμε, και πράγματα που πρέπει να κάνουμε:

-Γνωρίζουμε οτι οι συνθήκες ακραίου κινδύνου ανάφλεξης και ανεξέλεγκτης διάδωσης πυρκαγιάς θα παράγονται όλο και συχνότερα στην περιοχή μας. Η αλλαγή του κλίματος δε σημαίνει οτι ο "θερμοστάτης" θα ρυθμιστεί κάπου πιό ψηλά. Σημαίνει κορύφωση κινδύνου για πολύ πιό συγκεκριμένες και τρομακτικές καταστροφές.

-Γνωρίζουμε οτι η Νέα Δημοκρατία άφησε τις δυνάμεις κατάσβεσης και τον αντιπυρικό σχεδιασμό στα ίδια, ίσως και σε χειρότερα σημεία, που τις είχε αφήσει η προηγούμενη άθλια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Και μαζί μ'αυτό, άφησε άθικτο, βλέπε εξέλιξε προς το χειρότερο το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει να αντλείται όφελος από πυρκαγιά.

* Η καταδίκη αυτών των πολιτικών και των φορέων τους είναι το πρώτο σαφές συμπέρασμα από την τραγωδία αυτή. Ακόμα όμως και όσοι δε συμφωνούν με το πόσο χάλια υπήρξε για το λαό και τον τόπο η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έχουν το καθήκον να πιέσουν τους εκπροσώπους τους ώστε:

1) Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
2) Να αναχθεί σε θέμα ύψιστης προτεραιότητας η πολιτική προστασίας από τις φωτιές, σε όλες τις διαστάσεις της, μακροπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και άμεσες:
- δραστικά, ριζικά μέτρα για το γενικό πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών. Τίποτα δε μας εγγυάται οτι θα φέρουν αποτέλεσμα, ωστόσο αν συνεχίσουμε έτσι οδηγούμαστε σε επίγεια κόλαση.
- προληπτικά μέτρα (καθαρισμοί δασικών εκτάσεων, πολιτική άμυνα κι εκπαίδευση...)
- μέτρα εντατικής επιτήρησης των δασών
- μέτρα ενίσχυσης της δύναμης κατάσβεσης (οργανωτικού σχεδιασμού, πυροσβεστικών μέσων, προσλήψεων, βελτίωσης όρων εργασίας, εκπαίδευσης προσωπικού...)
-μέτρα υποστήριξης της αποκατάστασης των καμμένων, αποτροπής των παράπλευρων φυσικών καταστροφών (πλημμύρες,...), ασφάλισης/αποζημίωσης των πληγέντων, υποστήριξης της ανάκαμψης της αγροτικής παραγωγής,
-μέτρα ενίσχυσης της έρευνας και τεχνολογίας για όλα τα παραπάνω

Η απροθυμία των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα να δεσμευτούν για τα παραπάνω και, πάνω απ'όλα, η αντιπαραβολή με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ίσως πείσει τον κόσμο που τα ακολουθεί, να αποδεσμευθεί από αυτά...

* Το δεύτερο καθήκον που χρεώνεται ο καθένας μας, είναι η ενεργή συμμετοχή στην προστασία και όσο γίνεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ανεξάρτητα από την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, κανείς δεν μπορεί πλέον να παραμένει αμέτοχος.

Αυτή τη στιγμή η αυξημένη λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση είναι ο παράγοντας αποφασιστικής σημασίας για να προληφθούν νέες πυρκαγιές.
Το χέρι των εμπρηστών, αποθρασυμένο από την πολιτική του δικομματισμού, τα διάφορα συμφέροντα και τις τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, μόνο η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να το εξουδετερώσει.


όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ηγεσίας του ΚΚΕ, 25/8/2007.

Είναι ώρα, όλοι μας, να δώσουμε τη δική μας, ασύμμετρη απάντηση στην τραγωδία που μας έπληξε, σε ο,τι/όσους την προκάλεσαν, και σε όσους αναλαμβάνουν την εξασφάλιση του ανοχύρωτου της Ελλάδας απέναντι σε τέτοιες καταστροφές. Ας σκεφτούμε με τέτοιον τρόπο και ας κάνουμε ο,τι μας φωτίσει, προσθέτω εγώ.
Image MERIS 27/8/2007. Click to blow up.

UPDATE 1: Πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις για το ζήτημα παρατίθενται από τον Κωστή Γκορτζή, εδώ. Στο ποστ ενσωματώνεται κείμενο του δρ. Κακαρά, μια παρέμβαση - ανελέητος καταπέλτης ενάντια στις δασοκτόνες πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των τελευταίων 30 χρόνων.
UPDATE 2: Εξαιρετικά ενδιαφέρον και αυτό το κείμενο, σταλμένο στο indymedia. Ωστόσο, ο εμφανής συσχετισμός της χάραξης της Ιονίας οδού με το χώρο των πυρκαγιών στη δυτική Πελοπόννησο δεν ανακηρύσσει σε εμπρηστές τα μεγάλα συμφέροντα που ορέγονται την περιοχή - αντιθέτως, τα καθιστά πρώτους υπόπτους για μια μελλοντική επέλαση στα καμμένα...
UPDATE 3: Ο τρόπος εξέτασης της υπόθεσης περί εμπρησμών που προτείναμε, εμπνέει και άρθρο στο "Ποντίκι" της 6/9/2007 :-) Βέβαια στο κείμενο δεν υπάρχουν συμπεράσματα, μόνο επιχειρήματα - τα οποία δεν έχουν καμμία τεκμηρίωση ώστε να πείσουν. Να το έψαχνε κανείς σοβαρά λοιπόν, σ'αυτήν την κατεύθυνση;

10 comments:

Anonymous said...

Τα βασικά του ποστ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμηρίωση για τη τη δραστηριότητα της Τετάρτης... :-)

Tin Man said...

Το φύλαγα, αυτό το 100° μπιλιέτο, για να γράψω δυό λόγια για τον Парвус και γιατί το μπλογκ τούτο ονομάζεται έτσι.

Το περιμένω μόλις σβήσουν τα αποκαϊδια, σύντροφε!

Anonymous said...

Αυτά που έγραψες, φίλε μαυροπρόβατε, είναι κοινές συνισταμένες για όλους μας. Συμφωνώ με το ζήτημα της πολιτικής βούλησης επιβολής τέτοιων μέτρων, καθώς σημείωσες στη συζήτηση του μπλογκ μου. Και με τους δυο μας, φαίνεται να συμφωνεί και κάποιος άλλος (ταλαιπωρήθηκα αν θα το βάλω το λινκ, αλλά τελικά το αποφάσισα), πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένα ζητήματα, είναι εφικτή η κοινή γραμμή.

Tin Man said...

Εξόριστε, εσύ το έχεις δεύτερο και ο Αλέκος πέμπτο! Αλλά είναι πιο γενναιόδωρος από σένα:)
(εσύ προτείνεις 10%, εκείνος 25%)

Μπράβο και σε σένα βέβαια, αλλά μια τέτοια γενναία πρόταση από αρχηγό πολιτικού κόμματος στη Βουλή είναι άκρως αξιέπαινη. Κι ας την απορρίψουν τα μεγάλα κόμματα. Αρκεί που έγινε, και θα προκαλέσει σχετική συζήτηση. Είναι ένα πρώτο έστω βήμα. Ενα μεγάλο μπράβο στον Αλέκο.

Anonymous said...

Ναι πως ,μας συγκινησε ο συνασπισμένος.

Το Σάββατο που μας πέρασε πήγε ολη η Σπουδάζουσα Αθήνας εθελόντρια στον Υμηττο.
Εσβηνα εστιες αναζοπύρωσης απο τις 15:00 μεχρι τις 20:00(αλλοι απο τις 12:00 μεχρι τις 20:00).

Και βγαινει το βράδυ ο Τσίπρας,ο εκπροσωπος τυπου του ΣΥΡΙΖΑ,αυτο το γελοιοδεστατο υποκείμενο,ο mr "i want to become minister in the place of minister",και λεει live στο δελτιο του alpha:

η Παπαρηγα λεγοντας στην ΚΝΕ να πάει εθελοντρια στις δασοπυροσβέσεις και μιλώντας για οργανωμενο σχεδιο εμπρηστων στηριζει την κυβερνηση...


ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ;
ΔΛΔ ΝΑ ΚΑΕΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΕΤΕ...

Anonymous said...



- Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
- Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
- Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
- Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα.

Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

(Κ. Βάρναλης, Οι Μοιραίοι)

Άντε να μας δώ πάλι ...

Μαύρο πρόβατο said...

Χαιρετώ σας φίλοι!

-Πάνο, εξέφρασα όπως γνωρίζεις τις επιφυλάξεις μου για το (πολιτικό) μήνυμα της συγκέντρωσης, πλην ευχήθηκα, ειλικρινά, την επιτυχία της. (Μερικοί πήραν στραβά την κριτική μου ως μεμψιμοιρία - ξαναλέω οτι είμαστε από την ίδια "μπάντα", και δεν πρέπει να γεννάται σύγχιση επί τούτου). Εξακολουθώ να πιστεύω οτι όλοι μας έπρεπε να "επιστρατευτούμε" καταρχήν σ'αυτό που επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ: επαγρύπνιση και κινητοποίηση στις φωτιές. Και για τα μετά. Κάτι με το οποίο έχω βέβαια την εντύπωση οτι σχεδόν όλοι οι συγκεντρωμένοι συμφωνούσαν.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναδούμε αυτά, καθώς οι λόγοι για τέτοιες κινητοποιήσεις μάλλον θα πολλαπλασιάζονται στο μέλλον.

-σφε tin, ευχαριστώ! Κατενόησα όμως (ίσως λάθος...) οτι το περιεχόμενο του ποστ δε σε εκφράζει. Όντως, θα ήταν διασκεδαστικό, υπό άλλες συνθήκες - τώρα είναι απλώς εξοργιστικό - να δει κανείς πώς έτρεξαν πρώτοι οι ταμπελαρισμένοι "αμερικάνοι" της ΝΔ να ρίξουν τη σκουληκιά οτι για τις πυρκαγιές (και καλά, μπορεί και να) ευθύνεται ο λεγόμενος "αντιεξουσιαστικός χώρος". Πέραν της πολιτικής αθλιότητος, πολλοί τέτοιοι "βλάκες", που νομίζουν οτι δέχεται πλήγμα η εξουσία όποτε σπάνε καμμιά βιτρίνα, είναι φιλαράκια. Ένας από τους λόγους της οργής τους, είναι και η κατάντια του οικοσυστήματος από το πλέγμα συμφερόντων που εξουσιάζειο τη χώρα και υπαγορεύει την ανάπτυξή της. Όποιος είναι επιρρεπής στο να χάψει τις αηδίες της Ντόρας οτι για τις πυρκαγιές είναι ύποπτοι οι "μπαχαλάκηδες", ας πάει σ'ένα φρή κάμπινγκ όπου τέτοια παιδιά μαζεύονται το καλοκαίρι, να δει με πόση προσοχή και αγάπη αντιμετωπίζουν όλα τους το περιβάλλον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ, δεν καταλαβαίνω την πρεμούρα του Αλαβάνου (αντίθετα, καταλαβαίνω αυτή του Γιωργάκη) να καταδείξει οτι τις πυρκαγιές τις άναψαν βοσκοί, γριούλες, το κακό μας ριζικό. Στάση που γίνεται ακόμα πιό πολιτικάντικη, αν δει κανείς οτι ταυτόχρονα το κόμμα του μιλάει για εμπρησμούς (όσο για το Γιώργο, μου αρκεί η δήλωση Παπούλια)...

Εν ολίγοις, τα έχουμε μπερδέψει λίγο με το κόνσεπτ της συνωμοσιολογίας. Γενικά, όποιος πιστεύει οτι επειδή κάποιοι εργαλειοποιούν τον όρο, ΔΕΝ υπάρχουν συνωμοσίες πουθενά και για τίποτα, ή μέγας μυγοχάφτης είναι, ή μπασμένος σε κόλπα. Από φιλοσοφική άποψη δε, δεν υπάρχει διαφορά στην αντίληψη όποιου πιστεύει οτι καμμιά κρυφή συντονισμένη ενέργεια δε γίνεται στον κόσμο, με αυτού που έχει πάντα έτοιμο ένα σενάριο (σαν τον καημένο το Μίκη): και οι δύο επιχειρούν τρομοκρατημένοι να εξαφανίσουν το άγνωστο μέρος της πραγματικότητας, βιάζοντας την ίδια την πραγματικότητα.

Επί του ειδικού τώρα, επαναλαμβάνω ο,τι αναφέρω και στο ποστ: ΑΝ έχουμε ένα επικυρωμένο, δηλ. γνωστής (και ικανοποιητικής) επίδοσης μοντέλο εδαφικής/χρονικής εκτίμησης φυσικού ρίσκου πυρκαγιάς, και βλέπουμε οτι το πρόσφατο χρονικό των πυρκαγιών στην Ελλάδα βιάζει ξαφνικά και τοπικά τις εκτιμήσεις του μοντέλου, σε βαθμό πολύ διαφορετικό από τις μέχρι τούδε επιδόσεις του, ΤΟΤΕ μιλάμε για σχέδια εμπρησμών. Αυτή είναι η βασική ιδέα, αυτό πρέπει να γίνει καταρχήν, και το να βρούμε τα στουπιά, το γκρούπ χ και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στους οποίους μπορεί να υπακούει η ανάφλεξη της ΝΑ Ευρώπης, τ'αφήνω, όπως καταλαβαίνεις, στον κ.Παπαχελά (που μίλαγε στην τηλεόραση περί αδυνάτου της δικαστικής απόδειξης των εμπρησμών), τον κ.Φραττίνι, που φέρεται να διατύπωσε κάποιες σκέψεις περί εδαφικής τρομοκρατίας, και τις υπηρεσίες τους :-)

Παρακάτω: μαζί με τις συνωμοσιολογίες που τόσο εύκολα ταυτίστηκαν με τη νομιμότητα της υπόθεσης οτι υπήρξαν εμπρησμοί, είδαμε από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό εξ αδιαιρέτου πολλές φορές, μια άλλη εύκολη γενίκευση, αυτή της "έλλειψης συντονισμού". Άκαιρα και άστοχα, χωρίς να υπάρχει μια σοβαρή αποτίμηση των επιχειρήσεων κατάσβεσης, στο σκηνικό που εκτυλίχθηκαν.

Αν θέλουμε και καλά να μιλήσουμε για "νοοτροπία", "ελληνικό χάος" και άλλα στερεότυπα που πρόθυμα ανασύρονται από το σακούλι της μικροαστικής ιδεολογίας, όταν είναι να συγκαλυφθούν τα κύρια αίτια της καθυστέρησης της χώρας, να το κάνουμε - στο κάτω κάτω τα στερεότυπα είναι ισχυρά γιατί εδράζονται στην πραγματικότητα (ως παράγωγα όμως κι όχι ως θεμελιώδη).

Να παρατηρήσουμε λοιπόν σε αυτό το επίπεδο οτι "ο έλληνας" που φωνάζει για έλλειψη συντονισμού χωρίς να ξέρει, κρύβει τη φαντασίωση του παντογνώστη - εκφράζει στην πραγματικότητα την ανάγκη να έχει ο ίδιος ένα μόνιτορ, με όλη την Ελλάδα μπροστά του, την εξέλιξη των πυρκαγιών και τη διάταξη των δυνάμεων πυρόσβεσης. Άλλο ένα τέτοιο μόνιτορ θα ήθελε ας πούμε για την εθνική μπάσκετ, που θα "προπονήσει" από τηλεοράσεως εντός ολίγου...

Στερεότυπο δεύτερο: ο πανικός του "δεν έχουμε, ν'αγοράσουμε". Το άγχος του ελληνικού τραπεζιού (μη και δε φτάσουν...) προβάλλεται στα πυροσβεστικά αεροπλάνα, αύριο στις γεννήτριες ηλεκτροπαραγωγής, παντού!

Τα στερεότυπα λοιπόν τα γνωρίζουμε όλοι, κι έχουν βάση (όπως βάση έχουν και τα κατοπτρικά τους, περί δαιμόνιου και μεγαλείου του έλληνα. Σχιζοφρένεια!). Το να κάνεις όμως πολιτική σερφάροντας πάνω σε αυτά, είναι λαϊκισμός. Και ο λαϊκισμός, χρησιμοποιείται στην περίπτωσή μας για να κρυφτούν πολιτικές αλήθειες, που αφορούν το ποιοί ενάντια σε ποιούς είμαστε...

Κάτι πιό έξυπνο, θα ήταν να βγει κανείς και να ρωτήσει δημόσια τώρα:
είμαστε έτοιμοι για τις πλημμύρες; Τα βουλωμένα φρεάτια πχ στον Κηφισσό, που μας έκαναν να θρηνήσουμε θύματα στο παρελθόν, έχουν καθαριστεί φέτος;;


Φίλε exiled, αλίμονο αν δεν συμπίπταν οι αριστεροί στις προτάσεις για το πώς να μην καεί ο κώλος μας :-)))
Το πρόβλημα που έχω εγώ με το Συν έχει δύο σκέλη: 1) το προγραμματικό (τι επιδιώκει στρατηγικά το κόμμα, όχι αν η πολιτική του τακτική είναι η καλύτερη για την επίτευξη των στόχων του) και 2) η αίσθησή μου, οτι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου και των κομματικών του Συν είναι πάρα πολύ δεξιά, στο βαθμό που βλέπει ως σωτήρια διέξοδο για την Ελλάδα μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Συνασπισμού που θα διαχειριστεί πιό "ευρωπαϊκά" (;;!) τις τύχες της. Δεν τα λέει αυτά ο Αλαβάνος, σύμφωνοι. Φοβάμαι όμως οτι τα λέει η πλειοψηφία του κόσμου που εκφράζεται από το Συν, και ένα μεγάλο (το μεγαλύτερο;) μέρος των στελεχών. Ήδη, εκτιμώ οτι στο ζήτημα των πυρκαγιών, οι σύντροφοι με την παρέμβασή τους έχασαν την πολιτική τους αυτοτέλεια. Αλίμονο όμως, η ενίσχυση του Συν στις εκλογές δεν είναι αρνητική εξέλιξη του πολιτικού σκηνικού, κάθε άλλο!!

Velazquez, συμφωνώ οτι ο Τσίπρας ολισθαίνει επικίνδυνα σε πολιτικαντισμούς - και βέβαια η ηγεσία του τα χρεώνεται αυτά, απλώς οι προσωπικές "πινελιές" του είναι ιδιαίτερα βλακώδεις. Κάποιος πρέπει να του τα πει... Παρεμπιπτόντως, μού έφτασε και στ'αυτιά μου κάτι για ένα σουρρεάλ σκηνικό, όπου μετά από εκδήλωση όπου ο Τσίπρας εξέθεσε τη σθεναρή αντίθεσή του στην κατασκευή του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σύντροφος (του) τον πλησιάζει και του λέει: "δε μου λες, από την πρεσβεία παίρνετε κανένα φράγκο, ή δουλεύετε τσάμπα;"
Καλό κουράγιο σύντροφε!!!

-L’Enfant de la Haute Mer: είναι λοιπόν πολύ παλιά αυτή η συζήτηση...

-Προς όλους: είναι σημαντικό, μαζί με όλα που ακούστηκαν από όλους για τις πυρκαγιές, να πιέσουν ΑΠΑΝΤΕΣ για ενίσχυση της ΕΡΕΥΝΑΣ σε σχέση με τη δασοπροστασία, την μάχη κατά της πυρκαγιάς και την αποκατάσταση των συνεπειών της. Θέλετε ένα μέτρο της σπουδαιότητας που αποδίδει κάθε πολιτική δύναμη στην έρευνα; Θέλετε να δείτε πόσο εκσυγχρονιστές είναι οι πάσης φύσεως "εκσυγχρονιστές"; Τσεκάρετε αν προβάλλουν αυτήν την προτεραιότητα σε σχέση με όσα λένε για τις πυρκαγιές. Θα δείτε τη φουστανέλα κάτω από το κουστούμι.

(Το αναχρονιστικό ΚΚΕ πάντως θέτει το ζήτημα, και θα έπρεπε να το τονίσει ακόμη περισσότερο!)

Anonymous said...

Συμπλόγκερς …. ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ!


ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ αποφαση του Δ. Σ του συνδικατου αστυνομικών Θεσσαλονικης
Να Βιντεοσκοπουν ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ… ΣΤΗΝ ΔΕΘ (Με ειδικά συνεργεία )

-ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Απίστευτη πρόκληση για καθε είδους Δημοκρατία (άμεση ή έμμεση)

Agobooks said...

Καλώς σας βρίσκω, ευχόμενος ταυτόχρονα και καλό μήνα!

Μαύρο πρόβατο said...

Το είδα με καθυστέρηση, καλώς ήλθες και καλό μήνα επίσης!!!