May 05, 2007

Sainte Prudence

Πάλι τζογοσυζήτηση, αντί πολιτικού περιεχομένου ποστ. (Είναι και λίγο από επαγγελματική διαστροφή :-))

Ενώ ο δεύτερος γύρος έχει ήδη ξεκινήσει, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δινουν 55% στο Σαρκοζύ και οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα έχουν φουντώσει για τα καλά, να παρατηρήσουμε οτι
α) οι προβλέψεις συγκλίνουν στο οτι το ποσοστό της αποχής θα κυμανθεί τελικά στα χαμηλά όρια του α'γύρου
β) σε ένα από τα τελευταία γκάλοπ, 17% όσων επιβεβαίωναν οτι θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή, δήλωναν οτι θ'αποφασίσουν τελικά σήμερα ή αύριο, τελευταία στιγμή.

Η Ρουαγιάλ θα χρειαζόνταν τα 3/4 των αναποφάσιστων για να νικήσει, ακόμα κι αν οι "αποφασισμένοι" της έδιναν (μόλις) 45%.

Έτσι πάντως εξηγείται και η προχτεσινή ιδιωτική εξομολόγηση του προέδρου της IPSOS στο φιλικό του περιβάλλον, οτι "θεωρητικά, το προβάδισμα Σαρκοζύ παραμένει αναστρέψιμο" - εκτός κι αν ήταν επρόκειτο για τάμα στην "αγία επιφύλαξη" (sainte Prudence), που σύμφωνα με το εορτολόγιο των καθολικών, γιορτάζεται στις 6 Μάη ;-)

Φυσικά το σύνολο του Τύπου, ΜΜΕ, κι όσων εκφράζονται δημόσια για τα πολιτικά, εκτιμούν οτι ο Σαρκοζύ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας.
Όπως και νάχει, μια νίκη παραμένει νίκη, και με ένα "μικρό" 51,5-48,5 και με ένα θριαμβευτικό 55-45. Άλλη Δευτέρα υπόσχεται όμως το ένα αποτέλεσμα, και άλλη το άλλο.

UPDATE:

Άλλο γκάλοπ πάλι, από τα "απαγορευμένα", δημοσιευμένο στην Tribune de Genève, δίνει αυξημένη αποχή από 18 ώς 20%, και 9% προβάδισμα στο Σαρκοζύ

UPDATE 15.00:

Εδώ και ώρα έχουν κυκλοφορήσει οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή. Πάνω από 34% μέχρι τις 12, ενώ η αντίστοιχη στον πρώτο γύρο ήταν 31% περίπου. Η extrapolation βγάζει τη μικρότερη αποχή από το '74...
Φαίνεται επίσης οτι ο Σαρκοζύ ανακηρύσσεται... υπερπόντιος πρόεδρος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι τοπικές κάλπες του έδωσαν 54%. Να σημειωθεί οτι συνολικά τα υπερπόντια δίνουν παραδοσιακά μεγαλύτερο ποσοστό στη δεξιά από τον πανεθνικό μέσο όρο...

UPDATE 17.40:

Exit polls Σαρκοζύ 53-55% (Tribune de Genève). Επιβεβαιώνεται η μέγιστη συμμετοχή (17.00/75% - η αποχή εκτιμάται σε 14-15% από IFOP/CSA). Στις ίδιες εκτιμήσεις και το βελγικό κανάλι RTBF (αναφορά: Spiegel).

UPDATE 19.00:

Θα το έχετε δει ήδη υποθέτω. Exit poll CSA Σαρκοζύ 53,5%. Περιμένουμε απλώς την επιβεβαίωση από τις κάλπες...

10 comments:

Anonymous said...

Τώρα, αν γράψω ότι, εμπνεόμενος από άλλη σημασία της prudence (φρόνηση, σύνεση), ελπίζω να επιδείξουν τη μέγιστη αυτή πολιτική αρετή και οι Γάλλοι τη μέρα που σε λίγες ώρες ξημερώνει, θα με πείτε αιθεροβάμονα;

Кроткая said...

Νομίζω πως δεν υπαρχει μεγάλο περιθώριο να αμφισβητήσουμε ότι ο κυρ-Νικολά θα κερδίσει.

Το πρόβλημα για μένα είναι αυτό που επεσήμανες στο ποστ για το ντεμπά. Μη έχοντας παρακολουθήσει άλλες πολιτικές συζητήσεις από τηλεοράσεως εκτός Ελλάδος -το απέφευγα συστηματικά τόσα χρόνια-, η πρώτη που είδα ήταν αυτή. Πλήρης απογοήτευση. Αν αυτό είναι το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στη Γαλλία, μια χώρα που καυχιέται για το πολιτικό της επίπεδο και την πολιτικοποίηση των πολιτών της, γιατι γκρινιάζουμε στην Ελλάδα; Ειλικρινά δεν περίμενα τέτοιο χάλι. Ομολογώ πως δεν άντξα να το δω όλο -βαρέθηκα, έπληξα και εκνευρίστηκα μαζί. Ακόμα και ο Σαρκοζύ που είναι επικοινωνιακός και καλά, ήταν άθλιος. Ούτε καν τις εντυπώσεις δεν κατάφερνε να κερδίσει. Μάλλον το καταφερε, μόνον επειδή η συνομιλήτριά του ήταν τρεις φορές χειρότερη. Το μόνο που επιβεβαιώθηκε περίτρανα είναι πως αν είναι αυτό το επίπεδο της "αριστεράς", ας πάμε για βρούβες καλύτερα.

Σχετικά με το σχόλιο του Ασμοδαίου, τι σύνεση να επιδείξουν οι Γάλλοι; Με τέτοιο "υλικό"; Με τέτοιους υποψηφίους. Σκέτη θλίψη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, όποιος κι αν αναδειχθεί νικητής, η πολιτική που θα ασκηθεί θα είναι ακριβώς η ίδια -συνέχεια αυτής που ασκείται και μέχρι σήμερα. Η μόνη διαφορά θα ήταν ίσως η λιγότερο φιλο-ατλαντική εξωτερική πολιτική της "σοσιαλίστριας".

Οψόμεθα.

Anonymous said...

Αχ, Κροτ! Δεν είναι εντελώς ίδιοι segolene και sarkozy! Ο κ. Sarkozy θα γίνει ένας πρόεδρος της Γαλλίας που θέτει εν αμφιβόλω τις θέσεις του διαφωτισμού: με την πρότασή του για υπουργείο Εθνικής ταυτότητας (!), για αναθεώρηση του νόμου διαχωρισμού Εκκλησίας-κράτους, την έλλειψη οποιασδήποτε ιδέας κοινωνικής αλληλεγγύης, μπορούμε, λοιπόν, δίχως υπερβολή να κάνουμε λόγο για το παράδοξο ενός πρόεδρο του "σκότους" στη χώρα του Διαφωτισμού, ενός προέδρου που κινείται εναντίον του πολιτικού φιλελευθερισμού. Ε, η sego, ό,τι άλλο και να της προσάψουμε, δεν έχει κάνει τέτοιες προτάσεις!

phivos said...

Κροτ, έχοντας πληρώσει προσωπικά, πολύ ακριβά, το αποτέλεσμα του εκβιασμού του 2002, λέω σήμερα ότι ακόμη και η (βάλε εδώ ό,τι άσχημο χαρακτηρισμό θέλεις) Σεγκολέν, θα είναι ένα βήμα βελτίωσης στη σημερινή κατάσταση.

Από αύριο, οι ξέφρενοι μπάτσοι του Σαρκοζύ, θα με σταματούν για έλεγχο στοιχείων, κάθε τρεις και λίγο! Δεν μού έχει συμβεί ποτέ, στα 31 χρόνια που είμαι εδώ! Δεν είναι αυτή η Γαλλία που διάλεξα για να μείνω!

Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι το ίδιο της το σύστημα διακυβέρνησης που δίνει με γκακγστερικό τρόπο την απόλυτη εξουσία σε ένα άτομο! Οταν όμως σχεδόν όλοι εδώ, έχουν γαλουχηθεί σ'αυτό το σύστημα, το βρίσκουν απόλυτα φυσιολογικό!

Και μη με παρεξηγείς, αλλά σήμερα δεν έχω κέφι για αστεία!

Tin Man said...

Διαβάζοντας το ενημερωτικό ποστ σου, σύντροφε, με κατέλαβε μια μικρή μελαγχολία καθώς διαπιστώνω ότι παντού πλέον οι πολιτικές επιλογές των ανθρώπων χειραγωγούνται ύπουλα κι άγρια από στατιστικές και δημοσκοπήσεις.

Διαβάζοντας το σχόλιο της Κροτ, η μελαγχολία μου επιδεινώθηκε καθώς διαπιστώνω την τραγική έλλειψη ηγεσίας που χαρακτηρίζει την εποχή μας παντού στον κόσμο.

σχολιαστής said...

Για να δούμε τι θα βγάλει η μειωμένη αποχή!!!

Кроткая said...

Ασμοδαίε και Φοίβο, ναι, ορθώς τα λέτε. Δεν διαφωνούμε καθόλου πως μια έστω και PS Πρόεδρος είναι κατάτι καλυτερη από ένα φασιστοειδές. Αλλά όπως κια να'χει είναι πολύ πολύ θλιβερό το πρόσωπο της γαλλικής αριστεράς σήμερα να είναι -ομολογουμένως- ωραίο, πλην όμως άδειο.

Φοίβο μου, να σου θυμίσω πως ο εκβιασμός που υπέστησαν οι Γάλλοι το 2002, εν πολλοίς οφείλετο και στους ίδιους, έτσι; Καθώς επίσης και στον κατακερματισμό και την διάλυση της Αριστεράς και στο ότι η Αριστερά πρότεινε αυτό το χλωμό πρόσωπο, το Λιονέλ...

Νομίζω μάλιστα πως αυτή η Διαφωτιστική παράδοση της Γαλλίας ευθύνεται και για πολλά από τα δεινά της... Και έρχομαι να συμφωνήσω με τον Φοίβο ότι όλη η ιστορία της Γαλλίας είναι προσωποπαγής, γεμάτη από Λουδοβίκους, Ναπολέοντες, Ντε Γκώλ, ακόμα και Μιτερράν και δνε συμμαζεύεται. Αμάν πια με τους Εθνάρχες και τους Σωτήρες... Και το περηφανεύονται κιόλας! Για να δούμε τώρα που θα έχουν για Εθνάρχη τη Σαρκοκεφαλή, πώς θα τους φανεί!

Ισχύει πως έχουν επιστρατευτεί αστυνομικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια σε περίπτωση εκλογής του Νικολάκη;

σχολιαστής said...

Να στείλουμε στον Νικολάκη τον Πολύδωρα; Θα διαλύσει τις δυνάμεις καταστολής σε χρόνο μηδέν και θα γλυτώσει και ο Φοίβος.

Μαύρο πρόβατο said...

Αγαπητέ συχωριανέ (Φοίβο), δε σε έχουν σταματήσει για έλεγχο στο δρόμο τριάντα χρόνια τώρα, ούτε μένα 15 χρόνια τώρα, αλλά ρίξε μια ματιά αν θες εδώ για να δεις στο ποστ του πρώην αστυνομικού, την περίπτωση του μαγκρεμπίνου φοιτητή που κατά τη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης, σε ένα μήνα ελέχθηκε 17 φορές στη διαδρομή από το σπίτι του στο πανεπιστήμιο...

θέλω να πω, ο "σαρκοζισμός" είναι ήδη εδώ. Ο νέος πρόεδρος δε θα κάνει τίποτε άλλο παρά να συνεχίσει την ίδια υπέρ του μεγάλου κεφάλαιου, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ραφαρέν/Βιλπέν. Στην εξωτερική πολιτική θα είναι σίγουρα περισσότερο πρόθυμος να μη δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ και το "lobby juif", εναντίον του οποίου είχε μιλήσει πρόσφατα και ο ετοιμοθάνατος Ρεημόν Μπάρ (θεωρώντας τον όρο ενδεικτικό της "ρίζας" της γαλλικής δεξιάς, να πω οτι στη θέση του θα πρέπει να κατανοήσουμε κάτι υπαρκτό και εξίσου άσχετο με την εβραϊκή κοινότητα στη χώρα: απλά το τμήμα του κεφαλαίου που έχει ιδιαίτερα συμφέροντα από μια ισχυρότερη συμπόρευση Γαλλίας-ΗΠΑ). Αυτά όμως είναι διαφορές αποχρώσεων σε μια πολιτική εν πολλοίς προκαθορισμένη, συναινετικώς αποδεκτή από τίς κύριες πολιτικές δυνάμεις και εκφραζόμενη από το "βαθύ κράτος", τη διοίκηση και τη διπλωματία.
(Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι η Γερμανία: είδατε τη Μέρκελ ν'αλλάζει κάτι ουσιώδες στη στάση της χώρας προς τη Ρωσσία;)

Από την άποψη αυτή, καλό είναι όσοι είχαν οποιεσδήποτε προσδοκίες από τους σοσιαλιστές ν' αναζητήσουν ευθύνες για την απαράδεκτη "απολίτικη" πολιτική (και τακτική) που ενσάρκωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία κατά τη γνώμη μου αποδείχτηκε τόσο κακή που να απενοχοποιεί ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως "προοδευτικοί" να ψηφίσουν Σαρκοζύ.

phivos said...

Προβ, αν και μένω αρκετά κεντρικά, έχω γίνει κι εγώ μάρτυρας τέτοιων "ελέγχων", πολύ συχνά. Πάντα το θύμα ήταν σκουρωπός. Αλλά πιστεύω ότι ακόμη δεν είδαμε τίποτε.

Βέβαια, αυτή είναι μια μόνο όψη των όσων έρχονται. Αλλά για μένα και τη Γαλλία που (ουσιαστικά) με μεγάλωσε - είμαι εδώ από τα είκοσι μου - είναι κάτι πολύ συμβολικό!

Δες ξανά το λινκ που μού έδωσες!...

Αυριο το βράδυ, από τις 9, έχουμε συνάντηση στου Διονύση. Αν θέλεις να τα πούμε κι από κοντά, είσαι ευπρόσδεκτος.