May 30, 2007

Automedication

Θεωρία
Οι πρώτες στήλες «ιατρικών συμβουλών» που θυμάμαι, υπήρχαν ήδη στον ημερήσιο Τύπο στη δεκαετία του ’70 – μαζί με μια εκπομπή στην (κρατική τότε) τηλεόραση. Τα θέματα παρουσιάζονταν από γιατρούς, και η μόνιμη κατακλείδα των άρθρων και των μονολόγων ήταν «απευθυνθείτε στο γιατρό σας», ή «για το σχετικό πρόβλημα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό».

Στην πορεία, καθώς γερνάμε ως έθνος, ανεβαίνει – τουλάχιστο φαινομενικά – το επίπεδο διαβίωσης, και ενθαρρύνεται παντιοτρόπως η ιδιώτευση των συμπολιτών μας, οι στήλες έγιναν σελίδες, ένθετα και προσφορές βιβλίων ιατρικής εκλαΐκευσης, η γραφική εκπομπή εξελίχθηκε σε διάφορες χλιδάτες παραγωγές (χωρίς να ξεχνάμε και τη διείσδυση της θεματολογίας από τα διάφορα «παράθυρα») και τα πάλαι ποτε «ιατρικά θέματα» περιβλήθηκαν με μυριάδες άλλα ζητήματα ευεξίας, ομορφιάς, φυσικής επίδοσης και λάιφστάιλ.
Ωστόσο εκείνο το ντροπαλό «ρωτήστε ένα γιατρό» επιβίωσε ως φύλλο συκής στο σχετικό discours, σε μια χώρα με όλο και περισσότερους γιατρούς και με πάντα έντονο το χούι όλων των αυτοχθόνων να εκφέρουν γνώμη επί παντός του ιατρικώς επιστητού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθε και το ίντερνετ. Που έδωσε άλλα μέσα στο εθνικό μας χούι, με φόρα ομοιοπαθών, πύλες που υποστηρίζονται διακριτικά ή απροκάλυπτα από φαρμακευτικές εταιρείες, και γενικά υπεράφθονη πληροφόρηση για θέματα υγείας, η αξιοπιστία και η relevance της οποίας εξαρτάται παραδόξως από αυτόν που τη χρειάζεται (αυτός που μπορεί να την κρίνει, είναι ο ήδη γνώστης).
Κάτι όμως η χαμηλή διάδοση του ίντερνετ, ιδιαίτερα στα στρώματα του πληθυσμού με περισσότερα προβλήματα υγείας (ηλικιωμένοι), κάτι η γενική άνοδος του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού, κάτι η βελτίωση της προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών και των διαγνωστικών μέσων, κάνουν τη συμπεριφορά αυτή της «αυτοδιάγνωσης» να υποχωρεί αισθητά σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Ο έλληνας σήμερα απευθύνεται σε γιατρό πιό εύκολα, κάνει λιγότερο οτι τα ξέρει όλα, είναι πιό υπάκουος στην τήρηση των όρων θεραπείας, αν το πρόβλημά του είναι σοβαρό και επείγον ζητά μια δεύτερη, ή και μια τρίτη γνώμη ειδικού. Με όλα αυτά, παρά τις ελλείψεις ή/και την απίστευτη κακοδιαχείριση της δημόσιας υποδομής υγείας, παρά την ανθυγειινή διαβίωση (μόλυνση των πόλεων, κάπνισμα, κακή διατροφή, απουσία άσκησης, στρες), παρά τη διαφθορά (φακελλάκια, γιατροί-πλασιέ φαρμακευτικών εταιρειών, γιατροί άσχετοι ή αδιάφοροι, γραφειοκρατία) παρά την ακρίβεια (μέσω του πειθαναγκασμού ή της υποχρέωσης να καταφεύγει ο ασθενής στον ιδιωτικό τομέα), η υγεία των ελλήνων συνολικά δε χειροτερεύει, αλλά αντιθέτως, βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια.
Κάθε πολιτική βούληση βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού θα έπρεπε λοιπόν να λαμβάνει θετικά υπόψη την πρόοδο που σημειώνεται, την πληρέστερη χρήση των υπηρεσιών περίθαλψης, την υποχώρηση της αρχαϊκής νοοτροπίας να παριστάνει ο καθείς το γιατρό, για να επιτεθεί στα πάμπολλα κακώς κείμενα, με στόχο τη διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος που βρίσκεται στα θεμέλια όλων των άλλων, του δικαιώματος στην (με υγεία) ζωή.
Φαίνονται αυτονόητα τα παραπάνω; Ε, δεν είναι... Ένα εντυπωσιακό συνοθύλευμα από φαρμακευτικές εταιρείες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, και αρρωστημένους οπαδούς των με κάθε μέσο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, καλούν το «ελληνικό δαιμόνιο» να διαπρέψει, αυτή τη φορά πανευρωπαϊκά. Το παρακάνουν, λένε, οι ευρωπαίοι με το σύστημα υγείας. Κάθε λίγο και λιγάκι στο γιατρό για ψύλλου πήδημα. Ενώ το 40% των ραντεβού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αφού είναι για αιτίες που οι ίδιοι οι ασθενείς είχαν διαγνώσει στους εαυτούς τους. Αφού πάνε μόνο για τη συνταγή, γιατί να μη θέσουμε περισσότερα φάρμακα στο ελεύθερο εμπόριο ώστε να μπορούν να τ’αγοράσουν απευθείας, χωρίς ιατρική συμβουλή; Γιατί να μην εξαιρέσουμε από τη χρηματοδότηση τα πρώτα 100 ας πούμε ευρώ δαπανών σε φάρμακα/γιατρούς ανά έτος; Κι έπειτα, οι καλομαθημένοι, ζητούν κατευθείαν σπεσιαλίστες ή παρουσιάζονται απευθείας στα νοσοκομεία. Μα τις περισσότερες φορές, ένας γενικός γιατρός είναι αρκετός. Γιατί να μην τους υποχρεώσουμε (με οικονομικά μέτρα) να πηγαίνουν πρώτα στο γενικό γιατρό; Με τέτοια μέτρα θα αποθαρρύνουμε τις «ανεύθυνες» συμπεριφορές υπερβολικής χρήσης των υπηρεσιών υγείας, και θα αποφορτίσουμε το σύστημα υγείας, εξοικονομώντας χρήματα.
Εφαρμογή
Ο γράφων πρέπει να θεωρείται πρότυπο υποκείμενο μιας τέτοιας πολιτικής – ως πιστός εκπρόσωπος/φορέας του «ελληνικού ιδιώματος» που κοροϊδεύει παραπάνω.
Ειλικρινά, δε θυμάμαι την (προ-)τελευταία φορά που επισκέφθηκα γιατρό – εννοώ για πρόβλημα υγείας, όχι για ούζα στο σπίτι ή στα μπαρ και τις ταβέρνες. Πρέπει να ήταν για κάποια αμυγδαλίτιδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τα χρόνια περνούσαν από τότε με τις κλασσικές (μια ή δύο) ιώσεις του χειμώνα, καμμιά ηλίαση το καλοκαίρι. Το φαρμακείο μου περιείχε οινόπνευμα, «κόκκινο», βικς, λευκοπλαστ και ασπιρίνες μη αναβράζουσες, ενώ μια φορά που χτύπησε το ανήψι μου εισέπραξα τη γενική χλεύη, καθώς έψαχνα για... σουλφαμιδόσκονη (που απ’ο,τι μου εξήγησαν αργότερα, είναι ελαφρώς ντεμοντέ...)
Πριν από δέκα μέρες λοιπόν, ένιωσα ένα κάψιμο στον δεξιό πήχη. Στην αρχή υπέθεσα οτι κάηκα από τον ατμό της κατσαρόλας, σύντομα όμως είχα μια πληρέστερη διάγνωση: είναι η γνωστή τενοντίτιδα, από το ποντίκι του υπολογιστή. Μου συνέστησα επάλειψη με βικς, μασάζ και βολικές «πόζες» στο κρεβάτι. Χρειάστηκαν τρεις μέρες για να μετατραπεί η «τενοντίτιδα» σε μια διάχυτη αίσθηση εγκαύματος, με τα πρώτα σπυράκια να κάνουν την εμφάνισή τους στον αντίχειρα και τον παράμεσο. «Τι διάολο κόλλησα;» αναρωτήθηκα, και πέρασα το ποντίκι με οινόπνευμα. «Αν χειροτερέψει, θα πάω στο γιατρό».
Και όντως, χειροτέρεψε. Δευτέρα πρωί μια αποκρουστική ροζ συστάδα από φλύκταινες διακοσμούσε τον καρπό μου. «Πανάγο, γουι χεβ α πρόμπλεμ», λέω του γιατρού στο τηλέφωνο. «Έχω βγάλει έρπη» - ήταν η νέα μου διάγνωση. «Έλα τώρα αμέσως», απαντάει ο γιατρός. «Άργησες ένα τριήμερο», μου είπε από κοντά, «έχεις έρπη ζωστήρα που βγαίνει δεν ξέρουμε ακριβώς πότε, συνήθως όποτε είσαι ΄πεσμένος’ και εφόσον έχεις περάσει ανεμοβλογιά μικρός. Θα πλακωθείς στα αντιιικά (!) για μια βδομάδα και θα υποχωρήσει. Αλλά μπορεί να σου φέρουν ύπνο. Πάρε και κάτι για τους πόνους. Θα πάρει πάντως βδομάδες να εξαφανιστεί. Έπρεπε να είχες έρθει νωρίτερα, δεν το προλάβαμε».
Κι έτσι κι έγινε, υποχώρησε η λέπρα, αλλά κοιμόμουν δεκαπέντε ώρες τη μέρα.

Είμαι καλύτερα τώρα, έχοντας πάρει και το μάθημά μου – που θα έτριβα ευχαρίστως στα μούτρα των ιθυνόντων της automedication και της διάλυσης, με κάθε μέσον, του συστήματος περίθαλψης. Με μερικά πράγματα δεν παίζουν.

25 comments:

Anonymous said...

Περαστικά Σύντροφε ΜαυροΠρόβατε και Σιδερόχερος.

Tα καθέκαστα της περιπέτειας της υγείας της Φιλολόγου Αμαλίας από τους γιατρούς τα έμαθα από τύπο - tv.

Ας είναι καλά το ΠΑΣΟΚ που μέσω του ΔΙΚΑΤΣΑ και της κομματικής ταυτότητας έδωσε αρχικά πτυχίο και μετά δουλεία στο ΕΣΥ σε πολλά "πράσινα" παιδιά αποφοίτους Ιατρικής των πρώην Ανατολικών Χωρών.

Χωρίς να σημαίνει ότι τα όλοι όσοι έχουν τελείώσει από τις χώρες του πρωην Υπαρκτού ήταν - είναι αλμπάνηδες.

Κατά τα άλλα το εθνικό σύστημα υγείας λειτουργεί μια χαρά ανάλογα το ποιος είσαι ή τον ποιον ξέρεις.
Ο Μητσοτάκαρος, τον ΔΟΛιος Λαμπράκης έχουν νοσηλευτεί - ιαθεί σε Κρατικά Νοσοκομεία.


Άσπρος Λύκος

Tin Man said...

Περαστικά σύντροφε!

υγ
Πως να μην είσαι "πεσμένος" στο Παρίσι με τον Σαρλό πρόεδρο;;;!!!

Πάνος said...

Περαστικά!

Να πίνεις κανένα τσιπουράκι - χωρίς γλυκάνισο, εντάξει - είναι το καλύτερο δυναμωτικό του οργανισμού!

phivos said...

Πονάει χέρι, σκοτώνει ποντίκι! Καλά τού έκανες του άτιμου τρωκτικού!

Δεν θα σού ξέφυγε βέβαια το ότι η automedication, ήταν μέσα στους στόχους που έθετε ο τότε υποψήφιος και νυν αφεντικός... Πώς, έτσι κερδίζονται οι διακοπές στα γιώτ;

Νάσαι καλά γείτονα!

Anonymous said...

Χαχαχαχα!

Περαστικά σύντροφε!
Τουλάχιστον, ελπίζω να έμαθες, τώρα που προβληματίστηκες, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

christina said...

Σώνει και καλά να γυρίσει ο κόσμος 100 χρόνια πίσω.
¨
"Πονάει η κοιλιά; Ζεστό κεραμίδι. Ουπς, σκωληκοειδίτιδα ήτανε;"

Anonymous said...

Καλή και γρήγορη ανάρρωση!

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα σε όλους,

-σφε ασπρόλυκε, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο οτι πολλοί απόφοιτοι ιατρικών ανατολικών χωρών αλλά και της ιταλίας, είναι ανεπαρκείς (κι αυτό όχι γιατί οι χώρες αυτές δεν έχουν ιατρική της προκοπής, αλλά γιατί οι έλληνες "πελάτες" είναι υπερβολικά χαμηλού επιπέδου, και το "λάδωμα" καθηγητών στις εξετάσεις δίνει και παίρνει).
Η Αμαλία έζησε μια απίστευτα άτυχη ιστορία και με την τύχη δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Τα υπόλοιπα τραγικά που καταγγέλλει μαρτυρούν κυρίως το διαζύγιο που έχει πάρει μερίδα (μεγαλο-)γιατρών με τον ανθρωπισμό και την επαγγελματική ηθική.
Η πολιτική διάσταση που αναδεικνύεται, είναι βέβαια η εμπορευματοποίηση της περίθαλψης.

-σφε tin man, ευχαριστώ! Ε, ναί, δεν πετάμε κιόλας :-)) Πόσο μάλλον που το πολιτικό επιχείρημα του Σαρκοζύ οτι πρέπει να του δοθούν τα μέσα να κυβερνήσει περνάει (βοηθούντων και των "προθύμων" "σοσιαλιστών", και της αφασίας στην οποία περιήλθε το PS) και αναμένεται "γαλάζιο κύμα" στις βουλευτικές... Αλλά ελπίζω να γράψω κάτι για όλα αυτά.
-Γιατρέ μου, εφαρμόζω τη συμβουλή σου και έχω δει μεγάλο όφελος. Τα μπιμπίκια παραμένουν δηλαδή, αλλά το γλεντάμε :-))) Ευχαριστώ πάντως
(στην πραγματικότητα η "λέπρα" έχει εξαφανιστεί σχεδόν)
-Γείτονα, μερσί, όπως διέκρινες οι "προοπτικές" που αναφέρω είναι όλες από το πρόγραμμα του ναπολεοντίσκου (automedication - franchise medicale - circuit des soins et passage obligatoire par le généraliste κτλ) Στην υγειά μας!
-σφε εξόριστε, το μάθημά μου το πήρα!
-passer-by, εκεί μας προτείνουν να πάμε - στο πιό εκσυγχρονισμένο, γιατί θα πληρώνεις και το τούβλο και θα καταλήγεις να το βάλεις (αντί για, ας πούμε, θερμοφόρα) επειδή ο διαφημιστής των τούβλων είναι καλύταρος...
-Ασμοδαίε, ευχαριστώ!
-All: Δείτε, όταν έρθει, το ντοκυμαντέρ του Μάικ Μουρ για το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ. Μας αφορά!

Anonymous said...

Να προσθέσω στα περί michael moore...

O michael moore που πολιτικά βρίσκεται στα αριστερά του κέντρου,
είχε κάνει μια έξυπνη ταινιά.
"Canadian Bacon".
Mε τον συγχωρεμένο Candy, τη γυναίκα του De Vito Rea Pelman και τον Allan Alda
Το βιβλίο του "Hλίθιοι Λευκοί" αποτελεί έναν καθρέπτη της Αμερικάνικης Κοινωνίας σε πολλά επίπεδα
(Παιδεία, Ρατσισμός, Εργασιακά, Δικαιοσύνη).
Ακολουθώντας "τακτική 'Εγγελς", αυτά που κριτικάρει
στηρίζονται σε επίσημα στοιχεία.
Πολλά από αυτά είναι δημοσιευμένα στις "έγκριτες" εφημερίδες

Υ.Γ. Χαίρομαι που επέστρεψες .. σιδερόχερος. Μην ξεχάσεις τον Πάρδους.
Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα λόγω φόρτου εργασίας..

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Ως συνήθως άσχετο με το κύριο θέμα

Είμαι πολύ στεναχωρημένος μιας και πέθανε ο Σωτήρης Μουστάκας. Ο οποίος ήταν πέρα από Μέγας Κωμικός επιπρόσθετα και πολύ καλός Δραματικός Ηθοποιός.

Από δραματικές ταινίες βλέπετε

"Ζορμπάς"
"Ένας νομοταγής πολίτης"

Η τελευταία του ταινία έχει θέμα τη ζωή του Ελ-Γκρέκο

Να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Σωτήρη

'Ασπρός Λυκος

Кроткая said...

αχ, το έχω πάθει κι εγώ και είναι σκέτη φρίκη! μπλιαχ!

περαστικά!

πάντως, το ιδεατό σύστημα που περιγραφεις μοιάζει αρκετά με το ελβετικό -όλως τυχαίως. καλά λέω εγώ πως η καπιταλιστική Ελβετία έχει το ιδανικό σύστημα! και με λένε μικροαστή... πφφφ!

Μαύρο πρόβατο said...

Μερσί μα σσερ - όλα καλά πιά,

η Ελβετία είναι γενικώς κάτι αιώνες μπροστά (αρκεί να κοιτάξει κανείς το πολιτικό της σύστημα...)
Οι καπιταλιστές χρειάζονται μια σχετική ευρυθμία στο χρηματοκιβώτιό τους - και παρέχουν τα σχετικά μέσα.

Το πρόβλημα είναι οτι σε χώρες σαν την Ελλάδα, κάθε κυρίαρχος θα εμποδίσει να "γίνουμε Ελβετία", πράγμα που μπορεί κανείς να περιμένει μόνο από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού - αν και όταν αναλάβει ο ίδιος τις τύχες του...

σχολιαστής said...

Εχει να κάνει και με την αφετηρία εφαρμογής του Ελβετικού μοντέλου. Αν έχουμε γεμάτες τράπεζες κάτι γίνεται.

Anonymous said...

H Ελληνική Αστυνομία επί το ….έργο


Χωρίς Σχόλια


Και εδώ
'Ασπρος Λύκος

Anonymous said...

O "Ποιητής" "Σαμουράι" που τελεί "Αγγαρεία" κάνει διεθνή Καρριέρα
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια..Προχωράμε

"....
Τις πρώτες ώρες, πριν αρχίσουν τα κανάλια να παίζουν το βίντεο,
η αστυνομία μιλούσε για μοντάζ, για κατασκευασμένο υλικό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Είπαν μάλιστα στους αστυνομικούς συντάκτες ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται το Indymedia γιατί δεν είναι το…Reuters.
....."

Η ειρωνία της ζωής..

Kαι το Ροϊτερς!!


Νορβηγία

Στην εφημερίδα Dagbladet(Νορβηγία)


Στην κρατική Νορβηγική ραδιοτηλεόραση NRK


Καναδάς

Byron goes to …Canada(και από εκεί στο Hollywood )


Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Eλλάδα.."Μεμονομένα" Περιστατικά



Video "Μεμονομένης" Αστυνομικής Βίας



"'Eθνος"

Τρέμουν στο Μαξίμου για νέα βίντεο

Εγδυσαν και ξυλοκόπησαν Μολδαβή


"Νέα"
Έκρυψαν εγκαύματα σε Ιρακινό από αστυνομικούς στο Αλλοδαπών

Πρόσφυγας- σάκος του μποξ για αστυνομικούς- 2 φορές στο νοσοκομείο

Άσπρος Λύκος

σχολιαστής said...

Φίλτατε ΜΠ, περιμένουμε νέα σου.

Μαύρο πρόβατο said...

Εδώ είμαι φίλτατε, απλώς τέλη Ιούνη είναι συνήθως η περίοδος που τελειώνουμε διάφορα μισοτελειωμένα άρθρα, πρότζεκτ και δε συμμαζεύεται, και τρέχω και δε φτάνω. Ελπίζω λίαν προσεχώς να ανεβάσω κάτι για τις εξελίξεις στη Γαλλία, τώρα που μαζεύτηκε υλικό!

Μαύρο πρόβατο said...

Ασπρόλυκε, ευχαριστώ για τα λινκς, όποτε προκύπτει κάτι, αξίζει τον κόπο να "ενημερώνεις" το μαγαζί, μας ενδιαφέρει όλους νομίζω :-)

Anonymous said...

Σ/φε ΜΑΥΡΟΠΡΌΒΑΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΧΑΜΕ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το πρώτο τα βασανιστήρια με βιντεοσκόπηση των Αστυνομικών του Α/Τ Ομόνοιας
Το δεύτερο με την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του Δρυμού της Πάρνηθας

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

ΛΑΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Το προηγούμενο ποστ περί ΛΑΟΣ με μία μικρή επιφύλαξη μιας και δεν έχει "διασταυρωθεί".
Επιπρόσθετα "μυρίζει" ενδοφασιστική σφαγή. Ελπίζω να είναι διασκεδαστική.
Πάντως αν πάντως το καλόπαιδο του ΛΑΣΟ έκανε φυλακή για τον λόγο που αναφέρεται στην επικεφαλίδα του λίνκ..

------------------------------

Ιδέες για
συγραφικό έργο,
συστατικες επιστολές
από την Δεξιά του Κυρίου..

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΒΑΒΥΛΗ

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Σνφε ΜαυροΠρόβατε

Βρες το άρθρο της Εργατικής Εξουσίας σελ 11-17, τεύχους ΙΟΥΝΙΟΥ

Με αφορμή τον απολογισμό για το Φοιτητικό Κίνημα 2006-2007 αναφέρεται στις -χριστιανικόύ προέλευσης- "ηθικές" νικες της Αριστεράς.
Απ τα ποιο Δυνατά κείμενα

Άσπρος Λύκος

Anonymous said...

Μπακούνιν
Κροπότκιν
Νετσάγιεφ
και λοιποί
στο

Μύθοι του Αναρχισμού

Anonymous said...

Το url
Μύθοι των Αναρχικών

Άσπρος Λύκος