May 22, 2006

Crna Gora

47,81% (= 55,4% x 86,3%) των εχόντων εκλογικό δικαίωμα, αποφάσισε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου (αποτελέσματα σχεδόν οριστικά).
...η Ιστορία επαναλαμβάνεται - ως φάρσα.
Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται "σε δύσκολη θέση": έχουν δεσμευθεί να αποδεχτούν το "ναί" στην ανεξαρτησία, αν είναι πάνω από 55% σε δημοψήφισμα συμμετοχής πάνω από 50%.
Προβληματίζονται όμως: οι λαθρέμποροι τσιγάρων και καυσίμων που διοικούν την (εις το εξής) χώρα, θα είναι επαρκείς να την οδηγήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση AG, ή θα πρέπει ν'απευθυνθούν σε κανέναν γαλαζοαίματο απόγονο, απ'αυτούς που καρπάζωνε ο Λάτσης για να του πάει καλά η μέρα; Έπειτα, αν οι Καταλανοί ζητήσουν το ίδιο; Οι Βάσκοι; Οι Φλαμανδοί; Θα πάρουν άραγε ο,τι και οι 6 "σκλαβωμένες κομητείες" της Ιρλανδίας;
UPDATE:
Όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχουν και μπλεξίματα με διπλοεγγεγραμμένους σε εκλογικούς καταλόγους, ή ψηφοφόρους που είχαν ήδη ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Βοσνίας ή της Κροατίας...
UPDATE':
Στο εξής η μουσική υπόκρουση του μπλογκ θα αλλάζει και απροειδοποίητα!

37 comments:

Anonymous said...

Φίλε Μαύρο πρόβατο, αν μου επιτρέπεις ένα μικρό σχόλιο.

Για τους Μαυροβούνιους, μάλλον καλό θα είναι. Είδαν τα χαίρια τους με τους φίλους μας τους Σέρβους.

Λες να τους επιθυμήσουν και να ζητήσουν στο μέλλον επανένωση;

Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι ότι οι Σέρβοι μένουν ξαφνικά χωρίς θάλασσα και με έκταση μικρότερη της Βοσνίας. Τελικά το Μιλόσεβιτς τον πλήρωσαν χρυσό. Αυτός ήταν πραγματικό μαύρο πρόβατο για όλη τη βαλκανική.

Σχολιαστής

άσκεπος said...

Από ένα μαύρο πρόβατο, πρέπει κανείς να τα περιμένει όλα...(ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ, αν είναι δυνατόν!)

Καλημέρα!

Αθήναιος said...

Monsieur, έχετε την καλωσύνη να επικοινωνήσετε μαζί μου. Χρειάζομαι μια πληροφορία για κάποια γεγονότα που συμβαίνουν ες Παρισίους...

Αναζήτησα ε-μέηλ σας αλλά δεν βρήκα.

Μερσί!

Κωστής Γκορτζής said...

Κι αν έμοιαζε και της Ουκρανής τραγουδίστριας πόσους ...πόντους θα του έδινες Ιχνηλάτα μου;;; :-)))))

Έγραψε, ο Μαυροπρόβατος!

Кроткая said...

LOL!!πραγματικά 12 points!
Όσο για το Μαυροβούνιο, αναμενόμενο ήταν νομίζω, όσο κι αν είναι μια σκέτη ηλιθιότητα το όλο σκηνικό...

Όλη αυτή την ανοησία που διασπώνται και αποσχίζονται όλοι για να πάνε μετά να γλύφουν τους Ευρωπαίους "παίξτε μας κι εμάς καλέ", αδυνατεί να την κατανοήσει η λογική μου...

Οι Φλαμανδοί παρεμπιπτόντως δεν έχουν καθόλου ξεχάσει τις αποσχιστικές τους τάσεις, κι μάλιστα η Αμβέρσα, η μεγαύτερη Φλαμανδόφωνη πόλη, δίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στους εθνικιστές.

Кроткая said...

Ah, sinon ça va?

Μαύρο πρόβατο said...

Χαιρετώ σας,

φίλτατε σχολιαστή, χάρηκα πολύ που περάσατε από δω.
Το πρόβλήμα με τους Μαυροβουνήσιους δεν είναι οτι θα γίνουν χειρότερα απ'ο,τι είναι (γίνεται χειρότερα;...)
Το πρώτο στοιχείο φάρσας σ'αυτήν την ιστορία, είναι οτι η απόσχιση αυτή έχει λιγότερη "αντικειμενική" βάση απ'όσο θα είχε, ας πούμε, η ανεξαρτητοποίηση της Χίου από την Ελλάδα (που κάποια στιγμή ζητήθηκε, καθώς λέει ο μύθος, από τον... Ωνάση).
Το δεύτερο στοιχείο, είναι η επίκληση που γίνεται στ'απομεινάρια των θλιβερών μοναρχίσκων (τόσο του Μαυροβουνίου, όσο και της Σερβίας) να παίξουν το ρόλο του εθνοσωτήρα, που - ειρήσθω εν παρόδω - δεν βλέπω να προκαλεί την οφειλόμενη αναγούλα, τουλάχιστο στους... φιλελεύθερους παπαδομάχους της πατρίδας μας.
Ηδη, ο Ντράσκοβιτς (που όχι, δεν είναι εθνικιστής, εν αντιθέσει με το Μιλόσεβιτς - το ακούσαμε κι αυτό από καμπόσους "ληγμένους" ή "μεταλλαγμένους" δημοσιογράφους και κάμποσους που μας δίνουν να καταπιούμε αμάσητα τα "μπιφτέκια" των καθεστωτικών ΜΜΕ) επαναθέτει θέμα μοναρχίας στη Σερβία.

Τέλος πάντων: παρ'όλ'αυτά, η ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου καθαυτή δεν σηματοδοτεί κάποια σπουδαία αλλαγή για τους πολίτες του ή τους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση, στην τρέχουσα συγκυρία, φοβάμαι οτι το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο από ένα ακόμα προτεκτοράτο/ορμητήριο του οργανωμένου εγκλήματος.

Sinon ça roule, chère Krotkaya (το αυτόν επιθυμώ και δι υμάς), αν και πουντιάσαμε άγρια στο Λουξεμβούργο...

Κωστής Γκορτζής said...

Να συμβάλλω κι εγώ στη σοβαρή ανάλυση του γεγονότος για μια φορά...

"Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι ότι οι Σέρβοι μένουν ξαφνικά χωρίς θάλασσα....." λέει ο Σχολιαστής.
Είναι, αλλά όχι τόσο, αν εξετάσει κανείς τους βαθύτερους λόγους διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ πλέον η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αδριατικής (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) από τους Ιταλοαμερικανούς χωρίς τη γειτονία ενός μεγάλου και ισχυρού κράτους που ΔΕΝ ήθελε να ενταχθεί είτε στο ΝΑΤΟ είτε στην ΕΕ και "καλόβλεπε" τη συνεργασία με τη μετά ΕΣΣΔ Ρωσσία.
Δεν το λέω πρώτη φορά, ούτε είμαι οπαδός θεωριών συνωμοσίας, αλλά τα πάθη μας ως χώρα βασίζονται διαχρονικά περισσότερο στα Ιταλικά παράκεντρα υπερεξουσίας παρά στους πρώην κατακτητές μας εξ ανατολών.

άσκεπος said...

Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να εμπλουτίσεις τα λινκ σου με το εξής (αφού έχεις βαλθεί να ανατρέψεις την μέχρι πρότινως σοβαρή σου εικόνα): www.blackman.gr

yorgos said...

exiled που το βρήκες αυτό?! το ακούω τώρα αργά και οι τύποι είναι λιώμα! απίστευτο γέλιο!!!

Μαύρο πρόβατο said...

-Φίλε ημίαιμε,
θίγεις έναν παράγοντα παρέμβασης (βλέπε εξάρτησης) στη ζωή της χώρας που δεν πολυσυζητιέται (Ιταλία).
Όμως δεν έχω ακούσει τίποτε για τα πετρέλαια της Αδριατικής, εκτός από την
παρουσία κάποιων κοιτασμάτων υδρογοναναθράκων στό Ιόνιο (στο ύψος της Πελοποννήσου - γεώτρηση στο Μιχόι Πατρών, στην Ηλιεία, ασφαλτώδεις γαίες στην Ήπειρο, κάποιες πετρελαιοπηγές που λειτουργούσαν στην Αλβανία).
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν είχες το χρόνο/διάθεση να γράψεις σχετικά...

-Αγαπητέ exiled, φοβερό λινκ - αλλά πώς να κάνει παρέα με τα άλλα; :-))
Σκέφτομαι να το κρατήσω για μένα, ξεράθηκα στο γέλιο με τους τύπους της εκπομπής των 10.00, τελείως καλτ.
Κι εδώ να σας βάλω το κονσέρτο για ένα μυδράλιο του Στοκχάουζεν, μπας και συνέλθουμε :-))

Κωστής Γκορτζής said...

Αγαπητέ Μ.Π. η δυτική πλευρά των ακτών της Αδριατικής είναι κατάσπαρτη από εξέδρες άντλησης πετρελαίου από Τεργέστη μέχρι τα στενά του Οτράντο.
Στις 18-8-93, έξη μίλια από τον Αυλώνα (στα όρια που μετά τον πόλεμο θα έπρεπε να είναι Ελλάδα -χωρίς εθνικοπατριωτικές εξάρσεις- αλλά δόθηκε στην Αλβανία με πιέσεις της Ιταλίας που πρόλαβε εγκαίρως να ενταχθεί στους ...νικητές και είχε λόγο) βρέθηκε, από την AGIP, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου (το 35% της διυλιστικής δυνατότητας της Ιταλίας για 35 χρόνια)!
Αυτά δεν είναι υποθέσεις, είναι γεγονότα που ανακοινώθηκαν στα ΜΜΕ και τις εξέδρες τις βλέπεις.

Τώρα, εκτός από την Αλβανία που πάντοτε ήταν στην Ιταλική επιρροή, τι έμεινε για να στήσει η Ατζίπ και οι ξαδέρφες της τα αντίστοιχα στα ανατολικά της Αδριατικής;
Μια λουρίδα Κροατίας, ένα κέντρο διεθνούς λαθρεμπορίου και η Αλβανία.
Τα συμπεράσματα δικά μας....

Κωστής Γκορτζής said...

Να σου πω και ποιοί ψαρεύουν με δεκατρία χιλιόμετρα αφρόδυχτα στα "διεθνή" νερά του Αιγαίου; Δεν είναι οι Τούρκοι πάντως. Ούτε οι Τούρκοι "γκρίζαραν" το Αιγαίο αυτοβούλως....

Кроткая said...

Exiled, E.Λ.Ε.Ο.Σ.

Πρόβατο, μπράβο για την αλλαγή κλίματος... Μπας και συνέλθουμε... Σωστά... Ώστε ξυλιάσατε στο Λουξ, ε; Άμα βεις χρόνο γράψε μου μέηλ με εντυπώσεις... Πήγατε κι εκεί που σου έλεγα;

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα σε όλους,
Τρομερά ενδιαφέροντα όσα αναφέρει ο Ημίαιμος! Θα προσπαθήσω να το ψάξω περισσότερο.

Κωστής Γκορτζής said...

Είμαι σίγουρος ότι η βαθύτερη έρευνα θα σε εκπλήξει (αν και υποψιάζομαι ότι γνωρίζεις πολλά...)

Μαύρο πρόβατο said...

Αγαπητέ ημίαιμε, θα προσπαθήσω να γράψω κάτι για το θέμα, όταν βρω λίγο χρόνο.
Marièle, ευχαριστώ! Μια χαρά είμαι τώρα. Συμφωνώ με αυτό που διαπίστωσες για τη γιουροβίζιον.
Αυτό που με ενδιαφέρει να καταλάβω, είναι η ενασχόληση πάρα πολλών με αυτό το πράγμα. Ίσως είναι και ο ραδιοτηλεοπτικός βομβαρδισμός βέβαια, που αποδίδει. Πέρυσι, αν θυμάμαι καλά, η συντριπτική πλειοψηφία των μπλογκς που αναφερθήκαν στο φεστιβάλ, ήταν για να λοιδωρήσουν κάποιους (ελάχιστους) που το έβριζαν ως ψευτοδιανοούμενους κτλ. Φέτος, μια το ίδιο συντριπτική πλειοψηφία, θεωρούσε οτι το περιεχόμενό του είναι απαράδεκτο, και ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσει κανείς ήταν να "υποστηρίξει" (=ψηφίσει;) τους εν τέλει φετεινούς νικητές...

Κωστής Γκορτζής said...

"Η Τουρκία θεωρεί πως το Ανατολικό Αιγαίο είναι χώρος περιορισμένης κυριαρχίας της Ελλάδας. Αν δεν υπήρχαν μεγαλύτερα ζητήματα τα μικρότερα θα είχαν επιλυθεί.
Συμφωνώ απόλυτα. Και προσθέτω οτι στη θεώρησή της αυτή καλύπτεται από τους αμερικάνους και σε ένα βαθμό τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις - κυρίως την Αγγλία και την Ιταλία - και κατά συνέπεια από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ας δούμε τώρα τι κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις:

-το 1999, στο Ελσίνκι, η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της κάτω από ένα κείμενο που - κατά παρέκκλιση της θέσης ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας - κάνει λόγο για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

-Ρωτώ: ποιές είναι οι “εκκρεμείς συνοριακές διαφορές με την Τουρκία” που αναγνωρίζει η Ελλάδα; Και ποιές αντίστοιχα, αυτές που θέτει η Τουρκία;
Και πώς εξελίσσονται οι δύο τους από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα;

Ας ξεκινήσουμε από κει τη συζήτηση, αλλιώς απλώς θα διασκεδάσουμε και άκρη δε θα βγάλουμε."

Αγαπητέ σύντροφε, αλίευσα το ενδιαφέρον σχόλιό σου σε κάποιο άλλο ποστ όπου περισσεύει στους περισσότερους σχολιαστές ο φανατισμός και η πόλωση, πανάρχαια ελληνική αποκλειστικότητα...
Επειδή έθιξες την ουσία των πραγμάτων και μάλλον απάντηση δεν θα πάρεις (μπορεί να σε κατατάξουν σε Πασόκο που τα ρίχνει εμμέσως στη δεξιά ή ελληναρά που μασκαρεύεται σε προοδευτικό για να προβοκάρει...)σού καταθέτω τα ακόλουθα:
Το 1982 συγκεντρώθηκαν στη Τζαμάικα όλα τα κράτη του ΟΗΕ για να συζητήσουν το νέο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (ΔΔΘ). Το κείμενο που συμφωνήθηκε μονόγραψαν ΟΛΑ τα κράτη (160 περίπου)εκτός από τις ΗΠΑ και την Τουρκία.
Όπως και να 'χει, η Συνθήκη της Τζαμάικα για να γίνει Διεθνής Νόμος (για να αρχίσει να έχει ισχύ ως Διεθνές Δίκαιο, θα έπρεπε να κυρωθεί από τα Κοινοβούλια του ενός τρίτου των κρατών που την είχαν μονογράψει)
Οι διαφορές του μέχρι το 1982 ΔΔΘ
και του μετά ήταν πολύ ουσιαστικές και θετικές για την Ελλάδα (και ΠΟΛΥ αρνητικές για την Τουρκία, γι αυτό και δεν μονόγραψε).
Κύρια διαφορά, ο ορισμός της Υφαλοκρηπίδας. Άλλη η Υφαλοκρηπίδα που ο Εθνάρχης ήθελε να πάει στη Χάγη, και άλλη η Υφαλοκρηπίδα του νέου ΔΔΘ.
Δηλαδή, προηγουμένως η Υφαλοκρηπίδα οριζόταν ως "Το τμήμα του βυθού που εκτείνεται από το όριο των χωρικών υδάτων μέχρι την ισοβαθή των 200μ, βάθος". Δηλαδή, από τα 6 ναυτικά μίλλια(ν.μ.) μέχρι εκεί που το βάθος ήταν 200 μέτρα. (π.χ., οι ακτές του Αγίου Όρους που είναι "άπατες", μετά τα 6ν.μ. ΔΕΝ είχαν υφαλοκρηπίδα!)
Μετά το 1982, το νέο ΔΔθ όριζε κατ' αρχή χωρικά ύδατα μέχρι 12ν.μ.
Όριζε επίσης ότι κάθε κράτος μπορεί να διακηρύσσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όπου θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ εκμετάλλευσης, από το όριο των χωρικών του υδάτων μέχρι απόσταση 200ν.μ. (εννοείται αν υπάρχουν και γειτονικές ακτές το όριο περιορίζεται στο μισό για τον καθένα).
ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ στο νέο ΔΔΘ είναι ο υποκείμενος της ΑΟΖ βυθός! (ανεξαρτήτως βάθους)
Τώρα, δικαίωμα σε χωρικά ύδατα (άρα και ΑΟΖ άρα και υφαλοκρηπίδα) έχουν ΟΛΑ τα βράχια και βραχονησίδες που ανήκουν στο κράτος. Κάποια υποπαράγραφος από το παλιό που μιλούσε για βράχια και βραχονησίδες ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΖΩΗ, ομως, έχει ληφθεί υπ' όψη στις δικαστικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου σε αμφισβητήσεις στον ορισμό ΑΟΖ μεταξύ π.χ. Αγγλίας και Γαλλίας.

Το πολύ συμφέρον νέο ΔΔΘ για την Ελλάδα, θα περίμενε κανείς να το μεταφράσουμε και να το περάσουμε από τη Βουλή μετά από ένα μήνα από τη μονογραφή του.
Το φέραμε στη Βουλή τον Ιούνιο του 1993! Μόλις κατατέθηκε και πριν ψηφιστεί, ο Αμερικανός ΥΠΡΞ στο πουθενά είπε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές... Όλοι είναι πεπεισμένοι ότι ο Σαμαράς έρριξε τον Μητσοτάκη για τον ...ΟΤΕ.
Ξεχάστηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε ένα ή δύο χρόνια μετά (δεν έχω πρόχειρη την ημερομηνία) αλλά την ίδια εποχή εξώκοιλε το τουρκικό φορτηγό πλοίο στα Ίμια και αρνήθηκε να δεχτεί τη βοήθεια των ελληνικών ρυμουλκών δηλώνοντας ότι προσάραξε σε Τουρκικό νησί...
Από τη στιγμή, όμως, που ψηφίστηκε στη Βουλή μας, είχαμε το δικαίωμα ανα πάσα στιγμή να ορίσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12ν.μ. και να διακηρύξουμε ΑΟΖ στα 200ν.μ. καλώντας και τους γείτονες για να χωρίσουμε τις μέσες στις αντικρυστές παραλίες (το κάναμε ήδη με την Ιταλία στο Ιόνιο).
Μπροστά στον κίνδυνο(για την Τουρκία και όχι μόνο) να μετατραπεί όντως το Αιγαίο, το Λιβυκό και εν πολλοίς το μεγαλύτερο μέρος της ΝΑ Μεσογείου σε Ελληνικό Οικονομικό βιλαέτι, μας "έκατσαν" τα Ίμια (που είχαν/έχουν και κατσίκια, άρα "συντηρούν ζωή") και δι αυτών γκρίζαρε η ιδιοκτησία εκατοντάδων βραχονησίδων και νησίδων και νησιών όπως η Γαύδος -από την οποία αμφισβήτηση φαίνονται και οι όπισθεν των Τούρκων κρυβόμενοι-, και πλέον τραβιόμαστε να συζητήσουμε εφ' όλης της ύλης χωρίς μέχρι τότε να μπορούμε να ασκήσουμε τα ΝΟΜΙΜΑ κατά το ΔΔΘ δικαιώματά μας.
Γιατί εφ' όλης της ύλης;
Γιατί το τεράστιο ψέμα ότι στη Χάγη πάμε μόνο για την Υφαλοκρηπίδα προκύπτει από το ότι για τον ορισμό της θα πρέπει πρώτα να συζητήσουμε την "ιδιοκτησία" των εδαφών που έχουν γκριζάρει και μετά να καθορίσουμε τα χωρικά ύδατα και μετά την ΑΟΖ για να προκύψει αυτομάτως η νέα Υφαλοκρηπίδα ως υποκείμενος βυθός της.
Σημειώνω ότι και από τις εκδικασθείσες στη Χάγη ανάλογες υποθέσεις μέχρι τώρα, άλλες μας βολεύουν και άλλες όχι.
Μένει να δούμε αν το μοίρασμα του Αιγαίου θα το περάσουν στον Ελληνικό λαό σοσιαλιστικά ή φιλελεύθερα....
Μέχρι τότε στο όνομα της ...προσέγγισης των δύο χωρών θα σκοτώνονται ένθεν και ένθεν άνθρωποι χωρίς τα παιδιά τους να καταλάβουν ποτέ τι υπερασπίστηκαν οι πατεράδες τους...

Κωστής Γκορτζής said...

Μία μικρή διόρθωση, το παλιό ΔΔΘ όριζε την υφαλοκρηπίδα ως την έκταση του βυθού από τα χωρικά ύδατα μέχρι την ισοβαθή των 60 μέτρων εφόσον αυτή δεν βρίσκεται πέραν των 200ν.μ. (δηλαδή μέχρι το βάθος των 60μ έως απόσταση 200ν.μ.)

Κωστής Γκορτζής said...

Γαμώ το, πέρασαν μερικά χρόνια και κάτι γράφω στραβά για την παλιά υφαλοκρηπίδα. Δεν αλλάζει το νόημα, όμως, ούτε τα επακόλουθα δεδομένα. Ψάχνω τα χαρτιά μου, μπορεί να έιναι (βάθος 200μ μέχρι τα 60ν.μ, ή βάθος 60μ. μέχρι τα 200ν.μ.

Κωστής Γκορτζής said...

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!
Ναί, έχεις δίκιο, αλλά ου γαρ...
Δεν το πολυέψαξα, όμως, γιατί όπβς και να 'χει δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης.
Το λυπηρό είναι ότι με τον θάνατο του αεροπόρου αποκαλύφθηκε η κενότητα γνώσης που θα επρεπε να είχαμε όλοι μας για να μη φανατιζόμαστε ανοήτως.

Αν βγώ να ισχυριστώ ότι πρέπει να εξασφαλίζει η μία γενιά το μέλλον αυτής που ακολουθεί, θα με κατατάξουν στην 4η Αυγούστου....
Ευτυχώς έχω τα ποιήματά σου/μου...

Κωστής Γκορτζής said...

Τελικό και τσεκαρισμένο. ΌΠως είναι στο αρχικό σχόλιο. (μέχρι την ισοβαθή των 200μέτρων).
Διαγράψατε λοιπά σχόλια (πλην του εξαιρέτου Ιχνηλάτου βεβαίως!)

Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα,

για μια ακόμη φορά εξαιρετικά τα σχόλια+διευκρινίσεις του Ημίαιμου.
Ομολογώ οτι το δικό μου σχόλιο δεν ήταν τόσο αθώο: είχα υπόψη μου το όλο θέμα, αλλά η συζήτηση εκεί που το άφησα, είναι περίπου η μπλογκική έκδοση των τηλεπαράθυρων - εξ'ού και η μπηχτή για διασκέδαση. Δυστυχώς έτσι συσκοτίζεται η ουσία του θέματος.
Όποιος λοιπόν θέλει να δει τι προβλέπει η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας, δεν έχει παρά να κοιτάξει εδώ - όπου μπορεί και να διαπιστώσει τη μη επικύρωσή της από το κράτος των ΗΠΑ (Γερουσία;)
Οι αμερικανοί τοποθετούν τη διαφορά τους στην - μελλοντική - εκμετάλευση των μεταλευμάτων στους βυθούς των ωκεανών - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Σε ο,τι μας αφορά, δε θα ξεχάσω μια συζήτηση που είχα με πριν από μερικά χρόνια με έναν (εξαίρετο άνθρωπο) ναυτικό ακόλουθο πρεσβείας μας στο εξωτερικό, ο οποίος μου παρουσίασε σε χάρτες τις περίπου 180 αν είχα μετρήσει καλά βραχονησίδες το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται.
Να σημειώσω επίσης την ιστορία της ανακήρυξης ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλευσης 200 ν.μ. στο λιβυκό, από τη Λιβύη και την Αίγυπτο, που - όταν το πήρε πρέφα η χώρα μας - αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικών διαβουλεύσεων το προηγούμενο καλοκαίρι (ανακατεύτηκε λένε και η προεδρία της Δημοκρατίας), με κατάληξη που έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα.

Πολύ φοβάμαι οτι το δίδαγμα είναι οτι αν η Ελλάδα εμπιστεύεται το μέλλον της στα αμερικανονατοϊκά και ευρωπαϊκά διαβούλια, και η συγκυριαρχία θα εγκατασταθεί ως νέο στάτους κβό στο Αιγαίο, και θερμά επεισόδια δεν θα αποφύγουμε...

Αγαπητή Marièle, είμαι μουσικώς αγράμματος. Ορισμένα ατοναλιστικά έργα (του Σαίνμπεργκ και του "δικού" μας Κωνσταντίνου Λογοθέτη) μού έχουν πει "κάτι" - μέχρι εκεί φτάνω.
Στο επόμενο θα προσπαθήσω να σας βάλω Μαργαρίτη, μπας και συνέλθουμε :-))

Μαύρο πρόβατο said...

Αξίζει να συζητηθεί και η παρέμβαση του Κ. Στεφανόπουλου με άρθρο στην Καθημερινή, εδώ
Μια πρώτη σκέψη είναι βέβαια οτι θα βαρύνουν πολύ οι ορίζουσες της διπλωματίας και της πολιτικής μας στη διαδικασία αυτής της προσφυγής: είναι σαφές οτι το δικαστήριο δεν είναι "ανεξάρτητο" από την Αυτοκρατορία. Επίφοβο λοιπόν και ασφυκτικό το υπάρχον πλαίσιο συμμαχιών και δεσμεύσεων της Ελλάδας, ώστε η προσφυγή να κινδυνεύει να καταστεί το ίδιο αδιέξοδη, όπως και η μη-προσφυγή.

Σημειώνουμε επίσης οτι η γείτων διέρχεται έντονη περίοδο ζυμώσεων και πιέσεων ώστε, παρά την εκφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της, να συνεργαστεί σε μια στρατηγική περίσφυξης του Ιράν. Το παζάρι περιλαμβάνει διευθετήσεις για τους Κούρδους αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν ενδείξεις (όπως οι πρόσφατες δηλώσεις Βόλφοβιτς στην Κωνσταντινούπολη) οτι το ντηλ κλείνεται καταρχήν με το στρατιωτικό κατεστημένο - οι αμερικανοί παραμένουν δύσπιστοι στην κυβέρνηση Ερντογάν (αν δεν την έχουν ήδη ξεγράψει), από το 2003 όπου φοβούμενος και τη λαϊκή οργή, αλλά και άλλους παράγοντες (Κουρδικό) δε συνεργάστηκε ικανοποιητικά στην εισβολή του Ιράκ. Υπάρχουν υποψίες για παρακρατική ανάμειξη στο επεισόδιο της δολοφονίας του δικαστικού - παρατηρείται επίσης έντονη κινητικότητα με εκατέρωθεν επισκέψεις τούρκων - αμερικανών και ισραηλινών πολιτικοστρατιωτικών αξιωματούχων.
Σκιές βέβαια είναι όλα αυτά - αλλά αρκετές, ώστε να θέτουν ερωτήματα...

Κωστής Γκορτζής said...

Μ.Π., διάβασα και το άρθρο του Στεφανόπουλου που δεν λέει τίποτα καινούργιο (για μένα).
Η μόνη ένσταση είναι για τις "γκρίζες ζώνες" που ο π.Πρόεδρος απόδίδει στη φαντασία των Τούρκων, άρα δεν τις συζητούμε σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Το γεγονός ότι δεν μπορώ να σε πάρω να πάμε βόλτα στα Ίμια, δείχνει ότι ήδη το συζητούμε και το έχουμε συμπεριλάβει στα θέματα προς επίλυση.

Επαναλαμβάνω ότι, εκτός της Αμερικής, και η Τουρκία δεν έχει καν μονογράψει το ΔΔΘ. Αλλά και αυτή, όπως και η Αμερική, το έχει εφαρμόσει κατα το δοκούν (στη Μαύρη θάλασσα έχει 12ν.μ. και οριοθέτησε και την ΑΟΖ της μετά από συνομιλίες με τα όμορα κράτη. Το ίδιο έκανε και στα νότια παράλιά της αλλά τα πήρε πίσω από τις αντιδράσεις της Συρίας η οποία έχει εδαφικές διαφορές με την Τουρκία (Αλεξανδρέττα).

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας (γκριζάρισμα) έχει σκοπό τη "διεθνοποίηση μεγάλου τμήματος του Αιγαίου" που αναγκαστικά θα οδηγήσει σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσής του από Ελλάδα και Τουρκία.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι, στο όνομα της ειρήνης είναι λογικό και ηθικό να παραχωρούνται νόμιμα δικαιώματά μας;
Μήπως αυτό είναι ευγενική απόδοση του ψυχρού Νόμου της ζούγκλας όπου ο ισχυρός επιβάλλει με τη δύναμή του στον αδύνατο να υποχωρήσει;

Και, κάτι σημαντικό, ποιός και πώς έχει διαμορφώσει την εντύπωση ότι η Τουρκία είναι ισχυρότερη της Ελλάδας στρατιωτικά; Γιατί (τεχνοκρατική η άποψή μου, όχι εθνικοπατριωτική), ΔΕΝ είναι!

Τέλος, στείλε στο e-mail μου μια διεύθυνσή σου για να μη γράφω εδώ τόσο μεγάλα σεντόνια. Έχω και κάτι που σε ενδιαφέρει εκτός μπλογκοατμόσφαιρας.

Υ.Γ. Άντε να δούμε και τη βιβλιογραφία σου για τα περί Ιταλίας... :)

Μαύρο πρόβατο said...

Το μαίηλ είναι στο προφίλ μου σύντροφε.
Είμαι πολύ άσχετος με τα καθαυτό στρατιωτικά, αλλά σχετικότεροι με έχουν πείσει για την μέχρι τώρα ισορροπία οπλικής ισχύος κι επιχειρησιακής ικανότητας σε ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών.
Ευχαριστώ και πάλι για το νέο σχόλιο (κρίμα που δεν τα βλέπει περισσότερος κόσμος).

Anonymous said...

δε σε πειράζει να βάλω το blog σου σε ένα φορουμ ως ιστιοσελίδα?
Συμφωνώ απόλτα μαζί σου....

Anonymous said...

Φίλε Μαύρο πρόβατο, στην "Καθημερινή" όπου ο πρόεδρος είπε αυτά που σχολιάζετε, υπάρχει και ένα άρθρο που εξηγεί ότι μέχρι το 2015 θα έχει αλλάξει πλήρως η στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι τούρκοι θα έχουν πάρει 120 με 160 αεροπλάνα 4ης γενιάς τύπου Στελθ (συμμετέχουν σε συμπαραγωγή με τους αμερικάνους), και θα έχει διπλάσιες σε αριθμό και πολύ καλύτερα οπλισμένες φρεγάτες. Επίσης διαμαρτύρεται γιατί αντί ν' αγοράσουμε αντίστοιχα όπλα αγοράζουμε γερμανικά τεθωρακισμένα. Δηλώνω άσχετος με τα στρατιωτικά. Αν κάποιος ξέρει περισσότερα ας γράψει.

Σχολιαστής

Κωστής Γκορτζής said...

Φίλε Σχολιαστή, τα δημοσιεύματα αυτά είναι κατά 90% βαλτά και πληρωμένα (μη μου την πέσουν τώρα οι δημοσιογράφοι, ε;) από τις εταιρείες που πουλάν οπλικά συστήματα. Αντίστοιχα δημοσιεύματα, με ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο, γράφονται καθημερινά στις τουρκικές εφημερίδες.
Δυστυχώς, τα μπλογκς δεν είναι ο καταλληλότερος τόπος για να παρατεθούν τεκμηριωμένα στοιχεία για του λόγου το αληθές.
Πάντως, αν μελετήσει κανείς την ιστορία, και δη τη σύγχρονη, θα αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι κάνουν τις επιθετικές τους κινήσεις όχι όταν εκτιμούν τη στρατιωτική κατάσταση αλλά όταν εκτιμούν την πολιτική αδυναμία της Ελλάδας.
Γιατί δεν φτάνει να έχεις ένα εκπαιδευμένο σκύλο, θα πρέπει να εκμεταλλεύεσαι και την εκπαίδευσή του. (Όχι απαραιτήτως να τον αμολύσεις να δαγκώνει αλλά, βρε αδερφέ, ασ' τον να γαβγίσει μια φορά, έστω)

Τα ίδια παραμύθια ισχύουν και για την περιβόητη θεωρία ότι ΟΛΑ είναι ελεγχόμενα από τους δορυφόρους, ECHELON και άλλα γραφικά, που, αν ίσχυαν στο βαθμό που διαφημίζονται, δεν θα χρειάζονταν οι πόλεμοι και το κυνηγητό του Οσάμα κλπ.

Κωστής Γκορτζής said...

Βιαστικός περνάς... φίλε μου Ιχνηλάτα.
Επαναλαμβάνω

"Πάντως, αν μελετήσει κανείς την ιστορία, και δη τη σύγχρονη, θα αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι κάνουν τις επιθετικές τους κινήσεις όχι όταν εκτιμούν τη στρατιωτική κατάσταση αλλά όταν εκτιμούν την πολιτική αδυναμία της Ελλάδας."

Τα περί στρατιωτικής ισορροπίας ή εκτίμησης τα ανέφερα σε αντιπαράθεση με την εικόνα του "ξεβράκωτου" που τα συμφέροντα και η ασχετοσύνη πολλών από τους πολιτικούς έχουν επιβάλλει στον απλό πολίτη.

Το τι παθαίνουν οι ισχυροί από αδύναμους το βλέπουμε κάθε μέρα στο Ιράκ, στην Τσετσενία, το είδαμε στη Σομαλία, ακόμα και στη Γρανάδα.

Αλλά ποιός ο λόγος να καλλιεργούμε ψεύτικη εικόνα; Για να γεμίζουν οι τσέπες των "αρμόδιων" και να τροφοδοτούνται οι πολεμικές βιομηχανίες; Γι αυτό και μόνο ισχυρίζομαι, με όσες γνώσεις έχω, ότι ΚΑΙ αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει.

Και, μ' αρέσει που μπήκες έτσι φουριόζος, ούτε ρητό, ούτε ποίημα ούτε τίποτα... :))))

Μαύρο πρόβατο said...

Συμφωνώ κι εγώ με τα δύο τελευταία - φταίω αν δεν έγινε κατανοητό!

Η υπόκρουση αφιερωμένη εξαιρετικά στον Ιχνηλάτη και τον απαράμιλλο ρητο/σέρβερ του!

Anonymous said...

Φίλε Ημίαιμε, συμφωνώ με το σχόλιό σου.

Φίλε Ιχνηλάτη, μακριά απο μένα η στρατοκρατική λογική. Απλώς μερικές φορές τα τανκς και τα πολυβόλα έχουν τη σημασία τους. Για παράδειγμα αν το '74 υπήρχε στρατός στην Κερύνεια, και δεν βρισκόταν στην υπόλοιπη Κύπρο να κυνηγάει τους Μακαριακούς και τους αριστερούς, πολύ αμφιβάλω αν σήμερα είχαμε αυτή την ανοιχτή πληγή. Γι' αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση που ο πρόεδρος Στεφανόπουλος, πρότεινε μεταξύ άλλων να συζητήσουμε στη Χάγη και το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Υ.Γ. κάντε μια βόλτα απο τα Μυστικά του Κόλπου, όπου γράφω για το θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ότι δεν έχουμε ανάγκη τους Τούρκους για να καταστρέψουμε τον τόπο μας.

Σχολιαστής

Anonymous said...

καλημέρα προβατάκι,
Η μουσική σου υπόκρουση δεν παίζει σε firefox!

Μαύρο πρόβατο said...

Γειά σου άπατρι,
το πρόβλημα είναι μάλλον οτι το μουσικό κλιπ είναι .wma. Δεν έχω τα εργαλεία να το κάνω mp3...
Σου χρωστάω σχόλιο στο πολύ ενδιαφέρον ποστ σου, πρέπει να βρω λίγη ώρα "να τα βάλω κάτω" - σύντομα!
Αγαπητή Marièle, μια ζωή με κυνηγάν τα μελάνια των πολυγράφων και τα τυπογραφεία που δε βγάζαν το χρώμα που ήθελα στις προκηρύξεις.
Οπότε, δεν πειράζει, ας είναι και λίγο ......!, δεν το βρίσκω κι άσχημο, κάνει κοντράστ με το περιεχόμενο :-)

Μαύρο πρόβατο said...

cabernet franc :-)

Anonymous said...

Ο Στεφανόπουλος είναι ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ!! ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ!!!Τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένας απλός Πρόεδρος της ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Δημοκραττας. Που χρόνος για δηλώσεις..Να υπογράφεις διατάγματα, να πηγαίνεις όπου σε στέλνουν για τις εθνικές επαιτίους, να έχεις νοικάρη τον Νοικολετάτο και το κυριότερο να στηρίζεις ένα πολίτευμα το οποίο παλαιόερα δεν το καλοέβλεπες΄μιας και ήσουν υπέρ του βασιλιά, αλλά αλλάζουν οι καιροί και που να βρείς (πολιτική)δουλειά..

Όσο για τα σχέδια στην περιοχή: Ο Κοστούνιτσα θα πεταχτεί στο καλάθι, αφού προηγουμένως ανακυρήξει την ανεξαρτησία του το Κοσσυφοπεδίο και τα ορυχεία του.Τη χορηγεία την κάνει ο George Soros&Co.Τι είναι μια "επένδυση"-λέμε τώρα- 50 ΕΚΑΤ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΆΛΕΙΣ 5 ΔΙΣ. ΔΟΛΛΑΡΙΑ (100 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ)?ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΓΚΕΣ.

Μετά θα έρθει "καθαρός" -τη βρώμικη δουλειά θα την κάνει ο Κοστούνιτσα- ο γαλαζοαίματος, θα κάνει ξανα δηλώσεις "Η ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ".Όπως λέμε οι Ζιμπάμπουε για τουσ Ζιμπαμπουανούς, οι Κενυα για τουσ Κενυάτες κλπ κλπ.
Κατι ξέρανε οι Μπολσεβίκοι και "καθαρίσανε" όλους τουσ Ρομανώφ
Τώρα οιΡώσοι δεν έχουν βασιλείς πάνω απ τα κεφάλια τους

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ.
ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΡΟΥΧΑ, ΕΙΔΗ, ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΣΕ ΣΤΥΛ ΑΝΤ1(ΑΝΤΕΝΝΑ)-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ-, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Ο ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΤΗσ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΛΟΠΟΙ.

Anonymous said...

Excellent, love it! digital projectors Rotisery baseball Baccarat frivole iridescent