May 08, 2006

Τώρα που κατακάθησε ο κουρνιαχτός

από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, διαβάζω στο γαλλικό Τύπο απογοητευτικές εκτιμήσεις. Γίνεται λόγος για ξεφούσκωμα, για φανερή εξάντληση της οποιασδήποτε δυναμικής αυτής της πρωτοβουλίας των Φόρουμ, που ξεκίνησε ως ευχάριστος αιφνιδιασμός στο Σιάττλ, γιγαντώθηκε στη Γένοβα, αλώθηκε από τα μέσα και "κρατικοποιήθηκε" στο Παρίσι, και ξεφούσκωσε ήδη στο Λονδίνο.

Αλήθεια, εσεις που (όποιοι) συμμετείχατε στις εργασίες του, πώς αποτιμάτε την όλη ιστορία;

(Για μιά φορά, να βάλω κι εγώ ένα "θέμα εκθέσεως", χωρίς να λαμβάνω εκ των προτέρων θέση).

16 comments:

J. said...

Mαύρο Πρόβατο μην ξεχνάς ότι εδώ δεν είναι Γαλλία στη μαζικότητα των πραγμάτων και στο διανοητικό μπακράουντ που παίρνουν οι παρορμητικές έως επαναστατικές (σύμφωνα με όσους πρωταγωνιστούν σε αυτές...) χειρονομίες. Το λέω γιατί πήγα στο Φόρουμ και μιλώντας π.χ. με Γερμανούς, ακόμα και με ευρωβουλευτές, παραδέχονταν ότι στη χώρα τους τα πράγματα δεν έχουν την ένταση της Γαλλίας και ότι μπορούν να μάθουν από τους Γάλλους σε αυτό το θέμα...Από κει και πέρα, αυτό που μου έκανε εντύπωση την Κυριακή, τελευταία μέρα του Φόρουμ και επόμενη της πορείας στην Αθήνα, ήταν ότι ο ένας στους τέσσερις κούτσαινε. Εντάξει, και ο ένας στους δέκα ήταν λιώμα, άλλο κεφάλαιο αυτό...

Μαύρο πρόβατο said...

Χαιρετώ σε j.j.p.,
ευχαριστώ για τη μαρτυρία!
Ελπίζω να κάνουν τον κόπο κι άλλοι ν'αφήσουν δυό λόγια εδώ!

Θα επανέλθω αργότερα, με κρίσεις και απόψεις (δυστυχώς εκ του μακρόθεν).

Κωστής Γκορτζής said...

Ο φίλτατος Ιχνηλάτης ήταν ο ένας απ' τους τέσσερεις που κούτσαινε;
Κάτι ξέρουν οι Γάλλοι με τις ενδιάμεσες στάσεις για καφέ...Ετσι σύντροφε;

yorgos said...

νομίζω και η composition doll μπορεί να μας πει πολλά...

Mirandolina said...

Το φόρουμ ήταν απαγοητευτικό -- καποιοι είπαν ότι φταίει ο ΣΥΝ κι ήταν κολλητικό το ξενέρωμα (bad bad people...). Μου φαίνεται, πάντως, ότι φέρει ευθύνη ως προς το ότι δεν κατόρθωσε να φέρει την ελληνική πραγματικότητα στο φόρουμ, να συνδέσει την παρούσα κοινωνία και τα προβλήματά της με τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς. Πολύ διεθνάτζα και θεωρητικούρα κι η εργατική τάξη απούσα.

valentin said...

Ήμουνα στο Φόρουμ. Και νομίζω ότι όχι απλώς ήταν επιτυχημένο, αλλά ήταν μάλιστα εντυπωσιακό. 35.000 συμμετοχές στο Φόρουμ, 100.000 στην πορεία (όταν η κεφαλή ήταν στη Βρετανική πρεσβεία η ουρά ήταν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού). Πολύ φανερή η παρουσία αγωνιστών από την Ευρωπή, 2000 μάλιστα από αυτούς από την Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Οι συζητήσεις πολλές και ενδιαφέρουσες. Υπήρξε και ένα δια ταύτα με την απόφαση για κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο το Σεπτέμβρη και για τους μετανάστες τον Οκτώβρη. Και στην Ελλάδα τα MME το έθαψαν προκλητικά. Την ημέρα της πορείας έδειχναν μόνο το ένα περιπολικό που κάηκε και τις 10 βιτρίνες που έσπασαν και ούτε ένα γενικό πλάνο για να φανεί ο όγκος και το μέγεθος της πορείας.

Κωστής Γκορτζής said...

Ακόμη δεν κατακάθισε ο κουρνιαχτός μου φαίνεται...

nik-athenian said...

Θεωρώ ως το πιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα του φόρουμ, το γεγονός ότι κάποιοι (έστω λίγοι)έφηβοι των 15-18 ετών (όπως η κόρη μου) άρχισαν να προβληματίζονται και να ρωτάνε τι προκάλεσε αυτά τα φόρα και σε τι στοχεύουν.
Κατά τα άλλα, η δική μου θέση είναι ότι η δυτική δημοκρατία μπορεί να τα ανεχθεί και να τα ενσωματώσει ακόμα, άνετα!

Кроткая said...

Απλώς για πληροφόρησή σας, μεταφέρω εδώ μια ακόμα άποψη:
http://athens.indymedia.org/front.
php3?lang=el&article_id=505128

Δεν συμφωνώ απαραίτητα -πώς άλλωστε; δεν ήμουν καν παρούσα- αλλά ας έχουμε μια πιο σφαιρική αντίληψη.

Η πληροφορία περιήλθε στα χέρια μου από τον exiled.

yorgos said...

αν και το θέμα θα ήταν αυτά να αλλάξουν την δυτική δημοκρατία και όχι αυτή απλά να τα ανέχεται....

άστεγος said...

Μια μικρή διόρθωση σε nik-athenian και lykojohn: Μάλλον αναφέρεστε στη δυτική ολιγαρχία. Βέβαια περισσότερη σημασία έχει η ουσία και όχι οι ορισμοί, αλλά βάση μιας καλής συζήτησης αποτελεί η σωστή τερμινολογία.

Τώρα επί της ουσίας: Σαφώς και θα ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος του κινήματος από τη δυτική ολιγαρχία, μια και η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετοχόντων στο φόρουμ καίγεται να βρεθεί κάποτε σε θέση, που να μπορεί να τρώει κομμάτι από την πίττα. Αυτό που γινόταν πάντα δηλαδή, τίποτα περισσότερο...

Кроткая said...

ορολογία, αντωνάκη μου, ορολογία... (άκου τερμινολογία!). αχ, πώς φαίνονται οι ξενητεμένοι! :Ρ

κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου, αν και δε θέλω να συμφωνήσω.

άστεγος said...

Wx, de xrhsimopoieitai o terminus terminologia? Apodexth h diorthwsh...

Μαύρο πρόβατο said...

Ευχαριστώ άπαντες δια την συμμετοχήν. Είναι προφανές βέβαια, οτι αυτό το μπλογκ δεν είναι αρκετά ορατό σ'ένα ευρύτερο κοινό.

Ωστόσο, μένω από τα σχόλια με την αίσθηση οτι το Φόρουμ της Αθήνας ήταν σαφώς μειωμένου δυναμισμού, κι οτι δεν πρόσφερε τίποτε πέρα από μια επαφή των Αθηναίων με το φάσμα ενός προβληματισμού λίγο-πολύ γνωστού στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι καταλαβαίνουν οτι "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός" μόνο σαν αποτέλεσμα αδυσώπητης πάλης ενάντια στις κυρίαρχες δυνάμεις του κόσμου αυτού, πάλης που δεν μπορεί παρά να αναπτύσσεται σε κάθε κλίμακα τόπου και χρόνου - μ'άλλα λόγια τοπικά και καθημερινά.
Την περίοδο που η παγκόσμια αστάθεια ενισχύεται, που οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος με διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα και (γι'αυτό το λόγο, ανάμεσα σε άλλους) απειλούν όλο και περισσότερο να παρασύρουν τον πλανήτη στη γενίκευση της ανομίας και του πολέμου, την περίοδο που οι Ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις και η Ιαπωνία διεκδικούν κι αυτές, όσο μπορούν, σαν τις ύαινες ένα κομμάτι από την παγκόσμια πίττα, την περίοδο που η Κίνα προχωρά με γοργά βήματα στην ανάδειξή της ως παγκόσμιας υπερδύναμης, το φάσμα ενός γενικευμένου πολέμου φαντάζει απειλητικότερο από όλη τη μεταψυχροπολεμική περίοδο.
Την περίοδο αυτή, που στην Ευρώπη επιβάλετται "με το καλό ή με το άγριο" μια αυτοκτονική για το ίδιο το σύστημα πολιτική ανάκλησης θεμελιωδών κατακτήσεων της εργασίας, αυτή η αδυσώπητη πάλη είναι ελπίδα επιβίωσης για όλους μας.
Δεν αμφιβάλλω οτι παρά τη θολούρα και την απογοήτευση, οι πιό ζωντανές δυνάμεις που περάσαν από το "Φόρουμ" αποκτούν συναίσθηση της αναγκαιότητας αυτής της πάλης, καθώς και της συσπείρωσης που επιβάλλει η διεξαγωγή της.

yorgos said...

α γεια σου!

valentin said...

Αδικείς το Φόρουμ. Το πρόβλημα είναι ότι οι γαλλικές εφημερίδες το έθαψαν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους...