February 02, 2006

Τι λέτε κι εσείς;

Ειπώθηκαν πολλά πχ εδώ κι εδώ για τις καρικατούρες του Μωάμεθ, με τα περισσότερα από τα οποία κάθε δημοκρατικός πολίτης θα συμφωνούσε ανεπιφύλακτα.
Ωστόσο, πολλά κενά κι ερωτηματικά μένουν γύρω από την υπόθεση των σκίτσων:

-Κατ'αρχήν το τάιμινγκ. Τα σκίτσα πρωτοδημοσιεύονται στο δανέζικο φύλλο Jyllands-Posten, την 30 Σεπτεμβρίου 2005. Εχουμε κάποιες αντιδράσεις τότε που δεν παίρνουν όμως σοβαρή έκταση. Αναδημοσιεύονται 10 Ιανουαρίου 2006 στο νορβηγικό (χριστιανικό;) περιοδικό Magazinet.
Ούτε και τότε έχουμε σοβαρές αντιδράσεις.
Αντίθετα, από την επόμενη των παλαιστινιακών εκλογών το θέμα "βράζει". Καταρχήν γίνεται διαδήλωση ενόπλων, όχι όμως της Χαμάς, έξω από τα γραφεία της ΕΕ στα εδάφη της παλαιστινιακής Αρχής. Κατόπιν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: η Λιβύη κλείνει τα γραφεία της διπλωματικής της Αποστολής στην Κοπεγχάγη, στα κατεχόμενα έχουμε πολεμικές δηλώσεις που απειλούν τη ζωή Νορβηγών, Δανών, Γερμανών και Γάλλων - εφημερίδες των οποίων έχουν μέχρι στιγμής αναδημοσιεύσει τα σκίτσα - και σε διάφορες αραβικές χώρες γίνεται έκκληση για μποϋκοτάζ προϊόντων από τις παραπάνω χώρες.
Ο κατάλογος θα συμπεριλάβει πιθανόν και την Ισπανία και την Ιταλία.
Αυτό μας οδηγεί στη δεύτερη ομάδα ερωτηματικών:

-Πώς χειρίζονται αυτήν την σε απόλυτα "ύποπτο" χρόνο κρίση, οι Αμερικανοί και οι Αγγλοι:
τη στιγμή που τα σκίτσα δημοσίευσε ακόμα και ιορδανική εφημερίδα (για να απομυθοποιήσει το ζήτημα, όπως αναφέρει), δεν γνωρίζω μέχρι τώρα τουλάχιστο, ούτε ένα αγγλικό ή αμερικανικό φύλλο που να έκανε το ίδιο. Ιδιαίτερα, οι δύο κυβερνήσεις φαίνεται να παρακολουθούν με ικανοποίηση αυτή την απότομη χειροτέρευση των σχέσεων ΕΕ - παλαιστινιακής Αρχής.

Χμμμ...

15 comments:

Μαύρο πρόβατο said...

Πάνο, δε βρίσκω τίποτα που θα μπορούσαν να κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και δεν το έκαναν:
-εξέφρασαν τη λύπη τους αν ο άστοχος χαρακτήρας των σκίτσων έθιξε τους πιστούς
-επέμειναν στην υπεράσπιση της αρχής ελευθερίας της έκφρασης και το ανεπίτρεπτο της λογοκρισίας του Τύπου (τρίχες δηλαδή, αλλά καλό είναι να γίνεται αυτή η διακήρυξη)
Γι αυτό επιμένω φίλε Πάνο: τά'παμε, (γενικώς) συμφωνήσαμε, να μην τα ξαναλέμε.

Το λινκ για τις γελοιογραφίες που κάνω στο ποστ είναι τώρα στο νουβέλ ομπσερβατέρ, κι έχει και τις 12 καρικατούρες. Μου φάνηκαν όλες ηλίθιες, με την εξαίρεσηη αυτής με τον "παράδεισο" που ξέμεινε από στοκ :-) Νομίζω οτι την έχω ξαναδεί πριν λίγα χρόνια -αλλά είχε ταμπέλα αντί τον προφήτη να λέει το μαντάτο.

Ιχνηλάτη (επιτέλους με "κατοχύρωση" η κυβερνο-μετεμψύχωση :-)) δεν κρύβω οτι ένας από τους στόχους του ποστ ήταν να σε τσιγκλίσει να δώσεις εσύ μερικές πρόσθετες πληροφορίες, ως άριστος γνώστης των τεκταινόμενων. Μένει πάντως η απορία μου γιατί δε διογκώθηκαν οι (υπαρκτές, νομίζω) αντιδράσεις ήδη από τον Οκτώβρη, και γιατί δεν είδαμε ακόμα καμμία "δήλωση αρχών" από αγγλο-αμερικανούς επίσημους (μόνο ο Κλίντον είπε κάτι, πράγμα που ενισχύει την παρατήρησή μου οτι κανείς δε λέει τίποτε!) Νομίζω λοιπόν οτι ο τρόπος που - επαναλαμβάνω - χειρίζονται το ζήτημα οι δύο, έχει στόχο να οξυνθεί η κόντρα των ευρωπαίων με τους Αραβες.

Μαύρο πρόβατο said...

Αφαντο - έσβησα τώρα ένα από τα δύο αντίτυπα του τελευταίου.
Είδα πάντως κάποιο πρόβλημα στο μπλόγκερ μεταξύ 11 και 13 ώρα Ελλάδας.
Την πάθαμε...

πιτσιρίκος said...

Οι γελοιογραφίες ήταν για τον πούτσο - με το συμπάθιο. Κατά τ' άλλα κουβέντα να γίνεται. Άνθρωποι που βαριούνται και προσπαθούν να δώσουν κάποιο νόημα στην ύπαρξή τους.

Μαύρο πρόβατο said...

Καλώστον!
Ναι συμφωνώ, τα σκίτσα ήταν ηλίθια.
Πάντως η κρίση είναι πραγματική - και προς το παρόν μεγάλη.
Το άλλο "περίεργο" (καθόλου βέβαια περίεργο) είναι οτι η Χαμάς τηρεί την πιό ψύχραιμη στάση (βλ. σχετικό σημερινό δημοσίευμα στα διεθνή του Ριζοσπάστη)

Τέλος, προς ενίσχυση των ερωτημάτων του ποστ,
να και ο Στρό, να
αποδοκιμάζει τη δημοσίευση

Μαύρο πρόβατο said...

Αλλο το παιχνίδι του (αμοραλιστή και κάθηκου) Σαρκο - παίζει τον "υπερασπιστή του δυτικού πολιτισμού έναντι των αλλοφύλων".

Μαύρο πρόβατο said...

Νάτη και η Αμέρικα... τι λέγαμε;
Απαράδεκτη η δημοσίευση και για την Ουάσιγκτον.

Ο Σιράκ έκανε τελικώς μια πιο ισορροπημένη δήλωση (και για τις δύο ειδήσεις δες το δελτίο της Φιγκαρό )

Μαύρο πρόβατο said...

Εν τω μεταξύ, τα σκίτσα δημοσιεύτηκαν και σε μια αιγυπτιακή εφημερίδα.
Ο Olivier Truc στη Μοντ με ημερομηνία 6-2 (σελ.16 "douze dessins qui ébranlent le monde musulman" - αδύνατο να εντοπίσω το άρθρο στο σάιτ της εφημερίδας!) επικαλείται δημοσίευμα της 11-1 στην Ekstra Bladet, σύμφωνα με το οποίο οι δανοίιμάμηδες που ταξίδεψαν στις αραβικές χώρες για να σηκώσουν τις αντιδράσεις, έδειχναν μαζί με τις εν λόγω καρικατούρες, κι άλλες που το πήγαιναν πολύ μακρύτερα: μια πχ έδειχνε έναν μουσουλμάνο να προσκυνάει κι από πίσω του να τον βατεύει ένας σκύλος, με τη λεζάντα "να γιατί προσεύχονται οι μουσουλμάνοι". Μια άλλη το Μωάμεθ με φάτσα γουρουνιού και λεζάντα "το πραγματικό πρόσωπο του προφήτη".
Το ζήτημα είναι οτι οι ιμάμηδες μόνο αγαθοί δεν είναι ώστε να μην καταλαβαίνουν τι κάνουν.
Αν η πληροφορία είναι σωστή, συμπεραίνουμε οτι οι ίδιοι εκτιμούσαν οτι οι 12 καρικατούρες από μόνες τους δεν μπορούσαν να "φορτώσουν" τους μουσουλμάνους.
Μαζί με τ'άλλα λοιπόν, τίθεται το ερώτημα ποιοί "συμπλήρωσαν" τη σειρά των σκίτσων, και σε ποιά στρατηγική υπακούει η δρομολογημένη αυτή κρίση.

Μαύρος Γάτος said...

Πιτσιρίκο κοιμάσαι ύπνο μνημειώδη...

Διάλεξε πάντως από τώρα ένα μουσουλμανικό όνομα μάλλον θα σού χρειαστεί σύντομα. Δεν είναι τα πάντα αστεία.

Φυσικά ΗΠΑ και Βρεττανία ένιψαν μεγαλοπρεπώς τας χείρας τους, και περιμένουν τα κέρδη. Εσείς πειμένατε κάτι άλλο;

Και φυσικά θα την πληρώσουν οι Δανοί. Οι μόνοι αξιοπρεπείς της υπόθεσης. Μυρίζομαι νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου...

Μαύρο πρόβατο said...

Οι Δανοί... το κόμμα του πρωθυπουργού τους, θέλει λέει να αφαιρέσει την κάρτα παραμονής από του ιμάμη που έκανε γνωστό το θέμα γιατί έβλαψε, λένε, τα δανέζικα συμφέροντα... Ή τον κατηγορούν οτι είπε ψέμματα (με τα έξτρα σκίτσα), ή η ελευθερία έκφρασης αλά Δανιμαρκία είναι σαν τη φέτα τους... τελεμές

Μαύρο πρόβατο said...

Πάνο, βλέπω τους "αριστερούς" που "ανακάλυψες" οτι υπερασπίζονται τον ιμάμη, να έρχονται με cyber-πυρσούς να σου κάψουνε το μπλογκ ;-))

Μόλις αδειάσω θα γράψω ένα καινούργιο με το πώς διαμορφώνεται τώρα το παιχνίδι. Χοντρικά
1) Τείνω τώρα να πιστέψω οτι εκ των βασικών λόγων που οι αγγλοαμερικάνοι τα κάνανε γαργάρα τα της ελεύθερης έκφρασης, είναι οτι εκτίμησαν οτι δεν τους παίρνει να οξύνουν κι άλλο τη σχέση τους με τους άραβες.
2) Οι ταραχές πριμοδοτήθηκαν σε ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις - Συρία, Ιράν - από τις κυβερνήσεις (και στο Λίβανο από τους Σύρους). Στην περίπτωση της Συρίας αυτό έγινε μάλλον για να κερδίσουν πόντους στους πολίτες τους (δείχνουμε έναν κοινό εχθρό...κτλ).
3) Για ποιόν δούλεψε λοιπόν ο ιμάμης; Τι μαθαίνετε για το θέμα;
4) Η κοινή γνώμη στις μουσουλμανικές χώρες μανιπουλαρίστηκε ΑΓΡΙΑ. Δεν προφαίνω να μεταφράσω ένα απλό, αλλά πολύ διαφωτιστικό ρεπορτάζ από την Αίγυπτο (εδώ) Πρόκειται για μια συζήτηση μ'έναν αιγύπτιο αντικέρ στο Κάιρο, που είχε βάλει μια ταμπέλα στη βιτρίνα "απαγορεύονται η είσοδος σε σκύλους και Δανούς." Ο Γερμανός δημοσιογράφος μπαίνει και παριστάνει το Δανό. Καταλήγει να γίνει μεγάλη κουβέντα, με τσαγάκια κτλ κτλ...

5) Να το πω και λίγο άγρια: έχουμε πήξει στη μαλακία αυτές τις μέρες στην ελληνική μπλογκόσφαιρα με τις σχολικές εκθέσεις του καθένα που επιθυμεί να πραγματευθεί το "θέμα" ελευθερία της έκφρασης ή σεβασμός της διαφορετικότητας.
Νισάφι ρε Παπανούτσοι! Οποιος θέλει να μιλήσει σοβαρά, ας κάτσει να διαβάσει τουλάχιστο Jack Goody (το Representations and Contradictions: Ambivalence towards images, theatre, fiction, relics and sexuality και το The East in the West) και τα κείμενα του Λατούρ στο Iconoclash.

Οποιου δεν του φτάνει μέχρι εκεί, ας προσπαθήσει να δει τα γεγονότα και να τα σκεφτεί πολιτικά, γιατί ενώ γράφει την εκθεσούλα του, γύρω του γίνεται της πουτάνας.

Αυτή ήταν η ταπεινή μου πρόταση σ'αυτό το ποστ. Να δούμε τι γίνεται και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς και γιατί, όσο γίνεται.
Τώρα άλλος ανακάλυψε οτι είμαι οπαδός συνωμοσιολογιών, άλλος με καλεί να πάρω θέση γιατί δεν του φαίνομαι ιδεολογικά "κασέρ"...

πιτσιρίκος said...

σφε ρίχτα! Τα πιο αστεία κείμενα είναι τα "σοβαρά". Bonjour!

Anonymous said...

Εψές στις ειδήσεις του BBC υπήρχε ρεπορτάζ για τη σιωπηλή διαμαρτυρία ανθρώπων που ανήκουν σε διάφορες θρησκείες (όχι μόνο μουσουλμάνοι) έξω από γραφεία εφημερίδας στο Leeds (UK) που αναδημοσίευσε τις γελιογραφίες. Φαντάζομαι οτι αυτό απαντάει στο ερώτημα σου, τι έκαναν Αγγλία/ Αμερική.
Δυστυχώς δεν πρόλαβα να σημειώσω το όνομα τις εφημερίδας.

Μαύρο πρόβατο said...

Bonjour σφε - μα τον Αγιο, έχω λυθεί στο γέλιο από το κομμάτι σου για τα σκίτσα :-))))))))

Φίλε ανώνυμε,

προσοχή στη σύγχιση: μιλώντας για αγγλοαμερικάνους, εννοώ το κράτος, τις κυβερνήσεις, το καθεστώς quoi.

Λυπάμαι που δεν εκφράστηκα αρκετά καθαρά ώστε να μη δώσω λαβή στο μπέρδεμα, που είναι κατά βάση το ίδιο με αυτό που έχουν όσοι απαιτούν τη συγνώμη "των Δανών" για τα σκίτσα.

Σε μια δημοκρατία λοιπόν, θα βρεθεί και η εφημερίδα του Leeds. Και στις ΗΠΑ, έχω υπόψη την (ακρο;)δεξιά Washigton Sun που δημοσίευσε τα σκίτσα.
Μιλάω λοιπόν για τη στάση της κυβέρνησης και της εξουσίας (συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ that set the agenda, όπως θάλεγε κι ο Τσόμσκι). Εκεί, όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι οι αναλυτές, αν κρίνω από το τμήμα του ευρωπαϊκού Τύπου που παρακολουθώ, βλέπουν το ίδιο "τοπίο": αυτό που σκιαγράφησα.

Κωστής Γκορτζής said...

Kατ' αρχή ο Καντάφι, έφτυσε τους Ευρωπαίους, αποδεχόμενος να πουλά το πετρόλιο σε Δολλάρια. Τώρα τους είπε, "είδατε που σας τα έλεγα;".

Δεύτερον, έχω μείνει άναυδος από το επίπεδο της ...ιχνηλασίας του καθαρόαιμου (ολοφάνερο) Ιχνηλάτη.

Τρίτον, στο ερώτημα "τι λέτε κι εσείς;" απαντώ: "Βγάζω τον σκασμό". Νομίζω ότι αν όλοι το έκαναν μόλις έπεσε το σπίρτο, τώρα δεν θα αντιμετωπίζαμε την πυρκαιά του αιώνα που υποδαυλίστηκε (σκατά λέξη) από το λέγε λέγε του καθενός. Επειδή δε, και κρυφές γνώσεις έχουμε, οφείλω να συγχαρώ τον σχεδιαστή της κλιμάκωσης της κρίσης για λόγους που μόνον αυτός ξέρει αλλά, μπορεί και να εξασφαλίζουν εν πανικώ την ψήφιση του προϋπολογισμού που λέει τανκς αντί για σχολεία.
Γουφ!

Κωστής Γκορτζής said...

Με την άδεια του Mouton Noir (ε, ρε πρόοδος),:
Ιχνηλάτη, άντε με το καλό ν' απλώσεις τα σεντόνια σου στο μπλογκ σου όπου σου υπόσχομαι ότι θα καταθέσω και τα ρητά που μετά μανίας μελετώ συνεχώς κάθε Ψυχοσάββατο!(γιατί μας έχεις βγάλει την ψυχή)