February 26, 2014

Για την Ουκρανία


Αύριο, ένα σχόλιο. Προς το παρόν, συγνώμη στον τακτικό ή περαστικό αναγνώστη - οι δουλειές των συντακτών έτρεχαν τόσο γρήγορα, στη μικροκοσμική τους κλίμακα, όσο τα νερά στις γέφυρες του Δνείπερου. Για μια συνοπτική κρίση, παραπέμπω εδώ.

UPDATE 3/3/2014:  Πάντα ασυνεπής... Εκκρεμεί το σχόλιο για το συντομότερο δυνατόν! Μέχρι τότε, μια γεύση από τα μπουμπούκια της νέας κυβέρνησης στην περιοχή του Ντανιέτσκ (τα παρόμοια και στο Χάρκοβο). Σαν τα μπουμπούκια της παλιάς.  Επιβεβαιώνεται και πάλι το ιστορικό συμπέρασμα, οτι δεν μπόρεσε ποτέ να υπάρξει «δημοκρατική παλινόρθωση» του καπιταλιστικού καθεστώτος: ο πιο αναίμακτος δρόμος γι αυτό, είναι η επέλαση αρπακτικών ορδών. Πράγμα που θέτει τους όρους και τις προδιαγραφές για τη μελλοντική αντεπίθεση στην οποία οδηγούμαστε - με την ισχύ της ιστορικής νομοτέλειας.



February 21, 2014

February 12, 2014

Παραποιημένες φωτογραφίες

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ δε δαγκώνει λέμε
Ηνωμένος Τύπος (πρώτος μεταξύ ίσων πρακτορείων)


Πριν:


Μετά:

...αργότερα:



Το πρακτορείο

...και η αποθέωση, από άλλους συναδέλφους:



Ως είθισται, η σχετική είδηση αναπαράχθηκε αφειδώς από μπλόγκερς που δεν κάνουν τίποτα να κρύψουν τη δική τους επίμονη ασθένεια.

February 11, 2014

ŽIVEO NARODNI USTANAK U BOSNI I HERCEGOVINI!

Od:  Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ), Savez komunistička omladine Jugoslavije (SKOJ) i Studentski front (SF)

 

Najpre, pozdraljamo hrabru, predanu i požrtvovanu borbu radnika u Tuzli. Radnici i omladino Tuzle , već smo pisali da vaše borba, ukoliko opstane i istraje, može pokrenuti čitavu BiH. Pisali smo da je njen prvenstveni cilj sve veće udruživanje naroda i čvršća povezanost radničke klase čitave Bosne i Hercegovine. Bilo je neophodno da čitava BiH stane iza vas kako bi vaša borba urodila plodom. Do progresivnih promena na nivou vašeg grada može doći jedino ako ih bude na nivou čitave zemlje. Vi ste taj zadatak ispunili. Još jednom ste se dokazali kao najborbeniji deo naroda naše domovine Jugoslavije. Pokazali ste da čvrsto sledite onu odvažnost i hrabrost kakvu su imali inicijatori i učesnici slavne „Husinske bune“. Sada ishod vaše borbe zavisi od ishoda borbe čitavog naroda Bosne i Hercegovine.
Narode Bosne i Hercegovine , vi ste danas ustali protiv svoje pro-imperijalističke buržoaske vlade, protiv sistema i državnog kursa koga ona zastupa. Taj sistem je varvarski kapitalizam koji je za sobom ostavio stravičnu bedu i pustoš. Od presudnog je značaja da ga prepoznate kao takvog, i jasno poručite da se borite protiv njega. Reuspostavljanje kapitalizma na prostoru naše socijalističke domovine Jugoslavije, inicirano, organizovano i pomagano od strane imperijalističkih sila dovelo je do očajne situacije u kojoj se nalazimo. Vi se danas borite za svoje materijalne interese, ti interesi direktno su suprotstavljeni interesima vladajuće klase, predstavnicima kapitlizma – novoformiranoj buržoaziji. Ona se formirala iz redova onih koji su rasprodali narodnu imovinu, opljačkali privredu, izdali interese naroda cepajući ga i gurajući u besmislen rat za interese zapadnog imperijalizma, na kome su profitirali kako oni tako i strain kapitalisti.
Vi ste već pokazali visoki stepen socijalne svesti time što ste naglasili da se borite protiv buržoaske demokratije a za narodnu demokratiju. Time što ste odbili „podršku“ raznoraznih buržoaskih stranaka i svoju borbu okarakterisali kao radničku. Čestitamo vam na tome! Sada je važno da se socijalna svest dalje razvije i izgradi u socijalističku svest. U svest o tome kako i čime zameniti postojeći sistem. Socijalizam je ne samo alternativa već jedini put za prevazilaženje kapitalizma i njegovog nehumanog produkta – siromaštva radničke klase, njenog izrabljivanja od stane kapitalista prisvajanjem profita i otuđenjem proizvoda rada. Sada je vreme da se širom Bosne gromoglasno ori: „Smrt kapitalizmu! Živela narodna socijalistička revolucija!“
Pisali smo, takođe, da radničku pobunu u Tuzli pored cele BiH, prati i čitav prostor bivše Jugoslavije - naše jedine domovine, i pozivali na solidarnost i podršku toj borbi. Pozdravljamo sve sindikate i radničke organizacije širom bivše Jugoslavije koje su podržale borbu radničke klase u Tuzli i pozivamo ih da nastave sa podrškom. Pozdravljamo rad svih pro-jugoslovenskih grupa na društvenim mrežama koji predano prate, podržavaju i omogućavaju dostupnost informacija o događajima u Tuzli i širom Bosne te i na taj način stvaraju sve veću povezanost radnog naroda s našeg prostora. Sada kada je borba radnika u Tuzli prerasla u narodni ustanak, čitava bivša Jugoslavija budno prati dešavanja u BiH. Kao što uspeh borbe tuzlanskih radnika zavisi od borbe čitavog naroda BiH, tako i uspeh borbe BiH zavisi od toga da li će biti i drugih svenarodnog ustanka u regionu. Uspeh progresivnih promena na nivou BiH, biće moguć samo ukoliko dođe do progresivnih promena u čitavom okruženju, prvenstveno u bivšoj Jugoslaviji, što će dalje stvoriti odličnu platformu za progres na čitavom Balkanu.
Upozorili smo, takođe, i na kontra udar reakcionarnih i pro-buržuaskih snaga koji će uslediti i koji je usledio. On se ogleda u tome što razne buržoaske stranke pokušavaju profitirati na vašoj borbi. Razne vas nacionalističke snage u službi imperijalističkog kapitalizma pokušavaju podeliti i razdvojiti, time oslabiti i razoružati vašu borbu.
Narodi Bosne i Hercegovine – recite im odlučno NE! Podele su uzrok vašeg nezadovoljstva, one su uzrok očajnog materijalnog položaja u kome se nalazite. One su uzrok propasti najširih slojeva stanovništva Jugoslavije. Na podelama su profitirali samo korumpirani prokapitalistički političari, raznorazni „biznismeni“ i tajkuni, ratni profiteri i privatnici - predstavnici buržoaske klase. Vas su zatvorili u nacionalne torove a sebi sazidali dvorove, rasprodali narodnu imovinu, opljčkali privredu, razorili industriju i poljoprivredu a zdravstvo i školstvo učinili privilegijom bogatih.
Sada je vreme da dokažete narodno jedinstvo, da pokažete odlučnost i istrajnost. To ste u izvesnoj meri već pokazali time što su u vašoj pravednoj borbi udružena sva tri naroda koja žive u Bosni i Hercegovini i time što stalno pozivate na jedinstvo. Time ste na ispravnom putu jer pozivate u pomoć i radni narod drugih republika bivše Jugoslavije. Međutim, od presudnog je značaja da pokažete još veće jedinstvo time što ćete odlučno i ponosno stati pod jedinstvenu zastavu Bosne i Harcegovine. Ne postojeću državnu zastavu, pod njome se nikada nećete ujediniti, ona je simbol podeljenosti i imperijalističke okupacije zemlje. Već narodnu zastavu slavne i ponosne Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Tom zastavom reći ćete bez ijedne reči sve ono što želite da kažete. Njena crvena boja označava radničku – proletersku borbu, to je simbol vaše trenutne borbe. Umanjena zastava Jugoslavije u njenom gornjem levom uglu simbol je narodnog jedinstva Bosne i Hercegovine i dostojni reprezent onoga što BiH u svojoj suštini jeste – Jugoslavija u malom. Pozivamo učesnike protesta širom BiH, da na ulice izađu sa ovim i drugim simbolima proleterske borbe u prvom redu crvenim zastavama i zastavom Jugoslavije. To je korak koji se sa nestrpljenjem očekuje i koji će biti inicijator ustanka radnog naroda protiv nepravde u svim ostalim jugoslovenskim republikama. Pokažite da se dosledno borite za interese radničke klase, za svoje interese.
NKPJ, SKOJ i Studentski front će dati svoj doprinos u vašoj pravednoj borbi, i već ovih dana će organizovati protestne akcije u znak solidarnosti sa radničkom klasom Bosne i Hercegovine. Pozdravljamo one sindikate policije koji su odličili da stanu na stranu radnika i prekinu sramnu službu čizmi pro-imperijalističkog kapitalističkog režima. Osuđujemo sve one koji to nisu učinili a vrše nasilje nad radnicima, penzionerima, studentima, učenicima i svim učesnicima u protestu.
NKPJ, SKOJ i SF nastavljaju podršku radničkom ustanku u Bosni i Hercegovini i pozivaju na ujedinjenje u okviru avangardne komunističke partije kakva je NKPJ, koja se bori za vlast radničke klase – za socijalizam!
NKPJ, SKOJ i SF nastavljaju da podržavaju i učestvuju u borbi radničke klase širom Jugoslavije. Mira, slobode i pravde nema bez uništenja kapitalizma.

Živeo ustanak radničke klase Bosne i Hercegovine!

Živela borba radnog naroda Jugoslavije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije
Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije
Sekretarijat Studentskog fronta

Beograd 7. februar 2014.