November 24, 2008

Brown motion vs red action

Ενωμένη Ευρώπη - 24/11/2008.

Έκδηλη πλέον η διαφωνία μεταξύ της γ.γ. του ΚΚΕ και του Βρετανού πρωθυπουργού. Όπως ισχυρίστηκε η πρώτη, στην Προταση Νομου « Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση των διοδίων» που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις 31/10/2008 και συνυπογράφεται από τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της,

Το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων δεν πλήττεται μόνον από την ακρίβεια και την καθήλωση των εισοδημάτων, αλλά και από την συνεχή φορολογική επιβάρυνση με τους άμεσους και κυρίως τους έμμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα με τον ΦΠΑ και μια σειρά άλλους ειδικούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν.
Αντίθετα, η συνεχής μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, τόσο από την σημερινή κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες, παρά την συνεχή διεύρυνση της κερδοφορίας τους, παίρνει διαστάσεις σκανδάλου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΚΚΕ παίρνει την πρωτοβουλία με την παρούσα πρόταση νόμου, να προτείνει την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα βασικά είδη που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά και την κατάργηση των διοδίων.


[...]


Οι απώλειες που θα επέλθουν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τα παραπάνω μέτρα μπορούν να καλυφθούν από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, από την επιβολή έμμεσης φορολογίας στα ναυτιλιακά καύσιμα, από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας και πλουτισμού, από την αύξηση της φορολογίας της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.



Από τη μεριά του, ο Γκόρντον Μπράουν τόνισε σήμερα το πρωί απευθυνόμενος στην C(onfederation of) B(ritish) I(ndustry) conference οτι οι έκτακτες συγκυρίες απαιτούν έκτακτη δράση . Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η προκαταρκτική έκθεση για τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιοποιείται σε λίγες ώρες (24/11, 17:30 ώρα Ελλάδας) προβλέπει (έκτακτη, προσωρινή) μείωση του ΦΠΑ από 17,5 σε 15%, καθώς και άυξηση της φορολογίας υψηλών εισοδημάτων (άνω των £150000) από 40 σε 45%.

Επισημαίνεται πάντως οτι ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα θα απαιτηθεί για να προσδιοριστεί καταπόσο τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα συμφωνούν με την συντηρητική αντιπολίτευση του Βρετανού πρωθυπουργού, με τον ίδιο ή με το τρίτο κόμμα της πολιτικής σκηνής της Βρετανίας, αυτό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι διαφωνούν και δίνουν βάρος στο να κλείσουν τα "παραθυράκια" των φοροαπαλλαγών.

November 21, 2008

Η γοητεία του κλασσικού

Συνέντευξη του επίτιμου στον Andrea Cangini για το "Quotidiano nazionale" (Il Giorno/Il Resto del Carlino/La Nazione), 23/10/2008. (New link 27/12/2017.) Ζητώ συγνώμη για τις αδυναμίες της μετάφρασης, που είναι πρόχειρη και από δεύτερο χέρι (αγγλικά). Κείμενο βασισμένο στη συνέντευξη δημοσιεύτηκε, με καθυστέρηση, στη γαλλική Libération της 21/11/2008. Το πρωτότυπο κείμενο εδώ (credits: HerrK)
Πρόεδρε Cossiga, νομίζετε οτι ο Berlusconi το παρατράβηξε με την απειλή χρήσης δύναμης των μονάδων Δημόσιας Τάξης εναντίον των φοιτητών;
Εξαρτάται: αν πιστεύει οτι είναι ο Πρωθυπουργός ενός δυνατού Κράτους, τότε όχι, είχε δίκιο. Αλλά καθώς η Ιταλία είναι ένα Κράτος αδύναμο, καθώς η αντιπολίτευση δεν είναι πλέον μονολιθική όπως ήταν κάποτε το Ιταλικό ΚΚ, αλλά το ψόφιο Δημοκρατικό Κόμμα, φοβάμαι οτι τα λόγια του δεν θα συνοδευθούν από πράξεις και οτι Berlusconi απλώς θα καταλήξει με αυγά στα μούτρα.

Τι θα έπρεπε να γίνει τώρα;

Εδώ που φτάσαμε, ο Maroni θα έπρεπε να κάνει ο,τι εγώ όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών.

Τι δηλαδή;
Καταρχήν, ν'αφήσει ήσυχους τους μαθητές του Γυμνάσιου... φαντάζεστε τι θα συμβεί αν ένα δεκάχρονο παιδί σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά...

Ενώ οι φοιτητές;







Αφήστε τους να κάνουν ο,τι θέλουν. Αποσύρετε την αστυνομία από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, διαβρώστε το κίνημα βάζοντας προβοκάτορες έτοιμους για τα πάντα, και αφήστε τους διαδηλωτές για καμμιά βδομάδα, να σπάνε καταστήματα, να καίνε αυτοκίνητα και να δημιουργούν χαμό στους δρόμους.

Και μετά;

Τότε, με την κοινή γνώμη στο πλευρό σας, ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων θα πνίξει τις σειρήνες της αστυνομίας και των καραμπινιέρων.

Με ποιά έννοια;

Με την έννοια οτι οι δυνάμεις του νόμου και τις τάξης θα σφαγιάσουν τους διαδηλωτές ανελέητα και θα τους στείλουν στο νοσοκομείο δεν θα δείξουν οίκτο και θα τους στείλουν όλους στο νοσοκομείο[*]. Μην τους συλλάβετε - οι δικαστές θα τους απελευθερώσουν αμέσως σε κάθε περίπτωση... βαράτε τους αλύπητα και ξυλοφορτώστε και τους δασκάλους τους που τους ξεσηκώνουν μαζί.

Και τους δασκάλους;
Πάνω απ'όλα τους δασκάλους. Όχι τους γηραιότερους βέβαια, τα νέα κορίτσια όμως ναι, και αυτά. Έχετε ιδέα της σοβαρότητας αυτού που συμβαίνει; Υπάρχουν δάσκαλοι που προσηλυτίζουν τα παιδιά και τα ενθαρρύνουν να διαδηλώνουν - αυτό είναι εγκληματική συμπεριφορά!

Αλλά συνειδητοποιείτε τι θα πουν στην Ευώπη αν γίνει κάτι σαν αυτό που προτείνετε; "Ο φασισμός επιστρέφει στην Ιταλία", θα πουν.
Τριχες, αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος - να σβηστεί η φλόγα πριν απλωθεί η πυρκαγιά.

Ποιά πυρκαγιά;
Δεν υπερβάλλω όταν λέω οτι πραγματικά πιστεύω οτι η τρομοκρατία θα επιστρέψει να αιματοκυλίσει τους δρόμους της χώρας. Και δεν θέλω ο κόσμος να ξεχνά οτι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δε γεννήθηκαν στα εργοστάσια, αλλά στα πανεπιστήμια. Και οτι τα συνθήματα που χρησιμοποιούσαν, είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από το φοιτητικό κίνημα και τα συνδικάτα της αριστεράς.

Οπότε πιστεύετε οτι η ιστορία είναι δυνατόν να επαναληφθεί;
Δεν είναι απλώς δυνατόν είναι πιθανόν. Γι αυτό λέω: ας μην ξεχνάμε οτι οι Ε.Τ. γεννήθηκαν γιατί η φλόγα δεν έσβησε στην ώρα της.


Ο ηγέτης του ΔΚ Veltroni είναι με τους διαδηλωτές.
Κοιτάξτε, ειλικρινά δε βλέπω τον Veltroni να βγαίνει στους δρόμους και να ρισκάρει να σπάσει το κεφάλι του. Είναι πιθανότερο να τον δείτε σε κανένα ιδιωτικό κλαμπ στο Σικάγο, να χειροκροτεί τον Obama.

Βέβαια, δε θα πάρει τους δρόμους με κανένα ραβδί στα χέρια, αλλά πολιτικά...
Πολιτικά, κάνει το ίδιο λάθος που έκανε το Ιταλικό ΚΚ όταν είχαν αρχίσει οι φασαρίες: υποστήριξε το κίνημα, αυταπατώμενος οτι θα μπορέσει να το ελέγξει, αλλά όταν έγινε κι ο ίδιος στόχος, όπως αναμενόταν να συμβεί, μετάνοιωσε. Η λεγόμενη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο
Andreotti, ο Zaccagnini κι εγώ είχε προταθεί από τον Berlinguer... Αλλά σήμερα έχουμε το ΔΚ, ένα εκτόπλασμα που καθοδηγείται από άλλο εκτόπλασμα. Κι αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίον ο Berlusconi θάπρεπε να είναι πιό προσεκτικός.

[*] Απόδοση σύμφωνα με το αυθεντικό ιταλικό κείμενο (σβησμένη η μετάφραση από το αγγλικό κείμενο). Ευχαριστώ τον ανώνυμο σχολιαστή για την επισήμανση, όπως και για τη διόρθωση που ήδη έχει γίνει στη φράση με κόκκινο.

UPDATE 12/12: Οι δηλώσεις Cossiga έγιναν η αφορμή να κατατεθεί από τον Giusto Catania η παρακάτω ερώτηση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή :

Σε συνέντευξη που έδωσε στις 23 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Il Resto del
Carlino», ο Francesco Cossiga, πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, πρώην
Πρόεδρος της Γερουσίας, πρώην Πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εσωτερικών, καθώς και ισόβιος γερουσιαστής, προέβη σε ορισμένες δηλώσεις που προξενούν ανησυχία και διαγράφουν μια πραγματική αντιδημοκρατική και βίαιη στρατηγική καταστολής της δημοκρατικής αντιπαράθεσης που εκφράζεται με ελεύθερες και ειρηνικές διαδηλώσεις. Στη συνέντευξη (η οποία επισυνάπτεται πλήρης) ο πρώην υπουργός Εσωτερικών συνιστά στον σημερινό ομόλογό του να «πράξει αυτό που έπραξα εγώ όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών», δηλαδή «να εισχωρήσει στο κίνημα με μυστικούς πράκτορες» και να αφήσει έτσι τους διαδηλωτές να περάσουν «δια πυρός και σιδήρου την πόλη». Στη συνέχεια δηλώνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «δεν πρέπει να δείξουν οίκτο» και «να τους στείλουν όλους στο νοσοκομείο», «να τους ξυλοκοπήσουν και να ξυλοκοπήσουν και τους καθηγητές που τους υποθάλπουν».
Από το ύψος του σημερινού του αξιώματος, ο γερουσιαστής Cossiga δεν αποδεικνύει απλώς ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό στοιχείο στα ιταλικά δημοκρατικά όργανα,
χωρίς κανέναν σεβασμό για το κράτος δικαίου, αλλά και ότι υπήρξε ένας υπουργός Εσωτερικών που υπέθαλψε τις κοινωνικές συγκρούσεις και τη βία και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη ιστορική περίοδο για την Ιταλία (την περίοδο της απαγωγής Μόρο και της τρομοκρατίας). Υπάρχουν εξάλλου σαφείς αποδείξεις της εφαρμογής αυτής της θεωρίας το 1977, όταν διατελούσε υπουργός Εσωτερικών. Οι πολλοί και σημαντικοί θεσμικοί ρόλοι που κατέλαβε εκτείνονται σε μια σημαντική χρονική περίοδο (από το 1976έως το 1992) για την ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας καιτον καθιστούν έναν από τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου. Τέλος, η εφαρμογή του εγκληματικού αυτού σχεδίου γίνεται εύκολα αντιληπτή και στην αντιμετώπιση της Αντιδιάσκεψης της Γένοβας (G8) το 2001.
Δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι τέτοιες δηλώσεις από έναν σημαντικό πρωταγωνιστή της ιταλικής πολιτικής ζωής είναι επικίνδυνες και μπορούν να προτρέψουν σε πράξεις βίας και καταστολής της κοινωνικής αντιπαράθεσης; Δεν θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στις μεγάλες φοιτητικές και κοινωνικές διαδηλώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικίνδυνο για τα θεμελιώδη δικαιώματα τρόπο; Τέλος, δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι θα ήταν σκόπιμο να διεξαγάγει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της σχετικής κατάστασης στην Ιταλία και ειδικότερα όσον αφορά τις μεθόδους αντιμετώπισης των κοινωνικών συγκρούσεων εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας;


Είναι βέβαια λίγο γελοίο να εγκαλείται ο επίτιμος κυρίως για το οτι ομολόγησε ὀσα ομολόγησε, αλλά μια ενδεχόμενη απάντηση της κοιναγορίτικης επιτροπής, θα έχει πλάκα...
Η είδηση από σχόλιο του Darthiir the Abban στο "ιστολόγιο".

November 04, 2008

Go(o)dfellas

Ευχόμαστε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, να ζήσει, και να χειριστεί με σοφρωσύνη την παγκόσμια υποχώρηση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για τον οποίον ευχόμαστε νέες, αμετάκλητες ήττες.

Τιφλίδα, 7 Νοέμβρη. Διαδήλωση κατά του Σαακασβίλι (Photo: Deutsche Welle).