January 29, 2008
Η συμβολή μας στην υπόθεση Ζαχόπουλου, την κρίση του ΠΑΣΟΚ και λοιπά ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο
αν δεν υπάρχουν τρεις αλληλοσχετιζόμενες, τότε υπάρχουν τρεις μεταξύ τους άσχετες - και τούμπαλιν.
Η απόδειξη και η γενίκευση της πρότασης αφήνονται ως άσκηση.
Άδεια χυλόπιτας
Οι κάτω των 24 Μαΐων δεσποσύνες δικαιούνται μιας ημέρας το χρόνο, διότι ανακάμπτουν γρήγορα (είναι αυτό με τις πορτοκαλιές κτλ...)
Οι από 25 ως 29, δικαιούνται 2 μέρες το χρόνο, ενώ οι μεγαλύτερες παραπάνω (από τρεις) - για ευνόητους λόγους!
Στο σχετικό απόκομμα του Ρόυτερς δεν αναφέρεται καταπόσο και οι άρρενες είναι δικαιούχοι - ερώτημα θεωρητικό, δεδομένου οτι το σύνολο του προσωπικού της μικρομεσαίας επιχείρηση φέρεται να αποτελείται από 6 εκπροσώπους του ωραίου φύλου.
Στην περίπτωση που είναι όντως έτσι, πιό ενδιαφέρον ερώτημα είναι το καταπόσο το μέτρο είναι φωτογραφικόν!
(Tο maladie d'amour δε βρέθηκε παρά την πρόχειρη έρευνα - αντικαθίσταται λοιπόν από το le travail c'est la santé...)
January 22, 2008
Τριψήφιο και το πετρέλαιο
NYMEX, 2/1/2008, γύρω στις 19:18' ώρα Ελλάδας: συμβόλαιο αγοραπωλησίας light sweet crude (CL), παραδοτέο 8/2/2008, στα 100$ (67,93€)/βαρέλι (159 lt).
Συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις που ξεπερνιέται ένα ψυχολογικό φράγμα στις τιμές, να παρέχεται μια εκλογίκευση του φαινομένου από τον Τύπο: στις εφημερίδες γράφεται λοιπόν, σχεδόν τελετουργικά, οτι οφείλουμε το φτάσιμο της κατοστάρας στις ταραχές στη Νιγηρία και στην πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ, και λόγω του ψυχρού χειμώνα.
Είναι προφανές οτι αυτή δεν είναι μια έγκυρη συγκυριακή εξήγηση - όπως και νάχει όμως, μια τέτοια δεν πολυενδιαφέρει όσους από μας δε βγάζουμε το ψωμί μας από το χονδρεμπόριο πετρελαίου και παραγώγων.
(Πράγματι, η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε οτι το συμβόλαιο έκλεισε από κάποιον Richard Arens, broker που δουλεύει για δικό του λογαριασμό και που αγόρασε τη μίνιμουμ επιτρεπόμενη ποσότητα, 1000 βαρέλια, "για το καλό"-για να είναι δηλαδή ο πρώτος που κλείνει συμβόλαιο σε τριψήφια τιμή. Για την ιστορία, το μεταπώλησε αργότερα χάνοντας 600$ - περισσότερα στο άρθρο και τη συζήτηση εδώ).
Εκκρεμεί λοιπόν μια ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, όπου αυτού του είδους τα φράγματα δεν είναι παρά ευδιάκριτα σημέία μιας πορείας (να σημειωθεί επίσης οτι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συντάκτη του Spiegel, δεν έχουμε φτάσει ακόμα το μέγιστο της τιμής που ίσχυσε το 1980, το οποίο αντιστοιχεί σε 101,7$/βαρέλι - με τη σημερινή αξία του δολάριου).
Παράλληλα, η τιμή του χρυσού χτυπάει ρεκόρ υψηλών από το 1980: 859,20$ (583,66€) / ουγγιά (31,10 gr) στο London Bullion Market.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1
O Saddad-Al-Husseini (الحسيني), δρ γεωλόγος, που υπήρξε επικεφαλής του τμήματος εκμετάλευσης και παραγωγής της Aramco από το 1992 ως το 2004, όπου αποχώρησε αντιπρόεδρος της εταιρίας, ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην oil&money conference στο Λονδίνο, στις 30 Οκτωβρίου του 2007 (στοιχεία από τη Μόντ 16-11-2007).
Οι εκτιμήσεις αυτές, έκαναν πάταγο στη σύνοδο των χωρών του OPEC που έλαβε χώρα στο Ριαντ, 17 και 18 Νοεμβρίου
(κλικ στη φωτογραφία για σειρά των κυριότερων γραφημάτων και πινάκων της παρουσίασης: σε κάθε εικόνα, με κλικ μεταβαίνετε στην επόμενη - είναι γύρω στις 12 συνολικά, με τελευταία τα βασικά συμπεράσματα).
Ας επαναλάβουμε εδώ τις βασικές εκτιμήσεις του δρ Husseini:
- Τα δηλωμένα από κυβερνήσεις επιβεβαιωμένα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα περιλαμβάνουν πάνω από 300 δις βαρέλια η ύπαρξη των οποίων είναι ατεκμηρίωτη υπόθεση, βλέπε καθαρή σπέκουλα.
- Σε ορίζοντα δεκαπενταετίας, η συνολική δυνατότητα παροχής πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (αερίων υδρογονθράκων βαρύτερων του μεθανίου, κυρίως αιθανίου, προπανίου βουτανίου και ισοβουτανίου - LNG) περιορίζεται από τη τη φθίνουσα απόδοση των ήδη εκμεταλευόμενων κοιτασμάτων, αλλά και το μέγεθος των βέβαιων αποθεμάτων.
- Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, για κάθε εκατομμύριο βαρελιών έλλειψης (διαφοράς ζήτησης - προσφοράς), το μέγιστο της τιμής του βαρελιού θα αυξάνεται 12$ το χρόνο.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ 2
Πριν επιχειρήσουμε να σχολιάσουμε τις εκτιμήσεις αυτές, θα ήταν χρήσιμο να παραθέσουμε κάποια ενδεικτικά, αν και ατελή, στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής του πετρέλαιου. Το παρακάτω γράφημα (δημοσιευμένο στη Φιγκαρό 5/1/2008 - στοιχεία από το BP statistical review of world energy 2007(?)) αναδεικνύει το μη συγκυριακό χαρακτήρα της αύξησης της τιμής του πετρέλαιου:
Αφήνοντας λοιπόν κατά μέρος την προαναγγελθείσα οικονομική κρίση, καθώς και τη διαφαινόμενη τάση ίσχυσης ενός κατώφλιου άνω των 80 δολλαρίων στην τιμή του πετρέλαιου για τους προσεχείς μήνες, ας επιχειρήσουμε να δούμε τη δυναμική (στο χρόνο t)της κατανάλωσης πετρελαίου E σε μια χώρα, σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν P. Το απλούστερο μοντέλο είναι να υποθέσει κανείς μια σταθερή (μέση) τιμή c για την ανάπτυξη του P, και να καταλήξει στην απλή διαφορική εξίσωση ("τύπου" Μάλθους),
με τις κατάλληλες αρχικές τιμές για κάποιον χρόνο έναρξης to . Ο εξοικειωμένος με μαθηματικά (επιπέδου β'έτους θετικών σχολών) αναγνώστης, θα συμπεράνει μια δυναμική ας πούμε σύγκλισης της κατανάλωσης σε κάποιες τιμές, τουλάχιστο για τις οικονομίες των μεγαλύτερων καταναλωτών, για μεσοπρόθεσμο πάντα ορίζοντα.
Είναι όμως έτσι; Μ'άλλα λόγια, η πετρελαϊκή "αποτελεσματικότητα" αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα του καταναλισκόμενου πετρέλαιου;
Συνεχίζεται - μείνετε συντονισμένοι :-)