May 29, 2006

Επέτειος

Κλείνει σήμερα ένας χρόνος από τότε που ο γαλλικός λαός έστειλε στα σκουπίδια το ζισκαρικό σχέδιο ευρωσυντάγματος.

Τα γεγονότα που επακολούθησαν στη Γαλλία – οι ταραχές στα προάστια, η μεγαλειώδης κινητοποίηση ενάντια στο «συμβόλαιο πρώτης πρόσληψης» - αποσαφήνισαν σε τέτοιο βαθμό το πολιτικό μήνυμα της ψήφου αυτής, που μόνο εκ του πονηρού πλέον μπορεί κανείς να το παραβλέπει.

Δεν στερείται νοήματος όμως μια μικρή αναδρομή σε όσα έγραφαν, ζαλισμένοι απ’τη φάπα, οι υπέρμαχοι του «Ναί», πέρυσι τον Ιούνη (UPDATE: το τραγουδάκι που ακούγεται τους είναι αφιερωμένο):

-προφήτευαν λοιπόν, την οριστική επικράτηση του Μπλαίρ και τού μοντέλου του της «ενιαίας αγοράς» στην Ευρώπη. Στην αρχή ως καταστροφή, κι αργότερα (αφού πλάνταξαν στο κλάμα για το τέλος της... Ευρώπης) ως το λαμπερό μέλλον.
Τίποτε δεν άλλαξε βέβαια, εκτός από το «εξάρτημα Μπλαίρ», που οδεύει με γοργά βήματα προς τον κάλαθο των αχρήστων. Η Ευρώπη εξακολουθεί να κυβερνάται με βάση το θατσερικό πρόγραμμα, στη στρατηγική βερσιόν που συμφωνήθηκε στη Λισσαβώνα. Οι όποιες παραχωρήσεις-υποχωρήσεις στην πορεία αυτή, οφείλονται σε εξεγέρσεις και ανυπακοή.

-προειδοποιούσαν, οτι η χριστιανοδημοκρατική λαίλαπα στη Γερμανία θα οδηγήσει στην άνευ όρων παράδοση της Ευρώπης στους αμερικανούς, στον κακό λύκο, στην άβυσσο. Η Μέρκελ κυβερνά από κοινού με τους σοσιαλδημοκράτες, στη βάση του (κοινού) προγράμματος των δύο κομμάτων (όπως ήταν φυσικό άλλωστε). Η πολιτική στάση της Γερμανίας παραμένει αμετάβλητη (είναι το κράτος που αποφασίζει, όχι τούτο ή το άλλο πολιτικό προσωπικό). Οι ίδιες Κασσάνδρες, τώρα δηλώνουν τον ειλικρινή τους θαυμασμό για την πρότυπη διακυβέρνηση της Γερμανίας. Πάνω στον ενθουσιασμό, ο Μητσοτάκης δηλώνει οτι καλοβλέπει το ίδιο σχήμα και για την Ελλάδα.

-κατηγορούσαν τους οπαδούς του «Όχι» στη Γαλλία (αφού σταμάτησαν το παραμύθι περί «αντιδραστικού λαού» και «ξενόφοβων ελίτ») για την αδυναμία να τα βρουν. Οι ίδιοι αναθάρρησαν για τη δυνατότητα κυβερνητικής αλλαγής στη Γαλλία, μόνο μετά τις οργισμένες κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού – τώρα, προσπαθούν να εφεύρουν νέο σωτήρα, που θα σώσει τη χώρα από τα νύχια του Σαρκοζύ (κι αν τελικά δε γίνει αυτό, έχουν έτοιμη την ανακάλυψη της ποιότητας του αποβράσματος αυτού). Εκτιμώ οτι θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις στο πεδίο αυτό, μέχρι τις ερχόμενες γαλλικές εκλογές

-συνιστούσαν την επικύρωση του ευρωσυντάγματος χωρίς την ενοχλητική παρεμβολή των δημοψηφισμάτων. Είναι οι ίδιοι που εκφράζουν τώρα τη βαθειά ανησυχία τους όταν ο Μοράλες στη Βολιβία κάνει πολιτική πράξη την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος στη δική του χώρα.

-θρηνούσαν για την εξασθένηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνέπεια του «Όχι». Οι ίδιοι, χειροκροτούν μονοπωλιακές συγχωνεύσεις, ανεξάρτητα από το αν διασπούν την ευρωπαϊκή συνεργασία – αρκεί να φέρνουν κέρδη (όπως πχ την συγχώνευση του Γιουρονεξτ με το Νιου Υορκ Στοκ εξτσέινζ, αντί με τη Ντόυτσε Μπέρσε, ή αυτή της Αρσελόρ με το μαφιόζο της Σεβερστάλ, αντί με την ευρωπαϊκή Μιττάλ Στήλ). Να σημειώσουμε χάριν πληρότητος, οτι όσοι χάνουν από τις συγχωνεύσεις αυτές, θρηνολογούν για την Ευρώπη – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Σίγουρα, πολλά πρέπει να συμβούν ακόμα, για να τρανταχτεί έστω αυτό το σάπιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που καλύπτει σαν ομπρέλλα και σαν ντεκόρ τις πιό επιθετικές ορέξεις του ευρωπαϊκού καπιταλισμού-σε-κρίση. Αλλά τόσο η Γαλλία, όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, έγινε καλύτερη το χρόνο που πέρασε.

Καλή επιτυχία στους αγώνες που γίνονται, και στους άλλους που έρχονται!

May 22, 2006

Crna Gora

47,81% (= 55,4% x 86,3%) των εχόντων εκλογικό δικαίωμα, αποφάσισε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου (αποτελέσματα σχεδόν οριστικά).
...η Ιστορία επαναλαμβάνεται - ως φάρσα.
Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται "σε δύσκολη θέση": έχουν δεσμευθεί να αποδεχτούν το "ναί" στην ανεξαρτησία, αν είναι πάνω από 55% σε δημοψήφισμα συμμετοχής πάνω από 50%.
Προβληματίζονται όμως: οι λαθρέμποροι τσιγάρων και καυσίμων που διοικούν την (εις το εξής) χώρα, θα είναι επαρκείς να την οδηγήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση AG, ή θα πρέπει ν'απευθυνθούν σε κανέναν γαλαζοαίματο απόγονο, απ'αυτούς που καρπάζωνε ο Λάτσης για να του πάει καλά η μέρα; Έπειτα, αν οι Καταλανοί ζητήσουν το ίδιο; Οι Βάσκοι; Οι Φλαμανδοί; Θα πάρουν άραγε ο,τι και οι 6 "σκλαβωμένες κομητείες" της Ιρλανδίας;
UPDATE:
Όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχουν και μπλεξίματα με διπλοεγγεγραμμένους σε εκλογικούς καταλόγους, ή ψηφοφόρους που είχαν ήδη ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Βοσνίας ή της Κροατίας...
UPDATE':
Στο εξής η μουσική υπόκρουση του μπλογκ θα αλλάζει και απροειδοποίητα!

May 08, 2006

Τώρα που κατακάθησε ο κουρνιαχτός

από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, διαβάζω στο γαλλικό Τύπο απογοητευτικές εκτιμήσεις. Γίνεται λόγος για ξεφούσκωμα, για φανερή εξάντληση της οποιασδήποτε δυναμικής αυτής της πρωτοβουλίας των Φόρουμ, που ξεκίνησε ως ευχάριστος αιφνιδιασμός στο Σιάττλ, γιγαντώθηκε στη Γένοβα, αλώθηκε από τα μέσα και "κρατικοποιήθηκε" στο Παρίσι, και ξεφούσκωσε ήδη στο Λονδίνο.

Αλήθεια, εσεις που (όποιοι) συμμετείχατε στις εργασίες του, πώς αποτιμάτε την όλη ιστορία;

(Για μιά φορά, να βάλω κι εγώ ένα "θέμα εκθέσεως", χωρίς να λαμβάνω εκ των προτέρων θέση).

May 01, 2006

180 μέρες

έχουν μπροστά τους οι Repsol, Total, Exxon, British Gas, Petrobras και άλλες 20 περίπου μικρότερες εταιρείες για να συμμορφωθούν με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τους φυσικούς πόρους της Βολιβίας, η ιδιοκτησία των οποίων περνά στο κράτος μέσω της επιχείρησης Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα στην πόλη Carapari από τον ηγέτη της χώρας, Εβο Μοράλες, και αποτελεί υλοποίηση μιας από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Με αυτό το (ενδιαφέρον) νέο χαιρετώ όλους τους φίλους! Ελπίζω να καλοπεράσατε το διάστημα που δεν τα λέγαμε. Θα προσπαθήσω σύντομα να φτιάξω σημείωμα με μερικά από τα πολλά έχω "μαζέψει" - μόλις μπουν εντελώς τα κεφάλια μέσα. Από αύριο...

UPDATE: Το αποτέλεσμα της τετραμερούς διάσκεψης στο Puerto Iguazú που στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Μοράλες, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει στα σχόλια του ποστ αυτού, για τα... Βολιβιανά αυγά!