Ενώ οι φοιτητικές και μαθητικές ενώσεις, που πραγματοποίησαν πλειάδα μικροσυγκεντρώσεων σήμερα, μαζεύονται σε κεντρικές πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας για ν'ακούσουν την παρέμβαση Σιράκ από την τηλεόραση, που έχει ανακοινωθεί για τις 9.00 μμ ώρα Ελλάδας, ο τελευταίος πρόκειται, σύμφωνα με τις εγκυρότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής, ν'ανακοινώσει την άμεση έγκριση του νόμου.
Να σημειωθεί οτι οι ίδιες πηγές μιλούν για απειλή παραίτησης του ντε Βιλπέν αν αρνηθεί ο Σιράκ να τον θέσει άμεσα σε εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση, τα τυπικά περιθώρια ελιγμών είναι μικρά, δεδομένου οτι ο πρόεδρος υποχρεούται να εγκρίνει ένα νόμο που πέρασε τον "έλεγχο συνταγματικότητας" του συνταγματικού συμβούλιου, σε το πολύ εννιά μέρες μετά την απόφανση του τελευταίου.
Πρέπει βέβαια να ξεκαθαριστεί οτι το ζήτημα είναι απολύτως πολιτικό, και οτι το τυπικο-θεσμικό επίπεδο με τις περίπλοκες λεπτομέρειές του δεν λέει πολλά πράγματα:
-καταρχήν, το συνταγματικό συμβούλιο αποφαίνεται μόνον για τη συνταγματικότητα του νόμου, και όχι για τη συμβατότητά του με το λοιπό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Γαλλίας (για παράδειγμα, ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή σύμβαση εργασίας που έχει κυρώσει η γαλλική Βουλή. Και μόνον γι'αυτό το λόγο, ο νόμος είναι προσβλητός πχ στα ευρωπαϊκά δικαστήρια).
-έπειτα, υπάρχει ήδη νομικό προηγούμενο για το παρόμοιο συμβόλαιο CNE (που απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις κάτω τον είκοσι εργαζομένων - περαιτέρω διευκρινήσεις σε προηγούμενο ποστ), οτι οι "χωρίς αιτιολόγηση" απολύσεις είναι προσβλητές στα διαιτητικά δικαστήρια (prud'hommes). Πχ κοπέλλα με CNE που απολύθηκε επειδή, μετά και από σύσταση της επιθεώρησης υγιεινής και ασφάλειας(!) ζήτησε ανατομική καρέκλα γραφείου λόγω προβλημάτων στην πλάτη, κέρδισε την υπόθεσή της. Το αστείο είναι οτι το υπουργείο Δικαιοσύνης παρέμβηκε στις δικαστικές αρχές (parquet) ζητώντας ν'ασκηθεί έφεση - αντί αυτού βέβαια, η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα, μαζί με τις δηλώσεις των αρμόδιων δικαστικών για το απαράδεκτο της επέμβασης...
-τέλος, ακόμα και στην περίπτωση εφαρμογής του νόμου (μετά την επικύρωση του Σιράκ, μένει ένα γραφειοκρατικό στάδιο: η έκδοση διατάγματος εφαρμογής του και η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάκλησής του: από τον κλασσικότερο (εισαγωγή νέου νομοσχεδίου ή τροπολογιών στη Βουλή, που να τον αντικαθιστούν), μέχρι την "αποκατάταξη", μετά από εισήγηση του συμβουλίου της επικρατείας, των κρίσιμων διατάξεων, και την αλλαγή του στάτους τους σε εγκυκλίους-διατάγματα, που είναι ανακλήσιμα χωρίς άλλη διαδικασία.
Ολα αυτά τα νομικίστικα για να τονίσω οτι το ζήτημα είναι και παραμένει πολιτικό.
Αλλά για πολιτικές εκτιμήσεις, θα τα ξαναπούμε αφού πρώτα (μας) μιλήσει ο Σιράκ.
No comments:
Post a Comment