May 29, 2006

Επέτειος

Κλείνει σήμερα ένας χρόνος από τότε που ο γαλλικός λαός έστειλε στα σκουπίδια το ζισκαρικό σχέδιο ευρωσυντάγματος.

Τα γεγονότα που επακολούθησαν στη Γαλλία – οι ταραχές στα προάστια, η μεγαλειώδης κινητοποίηση ενάντια στο «συμβόλαιο πρώτης πρόσληψης» - αποσαφήνισαν σε τέτοιο βαθμό το πολιτικό μήνυμα της ψήφου αυτής, που μόνο εκ του πονηρού πλέον μπορεί κανείς να το παραβλέπει.

Δεν στερείται νοήματος όμως μια μικρή αναδρομή σε όσα έγραφαν, ζαλισμένοι απ’τη φάπα, οι υπέρμαχοι του «Ναί», πέρυσι τον Ιούνη (UPDATE: το τραγουδάκι που ακούγεται τους είναι αφιερωμένο):

-προφήτευαν λοιπόν, την οριστική επικράτηση του Μπλαίρ και τού μοντέλου του της «ενιαίας αγοράς» στην Ευρώπη. Στην αρχή ως καταστροφή, κι αργότερα (αφού πλάνταξαν στο κλάμα για το τέλος της... Ευρώπης) ως το λαμπερό μέλλον.
Τίποτε δεν άλλαξε βέβαια, εκτός από το «εξάρτημα Μπλαίρ», που οδεύει με γοργά βήματα προς τον κάλαθο των αχρήστων. Η Ευρώπη εξακολουθεί να κυβερνάται με βάση το θατσερικό πρόγραμμα, στη στρατηγική βερσιόν που συμφωνήθηκε στη Λισσαβώνα. Οι όποιες παραχωρήσεις-υποχωρήσεις στην πορεία αυτή, οφείλονται σε εξεγέρσεις και ανυπακοή.

-προειδοποιούσαν, οτι η χριστιανοδημοκρατική λαίλαπα στη Γερμανία θα οδηγήσει στην άνευ όρων παράδοση της Ευρώπης στους αμερικανούς, στον κακό λύκο, στην άβυσσο. Η Μέρκελ κυβερνά από κοινού με τους σοσιαλδημοκράτες, στη βάση του (κοινού) προγράμματος των δύο κομμάτων (όπως ήταν φυσικό άλλωστε). Η πολιτική στάση της Γερμανίας παραμένει αμετάβλητη (είναι το κράτος που αποφασίζει, όχι τούτο ή το άλλο πολιτικό προσωπικό). Οι ίδιες Κασσάνδρες, τώρα δηλώνουν τον ειλικρινή τους θαυμασμό για την πρότυπη διακυβέρνηση της Γερμανίας. Πάνω στον ενθουσιασμό, ο Μητσοτάκης δηλώνει οτι καλοβλέπει το ίδιο σχήμα και για την Ελλάδα.

-κατηγορούσαν τους οπαδούς του «Όχι» στη Γαλλία (αφού σταμάτησαν το παραμύθι περί «αντιδραστικού λαού» και «ξενόφοβων ελίτ») για την αδυναμία να τα βρουν. Οι ίδιοι αναθάρρησαν για τη δυνατότητα κυβερνητικής αλλαγής στη Γαλλία, μόνο μετά τις οργισμένες κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού – τώρα, προσπαθούν να εφεύρουν νέο σωτήρα, που θα σώσει τη χώρα από τα νύχια του Σαρκοζύ (κι αν τελικά δε γίνει αυτό, έχουν έτοιμη την ανακάλυψη της ποιότητας του αποβράσματος αυτού). Εκτιμώ οτι θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις στο πεδίο αυτό, μέχρι τις ερχόμενες γαλλικές εκλογές

-συνιστούσαν την επικύρωση του ευρωσυντάγματος χωρίς την ενοχλητική παρεμβολή των δημοψηφισμάτων. Είναι οι ίδιοι που εκφράζουν τώρα τη βαθειά ανησυχία τους όταν ο Μοράλες στη Βολιβία κάνει πολιτική πράξη την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος στη δική του χώρα.

-θρηνούσαν για την εξασθένηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνέπεια του «Όχι». Οι ίδιοι, χειροκροτούν μονοπωλιακές συγχωνεύσεις, ανεξάρτητα από το αν διασπούν την ευρωπαϊκή συνεργασία – αρκεί να φέρνουν κέρδη (όπως πχ την συγχώνευση του Γιουρονεξτ με το Νιου Υορκ Στοκ εξτσέινζ, αντί με τη Ντόυτσε Μπέρσε, ή αυτή της Αρσελόρ με το μαφιόζο της Σεβερστάλ, αντί με την ευρωπαϊκή Μιττάλ Στήλ). Να σημειώσουμε χάριν πληρότητος, οτι όσοι χάνουν από τις συγχωνεύσεις αυτές, θρηνολογούν για την Ευρώπη – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Σίγουρα, πολλά πρέπει να συμβούν ακόμα, για να τρανταχτεί έστω αυτό το σάπιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που καλύπτει σαν ομπρέλλα και σαν ντεκόρ τις πιό επιθετικές ορέξεις του ευρωπαϊκού καπιταλισμού-σε-κρίση. Αλλά τόσο η Γαλλία, όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, έγινε καλύτερη το χρόνο που πέρασε.

Καλή επιτυχία στους αγώνες που γίνονται, και στους άλλους που έρχονται!

23 comments:

άσκεπος said...

"Οι ίδιες Κασσάνδρες, τώρα δηλώνουν τον ειλικρινή τους θαυμασμό για την πρότυπη διακυβέρνηση της Γερμανίας. Πάνω στον ενθουσιασμό, ο Μητσοτάκης δηλώνει οτι καλοβλέπει το ίδιο σχήμα και για την Ελλάδα".

Στην Ελλάδα, μία τέτοια συμμαχία θα είχε την ακριβώς αντίθετη στρατηγική σημασία απ' ότι στη Γερμανία. Εδώ (Γερμανία), είναι κοινός παρανομαστής η ευρωπαϊκή προοπτική. Μάλιστα, ο καυγάς ήτανε επειδή η Μέρκελ ήθελε πιο ισχυρή πολιτική ένωση! Όσο για τη στάση στα κοινωνικά ζητήματα, μικρές οι διαφορές.
Εδώ είναι και το ζητούμενο για μία νέα πανευρωπαϊκή πρόταση, που δε θα είναι ξενοφοβική.

Μαύρο πρόβατο said...

Μα, κι ο Μητσοτάκης αυτό έριξε τις προάλλες: "αφού τα δυό μεγάλα κόμματα συμφωνούν σε όλα τα σπουδαία ζητήματα, αφού οι βασικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής είναι προσδιορισμένες από τις Βρυξέλλες, γιατί να μην κυβερνήσουν από κοινού τη χώρα και να αποφεύγονται ανούσιες έριδες;" είπε κατουσίαν ο "επίτιμος".

Anonymous said...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ (ΠΡΩΗΝ) ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΤΕ - ΒΙΛΠΕΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΗ "Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΕ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ". ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟ(ΧΥΤΗΡΗ)- ΘΑ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΚΡΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ a paris. Ο ΧΥΤΗΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΣΑΝ ΤΟΝ ΝΤΕ - ΒΙΛΠΕΑΝ!

Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ & ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ- ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ- ΓΙΑ ΣΤΕΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ JUNIOR. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ-ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ.

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
H ΚΟΡΟΥΛΑ ΤΟΥ (ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-ΚΟΥΒΕΛΟΥ) ΠΑΡΑ-ΜΕΓΑΛΩΣΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ.. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ(ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ) ΣΤΑ 65 ΤΗΣ..

Anonymous said...

Είναι οι ίδιες Κασσάνδρες που προβλέπανε βύθιση της Μεγαλονήσου μετά το ΟΧΙ.
Αλλά δεν πειράζει.
Νεναίκοι και Ιππίες πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν.Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε

Μαύρο πρόβατο said...

Αγαπητή Marièle,

παρ'όλ'αυτά, ελπίζω να μας επισκέπτεσαι καμμιά φορά!

Σου αφιερώνω το επόμενο τραγούδι.

Φίλε Βελάσκεθ, τι (να) κάνουμε; Ρεζιστάνς :-))

Кроткая said...

Δεν θα χρειαστεί μάλλον να αναρωτηθούμε "και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους;"... Δεν τελειώνουν ποτέ -οι βάρβαροι...

Τι μουσικές επιλογές είναι τούτες καλέ; τς τς τς... Ελπίζω να μη χρειαστεί να διαβάζουμε πολιτική ανάλυση με "μουσική" υπόκρουση Μπουγά ή τίποτα άλλο τέτοιο λούμπεν! :)

Μαύρο πρόβατο said...

Ελπίζω να μη χρειαστεί να διαβάζουμε πολιτική ανάλυση με "μουσική" υπόκρουση Μπουγά

Μου δίνεις ιδέες :-))
Εχε χάρη που δεσμεύθηκα για άλλο μουσικό κλίμα...

Κωστής Γκορτζής said...

Περιμένω ρε γαμώ το τον Ιχνηλάτη να σχολιάσει πρώτος για να του "την μπώ", αλλά το παίζει καθυστέρηση...:)

σχολιαστής said...

Φίλε μαύρο πρόβατο είναι σαφές ότι πρέπει να "τρανταχτεί έστω αυτό το σάπιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που καλύπτει σαν ομπρέλλα και σαν ντεκόρ τις πιό επιθετικές ορέξεις του ευρωπαϊκού καπιταλισμού-σε-κρίση".
Εναλλακτική συγκεκριμένη πρόταση δε βλέπω και τις δημοκρατικές δυνάμεις που θα την καταθέσουν.

Ισως στη Γαλλία να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εδω στην πατρίδα, κάθε πέρσι και καλύτερα.

Кроткая said...

οκ, το'φτιαξες... τι ανακουφιση!

άστεγος said...

Τον συνασπισμό CDU-SPD σε δέκα χρόνια δεν θα τον θυμάται κανένας...

Μαύρο πρόβατο said...

Γράφει ο φίλος Σχολιαστής:

Εναλλακτική συγκεκριμένη πρόταση δε βλέπω και τις δημοκρατικές δυνάμεις που θα την καταθέσουν.

Συμφωνώ απόλυτα - και διαπιστώνω οτι η δυσκολία αυτή δείχνει ακριβώς οτι μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να βγει από έναν σχεδιασμό, μια συνενόηση, ένα πρότζεκτ των πολιτικών δυνάμεων που υπάρχουν: δεν πρόκειται για μεταρρυθμισούλες/φτιασιδώματα, σαν αυτές που αραδιάζουν με το κιλό και καθημερινά διάφορες φωνές της "διαχειριστικής αριστεράς".
Το αντίστοιχο "καθήκον" είναι λοιπόν ιστορικής σημασίας και μεγέθους. Το υποκείμενό του, θα γεννηθεί από τις μάζες (για να χρησιμοποιήσω μια "παλαιάς κοπής" έκφραση), ή θα βυθιστούμε όλοι στην παρακμή, την ανομία και, πολύ φοβάμαι, τον πόλεμο σε πλανητική κλίμακα.
Στη διαδικασία αυτής της ενδεχόμενης γέννησης είναι που μετριέται το μπόι τής κάθε πολιτικής συνιστώσας, ατόμου ή συλλογικότητας.
Αγαπητέ Ημίαιμε, κι εγώ περιμένω τον Ιχνηλάτη και τίποτα αυτός. Λες να ξαναβάλω κανένα βαρύ λαϊκό άσμα, μήπως ξαναφανεί (επίσης αν το δεις αυτό, απάντησέ μου αν θες στο "τεχνικό" μήνυμα-τεστ που σου έστειλα); Αλλά τότε φοβάμαι οτι θα φύγει η κροτ :-)
Φίλε Αντώνη, έτσι είναι αυτά τα μπαλέτα. Ευέλικτα σχήματα - μια μαζί, μια χώρια, ξανά μαζί κοκ!

Κωστής Γκορτζής said...

Mon mouton noir, (προοδεύω, έτσι;), δεν έχω πάρει κανένα τεστάκι και προβληματίζομαι γιατί και άλλα μηνύματα "χάνονται στον δρόμο".
Άλλα έρχονται κανονικά (συνήθως για συσκευές μεγέθυνσης του πέους!). Ελπίζω να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε αξιόπιστη επικοινωνία.
(Τα προβλήματα, συμπτωματικά, άρχισαν από τότε που ανέφερα τη λέξη echelon, λές;) :)))

Anonymous said...

“ Εναλλακτική συγκεκριμένη πρόταση δε βλέπω και τις δημοκρατικές δυνάμεις που θα την καταθέσουν.”


Εναλλακτική πρόταση δεν μπορεί να υπάρξει απ τις «δημοκρατικές συνδιαχειριστικές» δυνάμεις γιατί από την ίδια τους την ύπαρξη και δομή έχουν περιορισμένα όρια. Αρκούνται σε μικροβελτιώσεις στους απόλυτα εξαθλιωμένους - ίσα ίσα για να μην επαναστατουν- , οι οποίες έχουν την λογική της «παρθενορραφής».Ράβε ξήλωνε, σε δουλειά να βρισκόμαστε .
Όμως οι κοντοπρόθεσμα εύκολες λύσεις δεν είναι και οι καλύτερες μακροπρόθεσμα. Οι μικροβελτιώσεις δημιουργούν μακρυπρόθεσμα μεγαλύτερα προβλήματα, μιας και στο ισχύον πολιτικό σύστημα ακολουθείται η λογική της «διαχείρισης». Για να «δώσεις» πρέπει από κάπου να τα «πάρεις» και φυσικά θα τα δώσεις ΥΠΕΡ και ΟΧΙ ΣΕ βάρος των προνομιούχων τάξεων σαν «σοβαρή» και «υπεύθυνη» Κυβέρνηση.

Οι ποιο «εύκολοι» είναι οι μικροαστοί και οι καλά -προνομιακά- αμειβόμενοι εργαζόμενοι . Οι μικροαστοί –μικροί σε ήθος, μυαλό και πορτοφόλι- πείθονται εύκολα βάσει των «ευκαιριών» που προπαγανδίζονται ότι δίνονται (π.χ. χρηματιστήριο – χρηματοδοτήσεις – εύκολα δάνεια κλπ). Δεν έχουν μάθει ότι το «παιχνίδι» είναι από τους λίγους για τους λίγους με την στήριξη των πολλών. Οι προνομιούχοι εργαζόμενοι –εργατική «αριστοκρατία»- είτε μέσω προπαγάνδας των ΜΜΕ είτε μέσω συντεχνιακών –όχι ταξικών- απόψεων –στο ύφος και ήθος του «μόνο εμείς και οι άλλοι να πάνε να …», διασπώνται απ την υπόλοιπη εργατική τάξη. Τι ποιο εύκολο για μια κυβέρνηση του να κρύβει την ουσία των πραγμάτων με το να ρίχνει τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλο. Το «Διαίρει και Βασίλευε» στην απόλυτη εφαρμογή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο κομμάτια της εργατικής τάξης όσο και της μικροαστικής τάξης, οδηγούνται μαθηματικά στην προλεταριοποίηση τους .

Το Γόρδιο Δεσμό της Ιστορίας θα τον κόψουν αυτοί που έχουν την δύναμη και το συμφέρον να αλλάξουν την Ιστορία: οι Εργαζόμενοι & οι Προλετάριοι.
Οι αντικειμενικές συνθήκες υπάρχουν, ο υποκειμενικός παράγοντας είναι μπερδεμένος. Η Αριστερά με την παλινόρθωση του καπιταλισμού στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ ηττήθηκε και σε ιδεολογικό επίπεδο . Ο καπιταλισμός μέσω των καινοτομιών στην παραγωγή και του πολέμου ως εξισορροπητικού παράγοντα, προβάλλονταν ως το «τελικό» σύστημα.. Το κλίμα ευφορίας των πρώτων ετών μετά το 1990 για το «Τέλος της Ιστορίας» του Φουκουγιάμα, έχει αλλάξει Όταν κλείνεις την πόρτα στην Ιστορία αυτή επανέρχεται από το παράθυρο.. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. «Το παλαιό δεν πέθανε ακόμα και το καινούργιο δεν έχει ακόμα γεννηθεί». Η εργατική τάξη ξέρει τι δεν θέλει, δεν ξέρει τι θέλει. Εδώ έρχονται και τα καθήκοντα ενός αληθινά επαναστατικού πρωτοποριακού κόμματος το οποίο δεν θα έχει την λογική του «να τα βρούμε βρε αδελφέ » (βλέπε Σοσιαλδημοκρατία) .

Η πολιτική κατάσταση στον κόσμο είναι ρευστή. Θυμίζει έντονα τον έντονο ανταγωνισμό της περιόδου του μεσοπολέμου ,όπου κάθε δύναμη προσπαθούσε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές αποικίες –πετρέλαιο- και στρατηγικά περάσματα προς αυτές. Οι κοινωνικές αλλαγές –ελπίζω σοσιαλιστικές- στην Βολιβία , τη Βενεζουέλα και ειδικά η επικείμενη επικράτηση των Μαοϊκών στο Νεπάλ θα αλλάξουν αρκετά απ τα πράγματα. Η κοινωνική κατάσταση θυμίζει το τέλος της φεουδαρχίας. .Οι αλλαγές στα ήθη στην κουλτούρα, οι μετακινήσεις πληθυσμών ακόμα και η εμφάνιση επιδημιών νέων ασθενειών, ήταν χαρακτηριστικά του τέλους του Μεσαίωνα.

Μαύρο πρόβατο said...

Το Γόρδιο Δεσμό της Ιστορίας θα τον κόψουν αυτοί που έχουν την δύναμη και το συμφέρον να αλλάξουν την Ιστορία: οι Εργαζόμενοι & οι Προλετάριοι.

Συμφωνώ στην ιστορική διάσταση της διαπίστωσης. Πολύ απλά, υποκείμενο της Ιστορίας είμαστε "όλοι εμείς", η συντριπτική πλειοψηφία, οι (τι άλλο θα μπορούσαν να είναι εξάλλου στο σύγχρονο καπιταλισμό) εργαζόμενοι.

Όμως, στο επίπεδο της πολιτικής δράσης, μικρή αξία έχει αυτή η διαπίστωση: δεν λέει σε κανέναν τι (οφείλει) να κάνει.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, γεμίζουν με ελπίδα τον κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Προς το παρόν βέβαια, δεν έχουν σοσιαλιστικό χαρακτήρα: πρόκειται για την ολοκλήρωση του αστικοδημοκρατικού μετασχηματισμού που η κομπραδόρικη αστική τάξη των χωρών αυτών ήταν ανίκανη/απρόθυμη να φέρει σε πέρας.

Ένα σημαντικό δίδαγμα είναι βέβαια και οτι σε συνθήκες ασφυκτικής εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό, ακόμα και αυτονόητα αστικοδημοκρατικά αιτήματα (κατάργηση των σύγχρονων μορφών δουλοπαροικίας, εξαλφαβητισμός, τυπική ισότητα για τους ιθαγενείς, στοιχειώδεις υποδομές κατοικίας/υγείας) δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν ενταχθούν σε πορεία ρήξης με το σύστημα και τους ξένους δυνάστες. Σε συνθήκες μικρότερης εξάρτησης (η περίπτωση της Βραζιλίας κι εν μέρει της Αργεντινής) ίσως μια τέτοια αποστολή να μπορούν να τη φέρουν σε πέρα κουτσά-στραβά και σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις. Αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων χωρών, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα.
Τώρα για τις πιό προηγμένες κοινωνίες, άλλα είναι τα ζητούμενα. Το ν'αντιπαλέψει κανείς τις θέσεις και τις προθέσεις του κεφάλαιου, είναι πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα της προδιαγραφόμενης ανομίας και του γενικευμένου πολέμου, ευθύνη απέναντι στο μέλλον του ίδιου του πλανήτη.
Στα πλαίσια αυτου του αγώνα, θα δούμε τι θ'αξιοποιηθεί από την κληρονομιά του 20ου αιώνα, και τι θα μείνει πίσω. Προς το παρόν, το "να συνδυάζουμε την απαισιοδοξία της γνώσης με την αισιοδοξία της θέλησης", παραμένει επίκαιρο!

Κωστής Γκορτζής said...

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι τις διαπιστώσεις του άσπρου Λύκου τις έχουμε ξαναδιατυπώσει στο μπλογκ τούτο, ίσως πιό πεζά αλλά, επί της ουσίας σε απόλυτη συμφωνία.
Τώρα, αν η επικείμενη επικράτηση των Μαοϊκών στο Νεπάλ (αποκαλυπτικότατο το ντοκυμαντέρ στο ΜΕΓΚΑ - ποιών Μαοϊκών πανάθεμά τους...), έστω σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα και στην Κολομβία, είναι αισιόδοξα μηνύματα για κάτι, με συγχωρείτε "δεν τα λαμβάνω".
Τίποτα πιο χειροπιαστό να γίνεται εύκολα αντιληπτό έχουμε; Γιατί εγώ θα καταλήξω στο καταθλιπτικό για την ανθρωπότητα διέξοδο του αναπόφευκτου Όλεθρου.

σχολιαστής said...

Γράφει ο άσπρος λύκος: "Η εργατική τάξη ξέρει τι δεν θέλει, δεν ξέρει τι θέλει. Εδώ έρχονται και τα καθήκοντα ενός αληθινά επαναστατικού πρωτοποριακού κόμματος το οποίο δεν θα έχει την λογική του «να τα βρούμε βρε αδελφέ » (βλέπε Σοσιαλδημοκρατία)."

Ας πω κάποιες σκέψεις που τις ασπάζονται πολλοί αριστεροί που πιστεύουν ότι σοσιαλισμός, χωρίς δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να είναι σκοπός για τον οποίο αξίζει να αγωνίζεσαι.

Κατά τη γνώμη μου η ιστορία δείχνει ότι το "πρωτοποριακό κόμμα", όταν πάρει την εξουσία, έχει κάθε πιθανότητα να μετατραπεί σε εφιάλτη. Οι ηγέτες έχοντας συγκεντρώσει στα χέρια τους απόλυτη εξουσία, μετατρέπονται σε δικτάτορες του χειρίστου είδους και αντιμετωπίζουν τους πάντες ως εχθρούς.

Ποιός εξασφαλίζει ότι οι Μαοϊκοί αντάρτες στο Νεπάλ, αν επικρατήσουν δε θα μετατραπούν σε ερυθρούς χμέρ.

Είναι τόσο ανατριχιαστικά αυτά που έχουμε εισπράξει απο τον "υπαρκτό" σοσιαλισμό, την Κίνα, την Κορέα, την Κούβα, που προσέχουμε 10 φορές πριν αγοράσουμε.

Φίλε μαύρο πρόβατο, ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Συγνώμη που είμαι λίγο φυτιλιάρης.

Μαύρο πρόβατο said...

Φίλε σχολιαστή, είσαι πάντα ευπρόσδεκτος. Να διευκρινίσω (όσο ενδιαφέρει) οτι οι μαοϊκοί αντάρτες του Νεπάλ λίγη σχέση έχουν με το Μάο (όχι οτι αυτό είναι κακό).
Όσο για τους "οιωνούς" (συγχωρέστε μου την ενδεχόμενη ανορθογραφία), βλέπω σίγουρα περισσότερους κακούς, παρά καλούς - αλλά προτείνω να το παλαίψουμε!
Κι εκεί είναι η μεγάλη μας διαφωνία: σαφώς δεν μπορεί να υπάρξει κανείς "σοσιαλισμός" χωρίς δημοκρατία, (για μένα εξάλλου αυτό είναι το περιεχόμενου του σοσιαλιστικού ιδανικού: ελευθερία και δημοκρατία). Αλλά νομίζω οτι δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα αν πιστεύεις οτι κάπου πουλάνε αυτήν την πολιτική, κι εμείς θα την αγοράσουμε, ανάμεσα σε άλλες "προτάσεις" αραδιασμένες στον πάγκο του μανάβη... Αν θες να καταναλώσεις έτοιμο πράγμα, δεν έχει τέτοιο σε κανένα μαγαζί (αντίθετα, περισσεύουν τα παραμυθάκια για το πώς να κάνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο μας - με το να βγει ο αντίστοιχος παραμυθάς στην κυβέρνηση).
για το "άλλο", πρέπει να δουλέψεις κι εσύ.
Αυτά και τελειώνω εδώ, γιατί αρχίζω κι ενοχλούμαι από τις μεγαλοστομίες μου, τόσο στο ποστ αυτό, όσο και στα σχόλιά του.

σχολιαστής said...

Φίλε μαύρο πρόβατο όπως είναι σαφές η φράση "προσέχουμε 10 φορές πριν αγοράσουμε", δεν είχε κάτι το φτηνό και χαζοχαρούμενο, διαβάζεται απλώς "έχουμε τα μάτια ανοιχτά", μήπως πίσω απο τον συμπαθή σύντροφο που τα λέει καλά, δούμε τη μουστάκα του Στάλιν.

Anonymous said...

Σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία είναι Σκορδαλιά χωρίς Σκόρδο

Για τους κόκκινους Χμερ καλό θα ήταν να υπενθυμίσω ότι στηρίχθηκαν από τις Η.Π.Α. στον πόλεμο εναντίον του Βιετναμ, όταν φυσικά το Βιετνάμ έγινε κομμουνιστικό. Πως γίνεται δύο κομμουνιστικά κράτη να κάνουν πόλεμο μεταξύ τους; Κάνουν και παρακάνουν αν το ένα από αυτά αποτελείται από πεινασμένους, φέρνει το όνομα παλαιάς φυλής (Χμερ) και οι οποίοι απλά ήθελαν..να φάνε! Η φυλή των Χμέρ είχε αναπτύξει σπουδαίο πολιτισμό .Οι πεινασμένοι απόγονοί ήταν περήφανοι για τον πολιτισμό των προγόνων τους (κάτι μου θυμίζει…). Φανταστείτε στην Ελλάδα ένα κόμμα πεινασμένων χωρίς έστω μια κατευθυντήρια ιδεολογική γραμμή με το όνομα κόκκινοι Ίωνες!! Σκέτο ΠΑΣΟΚ του 1981 σε ποιο ροκ μορφή! Ρωτήστε τον Πολ-Ποτ (αρχηγός των κόκκινων Χμερ, ο οποίος έκανε σπουδές στη Γαλλία παρακαλώ!) ή μάλλον ρωτήστε τον Κίσσιντζερ (Τότε Secretary of State των Η.Π.Α.) μιας και ο Πολ-Ποτ πέθανε από φυσιολογικά γεράματα.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Ο Τσάβες είχε την ευκαιρία να «καθαρίσει» την κατάσταση απ τους αστούς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ναυάρχου Πέντρο– Βιομηχάνων Βενεζουέλας – Αμερικανών και Φυσικά των Ιδιωτικών Μ.Μ.Ε. το 2002. Ναι και τα ΜΜΕ έκαναν το sponsoring του πραξικοπηματία προέδρου των 2 ημερών! Τόσο κράτησε το πραξικόπημα του και ήταν …..ο πρόεδρος του αντίστοιχου με εμάς ΣΕΒ της Βενεζουέλας!!. Ο Τσάβες είχε την λαϊκή υποστήριξη για να «τελειώσει» την κατάσταση (κατέβηκαν τα φτωχά τμήματα του λαού και έπαιρναν τα όπλα που μοίραζε το μέρος του στρατού που ήταν πιστό στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας )αλλά δεν το προχώρησε και φοβάμαι μην «φάει» το κεφάλι του όπως ο Αλλιέντε (και σε αυτόν έγινε ένα πρώτο αποτυχημένο πραξικόπημα πριν έρθει το δεύτερο και τον «αυτοκτονήσουν» ). Ό Τσάβες ποντάρει στην υποστήριξη μεγάλου μέρους του στρατού (ήταν καταδρομέας ), και του λαού ειδικά των ιθαγενών- μιγάδων που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και τα ποιο φτωχά στρώματα (οι περισσότεροι λευκοί είναι καλά βολεμένοι) . Αυτή η μεγαλοψυχία του ορμώμενη μάλλον από χριστιανικά ιδεώδη, μπορεί να εκλαμβάνεται ως αδυναμία από την πλευρά των Βιομηχάνων –Η.Π.Α.

Το πρόγραμμα του Tsaves είναι λίγο σοσιαλιστικό με αρκετή δόση κοινωνικής δικαιοσύνης και πολύ Μπολιβαριανό . Όνειρο του είναι η μετατροπή της Λατινικής Αμερικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Νοτίου Αμερικής (Μπολιβαριανή Ένωση).Τα χρεοκοπημένα εργοστάσια τα αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι κατά 49% και το κράτος κατά 51%.. Η αστυνομία δεν ελέγχεται σε κρατικό αλλά ΄σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχει το φαινόμενο να στέλνονται τα αντίστοιχα ΜΑΤ με βάση τις εντολές της τοπικής εξουσίας, η οποία δεν ελέγχεται από τον Τσάβες, αλλά από φιλαράκια του αντιστοίχου ΣΕΒ της Βενεζουέλας, να διαλύσει συγκεντρώσεις , καταλήψεις εργατών . Έχουμε δυο κέντρα εξουσίας. Το ένα μέρος έχει την δύναμη στο εσωτερικό, μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική με βάση τα πετρέλαια, αλλά δεν έχει την στήριξη του Στρατηγού του Καπιταλισμού (Η.Π.Α.) .Το άλλο μέρος είναι οι Βιομήχανοι, Μικροαστοί, το οποίο λαχταρά την επιστροφή στις «παλιές καλές εποχές» της πλήρους εκμετάλλευσης (λέγεται και ελεύθερη αγορά) , αντί της σημερινής demi κατάστασης. Το μέρος αυτό, έχει την στήριξη Η.Π.Α, καλοβλέπει πιθανή επέκταση του σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να «δαγκώσει» τον Τσάβες.. Η φύση και οι εξουσία δεν πολυαγαπάνε τις Δυαρχίες στους ίδια χωράφια, στους ίδιους χώρους .Οι δυαρχία ήταν επιτυχημένη σε διαφορετικούς χώρους . Π.χ. στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος (Βυζάντιο ) όπου ο Αυτοκράτορας είχε την Υλική και ο Πατριάρχης την Πνευματική εξουσία .Χώρισμα σε διαφορετικά «μέρη»..Πως το λέει η διαφήμιση; καθένας στο είδος του και ο λουμίδης στους καφέδες; Κάατι τέτοιο.

Το Νεπάλ από μόνο του είναι ένα απομονωμένο μέρος της παγκόσμιας γεωγραφίας. Η Ιστορία όμως το βγάζει στο προσκήνιο με ένα «έμμεσο» τρόπο . Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι συνορεύει με την Ινδία. Το ποιο ενδιαφέρον έγκειται στο ότι έχει την ΙΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ με την Ινδία. Μια Ινδία η οποία πατά σε δυο βάρκες: Η μία βρίσκεται στον 21ο αιώνα και η άλλη στον 10ο αιώνα. Εφαρμόζεται ο περίφημος νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης. Αναπτύσσεται ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ένα μικρό κομμάτι, ενώ το άλλο εξαθλιώνεται ακόμα περισσότερο. Το ένα μέρος του πληθυσμού δεν διαφέρει σε τίποτα με το δυτικό κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και κυρίως αγρότες ζει μέσα στην απόλυτη εξαθλίωση που σημαίνει ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ. Αμα ανήκει στην κάστα των ΝΤΑΛΙΤ μαύρο φίδι που τον έφαγε. Οποιοσδήποτε από ανώτερες κάστες μπορεί να κάνει ότι θέλει στην οικογένειά του και λογαριασμό να μην δώσει! Να επισημάνουμε την ύπαρξη δυνατών μαοϊκών και κομμουνιστικών κομμάτων στα Βόρειο Ανατολικά της Ινδίας στα σύνορα με το ..Νεπάλ.. Πριν ένα περίπου χρόνο τα δύο μεγαλύτερα ενωθήκανε εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη στους Μαοϊκούς του Νεπάλ . Υπάρχει και άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Στα ανατολικά σύνορα της Ινδιάς βρίσκεται η Βεγγάλη με ένα εξίσου δυνατό Μαοϊκό Κόμμα. Κατάργηση των καστών στο Νεπάλ θα σπάσει την θρυαλλίδα των αλλαγών και στην Ινδία. Κατάργηση των καστών στο Νεπάλ σημαίνει ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΡΩ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΕΣ. Αν αυτό σας ακούγεται σαν αγροτική-προλεταριακή επανάσταση, καλώς σας ακούγεται. Ελπίζω οι προοδευτικοί να συμφωνούν στην ισότητα ισονομία και στο πέταμα της φεουδαρχικών υπολειμμάτων στο καλάθι των σκουπιδιών της Ιστορίας. Το ΕΛΠΙΖΩ.

Στο βασίλειο των Ιμαλαΐων υπάρχουν οι κάστες που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι έχουν ντε γιούρε (εκ του νόμου) ανισότητες. Δεν υπάρχει συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα μεταξύ των πολιτών όπως στα αστικά καθεστώτα .Ανάλογα την κάστα στην οποία ανήκεις έχεις και τα αντίστοιχα δικαιώματα: εάν ανήκεις στην κατώτατη κάστα είσαι υποχείριο στα χέρια οποιουδήποτε ανήκει σε ανώτερη από σένα κάστα. Αν πιστεύεται ότι έχουμε να κάνουμε με φεουδαρχικό καθεστώς καλώς το πιστεύεται. Οι μαοϊκοί αντάρτες δεν έχουν σκοπό την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού κράτους αλλά αστικής δημοκρατίας. Όμως θέτουν δύο απαράβατους όρους: Την κατάργηση της Βασιλείας (για τον βασιλιά λένε συγκεκριμένα να πάει στα τσακίδια) και την κατάργηση των Καστών(ίσα συνταγματικά δικαιώματα για όλους). Η με δεκανίκια κοινοβουλευτική μοναρχία λειτούργησε για λίγα χρόνια από το 1990 μέχρι (δεν είμαι σίγουρος )το 2002-2003.Στη συνέχεια Ο ίδιος ο νέος βασιλιάς αφού ανακατεύτηκε στην περίεργη ενδο-οικογενειακή Βασιλική σφαγή-δολοφονία (έτσι παίρνουν την εξουσία οι διάδοχες δυναστείες ). Σαν νέος («αξιόπιστος»)βασιλιάς συγκέντρωσε τις εξουσίες στα χέρια του, κατάργησε τον εν-τύπος κοινοβουλευτισμό ως αναποτελεσματικό (ενάντια στους μαοϊκούς φυσικά, κάτι ξέρει ο άνθρωπος) για να τον ξανά επαναφέρει μετά από πορείες διαδηλώσεις και αρκετούς νεκρούς στην πρωτεύουσα Κατμαντού και στις οποίες σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μαοϊκοί (Οι αστοί τρέχουν μόνο για τις επιδοτήσεις - δεν τους πολυενδιαφερθούν οι πορείες αρκεί να τρώνε ). Αυτά τα γεγονότα θα τα βρείτε στο BBC. Δεν θα βρείτε και πολλά στην Ελευθεροτυπία – Βήμα και άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις», ασχολούνται ακόμα με τη eurovission ton giorgakis και τις τέχνες . Ο συνασπισμός των 7 κομμάτων με τα οποία μιλάνε οι μαοϊκοί αποτελείται από χρεοκοπημένους, βουτηγμένους στα οικονομικά σκάνδαλα πολιτικούς και ναι καλά το μαντέψατε …και το Κ.Κ. ΝΕΠΑΛ! Παντού υπάρχει ένα ΚΚ : Σε συγκυβερνήσεις- η σε τάσεις για συγκυβέρνηση (το λένε και λαϊκό μέτωπο) ! Όχι μόνο στην τωρινή κυβέρνηση του Ιράκ -μια δήλωση απ την κυρία Παπαρήγα παρακαλώ- και στην Ελλάδα (Τζαννετάκης - Οικουμενική )! Έλα που τα κάποια από τα άλλα κόμματα του συνασπισμού της μασάς και της προσόδου των 7 δεν το καλοβλέπουν την συνταγματική ισότητα .Βολεύονται και με τα λίγα . ¨Αυτή η απόλυτη συνταγματική ισότητα μάλλον τους φέρνει αλλεργία. Έλα που δεν έχουν και αξιόλογη λαϊκή υποστήριξη στα φτωχά στρώματα. Και πηγαίνουν από το βασιλιά στους μαοϊκούς, απ τους μαοϊκούς στην Ινδία και απ την Ινδία στον βασιλιά και πάει λέγοντας. Λες και είναι πιτσιρίκια που τους στέλνουν για θελήματα Σκέτος μύλος!! .Η κατάσταση είναι τόσο κωμικοτραγική που και ο αστικός ηλεκτρονικός τύπος (BBC), μιλά για «ξαφνικές διπλωματικές αρρώστιες » των αρχηγών του συνασπισμού των 7κομμάτων .Αυτό είναι το πρόσχημα εφευρίσκουν όταν είναι να επισκεφτούν την Ινδία («για ιατρικούς λόγους») και να πάρουν «εντολές» απ την κυβέρνηση της Ινδίας (το Νεπάλ ανήκει στην γεωπολιτική της σφαίρα) .Παρηγορηθείτε!
Δεν δηλώνει μόνο ο Σημίτης «άρρωστος» τις δύσκολες στιγμές (Ίμια – Οτσαλάν)! Παρόμοια κόλπα γίνονται και αλλού!

Όσοι φρίττουν για την βία στο Νεπάλ να τους θυμίσω ότι ένα μεγάλο μέρος της βίας προσέρχεται από τον βασιλικό στρατό του Νεπάλ (Royal Nepalese Army - R.N.A) ο οποίος εξοπλίζεται και εκπαιδεύεται.. από την Ινδία και τις Η.Π.Α. Η διεθνής αμνηστία θεωρεί ότι ο βασιλικός Στράτος του Νεπάλ κατέχει το ρεκόρ…. στις εξαφανίσεις πολιτών . Προφανώς κανείς δεν απαντά με κηρύγματα αγάπης αλληλεγγύης όταν τον μεταχειρίζονται ως σκλάβο λόγω κάστας ή του καινέ τη σοδειά του και μόνο ότι με την υποψία ότι βοηθά –κάποιες φορές και χωρίς την θέληση του- τους αντάρτες .Ούτε έχει την παιδεία όταν το κράτος των ανώτερων- ευγενικών- εξευγενισμένων καστών δεν τον στέλνει στο σχολείο για να μορφωθεί αλλά στο χωράφι για βιοποριστικούς λόγους, για να θρέψει την οικογένεια του. Ούτε μπορεί με το υπέρογκο ποσό των 240$ το χρόνο (ναι Διακόσια Σαράντα δολάρια τον χρόνο, τόσο είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Νεπάλ) να κάνει ταξίδια όχι σε άλλες χώρες αλλά έστω και λίγο ποιο πέρα απτό χωριό του. Το Νεπάλ είναι μια χώρα που δεν έχει καν δρόμους τηλέφωνο και πόσιμο υγιεινό νερό στις επαρχίες της . Ούτε πιθανόν να νοιώθει έλεος για κανένα όταν στο νοσοκομείο που έφτιαξαν πρόχειρα οι αντάρτες και που μπορεί να ήταν μέσα μέλη της οικογένειας του, συγχωριανοί του, ανατινάζεται απ τα κυβερνητικά –βασιλικά- ελικόπτερα..
Επιπλέον, να τους θυμίσω ότι για να μπορεί να εφαρμόζεται αυτό που είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ –διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμα σου να το λες- έπεσαν Πολλά Κεφάλια Για Πάρα Πολλά Χρόνια. Η ελεύθερη έκφραση και η επιτυχία της Αστικής Επανάστασης κατοχυρώθηκε στη Γαλλία-και όχι μόνο- με το Νόμο της Γκιλοτίνας . Να μην θυμίσουμε την σφαγή αμάχων που έκανε ένας αριβίστας ο Θιέρσος στην Κομμούνα (ήταν η αναβίωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Παρισιού που υπήρχε τα πρώτα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης) Η σφαγή ο πόλεμος στα οδοφράγματα αποτυπώνονται στους «Άθλιους» του Βίκτορος Ουγκώ. .Αλλά αυτά δεν τα λένε ο αμερικανοί ακόλουθοι ουπς συγγνώμη οι «έγκυροι» δημοσιογράφοι Έλις , Παπαχχελάς, and Co του ΑΝΤ1- ALPHA - MEGA TV και μάλλον δεν είναι έγκυρα

Αυτά

Links
Βενεζουέλα (υπάρχουν και άλλα)
www.globalresearch.ca/PrintArticle.php?articleId=2500

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4635187.stm

http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/4155936.stm

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4620411.stm

http://www.granma.cu/ingles/2006/mayo/vier26/26chavez.html


ΝΕΠΑΛ (υπάρχουν και άλλα)

http://www.time.com/time/asia/magazine/printout/0,13675,501050425-1050195,00.html
http://www.nepalnews.com.np/contents/englishweekly/telegraph/2005/feb/feb16/editorial.htm#1
http://www.nepalnews.com.np/contents/englishweekly/telegraph/2005/feb/feb16/views.htm#1
http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=8961
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/4351801.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/4707058.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/4662106.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/4669374.stm

Μαύρο πρόβατο said...

Ασπρε Λύκε, σ'ευχαριστώ πολύ για το εκτενέστατο σχόλιο και τα λινκς.

Μια παρατήρηση: όπως και πάντα, αλλά πολύ περισσότερο μετά το 1989, οι τίτλοι των κομμάτων λίγα λένε για το χαρακτήρα τους, την πολιτική τους, και το πρόγραμμάτους. Αν μου αναφέρεις το ΚΚ Ιράκ (το οποίο εξάλλου έχει διασπαστεί και καταδικαστεί όχι μόνο από το ΚΚΕ, αλλά από μια σειρά άλλα κόμματα που είχαν συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη που έγινε στην Αθήνα), έχω να σου συμπληρώσω το ΚΚ Μολδαβίας, κυβερνητικό κόμμα (Βορόνιν) που πρωτοπορεί στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή (συμμαχία του βουτηγμένου στη διαφθορά ηγέτη της Γεωργίας, του ήδη μισομαυρισμένου "πορτοκαλί" Γιούσενκο της Ουκρανίας, του δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν και των "κομμουνιστών" της Μολδαβίας).

Και μια παρότρυνση: φτιάξε ένα μπλογκ, τέτοια σχόλια είναι καλύτερο να είναι ποστ ;-)

2/6/06 3:00 PM

Anonymous said...

Εννοείται Μαύρο πρόβατο. Άλλο το όνομα & άλλο η ουσία. Και τα νομίσματα της επταετούς δικτατορίας (είχα δει κάποια στο Μοναστηράκι)γράφουν.. Ελληνική Δημοκρατία!! Στην πολιτική, το όνομα φανερώνει τουλάχιστον τις αρχικές (τονίζω αρχικές) προθέσεις επί της ουσίας.
Τι να κάνουν τα παλαιά και νυν στελέχη των Κ.Κ; Ξέρανε τι θέλουν απ τον Σοσιαλισμό; Μία θεσούλα θέλανε για να βολευτούνε (σκέτο ΠΑΣΟΚ). Άλλοι θέλανε να κάνουν καριέρα. Που να κάνεις καριέρα στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ που δεν υπήρχαν και οι πολυεθνικές . Μόνο στο ΚΚ της αντίστοιχης χώρας .Ένα απ τα προβλήματα στον πρώην (αν-)υπαρκτό σοσιαλισμό για τους Γιάπις των ΚΚ ήταν ..το ταβάνι στις φιλοδοξίες και στον πλουτισμό. Ήταν λίγο δύσκολο να γίνεις πάμπλουτος μέχρι σκασμού όταν έχεις τον έλεγχο από το κόμμα και τα εργοστάσια ανήκουν στο κόμμα, και όχι προσωπικά και στον καθένα χωριστά – ατομικά .
Τα έλεγε ο Τρότσκι για την προδομένη επανάσταση. Απ την δεκαετία του 30 είχε γεμίσει το Κ.Κ.Σ. με αριβίστες και μικρό-μεσαίους επαγγελματίες καριερίστες ακόμα και αστούς, αντίπαλους των Μπολσεβίκων. Αυτοί εξολόθρευσαν τα παλαιά αρχικά μέλη των Μπολσεβίκων (δίκες της Μόσχας ) , σαμπόταραν στο εξωτερικό οποιαδήποτε αριστερό κίνημα και εγκαθίδρυσαν σταδιακά την Γραφειοκρατία Τους. Ο Στάλιν ήταν η προσωποποίηση της Γραφειοκρατίας Τους .

Που χρόνος για post Μαύρο πρόβατο.. Που χρόνος.. Θα σου στείλω κάποια Links για το αμέσως ποιο πάνω άρθρο ΄άνευ σχολιασμού

Anonymous said...

Σημαντική η συνέντευξη του Prachanda,αρχηγού των μαοικών ανταρτών του Νεπαλ στο BBC.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4707482.stm