November 24, 2008

Brown motion vs red action

Ενωμένη Ευρώπη - 24/11/2008.

Έκδηλη πλέον η διαφωνία μεταξύ της γ.γ. του ΚΚΕ και του Βρετανού πρωθυπουργού. Όπως ισχυρίστηκε η πρώτη, στην Προταση Νομου « Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση των διοδίων» που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις 31/10/2008 και συνυπογράφεται από τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της,

Το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων δεν πλήττεται μόνον από την ακρίβεια και την καθήλωση των εισοδημάτων, αλλά και από την συνεχή φορολογική επιβάρυνση με τους άμεσους και κυρίως τους έμμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα με τον ΦΠΑ και μια σειρά άλλους ειδικούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν.
Αντίθετα, η συνεχής μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, τόσο από την σημερινή κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες, παρά την συνεχή διεύρυνση της κερδοφορίας τους, παίρνει διαστάσεις σκανδάλου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΚΚΕ παίρνει την πρωτοβουλία με την παρούσα πρόταση νόμου, να προτείνει την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα βασικά είδη που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά και την κατάργηση των διοδίων.


[...]


Οι απώλειες που θα επέλθουν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τα παραπάνω μέτρα μπορούν να καλυφθούν από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, από την επιβολή έμμεσης φορολογίας στα ναυτιλιακά καύσιμα, από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας και πλουτισμού, από την αύξηση της φορολογίας της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.



Από τη μεριά του, ο Γκόρντον Μπράουν τόνισε σήμερα το πρωί απευθυνόμενος στην C(onfederation of) B(ritish) I(ndustry) conference οτι οι έκτακτες συγκυρίες απαιτούν έκτακτη δράση . Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η προκαταρκτική έκθεση για τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιοποιείται σε λίγες ώρες (24/11, 17:30 ώρα Ελλάδας) προβλέπει (έκτακτη, προσωρινή) μείωση του ΦΠΑ από 17,5 σε 15%, καθώς και άυξηση της φορολογίας υψηλών εισοδημάτων (άνω των £150000) από 40 σε 45%.

Επισημαίνεται πάντως οτι ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα θα απαιτηθεί για να προσδιοριστεί καταπόσο τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα συμφωνούν με την συντηρητική αντιπολίτευση του Βρετανού πρωθυπουργού, με τον ίδιο ή με το τρίτο κόμμα της πολιτικής σκηνής της Βρετανίας, αυτό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι διαφωνούν και δίνουν βάρος στο να κλείσουν τα "παραθυράκια" των φοροαπαλλαγών.

No comments: