November 21, 2008

Η γοητεία του κλασσικού

Συνέντευξη του επίτιμου στον Andrea Cangini για το "Quotidiano nazionale" (Il Giorno/Il Resto del Carlino/La Nazione), 23/10/2008. (New link 27/12/2017.) Ζητώ συγνώμη για τις αδυναμίες της μετάφρασης, που είναι πρόχειρη και από δεύτερο χέρι (αγγλικά). Κείμενο βασισμένο στη συνέντευξη δημοσιεύτηκε, με καθυστέρηση, στη γαλλική Libération της 21/11/2008. Το πρωτότυπο κείμενο εδώ (credits: HerrK)
Πρόεδρε Cossiga, νομίζετε οτι ο Berlusconi το παρατράβηξε με την απειλή χρήσης δύναμης των μονάδων Δημόσιας Τάξης εναντίον των φοιτητών;
Εξαρτάται: αν πιστεύει οτι είναι ο Πρωθυπουργός ενός δυνατού Κράτους, τότε όχι, είχε δίκιο. Αλλά καθώς η Ιταλία είναι ένα Κράτος αδύναμο, καθώς η αντιπολίτευση δεν είναι πλέον μονολιθική όπως ήταν κάποτε το Ιταλικό ΚΚ, αλλά το ψόφιο Δημοκρατικό Κόμμα, φοβάμαι οτι τα λόγια του δεν θα συνοδευθούν από πράξεις και οτι Berlusconi απλώς θα καταλήξει με αυγά στα μούτρα.

Τι θα έπρεπε να γίνει τώρα;

Εδώ που φτάσαμε, ο Maroni θα έπρεπε να κάνει ο,τι εγώ όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών.

Τι δηλαδή;
Καταρχήν, ν'αφήσει ήσυχους τους μαθητές του Γυμνάσιου... φαντάζεστε τι θα συμβεί αν ένα δεκάχρονο παιδί σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά...

Ενώ οι φοιτητές;Αφήστε τους να κάνουν ο,τι θέλουν. Αποσύρετε την αστυνομία από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, διαβρώστε το κίνημα βάζοντας προβοκάτορες έτοιμους για τα πάντα, και αφήστε τους διαδηλωτές για καμμιά βδομάδα, να σπάνε καταστήματα, να καίνε αυτοκίνητα και να δημιουργούν χαμό στους δρόμους.

Και μετά;

Τότε, με την κοινή γνώμη στο πλευρό σας, ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων θα πνίξει τις σειρήνες της αστυνομίας και των καραμπινιέρων.

Με ποιά έννοια;

Με την έννοια οτι οι δυνάμεις του νόμου και τις τάξης θα σφαγιάσουν τους διαδηλωτές ανελέητα και θα τους στείλουν στο νοσοκομείο δεν θα δείξουν οίκτο και θα τους στείλουν όλους στο νοσοκομείο[*]. Μην τους συλλάβετε - οι δικαστές θα τους απελευθερώσουν αμέσως σε κάθε περίπτωση... βαράτε τους αλύπητα και ξυλοφορτώστε και τους δασκάλους τους που τους ξεσηκώνουν μαζί.

Και τους δασκάλους;
Πάνω απ'όλα τους δασκάλους. Όχι τους γηραιότερους βέβαια, τα νέα κορίτσια όμως ναι, και αυτά. Έχετε ιδέα της σοβαρότητας αυτού που συμβαίνει; Υπάρχουν δάσκαλοι που προσηλυτίζουν τα παιδιά και τα ενθαρρύνουν να διαδηλώνουν - αυτό είναι εγκληματική συμπεριφορά!

Αλλά συνειδητοποιείτε τι θα πουν στην Ευώπη αν γίνει κάτι σαν αυτό που προτείνετε; "Ο φασισμός επιστρέφει στην Ιταλία", θα πουν.
Τριχες, αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος - να σβηστεί η φλόγα πριν απλωθεί η πυρκαγιά.

Ποιά πυρκαγιά;
Δεν υπερβάλλω όταν λέω οτι πραγματικά πιστεύω οτι η τρομοκρατία θα επιστρέψει να αιματοκυλίσει τους δρόμους της χώρας. Και δεν θέλω ο κόσμος να ξεχνά οτι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δε γεννήθηκαν στα εργοστάσια, αλλά στα πανεπιστήμια. Και οτι τα συνθήματα που χρησιμοποιούσαν, είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από το φοιτητικό κίνημα και τα συνδικάτα της αριστεράς.

Οπότε πιστεύετε οτι η ιστορία είναι δυνατόν να επαναληφθεί;
Δεν είναι απλώς δυνατόν είναι πιθανόν. Γι αυτό λέω: ας μην ξεχνάμε οτι οι Ε.Τ. γεννήθηκαν γιατί η φλόγα δεν έσβησε στην ώρα της.


Ο ηγέτης του ΔΚ Veltroni είναι με τους διαδηλωτές.
Κοιτάξτε, ειλικρινά δε βλέπω τον Veltroni να βγαίνει στους δρόμους και να ρισκάρει να σπάσει το κεφάλι του. Είναι πιθανότερο να τον δείτε σε κανένα ιδιωτικό κλαμπ στο Σικάγο, να χειροκροτεί τον Obama.

Βέβαια, δε θα πάρει τους δρόμους με κανένα ραβδί στα χέρια, αλλά πολιτικά...
Πολιτικά, κάνει το ίδιο λάθος που έκανε το Ιταλικό ΚΚ όταν είχαν αρχίσει οι φασαρίες: υποστήριξε το κίνημα, αυταπατώμενος οτι θα μπορέσει να το ελέγξει, αλλά όταν έγινε κι ο ίδιος στόχος, όπως αναμενόταν να συμβεί, μετάνοιωσε. Η λεγόμενη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο
Andreotti, ο Zaccagnini κι εγώ είχε προταθεί από τον Berlinguer... Αλλά σήμερα έχουμε το ΔΚ, ένα εκτόπλασμα που καθοδηγείται από άλλο εκτόπλασμα. Κι αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίον ο Berlusconi θάπρεπε να είναι πιό προσεκτικός.

[*] Απόδοση σύμφωνα με το αυθεντικό ιταλικό κείμενο (σβησμένη η μετάφραση από το αγγλικό κείμενο). Ευχαριστώ τον ανώνυμο σχολιαστή για την επισήμανση, όπως και για τη διόρθωση που ήδη έχει γίνει στη φράση με κόκκινο.

UPDATE 12/12: Οι δηλώσεις Cossiga έγιναν η αφορμή να κατατεθεί από τον Giusto Catania η παρακάτω ερώτηση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή :

Σε συνέντευξη που έδωσε στις 23 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Il Resto del
Carlino», ο Francesco Cossiga, πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, πρώην
Πρόεδρος της Γερουσίας, πρώην Πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εσωτερικών, καθώς και ισόβιος γερουσιαστής, προέβη σε ορισμένες δηλώσεις που προξενούν ανησυχία και διαγράφουν μια πραγματική αντιδημοκρατική και βίαιη στρατηγική καταστολής της δημοκρατικής αντιπαράθεσης που εκφράζεται με ελεύθερες και ειρηνικές διαδηλώσεις. Στη συνέντευξη (η οποία επισυνάπτεται πλήρης) ο πρώην υπουργός Εσωτερικών συνιστά στον σημερινό ομόλογό του να «πράξει αυτό που έπραξα εγώ όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών», δηλαδή «να εισχωρήσει στο κίνημα με μυστικούς πράκτορες» και να αφήσει έτσι τους διαδηλωτές να περάσουν «δια πυρός και σιδήρου την πόλη». Στη συνέχεια δηλώνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «δεν πρέπει να δείξουν οίκτο» και «να τους στείλουν όλους στο νοσοκομείο», «να τους ξυλοκοπήσουν και να ξυλοκοπήσουν και τους καθηγητές που τους υποθάλπουν».
Από το ύψος του σημερινού του αξιώματος, ο γερουσιαστής Cossiga δεν αποδεικνύει απλώς ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό στοιχείο στα ιταλικά δημοκρατικά όργανα,
χωρίς κανέναν σεβασμό για το κράτος δικαίου, αλλά και ότι υπήρξε ένας υπουργός Εσωτερικών που υπέθαλψε τις κοινωνικές συγκρούσεις και τη βία και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη ιστορική περίοδο για την Ιταλία (την περίοδο της απαγωγής Μόρο και της τρομοκρατίας). Υπάρχουν εξάλλου σαφείς αποδείξεις της εφαρμογής αυτής της θεωρίας το 1977, όταν διατελούσε υπουργός Εσωτερικών. Οι πολλοί και σημαντικοί θεσμικοί ρόλοι που κατέλαβε εκτείνονται σε μια σημαντική χρονική περίοδο (από το 1976έως το 1992) για την ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας καιτον καθιστούν έναν από τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου. Τέλος, η εφαρμογή του εγκληματικού αυτού σχεδίου γίνεται εύκολα αντιληπτή και στην αντιμετώπιση της Αντιδιάσκεψης της Γένοβας (G8) το 2001.
Δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι τέτοιες δηλώσεις από έναν σημαντικό πρωταγωνιστή της ιταλικής πολιτικής ζωής είναι επικίνδυνες και μπορούν να προτρέψουν σε πράξεις βίας και καταστολής της κοινωνικής αντιπαράθεσης; Δεν θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στις μεγάλες φοιτητικές και κοινωνικές διαδηλώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικίνδυνο για τα θεμελιώδη δικαιώματα τρόπο; Τέλος, δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι θα ήταν σκόπιμο να διεξαγάγει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της σχετικής κατάστασης στην Ιταλία και ειδικότερα όσον αφορά τις μεθόδους αντιμετώπισης των κοινωνικών συγκρούσεων εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας;


Είναι βέβαια λίγο γελοίο να εγκαλείται ο επίτιμος κυρίως για το οτι ομολόγησε ὀσα ομολόγησε, αλλά μια ενδεχόμενη απάντηση της κοιναγορίτικης επιτροπής, θα έχει πλάκα...
Η είδηση από σχόλιο του Darthiir the Abban στο "ιστολόγιο".

22 comments:

Anonymous said...

Αν και μένω άναυδη δεν μένω κατάπληκτη...

Anonymous said...

Τα είπε όλα. Το μάθημα του Βερολίνου του 1919 το έχει αποστηθίσει το "παιδί". Άξιος απόγονος! Να δεις πως ήταν εκείνη η λέξη; Σοσιαλ-φιλελευθερισμός; Δεν μπορώ να τη θυμηθώ καλά...

:P

nik-athenian said...

Ο πρόεδρος μίλησε: I said what i meant and i meant what i said.
Ο Κοσίγκα δεν έκανε ποτέ του για υψηλό πολιτικό ρόλο. Μάξιμουμ υπουργός ασφαλείας. Γι αυτό ίσως έγινε και πρόεδρος της χώρας. ;-)

Anonymous said...

Quiz:
Πού ειναι ο commandante Alexis ο οποιος φημιζεται για τους στρατιωτικους ελιγμους στη μάχη της Γένοβα ενάντια στο εχθρικό μέτωπο των G8 και τις διανοητικες του ικανότητες(διαβασε σε ενα σ/κ το Κεφάλαιο και μάλιστα στα γερμανικά)ο οποίος πανηγύριζε για την πτώση της κακιάς δεξιάς κυβέρνησης Berlusconi και της ανόδου της αριστερής κυβέρνησης Πρόντι και λοιπών συντρόφων του Κοσίγκα;

Anonymous said...

Ειναι και τραγοπόδαρος παναθεμά τον.Νεκρός σε σχολείο της Ιταλίας απο κατάρρευση...

Ανορθόδοξος said...

Καλησπέρα σε όλους!
Ποιός είναι αυτός ο επαγγελματίας της προπαγάνδας που τα λέει όλα αυτά; Συγχωρέστε την άγνοιά μου...

Μαύρο πρόβατο said...

Χαίρετε,
έτσι είναι φίλτατοι.
Σύμφωνα με τον αδιόρατο υπαινιγμό του nik-athenian, το ποστ έχει και έναν ρόλο "γκρίζας διαφήμισης" για το απολαυστικό "Il divo", που μαθαίνω οτι προβάλλεται αυτόν τον καιρό στις αθηναϊκές (και γενικότερα, τις ελληνικές;) αίθουσες.
Αγαπητέ ανορθόδοξε, ακολούθησε τους συνδέσμους του ποστ για περισσότερες πληροφορίες, και αν σου τύχει να σου προτείνουν να δείτε το προαναφερόμενο έργο, μην πεις όχι ;-)

Anonymous said...

Μπράβο, διαμάντι!

[ Πιστεύοντας ότι είναι μάλλον μια προβοκάτσια κανενός καταστασιακού,
έπεσα πάνω στο πρωτότυπο:

http://newrassegna.camera.it/chiosco_new/pagweb/immagineFrame.asp?comeFrom=search&currentArticle=JMSRA ]

Anonymous said...

Καλά, μιλάμε ότι έχω πάθει πλάκα με τη συνέντευξη! Να'σαι καλά φίλε που τη μετέφρασες!

Anonymous said...

Ανατρέχοντας με καθυστέρηση στο πρωτότυπο επισημαίνω (απο σχολαστικότητα περισσότερο- η ουσία δεν αλλάζει) 1.Ο επίτιμος λέει «ναι» και στα κορίτσια-καθηγήτριες (ma le maestre ragazzine si) και 2., αυτό σημαντικό, να χτυπήσουν και όχι να σφαγιάσουν τους διαδηλωτές.
Όπως και να 'χουν τα πράγματα ο Κοσίγκα έχει τον κυνισμό να ομολογεί αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Απλώς εδώ ακόμη μιλούν για γνωστούς άγνωστους.

Μαύρο πρόβατο said...

ευχαριστώ τον ανώνυμο φίλο για τη διόρθωση (την πέρασα) και όλους για τα καλά λόγια, ιδιαίτερα τον Herr K. για το αφιερωμένο ποστ.
Η συνέντευξη είναι πέρα για πέρα αληθινή (προσέξτε και την αναφορά της Λιμπερασιόν...) και μάλιστα δεν είναι τίποτα παράξενο για τον Κοσίγκα, που συνηθίζει να σοκάρει με τα λεγόμενά του. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα σε ο,τι αφορά την υπενθύμιση των πεπραγμένων του -δεν έχει κανένα λόγο να πει ψέμματα οτι χρησιμοποίησε προβοκάτορες για να τσακίσει το κίνημα της επόχής της κοντετατσιόνε. Τον εμπιστεύομαι βέβαια λιγότερο, στην ανάμειξη του ονόματος του μακαρίτη του Μπερλιγκουέρ κι ακόμα λιγότερο στο πολιτικό σκεπτικό, δηλαδή στην επίκληση του κινδύνου της τρομοκρατίας. Εκεί κι αν χρησιμοποιήθηκαν προβοκάτορες, αυτή κι αν χρησίμευσε - με τον ίδιο τρόπο! - για την καταστολή του ισχυρότατου λαϊκού κινήματος και τη σταθεροποίηση της κυριαρχίας, για κάμποσα χρόνια, του πολιτικού συστήματος του καθεστώτος στην Ιταλία, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες (με τη διάλυση της αριστεράς) για ένα συνολικό ρεκτιφιέ του, που μας έφερε από την Π2 στο Μπερλουσκόνι και τους "ντέμοκρατς"...
Το συμπέρασμα νομίζω είναι ξεκάθαρο, απλό και λείαν επίκαιρο: όσοι εξορκίζουν τη δήθεν μανία "να βλέπουν ορισμένοι παντού και πάντα προβοκάτορες", εννοώντας οτι δεν υπάρχουν προβοκάτορες ποτέ και πουθενά, ή αναπαράγουν την ηλιθιότητα, ή είναι ύποπτοι. Το κράτος, οι κυβερνήσεις, το καθεστώς, ποτέ δεν εγκατάλειψε αυτές τις μεθόδους αντιπαράθεσης με κάθε είδους κινητοποίηση και κάθε δυναμική ριζοσπαστικοποίησης. Δεν έχουν κανένα λόγο, όσο λειτουργεί το πράγμα. An alltime classic.

Anonymous said...

Τον πιστεύεις για όσα επιβεβαιώνει από τις ήδη πεποιθήσεις σου και όχι για όσα σου θίγουν τις ιδεοληψίες. Τι περίεργο!

Anonymous said...

Όσο για το "σφαγιάσουν".
α) Δεν το άλλαξες, παρά την επισήμανση.
β) Δεν λέει ούτε χτυπήσουν νομίζω το κείμενο.

Nel senso che le forze dell'ordine non dovrebbero avere pieta e mandarli tutti in ospedale.

Αυτό νομίζω μεταφράζεται "οι δυνάμεις της τάξης να μη δείξουν οίκτο και να τους στείλουν όλους στο νοσοκομείο".

Μαύρο πρόβατο said...

Ανώνυμε 1, το πρόβλημα είναι λεπτό: πώς να απομονώσεις το αληθινό μέρος των δηλώσεων ενός συνολικά μη φιλαλήθους προσώπου (τώρα να μη συζητήσουμε γιατί είναι γενικά ψεύτης ο Κοσσίγκα). Εγώ ανέπτυξα ένα σκεπτικό όπου στηρίζω οτι για όσα λέει οτι έκανε ο ίδιος, δε βλέπω το κίνητρό του για να πει ψέμματα - και περιορίστηκα σε αυτό το μίνιμουμ. Εσύ, λύσε αλλιώς την άσκηση: πίστεψε περισσότερα από τον Κοσσίγκα, πίστεψέ τα όλα αν θες, αλλά τουλάχιστο πρόσεξε οτι τα περί πάταξης με αυτόν τον τρόπο της τρομοκρατίας που λέει, είναι απόψεις ενώ τα περί προβοκατόρων είναι ηθελημένες ομολογίες.

Ανώνυμε 2, δηλ. 0, η πηγή που παραθέτω στα αγγλικά στα αγγλικά και απ'όπου μετάφρασα λέει

In the sense that the forces of law and order should massacre the demonstrators without pity and send them all to hospital.

Θα με βοηθούσε πάρα πολύ, αν έκανες τον κόπο να μου στείλεις ένα λινκ με το πρωτότυπο, ιταλικό κείμενο.

Anonymous said...

Sorry , νόμιζα ότι το είδες ότι στο έστειλαν πιο πάνω στα σχόλια (από κει το βρήκα κι εγώ)

http://newrassegna.camera.it/chiosco_new/pagweb/immagineFrame.asp?comeFrom=search&currentArticle=JMSRA

(απο herrkstories)

Anonymous said...

A, και, δεν είμαι ο Αnonyme 0 , είμαι ο Anonyme 1 (όχι ότι έχει σημασία)

Anonymous said...

Εγινε άρθρο στην Αυγή και στην Καθημερινή (τουλάχιστον), χωρίς αναγραφή βέβαια της μαυροπροβατίσιας πηγής. Για τους δημοσιογραφους δουλεύουμε τελικά. Καλές γιορτές!

Μαύρο πρόβατο said...

Herr K., εύχομαι τα καλύτερα για τη νέα χρονιά!
Το λινκ για το σχετικό κομμάτι της Καθημερινής: εδώ (της Αυγής, δεν το βρήκα). Μάλλον τους ενέπνευσε το μπλογκ, δεν το αναφέρουν, όπως και νάχει καλύτερα έτσι, ούτως ή άλλως δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. (Μακάρι να τους εμπνεύσει και κανένα άλλο μπιλιέτο - κι ας μείνει αναμεταξύ τους η πηγή της έμπνευσης!)

Anonymous said...

Περαστικός ήμουνα και είπα να δώσω το link του σχετικού άρθρου στην Αυγή

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=424653

Μαύρο πρόβατο said...

Νάσαι καλά σφε - ευχαριστώ! Το κείμενο της Αυγής είναι μετάφραση που μάλλον έκανε ο Στούμπος ως γνώστης των ιταλικών - όταν βέβαια τον ξύπνησαν ;-)

Rodia said...

Προφητικό το ποστ μαύρε πρόβατε!:))
Μετά από 15 μέρες εφαρμόστηκε από τη κυβέρνηση και μετά από ένα μήνα γράφτηκε στα "ψιλά" της καθημερινής, όπου το πέτυχα.
Συμπέρασμα; Πρέπει να σε επισκέφτομαι ταχτικότερα!:)

Μαύρο πρόβατο said...

Μερσί :-)
Όπως θα έχεις διαπιστώσει, δεν έχω τη δυνατότητα να είμαι "τακτικός", ούτε καν συνεπής με όσα υπόσχομαι οτι θα γράψω - δε βγαίνει "καλύτερα"...