Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβασε ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» στη δευτερολογία του, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των υποκλοπών «αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο για τη Δημοκρατία από την εποχή της Μεταπολίτευσης».
Ενα κινητό του Καραμανλή ήταν στη λίστα των παρακολουθούμενων. Σίγουρα, ανάμεσα στους κατόχους των άλλων 600 τουλάχιστο που παρακολουθούνταν, υπάρχουν πιο αξιόλογοι άνθρωποι, πιθανόν δε και πιό σημαντικοί για τους παρακολουθούντες. Αλλά δε δικαιούται κι ο κακομοίρης ο πρωθυπουργός να πιστεύει οτι ήταν ο σημαντικότερος παρακολουθούμενος;
»Ποιος έδωσε άνωθεν εντολή και ισχυρίστηκε ότι 'όλα είναι τακτοποιημένα κ. Κορωνιά. θα καλύψουμε την υπόθεση;'
Δίνω άνωθεν εντολή, δίνεις άνωθεν εντολή, δίνει άνωθεν εντολή... Πώς σας φαίνεται η ρηματοποίηση της όλης φράσης, που γίνεται κάτι σαν "ανωθενεντέλλω"; Πώς σας φαίνεται η μετατροπή του ρηματοποίηματος σε αυτοπαθές - κάτι σαν "ανωθεντέλλομαι", "ανωθενρεύομαι" κτλ;
Υπόδειξη: ο Γιώργος θα μπορούσε να πει σε "ξύλινη", αλλά σωστή γλώσσα: Ποιός υψηλότατα ιστάμενος έδωσε εντολή να (και να πει ποιά εντολή)
Τι διαβεβαιώσεις δώσατε στον κ. Κορωνιά για να μην πάει ο ίδιος να καταγγείλει αυτή την υπόθεση;» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.«Μετά την επανίδρυση του κράτους, ας ελπίσουμε ότι δεν θα επανιδρύσετε το παρακράτος. Στην πρωτολογία σας δείξατε έναν πανικό. Δείξατε ότι αυτή τη στιγμή, δεν χειρίζεστε το θεσμό που λέγεται πρόεδρος της Κυβερνήσεως με την απαραίτητη ευθύνη που συνάδει με τη δημοκρατική αυτή χώρα»
Μετά την επανίδρυση του κράτους που ισχυρίζεστε οτι κάνατε, που επιχειρήσατε να κάνετε, ή που κάνατε με επιτυχία; Καταλαβαίνετε την απόπειρα ειρωνείας, που κατέληξε σε μπούρδα: για το Γιώργο, η "επανίδρυση του κράτους" της Νέας Δημοκρατίας είναι ψευδεπίγραφη. Δίκιο έχει. Ναι, αλλά ο φόβος του Γιώργου είναι οτι θα συμβεί (κι εκφράζεται με την "ελπίδα" να μη συμβεί) η πραγματική επανίδρυση του παρακράτους!
Ελαφρυντικό: είναι γεγονός οτι η φράση έχει νόημα αν στην επανίδρυση του κράτους προστθούν εισαγωγικά. Ισως να υπήρχαν στο γραπτό κείμενο - αν και στις δευτερολογίες είθισται να μιλούν εκτός χειρογράφου.
Δείξατε έναν πανικό: ε, δεν το λέμε παρά μόνο στους καφενέδες. Δείξατε πανικό, κάτι πάει κι έρχεται.
Η τελευταία φράση είναι ένα αριστούργημα: καταρχήν, το "χειρίζομαι" ένα θεσμό παραπέμπει σε εκμετάλευση, σε κακοποίηση του θεσμού. Ολο μαζί, "χειρίζομαι υπεύθυνα" ένα θεσμό, παραπέμπει στα κουλουβάχατα της γιωργακικής γλώσσας.
Επειτα, ο θεσμός τον οποίον επικαλείται ο Γιώργος λέγεται - πώς λέτε; πρόεδρος της κυβέρνησης. Φέρει δηλαδή το όνομα μιας κυβερνητικής θέσης (της κορυφαίας), ενός αξιώματος, το οποίο δεν είναι θεσμός καθαυτό, απλώς παίζει θεσμικό ρόλο ο φέρων αυτό.
Η ευθύνη, δε "συνάδει". Η ευθύνη στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται. Το πολύ πολύ να συνάδει η υπευθυνότητα. Ψιλά γράμματα για το Γιώργο...
Τέλος, το "δημοκρατική αυτή χώρα" για τον προσδιορισμό της Ελλάδας είναι βγαλμένο από... άτλαντα, ή μάλλον το CIA world factbook. Τόσο καλά - και τόσο άθλια η αποστασιοποίηση (αυτή η χώρα κατατάσσεται στις δημοκρατικές).
Ηθελε ίσως να πει: Δείξατε ότι δεν υπηρετείτε το θεσμικό αξίωμα που λέγεται πρόεδρος της Κυβερνήσεως με την υπευθυνότητα που απαιτείται από τους πολίτες μιας δημοκρατίας όπως η χώρα μας.
΄H: Δείξατε οτι δεν ασκείτε το ρόλο σας ως Πρόεδρος της Κυβερνήσεως με την υπευθυνότητα που αρμόζει σε πολίτες μιας δημοκρατίας όπως η χώρα μας.
Ή ακόμα: Δείξατε οτι ασκείτε το αξίωμά σας του Πρόεδρου της Κυβερνήσεως με (απολύτως, παροιμιωδώς, κτλ κτλ) ανεύθυνο τρόπο.
Αυτά παθαίνει όποιος ατάλαντος χρήστης και κακός γνώστης της γλώσσας, ομιλεί πολιτικά απλά για να διεκπεραιώσει το "πέρασμα εικόνων" με το οποίο τον χρέωσαν κάποιοι τεχνικοί της πολιτικής διαφήμισης - επί το ελληνικότερον, σπιν-ντόκτορς.
7 comments:
Μαύρε Πρόβατε, (ξανα)υποκλίνομαι.
Χρειάζεται κανείς πολύ περισσότερο από κουράγιο για την απλή ανάγνωση και μόνο των λόγων του Γιωργάκη (από τότε που απέλυσε τον καλό λογογράφο...).
Χρειάζεται ΥΠΟΜΟΝΗ και ΠΡΑΟΤΗΤΑ, προσόντα του καλού ψαρά, που, όπως φαίνεται, τα διαθέτεις.
προτείνω να γράψεις το βιβλίο ΓΕΩΡΓΙΣΜΟΙ (κατά το ΜΠΟΥΣΙΣΜΟΙ που έσπασε Ταμεία)!
Να ΄σαι καλά να σε χαιρόμαστε με τέτοια κείμενα!
Χαιρετώ σας φίλοι!
Θυμάστε ίσως ότι για περίπου τρία χρόνια πριν γίνει πρόεδρος της ΝΔ, ο Μιλτιάδης Εβερτ (ο αποκαλούμενος και "μπούας" από το "Ποντίκι"), έγραφε τακτικά στο "Βήμα" για θέματα οικονομικής πολιτικής και βιομηχανίας της χώρας. Η καλή εφημερίδα συμπλήρωνε την καλούτσικου επιπέδου αρθρογραφία, "ανεβάζοντας" το προφίλ του ως σοβαρού, έμπειρου κτλ κτλ.
Από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία, εν μια νυκτί, ο ίδιος παρουσιάστηκε ως περίπου ελαφρώς καθυστερημένος, κι ένας δημοσιογράφος (ο περιώνυμος Βασιλάκης;) συγκέντρωσε σε μπροσούρα όλες τις κοτσάνες που έφευγαν από το στόμα μου.
Από την ιστορία, μου έμεινε οτι οι εφημερίδες είναι ικανές να παρουσιάσουν κάποιον ως ιδιοφυία ή ως πανίβλακα, ανάλογα με την περίσταση.
Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε και για το Μητσοτάκη, όπου προβαλλόταν σε "Νέα" και "Ελευθεροτυπία" ως γκαφατζής, σύμφωνα με τη γραμμή του Λαλιωτικού επιτελείου προπαγάνδας, και την ίδια στιγμή ως ικανότατος δολοπλόκος και τακτικιστής.
Ο Ζουράρις, από συμπαθής και πανέξυπνος διανοούμενος, που πετάει εκπληκτικές ατάκες, έγινε κάτι σαν παρανοϊκός εθνικιστής, μόλις; αποφάσισε να συνεργαστεί με το ΚΚΕ - και ξανάγινε "ωραίος τύπος", όταν ξανατράβηξε το δικό του δρόμο. (A propos, δεν είδα πουθενά να σημειώνεται οτι η Παπαρήγα έχει την πιό φροντισμένη φρασεολογία από όλους τους πολιτκούς αρχηγούς...)
Υποθέτω λοιπόν οτι για να μην κατορθώνει σύσσωμος ο φιλοπασοκικός Τύπος να περάσει για το Γιώργο το προφίλ του ευφυούς ηγέτη με ιδέες, και μάλιστα ριζοσπαστικές και εκσυγχρονιστικές, υπάρχει πρόβλημα με το άτομο...
Οχι οτι είναι σημαντικό για μένα - ξέρετε, εγώ πιστεύω ακόμα οτι η ουσία κάθε πολιτικής πρότασης εκφράζει τα συμφέροντα, ψηλά χαμηλά, μιας τάξης, και οι επαγγελματίες πολιτικοί είναι περισσότερο ικανοί ή λιγότερο ικανοί να διαχειριστούν την πρόταση αυτή - δηλ. να την συντάσσουν, να την τροποποιούν, ώστε να κερδίζουν με αυτή τους πολίτες.
Το "σπρέχεν" δεν είναι ο μοναδικός δείκτης ικανότητας ενός πολιτικού. Ο Καραμανλής, μεγάλη μορφή του μεταπολεμικού κατεστημένου, δεν ήταν και κανένας ρήτορας! Ο Τρότσκι, όταν ως δημοσιογράφος κάλυπτε τους Βαλκανικούς πολέμους, περιέγραψε τον σέρβο Πάσιτς, έναν τρομερά ικανό πολιτικό που ήταν περίπου δυσλεκτικός. Βέβαια, οι μεγάλες μορφές - οι επαναστάτες των αρχών του αιώνα, αλλά και ο Τσώρτσιλ, ο Φ.Ρούσβελτ, ο Μπεν-Γκουριόν, ο Νάσσερ, ο Νεχρού, ο Φιντέλ κτλ κτλ υπήρξαν και συναρπαστικοί ρήτορες.
Αλλά ο Γιώργος έχει μεγάλο πρόβλημα.
Ξαναδιευκρινίζω, οτι δεν μιλάω για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ - αυτό είναι άλλη ιστορία, αν θέλετε πιστεύω οτι από μεριάς του σωστά κινείται, στα πλαίσια της πλήρους μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ από ρεφορμιστικό κόμμα της δημαγωγικής σοσιαλδημοκρατίας του Νότου, σε κόμμα ανάμεσα στους "ντέμοκρατς" και τους γερμανούς ελευθεροδημοκράτες.
Είναι όμως αυτός ο αχταρμάς που βγαίνει από το στόμα του, η συνεπέστερη έκφραση της πολιτικής του; Ας το κρίνει το ΠΑΣΟΚ, και ας αποφασίσει. Στα πλαίσια αυτά, θα θελήσει κάποιος σαν τον κ. Βασιλάκη να γράψει το σχετικό κοτσανολόγιο; Θα θελήσουν τα τζιμάνια της "Μεταρρύθμισης" να τον προπονήσουν στα ελληνικά;
Οψόμεθα...
Αν δεν το 'μαθες ο Ζουράρις ανέλαβε Εκδότης των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ(!) και των προεκτάσεών τους.
Αυτοδιαφημίζεται καπιταλιστικότατα δε καθ' όλη την εβδομάδα για το "σαρκαστικό" "μετά πάθους" κλπ επίθετα τακτικό Κυριακάτικο άρθρο του.
Χα, χα!!! Ναι, το έμαθα!
Τι να πεις... αντε και καλά ευρά
:-))))))
Ο πατέρας του ο ψυχίατρος ήταν απ'ό,τι έχω ακούσει, ενδιαφέρων άνθρωπος.
Ναι, ρε γαμώ το, κι έχει απέλθει ο άνθρωπος τώρα που τον χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε!
Διόρθωση:
ο ΓΑΠ σκέφτεται στα Αγγλικά και τα μεταφράζει μέσα του σε Σουηδικά που τα μεταφράζει έξω του στα Ελληνικά.
Κουλουβάχατα!
Νάστε καλά. Πάνο, το σχόλιό σου το "μετακόμισα" ως ποστ - με την άδεια ελπίζω του φίλου Ημίαιμου (για τυχόν διαφωνία, δώσε σήμα!)
Δεν είμαι και γω σίγουρος για την ψυχιατρική ειδίκευση του πατρός Ζουράρι, θυμάμαι μόνο να μου λένε οτι κατείχε σε βάθος το έργο των "κλασσικών" της ψυχανάλυσης.
Οσο για τις εκλογικές προβλέψεις του Πάνου, διαφωνώ σε πολλά - και πρωτ'απ'όλα στο βεληνεκές του Καρατζαφέρη. Τέλος πάντων, άλλο ήταν το θέμα του ποστ: να κάνουμε λίγο πλάκα με τους "Γεωργακισμούς". Εχω την εντύπωση οτι δεν είμαι ο μοναδικός παράξενος που του σπάνε τα νεύρα με αυτού του είδους το "λόγο" - και με το οτι το θέμα θεωρείται ταμπού από τα καθεστωτικά ΜΜΕ... αυτά ντε, που βγάζαν τον Εβερτ "κεφάλι" και το Χριστόδουλο "φωτισμένο και οξυδερκέστατο"...
Post a Comment