January 19, 2017

Απορίες αφελούς

Διαβάζουμε στον Τύπο οτι ο κ. Μουλόπουλος, Συριζαίος πολιτευτής και πάλαι ποτέ στέλεχος του πάλαι ποτ᾽αλκίμου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, εκλήθη από τον κ. Ψυχάρη να συμβάλει στην προσπάθεια επιβίωσης του Ομίλου που τελεί υπό καθεστώς ουσιαστικής χρεωκοπίας.

 1)Τι έχει να κερδίσει ο πολίτης/αναγνώστης; Το μενού του Ερντογάν ή διαφωτιστικούς υπολογισμούς σαν του παρακάτω αποσπάσματος;

2) Πώς διάολο θα βοηθήσει ο κ. Μουλόπουλος το ΔΟΛ; Διαθέτοντας τη σύνταξή του, το μισθό του ή τα προσωπικά του κεφάλαια; Ή μήπως δια της πειθούς του σε κεφαλαιούχους, να ανακεφαλαιοποιήσουν το εναπομείναν τσόφλι, επειδή θα είναι αυτός τώρα που θα βοηθάει;

...και στοιχεία απαντήσεων

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
«Λασπομαχίες» γύρω από την ανάμειξη Μουλόπουλου στον ΔΟΛ
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις
Συνεχίστηκε και χτες - με δηλώσεις και αναφορές κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή - το «γαϊτανάκι» των αντεγκλήσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με αφορμή την ανάμειξη του Βασίλη Μουλόπουλου στη διοίκηση του ΔΟΛ. Ο Β. Μουλόπουλος ήταν μέχρι προχτές πρόεδρος του ΔΣ της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή».
Σε σχόλιο για τις εξελίξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Ορισμένοι εμφανίζονται σαν να ανακάλυψαν την Αμερική, ενώ είναι πασίγνωστο ότι όλα τα αστικά κόμματα συνδέονται και επιχειρούν να συνδεθούν με πολλούς τρόπους με τα ΜΜΕ, παρά τα όσα ισχυρίζονται δημόσια».
Ο Αλ. Τσίπρας, από τη Βουλή, επικαλούμενος προκλητικά τη «διάσωση» των εργαζομένων, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη», «αν συμφωνήσουν και άλλα κόμματα», με νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά το σύνολο των ΜΜΕ.
«Αν βρεθούν επενδυτές, θα συμβάλουμε στα πλαίσια του νόμου», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι» και δεν θα είναι «φωτογραφικά για ένα μόνο συγκρότημα». Εθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση να συμφωνήσουν τα περισσότερα κόμματα, λέγοντας «να τα συζητήσουμε, όλα στο φως και μόνο με συναίνεση».
Παράλληλα, επιτέθηκε στα άλλα αστικά κόμματα, με το χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης επιχείρημα ότι «όταν το κάνουν δικά σας στελέχη είναι αγορά, κι όταν το κάνουν δικοί μας είναι Βόρεια Κορέα»!
Συνολικά η κυβέρνηση προσπαθούσε χτες να παρουσιάσει την κίνηση του Β. Μουλόπουλου ως «προσωπική επιλογή» του ίδιου του πρώην διευθυντή του ΔΣ της «Αυγής», αλλά κυρίως ως ενδεικτική της «αγωνίας της» για τους εργαζόμενους και «συνολικά για τον Τύπο, γιατί είναι θέμα δημοκρατίας», όπως έλεγε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.
Ταυτόχρονα, απαντώντας στις κατηγορίες των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ένδειξη διαπλοκής και προσπάθειας ελέγχου των ΜΜΕ, θυμίζοντας και τις παλιότερες μυστικές συναντήσεις Ψυχάρη - Τσίπρα, προσπαθούσε να κάνει έναν συμψηφισμό με αντίστοιχες περιπτώσεις, που αφορούσαν την ανάδειξη στελεχών άλλων αστικών κομμάτων σε ΜΜΕ, ή την ανάδειξη δημοσιογράφων σε κυβερνητικές θέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων για δάνεια σε ΜΜΕ.
Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε ανάμεσα σε άλλα: «Ξαφνικά ο ΔΟΛ έγινε διαπλεκόμενος ενώ μέχρι προχθές ήταν το υπόδειγμα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της αντικειμενικής ενημέρωσης, που πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί από τη χρεοκοπία. Οσκαρ γραφικότητας, υποκρισίας και ψευτιάς. Ας μας πουν, για παράδειγμα, οι κατά τα άλλα λαλίστατοι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το δάνειο ύψους 96 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που πήρε ο ΔΟΛ λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Υπήρξε ή όχι πολιτική παρέμβαση για το συγκεκριμένο δάνειο;»,
Η «Αυγή», στο μεταξύ, διέψευδε χτες δημοσιεύματα που αφορούσαν την παραμονή του Μουλόπουλου στη θέση του προέδρου του ΔΣ της, σημειώνοντας ότι «έχει παραιτηθεί από πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της εταιρείας πριν από την απόφασή του να ασχοληθεί με τον ΔΟΛ».
Ο ίδιος ο Β. Μουλόπουλος δήλωσε χτες: «Η τριαντάχρονη θητεία μου στον ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων».
Πάντως, για την προϊστορία της υπόθεσης αυτής, θυμίζουμε ότι την Πρωτοχρονιά ο Β. Μουλόπουλος είχε επισκεφτεί τον ΔΟΛ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι βρέθηκε εκεί για να... ευχηθεί στους πρώην συναδέλφους του και την «Αυγή» να «σκίζει τα ρούχα της» ότι η επίσκεψη δε συνδέεται με τα προβλήματα του ΔΟΛ.